Versieringen met botten in Kutná Hora

Kutná Hora: dagtrip vanuit Praag

Laatste update op:

Tijdens mijn tweede bezoek aan Praag wilde ik niet alleen de stad zelf bezoeken, maar ook iets anders in Tsjechië. Daarom besloten mijn zusje en ik een bezoekje te brengen aan het stadje Kutná Hora, vooral bekend door haar ossuarium of bottenkapel. In deze stad is gelukkig nog meer te doen dan kijken naar menselijke skeletten en ik laat je graag zien wat dat dan is.

Kutná Hora ligt ongeveer 70 kilometer ten oosten van Praag en is vrij goed bereikbaar vanaf de hoofdstad. Je kunt de trein nemen en komt dan redelijk makkelijk in het stadje aan. Ik zal je uitgebreid meenemen zodat je precies weet hoe je er komt en niet onderweg verdwaalt, want dat zou natuurlijk een beetje jammer zijn. Ook geef ik je graag een overzicht van wat er te doen is zodat je kunt beoordelen of het iets voor jou is!

Hoe kom je er vanuit Praag?

Het makkelijkst is om vanuit Praag de trein te nemen naar Kutná Hora. Je kunt het treinstation (Hlavní Nádrazí, het hoofdstation) makkelijk bereiken met de metro, maar afhankelijk van waar je in de stad verblijft kun je er natuurlijk ook lopend naartoe. Vervolgens moet je een kaartje kopen. Zelf zijn wij naar de ticketbalie gegaan. Hier waren ze erg vriendelijk. Het meisje sprak geen briljant Engels, maar ze kon ons met handen, voeten en wijzen goed genoeg uitleggen wat we moesten weten, namelijk hoe laat onze trein vertrok, dat we over moesten stappen om makkelijk bij de bottenkapel te komen en dat we een retourtje hadden. Wij spreken geen Tsjechisch, dus dit moet jou ook lukken! Wij kochten een kaartje naar Kutna Horá mesto.

We moesten nog even wachten op het station, maar een koffietje later konden we richting het perron. Op ons ticket stond welk perron we moesten hebben. Ga er een beetje op tijd heen, want wij moesten een beetje zoeken, maar uiteindelijk kom je er met alle borden wel uit. Daar wacht je op de trein, nog een lekker ouderwetse. Onze trein had ook van die ouderwetse coupés. Hier zaten we een tijdje alleen in, maar later werd hij helaas voller.

Trein in het station in Praag
De trein van Praag naar Kutná Hora.

Waar stap je uit?

Het is best een stukje met de trein van Praag naar Kutná Hora. Uiteindelijk doe je er ongeveer een uur over. Je stapt uit op Kutná Hora. Dit roepen ze om in de trein en kun je ook buiten op de bordjes zien. Vanaf hier kun je het stadje in lopen.

Wil je meteen naar de beroemde bottenkapel? Dan is het slim om over te stappen en door te reizen naar Kutná Hora mesto. Je gaat vanaf het perron de trap af, dan ga je naar rechts naar het andere perron. De trein staat al klaar. Zodra de trein gaat rijden druk je op het knopje: de trein stopt niet vanzelf op alle stations! Vervolgens stap je op het eerste station (Kutna Horá Sedlec) uit. Dit ziet er niet echt uit als een station, maar meer een strook, maar er is wel een bord. Vanaf het station loop je over de weg het dorp in. Als je gewoon rechtdoor loopt komt je vanzelf uit bij de kathedraal of the Assumption of Our Lady and Saint John the Baptist. Vanaf daar is het nog een klein stukje rechtdoor naar het Ossuarium van Sedlec oftewel de bottenkapel.

Station van Kutná Hora met een trein
Het station van Kutná Hora. Deze is vlakbij het centrum. Voor Sedlec stap je over.

Vanaf het ossuarium kun je lopen naar de stad. Dit is echter wel een stuk, dus het is fijner om dat niet te doen. Er gaat vanaf het ossuarium soms een toeristenbusje. Kaartjes hiervoor kun je in de kapel kopen. Een andere optie is de bus. Deze vertrekt vanaf de kathedraal waar je eerder al langs liep. Je hebt dan de bus nodig die, als je met je rug naar de kathedraal staat, de linkerkant op rijdt. Zeg tegen de buschauffeur dat je naar het centrum wilt (en houd de route een beetje in de gaten met Google Maps).

Wat is er te doen in Kutná Hora?

Het centrum van het stadje staat al sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, dus dat geeft denk ik al aan dat er genoeg te doen is! Behalve ronddwalen door het leuke centrum kun je dus ook van alles bezoeken. Ik zet het graag even voor je op een rijtje.

Ossuarium van Sedlec

Laten we beginnen met dé topattractie van Kutná Hora: het ossuarium van Sedlec. Deze kapel zit onder een kleine kerk in de wijk Sedlec. Toen wij er waren was de buitenkant van de kerk blijkbaar toe aan renovatie, want deze stond in de steigers. Gelukkig konden we de kapel zelf wel bezoeken.

De kerk met eronder het ossuarium in Kutná Hora.
De kerk waar de bottenkapel onder ligt.

Geschiedenis

In de 14e eeuw, ten tijde van de Zwarte Dood, stierven er natuurlijk veel mensen. Ook tijdens de Hussietenoorlogen in de 15e eeuw vielen veel doden. Nog vóór Kutná Hora was ontstaan was de abt van het klooster van Sedlec naar het Heilige Land gestuurd. Hij nam grond mee vanaf de plaats waar Jezus gekruisigd zou zijn. Dit verspreidde hij over de begraafplaats rondom het klooster. Om die reden werd het een belangrijke begraafplaats waar veel mensen begraven wilden worden. Met deze sterftegolven erbij werd de begraafplaats al snel te klein. Om ruimte te bieden aan al deze mensen, is toen de kerk met daarin het ossuarium gebouwd. In 1870 werd vervolgens František Rint gevraagd om de botten te ordenen. Het resultaat kun je nu bewonderen in het ossuarium van Sedlec.

Ossuarium van Sedlec gedecoreerd met botten
Allerlei versieringen in de kapel.

De bottenkapel

De kapel is bijna onrealistisch: de botten zijn gebruikt om van alles te maken. De grootste eyecatcher is toch wel de gigantische kroonluchter in het midden van de kapel. Blijkbaar zitten er van alle botten in het menselijk lichaam minstens eentje in deze kroonluchter..

Kroonluchter en andere plafonddecoraties van menselijke botten
Het plafond in het ossuarium met de kroonluchter.

Hoe gek deze kapel ook is, ik vond het stiekem best fascinerend. Maar ik wilde dan ook heel graag naar de catacomben van Parijs (en ik vond ze fantastisch!) en ik lees graag enge moordboeken, dus misschien ben ik gewoon raar? Mijn zusje was er in elk geval minder van gecharmeerd.

Wapen gemaakt van botten
Het wapen van Huis Schwarzenberg in botten..

En, wil je nu ook naar het ossuarium in Sedlec?

Cathedral of the Assumption of Our Lady and Saint John the Baptist

In het Tsjechisch heet hij natuurlijk anders (Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele), maar zo kun je hem hopelijk het beste vinden als je zoekt in Kutná Hora. Deze kathedraal staat vlakbij het ossuarium, dus ook in de wijk Sedlec. Het eerste wat je opvalt als je binnenloopt is dat de hele kerk lichtgeel is!

Kathedraal met lichtgele muren
De lichtgele kerk Cathedral of the Assumption of Our Lady and Saint John the Baptist.

De kathedraal was onderdeel van het cisterciënzersklooster dat in Kutná Hora stond en is gebouwd in opdracht van koning Wenceslas in de 14e eeuw. Het is in gotische stijl gebouwd. In 1421 is het samen met het klooster verbrand, nadat het tijdens de Hussietenoorlogen was veroverd en geplunderd. Het is pas in de 18e eeuw weer gerestaureerd en nu gelukkig in goede staat, omdat het in 1995 UNESCO Werelderfgoed werd. Sinds 2009 is het weer geopend voor publiek, na grondige restauraties. Let vooral op het mooie plafond en de kleurrijke kapellen!

Lichtgeel plafond kathedraal met schildering
Het prachtige plafond van de kathedraal.
Buitenkant kathedraal Kutná Hora
De kathedraal vanaf de buitenkant.

St. Barbara kerk

Wellicht denk je dat het lang duurt voordat de Sagrada Familia in Barcelona eindelijk af is, maar niets is minder waar: de bouw van deze kerk heeft maar liefst 500 jaar geduurd. Ze zijn begonnen in 1388, maar deze bouw kwam door de Hussietenoorlog in 1420 stil te liggen. Later ging men verder, maar door geldtekorten kwam hij nooit helemaal volgens plan af. Gelukkig is hij nu al ruim honderd jaar af en zeker een bezoekje waard.

Kutná Hora kerk buitenzijde
De St. Barbara kerk in Kutná Hora.

Hier houdt de vergelijking met de Sagrada Familia echter niet op: ook deze kerk is al in gebruik genomen lang voordat hij af was, zelfs al voor er een dak op zat!

De Heilige Barbara is de patrones van de mijnwerkers, dat is ook de reden dat voor haar gekozen is. De stad is natuurlijk gegroeid door de zilvermijnen.

De kerk staat een stuk dichter bij het centrum van Kutná Hora dan de voorgenoemde gebouwen in Sedlec. Je kan hem eigenlijk niet missen, want hij is goed te zien vanuit het centrum. Je hebt vanaf de kerk dan ook een goed uitzicht. En ook ín de kerk heb je een mooi uitzicht, want je kunt met een trap achter het orgel komen.

Orgel St. Barbara Kutná Hora
De achterkant van het orgel in de St. Barbara kerk.

Naast het mooie uitzicht vanaf boven vond ik ook de glas-in-loodramen erg mooi. En loop ook vooral meer achterin de kerk: heb je ooit zulke mooie plafonds gezien?

Plafondschilderingen
De prachtige plafonds in de kerk.
Glas-in-lood in St. Barbara kerk in Kutná Hora
De glas-in-loodramen in de kerk zijn prachtig!

Het centrum van Kutná Hora

Behalve deze kerken is er nog meer te bezoeken in dit plaatsje, maar zelf vond ik deze drie het indrukwekkendst. Dat betekent natuurlijk niet dat je de rest over moet slaan. Ik raad je zeker aan ook lekker rond te lopen door het centrum, zeker op een zonnige dag.

Roze en gele huizen in Kutná Hora
De kleurrijke straatjes van Kutná Hora.

Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de stenen fontein, het Jezuïtencollege naast de St. Barbarakerk, de St. Jameskerk en de roze barokkerk Johannes van Nepomuk. Je zult ze allemaal vanzelf tegenkomen tijdens een rondje door Kutná Hora, dat is gelukkig niet ingewikkeld om te vinden.

Uitzicht over Kutná Hora
Uitzicht vanaf het Jezuïetencollege over Kutná Hora.

Het Italiaanse hof is ook een belangrijke toeristische trekpleister. Zelf heb ik deze niet bezocht, want daar hadden we niet genoeg tijd voor (wij namen de avond van ons bezoek aan dit stadje het vliegtuig terug naar Nederland). Op dit moment kun je een museum vinden in dit gebouw.

Huis met mooie schildering
Prachtig beschilderd huis: het is net een openluchtmuseum!

Tips voor een bezoek aan Kutná Hora

Handig om rekening mee te houden:

  • Veel dingen in Tsjechië sluiten in de winter om 16.00 uur, dus zorg dat je de bezienswaardigheden op tijd bezoekt.
  • Voor het ossuarium en de kerken kun je een combinatieticket kopen: dit kan op alle locaties.
  • Je kunt alleen in cash betalen in de monumenten.
  • Met een retourticket mag je de trein terugnemen op elk tijdstip dat je wilt die dag.
  • Treintijden kun je opzoeken op deze website.

Lijkt Kutná Hora jou een leuke plek voor een dagtrip vanuit Praag?

Delen of bewaren voor later?

8 thoughts on “Kutná Hora: dagtrip vanuit Praag

  1. Hier zijn wij ook geweest toen wij met vrienden op vakantie waren in Tsjechië. Ik vond het echt een leuk stadje, het centrum is mooi en dat vond ik een leuke verrassing. Ik wist toen namelijk niet wat er allemaal was buiten de kerk met botten.

    1. Oh leuk! Ik vond het dus ook superleuk. Ik vind dit soort dingen dus altijd fascinerend haha. En het stadje is zo schattig! En het was helemaal niet druk, ik had meer toeristen verwacht. Maar kan ook aan het seizoen liggen natuurlijk.

  2. Hartelijk dank voor je uitgebreide verslag. We hebben vandaag een super dag in Kûtna Hora gehad en konden alles heel goed vinden door je aanwijzingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.