|

De Burcht van Praag: tips voor het bezoeken van de Praagse Burcht

Een oud paleis, een indrukwekkende kathedraal en een gouden straatje.. De Praagse Burcht is al van verre te zien en één van de bekendste bezienswaardigheden van Praag. Maar wat is er nu eigenlijk te zien? En is het de moeite waard om de Praagse Burcht te bezoeken?

De verlichte Praagse Burcht in de avond vanaf de andere zijde van de rivier
De Burcht van Praag in de avonduren

Praagse Burcht

Zodra je langs de rivier Moldau wandelt of over de beroemde Karelsbrug loopt dan zie je hem gelijk: de Burcht van Praag. Het is een groot complex dat een groot deel van de stad in beslag neemt. Het is zeker aan te raden een dagdeel uit te trekken om dit deel van de stad te bezoeken. Maar die moeite zou ik zeker nemen, want als je het mij vraagt is de Praagse Burcht één van de mooiste bezienswaardigheden in Praag. Ik ben er dan ook drie keer naartoe geweest.

Het is even een klimmetje naar boven (dit kun je afsnijden door de metro te nemen, maar dan alsnog moet je een stukje lopen), maar meer dan de moeite. Als je een liefhebber bent van kastelen, zoals ik, dan is het al helemaal geen optie om iets over te slaan. Want op alle toeristenkaarten heet het ‘Prague Castle’.

Mijn lievelingsstad in Tsjechië was trouwens niet het mooie Praag, maar juist de meer gemoedelijke studentenstad Brno. Misschien leuk als je meer tijd hebt?

Praagse Burcht bezoeken

Bovenop de berg moet je eerst door de veiligheidscontrole voor je de Burcht van Praag binnen kunt komen, dus kijk even goed waar de rij staat. Dit kan op meerdere plekken. Ze kijken in tassen en halen een scanner langs je. Tijdens mijn bezoek ging het vrij snel.

De eerste keer dat ik in de Praagse Burcht was liepen wij de berg op en was de ingang links naast het paleis. Een andere dag kwam ik met de metro en zijn we langs de tuinen gewandeld, waarna we wat meer aan de zijkant binnenkwamen. Het maakt wat mij betreft niet uit, de laatste was minder druk, maar dat kan ook het dagdeel geweest zijn.

De rode St. George's Basilica achter de Sint Vituskathedraal.
Achter de Sint Vituskathedraal: rechts in het rood St. George’s Basilica.

Tickets voor de Burcht van Praag

Eenmaal binnen kun je ervoor kiezen om gewoon zelfstandig rond te lopen en de buitenkant van alle gebouwen te bewonderen. De andere optie is om een ticket te kopen waarmee je meerdere dingen kunt bezoeken. Dit is afhankelijk van je wensen. Zelf heb ik een ticket gekocht voor enkele van de bezienswaardigheden.

Een ticket koop je bij één van de ticketkiosken (en dus niet bij de ingang van de verschillende bezienswaardigheden). Ik ging naar binnen bij het kantoortje tegenover de ingang van de kathedraal. Op het ticket staan vervolgens de nummers van alles waar je naar binnen mag. Je kunt een ticket kopen voor alles, maar ook voor enkele bezienswaardigheden. Zelf had ik ticket Main Circuit.

  • Ticket Permanent exhibitions: tentoonstelling ‘The Story of Prague Castle’, tentoonstelling Castle Guard, Rosenbergpaleis, fotogalerij
    Kosten: 450 kroon
  • Ticket Main Circuit: kathedraal, paleis, St. George’s Basilica, Gouden Straatje
    Kosten: 300 kroon
  • Ticket Prague Castle Picture Gallery: de fotogalerij van de Praagse Burcht.
    Kosten: 200 kroon

Kijk voor de meest recente informatie over prijzen altijd op de website van de Burcht van Praag. Je kunt ook een skip-the-line-ticket kopen via bijvoorbeeld Get Your Guide, zodat je nooit hoeft te wachten.

Sint Vituskathedraal in Praag vanaf de voorzijde
Sint Vitus-kathedraal

Sint Vituskathedraal

Het meest opvallend in de Praagse Burcht is de Sint Vituskathedraal. Deze grote kerk is namelijk ook wat je al van veraf kunt zien liggen.

Je kunt gratis het eerste deel van de kerk bewonderen. Je ziet dan eigenlijk al de hele kathedraal en haar altaar, maar dan van een afstandje. Wil je het hele rondje lopen en alle kapellen en het altaar goed kunnen bekijken, dan heb je een ticket nodig. Ik vond vooral het glas-in-lood in deze kathedraal erg mooi. Voor alleen de kathedraal zou ik geen ticket kopen, maar als je hem hebt, dan zou ik het ook zeker niet overslaan. Ik vond hem erg mooi, hoewel niet de mooiste kathedraal die ik heb gezien.

Het kleurrijke glas-in-loodraam in de Sint Vituskathedraal in Praag.

Veel mensen lopen na een bezoek aan de kathedraal links om het gebouw heen. Ik zou echter zeker aanraden eens rechts om de kathedraal te lopen. Hier heb je een mooi plein en tevens de ingang tot het paleis.

Het interieur van de Sint Vituskathedraal in Praag
Binnenzijde van de Sint Vituskathedraal

De klokkentoren

Op het bovengenoemde plein kun je niet alleen het paleis in, maar ook de klokkentoren van de St. Vituskathedraal. Deze toren zit niet bij het ticket inbegrepen, maar dat betekent niet dat je hem niet moet beklimmen. Met mooi weer is het wellicht wel het leukste wat je kunt doen in de Burcht van Praag vanwege het waanzinnige uitzicht. Zelf zagen we dit bij toeval en besloten we het gewoon te doen.

Het beklimmen van de toren kost 200 kroon.

Het plein in de Burcht van Praag met de klokkentoren
Links de klokkentoren, in het midden de ingang van de Old Royal Palace.

De klokkentoren bevat de bel Zikmund, een gigantisch ding dat je onderweg naar boven ook kunt zien. De legende zegt dat als deze kapot gaat, er iets vreselijks zal gebeuren in Praag. De laatste keer dat Zikmund het niet meer deed was een paar weken voor vreselijke overstromingen in Praag in 2002.

De trap naar boven is een klassieke wenteltrap met 287 treden. Dat is een flinke klim, zeker met warm weer. Wat mij betreft is deze klim het echter elke stap waard, want het uitzicht is echt fenomenaal. Je kunt helemaal rond en aan alle kanten het uitzicht bewonderen.

Uitzicht over de stad Praag vanuit d klokkentoren
Uitzicht vanaf de klokkentoren

Old Royal Palace

En dan hetgeen wat zorgt dat deze burcht vaak een kasteel genoemd word: het oude koninklijke paleis in de Praagse Burcht.

Het originele paleisgebouw werd al geplaatst begin 10e eeuw, helemaal van hout. In de 12e eeuw bouwde prins Soběslav er een Romaans, stenen paleis. De eerste helft van de 14e eeuw breidde keizer Karel IV het paleis uit met een Gotische deel. Hierna heeft het paleis zo’n 80 jaar leeggestaan. Het bekendste beeld van dit paleis is de Vladislavzaal, die werd toegevoegd door de gelijknamige koning tijdens een reconstructie eind 15e eeuw. Om deze zaal heen kun je nog enkele andere zalen bezoeken, maar eigenlijk is de zaal het voornaamste hoogtepunt.

De Vladislavzaal in de Old Royal Palace in Praag
Vladislavzaal in het paleis in Praag

Na alle prachtige paleizen in Europa vond ik het stiekem een kleine tegenvaller. Dat komt natuurlijk ook door verwachtingen: het complex is heel groot, waardoor ik eigenlijk verwacht had dat er meer ruimtes waren om te zien. Ook was ik niet voorbereid op de stijl waar het in was. De Vladislavzaal is een heel mooie zaal en in de zijkamers zie je enkele mooie schilderingen, maar een hoogtepunt wil ik het niet noemen.

Fresco's in het koninklijk paleis in Praag
Fresco’s in Old Royal Palace, in één van de zijkamers

St. George’s Basilica

Naast de imposante kathedraal kun je nog een kerk vinden in het paleiscomplex van de Praagse Burcht. De St. George’s Basilica (of Sint Joris basiliek) kun je vinden aan de achterzijde van de kathedraal. De kerk is rond 920 opgericht en maar deels bewaard gebleven. Toen het klooster voor Benedictijnse nonnen werd opgericht in 973 werd deze kerk groter en belangrijker. Door de jaren heen zijn er kapellen toegevoegd en is de kerk door o.a. brand beschadigd geraakt en weer gerepareerd. Toch is geprobeerd het Romaanse uiterlijk te behouden.

Het interieur van de St. George Basilica in Praag

Hoewel klein, vond ik dit een heel mooi kerkje. Dit is denk ik zeker een van de dingen die ik zou aanraden, mocht je meer willen bezoeken in het complex van de Praagse Burcht. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik vond het schattig en mooi in haar eenvoud.

Een andere fascinerende kerk in Tsjechië ligt op kleine afstand van Praag en kan prima als dagtrip. Dan heb ik het over de bottenkerk in Kutná Hora. Durf je dat ook aan of blijf je liever in een eenvoudige kerk als St. George’s Basilica?

Plafonds in de St. George Basilica in de Burcht van Praag

Het Gouden Straatje

Eén van de beroemdste bezienswaardigheden van Praag is ongetwijfeld het Gouden Straatje (of Golden Lane). In tegenstelling tot de naam is deze straat niet daadwerkelijk goudkleurig. Deze straat bevat kleine huisjes, oorspronkelijk gebouwd voor de kasteelwachten. Later woonden er ook andere bedienden uit het kasteel. Hieronder zaten ook goudsmeden, vandaar de naam.

Een andere legende is dat keizer Rudolf II alchemist zou zijn. Deze staan natuurlijk bekend om het feit dat ze lood probeerden om te smeden in goud, wat hij in dit straatje gedaan zou hebben. Wat denk jij dat waar is?

Het straatje bestaat uit veertien heel kleine huisjes, wat nu praktisch allemaal winkeltjes zijn. Hoewel ik het niet het hoogtepunt vond van dit paleiscomplex, is het wel een heel bekende bezienswaardigheid in Praag.

Goed nieuws: na sluitingstijd van de burcht is de entree gratis. Wel is het zo dat het op dat moment ook extreem druk is. Als je toch van plan bent meerdere dingen te bezoeken, dan zou ik dus zeker gaan tijdens de ticketuren. Dan heb je ook nog de tijd hebt om een foto te maken of een huisje te bezoeken. Je loopt dan niet over de hoofden van alle andere toeristen. Na sluiting zijn alle winkeltjes ook gesloten.

Op nummer 22 woonde ooit iemand die je vast bekend voorkomt: schrijver Franz Kafka. Nu verkopen ze er boeken van (hoe kan het ook anders) Kafka en andere souvenirs.

Het Gouden Straatje in de Praagse Burcht met schattige gekleurde huisjes.
Het Gouden Straatje met haar huisjes

Dit is alles wat ik heb bezocht in het paleiscomplex van de Praagse Burcht. En dan heb ik nog niet eens alles gedaan. Zoals je kunt zien zijn het redelijk wat opties. Hoewel het meeste niet het bijzonderste is wat ik ooit heb gezien, vond ik het wel leuk om te zien en dus een bezoekje waard. Als je geld wilt besparen, dan kun je natuurlijk alle gratis opties die ik noemde kiezen. In dat geval zou ik mijn geld wel uitgeven aan de klokkentoren.

Meer zien van Tsjechië? Bekijk dan ook zeker de adembenemende natuur, bijvoorbeeld bij de rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs. Hier waren ze ook te vinden tijdens het seizoen van Wie is de Mol in Tsjechië.

Veel plezier tijdens je bezoek aan de Praagse Burcht!

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.