Praktische info: runDisney in Disneyland Paris

Laatste update op:

In 2016 organiseerde runDisney voor de eerste keer een Half Marathon Weekend in Disneyland Paris. Tot dan deden ze dat alleen maar in Amerika. Omdat dit iets was wat al langer op mijn wensenlijstje stond en Parijs veel haalbaarder is dan Amerika qua kosten, besloot ik dat ik erbij moest zijn. Zo’n eerste editie zorgt voor veel nieuwe dingen en veel geregel, maar alles is gelukt. Vandaag leg ik graag uit hoe alles rondom een Disneyland Paris Half Marathon Weekend in zijn werk gaat, want inmiddels heb ik beide edities (2016 en 2017) bezocht. Sinds 2017 noemen ze het weekend het Magic Run Weekend.

Inschrijving via runDisney

In eerste instantie probeert runDisney je zo ver te krijgen om een package te boeken. Dit betekent dat je tegelijkertijd verblijf, parktickets en inschrijving voor de wedstrijden regelt. Deels heel prettig, want dan is alles geregeld, maar ook veel duurder. Je kunt een package boeken via Disney, dat kun je hier vinden.

Zelf vonden wij dit te duur, dus hebben we besloten om te kiezen voor bib-only. Dit betekent dat je jezelf alleen inschrijft voor de wedstrijd, waardoor je de rest zelf moet regelen. Dit is natuurlijk meer werk, maar daardoor kan het wel een stuk goedkoper. De inschrijving voor bib-only opent in het voorjaar. De exacte datum wordt laat bekend gemaakt. Je kunt je het beste even inschrijven voor de nieuwsbrief, dan wordt je op de hoogte gehouden van de datum waarop het open gaat. In 2016 was het al in februari, in 2017 ging de registratie pas open in juni.

Als de inschrijving open is, dan kun je je via de website inschrijven. Alles is dan duidelijk en in het Engels, zodat je weet wat je moet invullen.

Disneyland 5km
Finish van de 5 kilometer in 2016.

Afstanden in 2018

De eerste editie bestond uit twee afstanden. In 2017 is er een nieuwe afstand bij gekomen: de 10 kilometer. Op dit moment zijn dit alle afstanden:

 • Kids races door Disney Village van 100 m, 200 m en 1 km.
  Zaterdag 22 september 2018, 11.00 uur
  Deelname tussen de 1 jaar en 12 jaar.
  Kosten: 12 euro
  Meer informatie kun je hier vinden, aangezien ik hier zelf natuurlijk niet aan mee heb gedaan.
 • 5 km (Family Run) door het park Walt Disney Studios.
  Vrijdag 21 september 2018 om 20.00 uur.
  Deelnemen mag vanaf 5 jaar. Deze race is niet op tijd, dus je krijgt geen tijdmeting na afloop.
  Kosten: 35 euro
 • 10 km door beide parken, zowel Walt Disney Studios als Disneyland Paris.
  Zaterdag 22 september 2018, 7.00 uur.
  Deelname vanaf 14 jaar .
  Kosten: 55 euro
 • Halve marathon (21,1 km) door beide parken en de omgeving. Je rent over het Franse platteland en door een dorpje verderop, voor je teruggaat en over het terrein van de hotels  en Disney Village weer naar de parken gaat.
  Zondag 23 september 2018, 7.00 uur
  Deelname vanaf 18 jaar.
  Kosten: 75 euro

Wat is inbegrepen bij de inschrijving?

Als je jezelf inschrijft met bib-only, dan is het volgende inbegrepen:

 • een startnummer met naam (als je je voor 31 augustus inschrijft)
 • een T-shirt (bij de 10 km en halve marathon een sportshirt, bij de 5 km van katoen)
 • een medaille (als je de finish haalt)
 • drinken onderweg en na afloop
 • bij de halve marathon ook snacks onderweg (in 2016 appelstukjes en mueslirepen, in 2017 alleen mueslirepen)
 • gEARbag (doorzichtige plastic tas)

De gEARbag heb je nodig om later je spullen in te doen als je ze wilt achterlaten in de garderobe tijdens de race. Het is heel belangrijk dat je ze hier echt in doet, want vanwege de veiligheid accepteren ze alleen deze tassen: hiervan kunnen ze de inhoud namelijk zien. Het is natuurlijk niet verplicht iets achter te laten bij de garderobe.

LET OP: Parktickets zijn dus niet inbegrepen! Je finisht sinds 2017 wel in Walt Disney Studios, maar er is een deel afgezet voor de finish. Na de finish leiden ze je het park weer uit. Als je de parken wilt bezoeken, dien je hier nog los tickets voor te kopen. Mocht je alle dagen willen gaan, dan kun je overwegen een abonnement te nemen: dit is al gauw goedkoper als je bijvoorbeeld drie dagen naar beide parken wilt. Je krijgt dan ook korting op eten en drinken en merchandise in de winkels.

Disneyland Paris kasteel tijdens hardlopen
Fotomoment voor het Disneykasteel tijdens de 10 kilometer.

runDisney challenges

In Amerika bestaan al jaren verschillende soorten challenges. Hier keek ik altijd met verbazing naar, want sommige zijn echt voor gekken wat mij betreft. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Goofy’s Race and a Half Challenge’ in Walt Disney World, waarbij je in een weekend op zaterdag de halve marathon rent en op zondag de hele marathon. Of nog gekker: de ‘Dopey Challenge’, waarbij je in een weekend de 5 km, 10 km, halve marathon én marathon rent!

Ook in Parijs zijn er challenges. Op dit moment zijn er drie. Ik zal ze even voor je op een rijtje zetten. Hier kun je er meer over lezen.

1. Castle to Château

Deze challenge betekent dat je in één kalenderjaar een halve marathon rent in Walt Disney World in Florida en een halve marathon in Disneyland Paris. Deze challenge kost je niets extra’s.

2. 31K Challenge

In 2017 was deze challenge er voor het eerst: je loopt in één weekend 31 kilomter. Dit betekent dat je zowel de 10 km als de halve marathon loopt. In 2017 was dit de Bibidi Bobidy Boo Challenge, met als thema de drie feeën uit Assepoester. Deze stonden op het T-shirt en de medaille bijvoorbeeld. De challenge kost 130 euro en je koopt dit in plaats van de twee losse wedstrijden (het is in principe dus gratis, want 75 + 55 = 130 euro).

3. 36K Challenge

Deze challenge is nieuw in 2018. Ik heb deze eigenlijk al gelopen tijdens de laatste editie, maar toen bestond deze officieel nog niet. Het komt er op neer dat je alledrie de races loopt: zowel de 5 als de 10 kilometer als de halve marathon. Deze challenge kost je 165 euro en is dus ook gratis, want dat is hetzelfde als wanneer je de drie races los zou kopen.

Wat houdt een challenge precies in?

Eigenlijk betekent het gewoon een extra medaille. Als je meedoet aan een challenge, krijg je naast de medailles voor de afstanden die je loopt, ook de medaille van de challenge. Omdat de medailles van runDisney echt prachtig zijn, willen veel mensen dit graag. Tevens zijn het uitdagingen: je wordt gemotiveerd meer van jezelf te vragen en meer te laten zien op sportief gebied. Ik vind het in elk geval een heel leuk initiatief.

Extra’s:

 • Extra medaille (bij de 36K zelfs twee: je krijgt dan zowel de 31K als de 36K medaille)
 • Extra T-shirt (zowel voor de losse afstanden als de challenges krijg je een shirt, dus eentje extra)

LET OP: Je doet niet automatisch mee aan een challenge! Je moet je hier apart voor inschrijven. Bij de inschrijving voor de afstanden moet je kiezen voor de challenge, niet voor de losse afstanden. Als je jezelf inschrijft voor de 10 km en de halve marathon, ben je dus NIET automatisch ingeschreven voor de challenge. Als je deze extra medaille wilt, dan moet je hier dus goed op letten!

 

Disneyland Half Marathon

Medisch certificaat

Om deel te mogen nemen aan een halve marathon in Frankrijk is het bij Franse wet verplicht om een medisch certificaat te hebben. Dit is een formulier dat is getekend door je dokter. Bij runDisney wordt dit formulier aangeleverd in pdfvorm. Het hoeft alleen maar ingevuld te worden, ondertekend en er moet een stempel op worden gezet. Het moet afgegeven zijn binnen aan jaar voor deelname aan de race. In 2016 heb ik aan Zélia van JustKeepRunning.nl gevraagd om advies over het medisch certificaat, omdat zij de marathon in Parijs heeft gerend. Zij heeft toen deze blogpost geschreven. Als je verder nog vragen hebt, dan beantwoord ik ze graag.

Minimale tijd

Om mee te mogen doen aan een Disneyrace hoef je helemaal niet hard te kunnen rennen. Veel mensen rennen een deel en wandelen een deel. Achteraan lopen mensen die je uit de race halen als je te langzaam gaat, vaak met ballonnen. Als je deze ziet, ga dan een stuk rennen naar voren, want dan zit je weer goed.
De minimale tijd die je moet lopen is 16 minuten per mijl. Dat is natuurlijk een beetje cryptisch, want wij meten in kilometers, maar gelukkig staat er dit jaar een omrekentabel op de site. Je moet minimaal 9,56 minuten per kilometer lopen. Dit is 6,28 km/uur. Lopen is ongeveer 5 km/uur, wat betekent dat je dus echt niet heel snel hoeft te zijn. Een race rennen van runDisney is echt voor iedereen!

Disneyland Half Marathon
Fotomoment tijdens het laatste deel van de halve marathon.

Hoe gaat het in zijn werk?

Startpakket halen

Als je aankomt bij Disneyland Paris, is het tijd om je startpakket op te halen. Dit doen je in de runDisney Health & Welness Expo. De Expo kunt je vinden in Disney Village en staat goed aangegeven met bordjes. Eenmaal binnen heb je aan balies waar je het startpakket kunt ophalen. Dit doe je door je inschrijvingsbewijs in te leveren en indien je meedoet aan de halve marathon ook een kopie van het medisch certificaat.

Als dat in orde is, dan krijg je het startpakket. Dit is een doorzichtige plastic tas. Daarin zit je startnummer. De plastic tas moet je bewaren: mocht je iets in willen leveren bij de garderobe bij één van de wedstrijden, dan moet het is deze tas. Dit zodat duidelijk zichtbaar is voor de vrijwilligers wat je achterlaat: je kunt er dan niets geks in doen.

Foto met jouw bib

Met het startnummer ga je vervolgens naar de fotograaf in de Expo. Deze maakt een foto van jou met je startnummer. Deels omdat het leuk is, maar voornamelijk voor de veiligheid: zo hebben ze bij elke naam en elk startnummer een foto. Als je meerdere races doet, heb je meerdere startnummers en ga je dus ook meerdere keren op de foto.

Bib 21k
Foto met het startnummer.

T-shirts

Je hebt je startnummer nog één keer nodig, namelijk om je shirt op te halen. Pas dit shirt meteen even, want je kan nog van maat ruilen! Ze scheuren een deel van je startnummer af (geen zorgen, dat strookje zit er speciaal aan), zodat je maar één keer een shirt kunt halen. Om er zeker van te zijn dat je de goede maat krijgt kun je beter niet tot de laatste dag van de Expo wachten: Amerikaanse maten zijn heel anders, dus die ruilen de shirts vaak om voor andere maten. Als je maat echt op is kunnen ze die altijd wel nasturen.

Health & Wellness Expo

Verder vind je in de Expo verschillende kraampjes van merken die van alles laten zien en verkopen. Ook vind je hier de officiële merchandise van runDisney, onder andere van de race die je op dat moment gaat doen. Sommige race-specifieke dingen raken snel uitverkocht, dus als je hier interesse in hebt, dan raad ik aan om snel naar de Expo te gaan. Twijfel je ergens heel erg over? De dingen met een datum erop van dat specifieke jaar gaan na de halve marathon vaak in de uitverkoop, maar dat is wel een risico. Je krijgt hier korting met een jaarpas als je die hebt.

Photopass

Tijdens het Disneyland Paris Half Marathon Weekend zijn er speciale edities van de Photopass. Dit is een systeem dat altijd al in de parken is, waarbij je na het maken van een foto (bijvoorbeeld in een attractie of met een personage) je pasje laat scannen. De foto’s kun je daarna downloaden. Normaal betaal je per foto, met Photopass krijg je deze gratis (want je hebt al betaald voor de Photopass).

Tijdens runDisney zijn er speciale edities. Je hebt de Just Run!, met alleen foto’s van de races, en de Run&Parks, waar je ook foto’s uit de parken (bijvoorbeeld van de attracties) op kunt laten zetten. Op de eerste kun je drie startnummers toevoegen, op de tweede zes startnummers. Een challenge heeft een speciaal startnummer die je voor meerdere races gebruikt, dus dat scheelt alweer. Het ligt er dus vanaf hoe groot je gezelschap is en hoe graag je parkfoto’s wilt. Het is toegestaan om de Photopass te delen.

Er zijn nog geen prijzen bekend voor komend jaar. Voor meer informatie kun je deze pagina in de gaten houden.

Hardloopfoto met Joy in Disneyland Paris
Character stop tijdens de halve marathon.

Verkleed hardlopen

Tijdens de hardloopwedstrijden van runDisney is het vrij gebruikelijk om je te verkleden als een Disneypersonage. Vooral in Amerika doet men dit heel veel, maar in Parijs zie je het ook zeker gebeuren. Dus als het je leuk lijkt moet je het zeker doen! Zo zagen we vorig jaar een man verkleed als Elsa, echt hilarisch. Zelf heb ik gerend als Judy Hopps en Russell uit UP tijdens de halve marathons en met een Rapunzeljurk tijdens de 10 km. Het is erg leuk omdat je op deze manier veel aangemoedigd zult worden: mensen roepen de naam van het personage naar je, wat erg motiverend is.

Verkleed als Russell tijdens de halve marathon.
In mijn outfit als Russell uit UP na de finish van de halve marathon.

Hopelijk is alles duidelijk met deze informatie. Lijkt het jou wat om mee te doen aan runDisney in Disneyland Parijs? Welke afstand zou je dan rennen? En zou je jezelf verkleden?

Laatste keer geüpdate op 1 februari 2018, artikel geschreven op 6 februari 2017.

Delen of bewaren voor later?

12 thoughts on “Praktische info: runDisney in Disneyland Paris

  1. Haha dat snap ik! Ik vond het echt heel erg leuk, dus ik raad het van harte aan. Ik hoop er dit jaar ook weer bij te zijn. Dus wellicht tot daar? Ik ben van plan ook nog iets te schrijven over hoe ik het ervaren heb binnenkort.

 1. Wow wat klinkt dat gaaf! Kun je inscchatting maken van bijkomende reis-en verblijfkosten voor een gezin dat weekend? Inclusief bezoek aan t park? Heb je tips voor een accommodatie? Ik hoor t graag! gr Ellen

  1. Hi Ellen! Wij zijn zelf met de auto gegaan. Je kunt dus even de kilometers uitrekenen vanaf jouw woonplaats via Google Maps en dan met het verbruik van je auto uitrekenen hoeveel benzine dat is (heb je ook sites voor). De tol is 40/50 euro ongeveer. Parkeren bij Disney was vorig jaar met een aanbieding 10 euro voor het hele weekend, dus dat viel mee. Wij sliepen in Val d’Europe, bij Residhome. Hier hadden we een kamer met badkamer en minikeukentje (zodat we zelf ontbijt konden maken). Wellicht hebben ze er ook grotere kamers. Ik raad aan om in Val d’Europe te verblijven, want dat is veel betaalbaarder. Ik denk dat wij ongeveer 90 euro pp kwijt waren voor 2 nachten. Vanaf hier kun je met de auto naar Disney. Eventueel kun je ook met de trein, dit is maar 1/2 haltes en kost maar 3 euro ofzo. In Val d’Europe zit ook een winkelcentrum met grote supermarkt, hier kun je snacks enzo kopen, dat scheelt je weer in de parken.
   Entreebewijzen zijn los. Ik zou uitgaan van 70 euro ongeveer per persoon, maar kan vaak goedkoper als je de tickets eerder online boekt. Wij zijn zelf vrijdag en zaterdag in het park geweest, op zondag niet (behalve tijdens het rennen). De startbewijzen heb ik in mijn artikel al benoemd. Wij liepen twee races, dus dat is wel duur, als je er maar één doet is het alweer goedkoper. Kun je hier wat mee?

  1. Leuk! Ik wil ze dit jaar het liefst alledrie doen, maar in elk geval de 10 & halve zodat ik de challenge heb. Alleen gaat de bibonly nu wel laat open, ik ben bang dat ik dan al in Zuid-Amerika ben en geen mogelijkheid heb om in te schrijven 🙁

 2. Ik loop hem dit jaar de 10k. Super veel zin in. Ter info voor andere wij slapen in een b&b en betalen 60 euro voor 2 nachten voor 2 personen! Dus 15 euro pppn. Hebben wel een 4 en 2 persoons kamer.

  Weet jij of je zelf onderweg ook foto’s mag maken met disneyfiguren? Of mag dat niet?

  1. Wat leuk Roxanne! Ik doe dit jaar alledrie de afstanden, haha. Wat een nuttige tip, welke B&B is dat? In Val d’Europe?
   Het foto’s maken onderweg is iets anders dan normaal in het park: de figuren nemen geen tijd om er iets leuks van te maken (meestal heb je even een momentje met ze) maar ze gaan snel op de foto. Je kunt wel vragen of de castmember daar een foto van jou maakt met je telefoon (of iemand anders die erbij staat) en sommige mensen maken snel een selfie. Als je snel bent of zorgt dat je het klaar hebt is het dus geen probleem 🙂

 3. Hai! Wat een fijn stuk heb je geschreven! Erg helder. Ik ben vorig jaar geweest en was echt super! Zou graag dit jaar weer gaan maar bib onlys zijn uitverkocht. Op de site staat trouwens dat de 36 k challenge 194 kost ipv 165 wat jij hier zegt,. Hoe kan dit? Iemand verkoopt z’n 36 k wel maar vor 250 of bieden vanaf 200 🙁 ik ben alleen dus verblijf en reiskosten zijn dan redelijk prijzig omdat je voor 2 betaald natuurlijk. Jij gaat dit jaar alle 3 lopen?

  1. Hi Aranka! Het klopt wat je zegt, ik zal het aanpassen. Ze hebben dit jaar plotseling de prijzen buiten de pakketten om verhoogd.. Ik ga je even mailen met wat meer uitleg!

 4. Hoi Manouk
  Kun jij me vertellen wanneer je je photopass krijgt? Ook bij de expo? En dan voeg je online de drie startnummers toe? Ik heb nog steeds geen mail gehad met verdere instructies. Zou deze week volgen
  Ben benieuwd.
  Ik loop met twee vriendinnen de halve marathon. Maar heb een knie blessure. Nu lees ik gelukkig op jouw blog dat je makkelijk stukken kan wandelen, dus Hoop heel erg de finish te halen.

  Groetjes Esther

  1. Hallo Esther! Ik koop hem zelf altijd pas op de Expo, maar dan krijgen we hem inderdaad daar. Je kunt het even vragen als je de startnummers op gaat halen, dan wijzen ze je wel naar de juiste balie in de Expo. Je kunt vervolgens online inloggen met het nummer op de Photopass en dan drie startnummers koppelen. Het duurt wel altijd een week ofzo voor de foto’s er allemaal opstaan. Sla de startnummers even ergens op, soms moet je ze opnieuw invullen als je opnieuw inlogt. Het is dus goed ervoor te zorgen dat je startnummer goed zichtbaar is tijdens fotomomenten: doe hem in het midden en niet je armen ervoor. Bij de foto met de medaille bijvoorbeeld dan scannen ze het nummer, dus daar gaat het goed. Als je een Photopass hebt die je ook in de parken kunt gebruiken, dan krijg je een pasje dat je kunt laten scannen bij attracties en dergelijke (maar tijdens het rennen gaat alles met startnummers en heb je die niet nodig). Wat betreft het wandelen: zorg dat je op tijd in het startvak staat. Je hebt denk ik startvak C (want dat hebben de meeste mensen) en dan is het slim om een beetje vroeg te komen, want dan sta je vooraan in het startvak. Dan heb je nog een heleboel mensen achter je en kun je makkelijker wat wandelen. Ren ook gewoon lekker door op de saaie stukjes (je loopt soms backstage in het park) zodat je dan weer rustig aan kunt doen in de parken. En als je mensen met ballonnen ziet, ren dan even een flink stuk naar voren: dat zijn de achterste mensen en als die je inhalen moet je eruit. Maar als je dan even een stuk gaat rennen ben je ze meteen een deel voor. Ik heb er vertrouwen in dat je het kunt! Mail me als je nog vragen hebt en wellicht zie ik je dit weekend, want ik doe de 10 kilometer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.