|

Museum Voorlinden in Wassenaar

Lopen over de bodem van een zwemband of gluren in kleine liftjes: in Museum Voorlinden in Wassenaar kun je allerlei belevingskunst vinden. Niet zomaar moderne kunst, maar kunst waar je doorheen kunt lopen of die je soms zelf aan mag raken. Is Voorlinden een aanrader?

Eén van de dingen die ik eigenlijk altijd doe als ik op reis ben: musea bezoeken. Ik houd van musea en van kunst bekijken. Ook in Nederland is dat vaak een vast onderdeel van onze weekendjes en dagjes weg.

Sommige musea liggen echter dichtbij, waaronder Museum Voorlinden. Het is op fietsafstand voor ons, waardoor ik er stiekem natuurlijk veel vaker heen zou moeten gaan.

Wat is Museum Voorlinden?

Museum Voorlinden is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het is een particulier museum waarin de collectie van Joop van Caldenborgh te zien is.

In 2013 werd begonnen met de bouw van het museum. Omdat het gebouw altijd bedoelt is als museum is het daar echt op gericht. Het is onder andere geïnspireerd op het Louisiane Museum of Modern Art bij Kopenhagen. De zalen hebben veel daglicht, wat het een fijne plek maakt om te bezoeken. En ik zie kunst toch het liefst met daglicht en niet met spotjes, want die geven gekke schaduwen of lichtplekken.

In 2016 werd het museum geopend, wat het een vrij nieuw museum maakt.

Museum Voorlinden in Wassenaar

Over het algemeen ben ik geen groot fan van moderne kunst, het is gewoon minder mijn smaak dan de ‘oude meesters’. Ik vond het Guggenheim Museum in Bilbao een bijzonder gebouw en heel tof om gezien te hebben, maar de kunst was gewoon niet zo mijn ding. Wellicht dat we daarom een bezoekje aan Museum Voorlinden zo lang hebben uitgesteld?

Praktische informatie

De route naar het museum is al idyllisch. Eerst kom je langs een oud landhuis uit 1912, waarvan de begane grond nu een restaurant is met een fijn terras. Ook zonder ticket kun je hier lekker uitrusten. Vanuit hier kun je zelfs een wandeling maken door de tuinen rondom het museum.

Restaurant bij Museum Voorlinden: een oud landhuis in een natuurgebied.
Het restaurant bij Museum Voorlinden in een oud landhuis.

Openingstijden Museum Voorlinden

Het museum is elke dag open tussen 11.00 – 17.00 uur en in het weekend van 10.00 – 17.00 uur.

Tickets voor Museum Voorlinden

Tickets kosten 19,50 euro per persoon. Helaas is de Museumkaart niet geldig. Mocht je net als ik een ICOMkaart hebben, dan is de entree 5 euro.

Let goed op, want je moet een al een hele tijd online tickets kopen met tijdsloten! Doe dit dus voor je bezoek.

Hoe kom je bij Museum Voorlinden?

Het museum is het makkelijkst te bereiken met de auto of met de fiets. Je kunt makkelijk parkeren bij het museum en uiteraard is er ook een fietsenstalling.

Het adres is Buurtweg 90, 2244 AG, Wassenaar.

Het is ook mogelijk om het museum te bereiken met het OV. Je neemt bus 43 of bus 44 naar halte Wittenburgerweg in Wassenaar. Dit kan vanaf Leiden Centraal of Den Haag Centraal. Vanaf de bushalte is het nog 15 minuten lopen naar het museum. Helaas is Museum Voorlinden dus niet supergoed aangesloten op het openbaar vervoer, maar het is wel te doen.

Swimming Pool, een kunstwerk in Museum Voorlinden waar je onder het water op de bodem van een zwembad staat.
Hugo in het zwembad van Leandro Elrich.

Collectie van Museum Voorlinden

Hoewel Museum Voorlinden allerlei kunstwerken in de vaste collectie heeft wisselen ook deze kunstwerken geregeld. Het is dus altijd een verrassing wat je kunt zien! Hier een aantal favorieten die meestal in het museum te zien zullen zijn (en die je wellicht herkent van de bekende foto’s van Voorlinden).

Swimming Pool van Leandro Elrich

Ik denk toch wel het meest bekende kunstwerk van Museum Voorlinden: het zwembad. Van boven lijkt het net een echt zwembad, met een laag water en een trappetje. Je zou er zo induiken. Maar op de bodem zie je al wat gekke schimmen.

Met een trappetje, verstopt aan de rechterkant, kom je onderwater uit. Ook weer vreemd om onder het water te staan, het voelt dus echt als iets geks. Het lijkt ook echt een zwembad met het trappetje en de lampen in de muren. Het licht valt ook door het water zoals in een zwembad, alleen nu kun je ineens over de bodem lopen…

Dit kunstwerk heet Swimming Pool en is van kunstenaar Leando Elrich.

Kunstwerk van een zwembad met een echt laagje water.
Swimming Pool van Leandro Elrich van bovenaf gezien.

Winegums

Een andere favoriet die ik het liefst mee naar huis zou nemen: een soort supergrote winegums. Deze gekleurde sculpturen van Roni Horn lijken wel een soort water te hebben van binnen. Het is echter helemaal van massief glas. Superzwaar dus. Zo zwaar zelfs dat de vloer erop aangepast moest worden, omdat ze er anders doorheen zouden zakken. Ze zijn echt tof gemaakt, ik zou er zo thuis eentje nemen. En je hebt dus de hele tijd de neiging er aan te zitten, haha.

Dit kunstwerk is momenteel niet meer te zien.

Couple under an Umbrella van Ron Mueck

Wat dacht je van twee megagrote mensen op het strand? De twee mensen Couple under an Umbrella van Ron Mueck zijn exact twee keer zo groot als normale mensen en dat blijft toch een beetje vreemd om te zien. Ook een soort ongemakkelijk, alsof je mensen aan het bekijken bent. Ze zien er, op de grootte na, erg realistisch uit.

Eenzelfde bijzonder kunstwerk van Ron Mueck is te zien in het ARoS in Aarhus.

Twee realistische beelden van een ouder echtpaar onder een parasol: twee keer zo groot als normale mensen. Kunstwerk van Ron Mueck.
Couple under an Umbrella van Ron Mueck.

Through the Wall van Song Dong

Mijn absolute favoriet is helaas niet meer te zien in Museum Voorlinden. Dit was Through the Wall van kunstenaar Song Dong. Je kunt letterlijk in dit kunstwerk stappen door één van de drie deuren te openen (kun jij ze allemaal vinden?).

De binnenkant is fantastisch! Vol spiegels en lampen, echt heel bijzonder. Het is nog veel mooier dan de foto laat zien vind ik. Ook dit zou ik zou thuis willen, want je kunnen blijven kijken. Overal is wel iets nieuws te zien in dit bijzondere werk.

Het kunstwerk is gemaakt van allemaal deuren met spiegelend glas erin. Dat geeft een heel bijzonder effect. Het voelt gek genoeg ook heel knus en gezellig vanbinnen, waarschijnlijk door de ouderwetse lampen. Ik kon er een hele poos in blijven staan zonder er heel ongemakkelijk van te worden, want hoewel alles elkaar spiegelt, voelt dat niet zo door de verschillende formaten deuren en spiegels.

Manouk staat tussen de spiegels in het kunstwerk Through The Wall in Museum Voorlinden
In het spiegelende kunstwerk Through the Wall, mijn favoriet in Museum Voorlinden.

Liftjes van Maurizio Cattelan

De nummer twee op mijn favorietenlijstje is toch wel de kleine lift van Maurizio Cattelan. Dit was echt zó schattig. De liften lijken ook echt te werken: de deuren gaan soms open met een kleine pling en de nummers boven de liften verspringen ook. Maar waar gaan ze heen?

Kunstwerk van Maurizio Cattelan: twee kleine liften op enkelhoogte waarvan de deuren open en dicht gaan alsof ze echt werken.
De miniliftjes van Maurizio Cattelan.

Tijdelijke tentoonstellingen in Museum Voorlinden

Behalve de permanente collectie, heeft Museum Voorlinden ook allerlei tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik het museum bezocht in juni 2018 waren er een paar mooie tentoonstellingen, waaronder één met taartjes. Hallo, daar moest ik dus heen! Ik neem twee van de tentoonstellingen die ik zag met je door, zodat je een idee krijgt van het aanbod.

Wayne Thiebaud

Laten we maar beginnen met mijn favoriete tentoonstelling: taartjes! Okee, Wayne Thiebaud maakt schilderijen met allerlei onderwerpen, heus niet alleen taartjes. Deze Amerikaanse schilder maakt schilderijen van het dagelijks leven in Amerika en daar hoort een heleboel eten bij, waaronder ook ijsjes bijvoorbeeld. De vrolijke kleuren maken de schilderijen voor mij nog mooier, dus ik vond dit echt een toffe tentoonstelling.

Schilderijen van Wayne Thiebaud met taart en met hotdogs in Museum Voorlinden in Wassenaar.
De schilderijen van Wayne Thiebaud: leuk en lekker.

En het allerleukst: bij deze tentoonstelling heeft Museum Voorlinden ook een pop-up bakery van Bakery Case in de tuin. Een heerlijke plek om met mooi weer te genieten van een taartje. Hoewel de taartjes prachtig zijn, moet ik wel zeggen dat het niet per se mijn lievelingstaarten waren. Hugo’s lemon-merengue was heel lekker, mijn taart was een beetje heftig en minder lekker dan hij eruit zag. Maar misschien had ik gewoon chocoladetaart moeten nemen?

Deze tentoonstelling was te zien t/m 16 september 2018.

Kijkend naar een schilderij van Wayne Thiebaud in Museum Voorlinden met allerlei taarten erop.
Taartjes in Museum Voorlinden!

Stage of Being

Dit is geen tentoonstelling van één enkele kunstenaar, maar een verzameling van verschillende kunstwerken van verschillende kunstenaars. Zoals ze zelf zeggen: ‘het laat zien hoe kunstenaars door de tijd heen de mens met al zijn emoties en driften verbeelden’. Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Deze tentoonstelling bevat meer de moderne kunst zoals ik die gewend ben: voor mij vreemde schilderijen en sculpturen die ik vaker niet dan wel snap. Het was dan ook niet mijn favoriete onderdeel van het museum, maar dat neemt niet weg dat er wel allerlei bijzondere werken tussen stonden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vreemde machine met allerlei onderdelen van het menselijk lichaam (I Wanted to be Popular II van Jake & Dinos Chapman)? Of Blue Horn (Axt) van Tony Cragg, een hele rij blauwe gebruiksvoorwerpen waar ik de hele tijd naar moest blijven kijken?

Een rij gebruiksvoorwerpen die blauw zijn gemaakt: kunstwerk van Tony Cragg,
Een lange reeks blauwe gebruiksvoorwerpen op een rijtje.

Hoewel ik niet alles kon begrijpen en waarderen, was er wel van alles in deze tentoonstelling waarover ik me kon verbazen. Misschien niet altijd het doel van de kunstenaar, maar wel iets waar ik me goed mee kan vermaken in een museum.

Stage of Being was te zien t/m 11 november 2018.

Kunstwerk Condensation van Henrique Oliveira bestaande uit tien matrassen met doorkijk naar foto's van Pieter Hugo
Het kunstwerk Condensation, gemaakt uit tien matrassen, geïnspireerd op de beelden van orkaan Katrina.

Is Museum Voorlinden de moeite waard?

Maar wat vond ik nu eigenlijk van Museum Voorlinden? Ik had eigenlijk verwacht dat ik er geen groot fan van zou zijn. Moderne kunst is gewoon niet echt mijn ding.

Maar net als met andere musea voor moderne kunst waar ik geweest ben dwaalt er soms een bepaalde nieuwsgierigheid in me die maakt dat ik er toch heen wil. Gelukkig vindt Hugo altijd alles prima, dus die gaat lekker met mee naar gekke experimenten. Dat is fijn, want zo proberen we weer eens wat nieuws.

Echter bleek dit museum niet te zijn zoals ik gewend ben. Vooral de permanente collectie bestaat voornamelijk uit belevingskunst. Dat maakt het een meer interactief museum. Je kunt om dingen heen lopen, je kunt erin of je kunt uren kijken naar de beweging die het maakt. Dat maakt het museum interessant, zonder dat je alles hoeft te begrijpen.

Waar ik bij beelden of schilderijen na een stuk of tien kunstwerken vaak denk ‘nou, dat was weer leuk’ en de rest van de tentoonstelling niet meer zo interessant vind, bleef in Museum Voorlinden elk kunstwerk me weer verbazen. Zo erg dat ik vaker terug ben gegaan. Dus zelfs als je niet van moderne kunst houdt, vind ik het een aanrader!

Sterker nog: door Museum Voorlinden ga ik tegenwoordig graag nog musea voor moderne kunst om meer van dit te ontdekken.

Ben jij ooit in Museum Voorlinden geweest? Zou je erheen gaan?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.