|

Orange in Frankrijk: het Romeins theater en andere bezienswaardigheden

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Als Nederlanders valt het gelijk op: vlakbij Avignon, langs de Rhône, vind je Orange. Wat doet deze Nederlandse naam in Zuid-Frankrijk? En wat zijn de bezienswaardigheden in Orange in Frankrijk? Ik neem je mee en laat je zien of een bezoek aan Orange de moeite waard is of niet.

Over Orange

Tijdens een ritje door het zuiden van Frankrijk konden we niet anders dan een stop maken in Orange. Dit is immers de oorsprong van het Nederlandse oranje. De naam van het huidige koningshuis komt van deze Franse stad.

Orange was eerst een graafschap en later een vorstendom. Tot 1713 was het zelfstandig, het hoorde toen dus nog niet bij Frankrijk. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 werd het onderdeel van Frankrijk gemaakt. Sindsdien valt het in de Franse provincie Dauphiné.

Waar komt de naam Oranje-Nassau vandaan?

Het Nederlands koningshuis stamt voornamelijk af van het huis Nassau, een adelsgeslacht uit Midden-Duitsland. Maar in 1544 erfde Willem I, graaf van Nassau-Dillenburg, het prinsdom Orange van zijn neef René van Chalon. Deze Willem I ken je waarschijnlijk als Willem van Oranje of Willem de Zwijger, zoals hij allebei ook wel genoemd werd.

Bij deze erfenis hoorde ook de titel Prins van Oranje (of eigenlijk Orange) en de lijfspreuk Je maintiendrai Chalon. Wellicht komen deze je bekend voor, want de titel draagt ons koningshuis nog steeds. En Je maintiendrai is nog altijd de wapenspreuk van Nederland.

Buitendeur in een poort van de kathedraal van Orange in Frankrijk
Toegangspoort van de kathedraal in Orange.

Bezienswaardigheden in Orange in Frankrijk

Orange heeft een waanzinnig Romeins theater, waardoor het gek is dat het niet overlopen is met toeristen. Zoals je op de foto’s zult zien was het helemaal niet druk en wij waren er middenin de zomer. Weliswaar niet op de mooiste dag, maar het regende ook niet.

Romeins theater in Orange

De mooiste bezienswaardigheid in Orange is zonder twijfel het fantastische antieke Romeinse theater. Dit is één van de best bewaard gebleven theaters uit de Romeinse tijd in heel Europa. Het Théâtre Antique komt uit de 1e eeuw na Christus.

Het podium is 103 meter breed en 37 meter hoog. Daarbij is het één van de drie podia die nog geheel intact zijn (de andere staan in Turkije en hopelijk nog steeds in Syrië). Uiteraard zijn er wat kleine dingen gesneuveld en heeft het een nieuw dak gekregen.

Geschiedenis van het Romeins theater

In de 4e eeuw werd het theater gesloten doordat het opkomende christendom de gespeelde voorstellingen onzedelijk vond. Het theater raakte toen in verval. Het is door de eeuwen heen geplunderd, gebruikt als verdedigingspost en zelfs als gevangenis tijdens de Franse revolutie.

Gelukkig besloot met het theater in de 19e eeuw te restaureren. Vanaf 1869 konden er weer voorstellingen gegeven worden. Er zijn 7000 zitplaatsen teruggekomen van de oorspronkelijke 10.000 zitplaatsen. Sinds 1981 staat het theater ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het indrukwekkendste aan het theater is de grootte. Het toneel heeft gigantische afmetingen en ook de tribunes zijn groots. Je kunt je dus heel goed voorstellen hoe indrukwekkend dit vroeger was. Sterker nog: je kunt dit meemaken, want het theater wordt nog steeds gebruikt! In de zomer speelt hier het operafestival Chorégies d’Orange.

  • Entreeprijs: €11,50 per persoon (inclusief audioguide en toegang tot Museum of Art and History)
  • Openingstijden: dagelijks geopend, tijden wisselen per seizoen maar sowieso tussen 9.30 en 16.30 uur.
  • Adres: Rue Madeleine Roch, Orange
Het indrukwekkende Romeinse theater van Orange in Frankrijk met de tribunes en het toneel.
Het Romeinse theater

Le Musée d’Art et d’Histoire van Orange

Tegenover het Romeins theater kun je het Le Musée d’Art et d’Histoire vinden, ookwel The Art and History Museum. Hier vind je, zoals de naam al zegt, kunst en geschiedenis van Orange.

Het museum zit in een 17e eeuwse villa en is inclusief bij je bezoek aan het theater, dus zeker een rondje waard. Er zijn verschillende kunstvoorwerpen en meubels te zien uit verschillende tijdperken in de geschiedenis van Orange. Ik zal niet beweren dat het een absolute must is zoals het theater, maar als je er toch bent zou ik het niet overslaan.

  • Entreeprijs: €5,50 per persoon (gratis bij een bezoek aan het Romeins theater)
  • Openingstijden: dagelijks met wisselende openingstijden per seizoen
  • Adres: Rue Madeleine Roch 84, Orange

Arc de Triomphe

Stiekem is deze Arc de Triomphe helemaal niet zo triomfantelijk, maar gewoon de toegangspoort tot Orange. Het is meer een soort herdenkingsmonument, om specifieker te zijn voor de veteranen van het tweede Gallische leger, die Orange gesticht hebben. De poort komt uit de 1e eeuw na Christus.

De poort is maar liefst 19 meter hoog en 8 meter breed. Hij is rijk gedecoreerd. Terecht dat dit mooie stukje geschiedenis ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en in 2010 nog helemaal gerestaureerd is, zodat we hem voorlopig weer even kunnen bewonderen.

Adres: Avenue de l’Arc de Triomphe, Orange

De Arc de Triomphe van Orange langs de weg tussen de bomen
Arc de Triomphe

Colline Saint-Eutrope: uitzicht over Orange

Deze tip is mij helaas pas verteld toen ik niet meer in Orange was, dus ik moet nog eens terug om dit zelf te ervaren. Bovenop de heuvel St. Eutrope heb je namelijk schitterend uitzicht over zowel het Romeins theater als de omgeving. Op een heldere dag zie je bijvoorbeeld de beroemde Mont Ventoux.

Als je zoekt naar Parc de la Colline Saint-Eutrope en dan richting het Romeins theater loopt zou je het uitzichtpunt vanzelf moeten vinden.

Kathedraal van Orange

De kathedraal van Orange (Cathédrale Notre-Dame-de-Nazareth d’Orange) is ook zeker een bezoekje waard. Oorspronkelijk komt het gebouw uit de 4e eeuw, maar hij is in de 12e eeuw herbouwd in Romaanse stijl.

Stiekem is deze kerk eigenlijk geen kathedraal meer. Daarvoor moet er namelijk een bisschop zetelen. Sinds 1801 is dat niet meer het geval in Orange, waardoor het eigenlijk een simpele kerk is geworden. Gelukkig doet dat niets af en het interieur en het glas-in-lood van de kerk.

Het is wellicht niet de meest grootse kathedraal van Frankrijk, maar ik vond het wel een stop waard om even binnen te gluren.

Interieur en altaar van de kathedraal in Orange in Frankrijk

Ben jij weleens in Orange in Frankrijk geweest?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.