De Burcht van Praag

Alles over de Burcht van Praag

Zodra je langs de rivier Moldau loopt of over de beroemde Karelsbrug loopt dan zie je hem gelijk: de Burcht van Praag. Dit is een groot complex dat een groot deel van de stad in beslag neemt. Het is zeker aan te raden een dagdeel uit te trekken om dit deel van de stad te bezoeken. Het is even een klimmetje naar boven (dit kun je afsnijden door de metro te nemen, maar dan alsnog moet je een stukje lopen), maar meer dan de moeite. Als je een liefhebber bent van kastelen, zoals ik, dan is het al helemaal geen optie om iets over te slaan wat op alle toeristenkaarten ‘Prague Castle’ heet, vind je ook niet?

Bovenop de berg moet je eerst door de veiligheidscontrole voor je de Burcht van Praag binnen kunt komen, dus kijk even goed waar de rij staat. Dit kan op meerdere plekken. Ze kijken in tassen en halen een scanner langs je. In principe gaat het vrij snel in mijn ervaring. De eerste keer liepen wij de berg op en was de ingang links naast het paleis. Een andere dag kwam ik met de metro en zijn we langs de tuinen gewandeld, waarna we wat meer aan de zijkant binnenkwamen. Het maakt wat mij betreft niet uit, de laatste was minder druk, maar dat kan ook het dagdeel geweest zijn.

Burcht van Praag
Achter de Sint Vitus-kathedraal: rechts in het rood St. George’s Basilica.

Tickets voor de Burcht van Praag

Eenmaal binnen kun je ervoor kiezen om gewoon zelfstandig rond te lopen en de buitenkant van alle gebouwen te bewonderen of om een ticket te kopen waarmee je meerdere dingen kunt bezoeken. Dit is afhankelijk van je wensen. Zelf heb ik een ticket gekocht voor enkele van de bezienswaardigheden. Dit kan bij één van de ticketkiosken (en dus niet bij de ingang van de verschillende bezienswaardigheden). Ik ging naar binnen bij het kantoortje tegenover de ingang van de kathedraal. Op je ticket staan vervolgens de nummer van alles waar je naar binnen mag. Je kunt een ticket kopen voor alles, maar ook voor enkele bezienswaardigheden. Zelf had ik ticket B.

  • Ticket A: kathedraal, paleis, tentoonstelling ‘The Story of Prague Castle’, St. George’s Basilica, Gouden Straatje, Powder Tower, Rosenbergpaleis
    Kosten: 350 / 175 kroon
  • Ticket B: kathedraal, paleis, St. George’s Basilica, Gouden Straatje
    Kosten: 250 / 125 kroon
  • Ticket C: tentoonstelling ‘The Treasue of St. Vitus Cathedral’ en de picture gallery van de Praagse Burcht.
    Kosten: 350 / 175 kroon

Meer informatie over tickets en prijzen kun je hier vinden.

Sint Vitus kathedraal
Sint Vitus-kathedraal

Sint Vitus-kathedraal

Het meest opvallend in de Praagse Burcht is de Sint Vitus-kathedraal. Je kunt gratis het eerste deel van de kerk bewonderen. Je ziet dan eigenlijk al de hele kathedraal en haar altaar, maar dan van een afstandje. Wil je het hele rondje lopen en alle kapellen en het altaar goed kunnen bekijken, dan heb je een ticket nodig. Ik vond vooral het glas-in-lood in deze kathedraal erg mooi. Voor alleen de kathedraal zou ik geen ticket kopen, maar als je hem hebt, dan zou ik het ook zeker niet overslaan. Ik vond hem erg mooi, hoewel niet de mooiste kathedraal die ik heb gezien.

Sint Vitus Praag
Prachtig glas-in-lood in de Sint Vitus-kathedraal.

Veel mensen lopen vervolgens links om de kathedraal, maar ik zou zeker aanraden eens rechts om de kathedraal te lopen. Hier heb je een mooi plein en tevens de ingang tot het paleis.

Sint Vitus kathedraal
Binnenzijde van de Sint Vitus-kathedraal

De klokkentoren

Op het bovengenoemde plein kun je niet alleen het paleis in, maar ook de klokkentoren van de St. Vituskathedraal. Deze toren zit niet bij het ticket inbegrepen, maar dat betekent niet dat je hem niet moet beklimmen. Met mooi weer is het wellicht wel het leukste wat je kunt doen in de Burcht van Praag. Zelf zagen we dit bij toeval en besloten we het gewoon te doen.

Klokkentoren Praag
Links de klokkentoren, in het midden de ingang van de Old Royal Palace.

De klokkentoren bevat de bel Zikmund, een gigantisch ding dat je onderweg naar boven ook kunt zien. De legende zegt dat als deze kapot gaat, er iets vreselijks zal gebeuren in Praag. De laatste keer dat Zikmund het niet meer deed was een paar weken voor vreselijke overstromingen in Praag in 2002.

De trap naar boven is een klassieke wenteltrap met 287 treden. Dat is een flinke klim, zeker met warm weer. Wat mij betreft is deze klim het echter elke stap waard, want het uitzicht is echt fenomenaal. Je kunt helemaal rond en aan alle kanten het uitzicht bewonderen.

Klokkentoren Burcht van Praag
Uitzicht vanaf de klokkentoren.

Old Royal Palace

Het originele gebouw werd al geplaatst begin 10e eeuw, helemaal van hout. In de 12e eeuw bouwde prins Soběslav er een Romaans, stenen paleis. De eerste helft van de 14e eeuw breidde keizer Karel IV het paleis uit met een Gotische deel. Hierna heeft het paleis zo’n 80 jaar leeggestaan. Het bekendste beeld van dit paleis is de Vladislavzaal, die werd toegevoegd door de gelijknamige koning tijdens een reconstructie eind 15e eeuw. Om deze zaal heen kun je nog enkele andere zalen bezoeken, maar eigenlijk is de zaal het voornaamste hoogtepunt.

Old Royal Palace Prague
Vladislavzaal in het paleis in Praag

Na alle prachtige paleizen in Europa vond ik het stiekem een kleine tegenvaller. Dat komt natuurlijk ook door verwachtingen: het complex is heel groot, waardoor ik stiekem verwacht had dat er meer ruimtes waren om te zien. Ook was ik niet voorbereid op de stijl waar het in was. De Vladislavzaal is een heel mooie zaal en in de zijkamers zie je enkele mooie schilderingen, maar een hoogtepunt wil ik het niet noemen.

Old Royal Palace Praag
Fresco’s in Old Royal Palace, in één van de zijkamers.

St. George’s Basilica (Sint Joris basiliek)

Ook dit is een kerk binnen het paleiscomplex van de Burcht van Praag. Je kunt deze vinden aan de achterzijde van de kathedraal. De kerk is rond 920 opgericht en maar deels bewaard gebleven. Toen het klooster voor Benedictijnse nonnen werd opgericht in 973, werd deze kerk groter en belangrijker. Door de jaren heen zijn er kapellen toegevoegd en is de kerk door o.a. brand beschadigd geraakt en weer gerepareerd. Toch is geprobeerd het Romaanse uiterlijk te behouden.

St. George Basilica Prague

Hoewel klein, vond ik dit een heel mooi kerkje. Dit is denk ik zeker een van de dingen die ik zou aanraden, mocht je meer willen bezoeken in het complex van de Praagse Burcht. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik vond het schattig en mooi in haar eenvoud.

St. George Basilica Prague

Het Gouden Straatje

Eén van de beroemdste bezienswaardigheden van Praag is ongetwijfeld het Gouden Straatje. Deze straat bevat kleine huisjes, oorspronkelijk gebouwd voor de kasteelwachten en later woonden er ook andere bedienden uit het kasteel. Hieronder zaten ook goudsmeden, vandaar de naam. Een andere legende is dat keizer Rudolf II alchemist zou zijn. Deze staan natuurlijk bekend om het feit dat ze lood probeerden om te smeden in goud, wat hij in dit straatje gedaan zou hebben. Wat denk jij dat waar is?

Het straatje bestaat uit veertien heel kleine huisjes, wat nu praktisch allemaal winkeltjes zijn. Hoewel ik het niet het hoogtepunt vond van dit paleiscomplex, is het wel een heel bekende bezienswaardigheid in Praag, dus dit deel van de Burcht van Braag moet eigenlijk wel op je lijstje staan. Goed nieuws: na 17.00 uur in het hoogseizoen, april tot oktober (en na 18.00 uur in het laagseizoen) is de entree gratis. Wel is het zo dat het op dat moment ook extreem druk is. Als je toch van plan bent meerdere dingen te bezoeken, dan zou ik dus zeker gaan tijdens de ticketuren, zodat je ook nog de tijd hebt om een foto te maken of een huisje te bezoeken. Je loopt dan niet over de hoofden van alle andere toeristen.

Op nummer 22 woonde ooit iemand die je vast bekend voorkomt: Franz Kafka. Nu verkopen ze er boeken van (hoe kan het ook anders) Kafka en andere souvenirs.

Golden Lane Prague
Het Gouden Straatje met haar huisjes

De Burcht van Praag

Dit is alles wat ik heb bezocht in het paleiscomplex. Informatie over de andere gebouwen kun je vinden op de website. Zoals je kunt zien, zijn het redelijk wat opties. Hoewel het meeste niet het bijzonderste is wat ik ooit heb gezien, vond ik het wel leuk om te zien en dus een bezoekje waard. Als je geld wilt besparen, dan kun je natuurlijk alle gratis opties die ik noemde kiezen. In dat geval zou ik mijn geld wel uitgeven aan de klokkentoren.

Heb jij de Burcht van Praag bezocht?

Delen of bewaren voor later?

2 thoughts on “Alles over de Burcht van Praag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.