|

Onontdekt Mljet: oase van rust in Kroatië

Op zoek naar een onontdekt, authentiek stukje Kroatië? Bezoek dan het eiland Mljet, niet ver van het magisch mooie Dubrovnik. Een oase van rust in het populaire Kroatië. Met een geheimzinnige grot aan het water en een eiland in een eiland in Mljet National Park: dit is waarom je Mljet moet bezoeken!

Waar mensen regelmatig bezoekjes brengen aan eilanden als Korčula, Brac en Krk is het eiland Mljet nog relatief onbekend. En dat is onterecht, want dit eiland is één van de parels van Kroatië. Het grootste deel van het eiland is natuur, met veel groen en prachtige bossen. Het wordt daarom ook wel het groene eiland genoemd. En het is een oase van rust, zelfs middenin augustus, waar je op het vasteland over de hoofden kunt lopen.

Ga je langere tijd naar Kroatië? Overweeg dan ook eens deze route door Slovenië, Kroatië en Montenegro.

Groene bossen en een zoutwatermeer op het eiland Mljet

Waar ligt Mljet?

Mljet is het zuidelijkste eiland aan de Dalmatische kust. Het ligt redelijk dichtbij de beroemde stad Dubrovnik, op ongeveer 30 kilometer. Het buureiland Korčula ligt op ongeveer 18 kilometer.

Mljet is 100 vierkante kilometer groot en heeft net iets meer dan 1000 inwoners. Een oase van rust dus! De grootste plaats is Babino Polje, maar ook daar wonen niet meer dan ruim 300 inwoners.

Hoe kom je op Mljet?

Aangezien Mljet voornamelijk uit bos bestaat en geen eigen vliegveld heeft reis je ernaartoe met de ferry. Afhankelijk van je vervoer in Kroatië zijn er verschillende opties.

Van Prapratno naar Mljet

Er gaat een ferry van Prapratno naar Sobra. Deze ferry is van Jadrolinja. De ferry vaart in de zomermaanden vijf keer per dag. Wij namen deze in het hoogseizoen en konden gelijk mee met de eerstvolgende boot, want zo druk is het niet op Mljet.

De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Het is mogelijk om net als wij je auto mee te nemen naar Mljet, maar je kunt ook gewoon als passagier overvaren.

RIj met auto's wacht op de ferry naar Mljet in Prapratno
Op de boot wachten in Prapratno

Van Dubrovnik naar Mljet

Het is ook mogelijk om de ferry te nemen van Dubrovnik naar Mljet. Dit hebben wij zelf niet gedaan, want de ferry vanaf Prapratno duurt minder lang en is daarom ook voordeliger. Het is echter wel heel handig als je bijvoorbeeld geen eigen vervoer hebt of later doorreist naar Bosnië en Herzegovina of Montenegro.

De ferry van Dubrovnik naar Sobra is van TP Line en vaart in het hoogseizoen twee keer per dag. Deze ferry doet er tussen een uur en een uur en 20 minuten over, afhankelijk van de route die hij vaart.

Wat te doen op Mljet?

Mljet National Park

Het bekendste stukje Mljet is het natuurgebied in Mljet National Park. En niet onterecht, want dit stukje van het eiland is ook echt waanzinnig mooi. Als je de toeristen wilt ontlopen dan ben je hier niet aan het juiste adres, maar het is zeker de moeite om een dagje het park in te gaan.

Hoewel het gehele park ruim 5400 hectare is (inclusief een flink stuk van de Adriatische Zee) kennen de meeste mensen dit vooral als het deel waar je een ticket voor moet kopen. Hier liggen twee zoutwatermeren in: Malo Jezero en Veliko Jezero. Deze twee meren zijn verbonden met een kanaal en vervolgens met een smal kanaal met de Adriatische zee.

Je bezoekt het park vanuit Pomena of Polače. Pomena is het makkelijkst, want vanaf hier kun je wandelen richting de meren. Vanaf Polače krijg je vervoer naar het beginpunt.

  • Entreeprijs: 125 kuna per persoon (70 buiten het hoogseizoen)
Het eiland Svrti Marija in het meer Veliko Jezero in Mljet National Park

Sveti Marija

Het eiland Sveti Marija is een eiland in een eiland. De naam betekent eigenlijk ‘Maria’s eiland’. Het eiland ligt in het meer Veliko Jezero (Grote Meer). Bootjes naar het eiland zijn inbegrepen bij de entreeprijs van het park. Als je meer dan één keer naar het eiland wilt varen kun je voor 30 kuna een extra retour kopen. Je kunt naar het eiland varen vanaf Mali Most, de brug bij het kanaal dat de twee meren verbind, of vanaf Pristanište. De boten varen elk uur en het schema kun je online vinden.

Op het eiland staat een Benedictijns klooster. Dit klooster is al gesticht in 1189, maar sindsdien is het meerdere keren aangepast in verschillende bouwstijlen. Na de verovering van Napoleon in 1809 werd het klooster gesloten en werd het gebruikt als kantoren van de overheid.

In 1960 werd het klooster omgebouwd tot hotel. Dit sloot tijdens de oorlog, in 1991. Inmiddels is het teruggegeven aan de katholieke kerk, die het gebouw nu renoveert. Het bevat onder andere een kerk, enkele kapellen en de woonruimtes van de monniken. Op dit moment kun je wat drinken of eten in het restaurant of op het zonnige terras.

Manouk op een bootje naar Sveti Marija met op de achtergrond het klooster op het eilandje

Okuklje

Misschien wel het mooiste dorpje van Mljet is Okuklje. Dit dorpje ligt in het noordoosten van Mljet aan een baai. Het is daarom een prachtig pittoresk gezicht. Je kunt er ook heerlijk eten: er zijn talloze restaurants die elk een eigen aanlegsteiger hebben. Zo kun je van je luxe jacht zo aanleggen bij het restaurant.

Maar dat is gekkigheid, want wij waren natuurlijk gewoon lekker wandelend in Okuklje. En ook dat is een aanrader! Het water is hier prachtig. En uiteraard kun je ook zonder jacht gewoon neerstrijken in één van de restaurants.

Baai van Okuklje in de diepte met bossen aan alle kanten
Okuklje in de baai op Mljet

Odysseus grot

Odysseus zul je jezelf ongetwijfeld herinneren van de geschiedenislessen op school. En als het niet zo is zal de historicus in mij je geheugen even opfrissen: het is een mythisch figuur die een grote rol speelde in de Trojaanse Oorlog. Je weet wel, die oorlog met dat houten paard.

Na de Trojaanse Oorlog gaat Odysseus terug naar Griekenland. Maar deze reis verloopt niet zonder slag of stoot. Na een schipbreuk spoelt hij aan in een grot op een eiland. Dit eiland en haar bewoners zijn zo mooi dat Odysseus verleidt wordt hier een poosje te blijven. Door godin Kalypso is zijn gevoel van tijd echter helemaal in de war, waardoor hij in plaats van een week maar liefst zeven jaar op het eiland blijft.

Volgens de legende is dit magisch mooie eiland Mljet. Stiekem is Mljet niet de enige plek die dit beweert, maar na een poosje op Mljet kun je niet anders dan ontkennen dat het écht adembenemend mooi is.

Let op: als je de grot bezoekt, zorg dan voor goede schoenen (de wandeling is niet makkelijk), zwemkleding en indien je het hebt ook voor een duikbril en eventueel en snorkel.

Manouk kijkt omhoog langs de rotsen bij Odysseus Cave op Mljet

Hiken naar Odysseus’ Cave

Om naar de grot van Odysseus te lopen moet je wel even zoeken. Het is het makkelijkst als je eigen vervoer hebt. Je rijdt over de grote weg (of eigenlijk de enige weg op Mljet) van Sobra richting Mljet National Park. Ter hoogte van de plaats Babino Polje zie je langs de weg een supermarkt genaamd Tommy. Deze supermarkt kun je ook op Google Maps vinden.

Bij de supermarkt kun je parkeren. Vanaf hier moet je een klein stukje lopen en dan zie je een bordje staan naar de grot. Hier ga je de weg af en loop je het pad af naar beneden. Het is geen verhard pad, dus wellicht handig om dit niet op je teenslippertjes te doen.

De wandeling is niet heel simpel, maar het einde is de moeite waard. Je weet dat je er bijna bent als je over de rotsen bij Bar Calypso komt. Hier kun je wat drinken als je wilt met uitzicht op zee.

Iets verder is een plat stuk rots waar je jouw spullen kunt achterlaten om te gaan zwemmen. Je zult hier waarschijnlijk niet helemaal de enige zijn, maar wij vonden het prima te doen. Er waren denk ik 5 of 6 andere mensen. Hier kun je het water in gaan. Er is een touw aan de rotsen zodat je er ook weer uit kunt na het zwemmen.

De grot van Odysseus op Mljet gezien vanaf de achterzijde met zee op de achtergrond

Zwemmen in de grot

En dan is het tijd voor het leukste moment: de grot inzwemmen! In eerste instantie denk je er weinig van, maar ik beloof je dat doorzwemmen de moeite is. De grot is prachtig. Met wat geluk zorgt het zonlicht buiten voor de bijzondere blauwe gloed. Wij zagen dit sowieso onderwater met de snorkels. Als je die hebt is dat sowieso een tip, want er zijn ook leuke kleine visjes. In de grot kun je even uitrusten en genieten voor je terugzwemt.

Het is ook mogelijk van de hoge rotsen het water in te springen. Er zitten namelijk geen rotsen onderwater. Je zult getallen zien staan met verschillende hoogtes: vanaf die plekken kun je veilig springen.

Paradijselijk strand: Uvala Sutmiholjska

Behalve veel groen heeft Mljet ook waanzinnig mooi water. Wat dacht je bijvoorbeeld van de inham Sutmiholjska? Als je op Google Maps zoekt naar Uvala Sutmiholjska dan kun je dit prachtige strand vinden. Het is vooral bijzonder omdat het water superhelder is. De bodem heeft hier allerlei kleuren door de plantjes die er groeien, waardoor je een spectaculair gezicht krijgt. Dit moet je echt zien!

Paradijselijk blauw water aan het strand Uvala Sutmiholjska op het eiland Mljet tijdens een roadtrip Kroatië

Staat Mljet nu ook op jouw lijstje voor Kroatië?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.