| |

Kerst in Disneyland Parijs: wat is er te doen?

Dat écht typische, magische gevoel van Kerst kun je alleen vinden bij Disney. Daarom is de kerstperiode één van de beste tijden om naar Disneyland te gaan. Kerst in Disneyland Parijs is een fantastische viering die je niet wilt missen! Alle tips voor een echte Disneyland Parijs Kerst.

Op zoek naar echt Amerikaans kerstgevoel, met kerstbomen, guirlandes, kerstmuziek en natuurlijk Disneymagie? Dan ben je in Disneyland Parijs aan het goede adres. In bijna elk seizoen heb ik Disneyland Parijs weleens gezien, maar Kerst is echt één van mijn favorieten.

Kerst in Disneyland Parijs

Tijdens de kerstperiode is Disneyland Parijs magisch mooi. Het is echt de moeite om een verblijf te boeken. Gelukkig is de kerstperiode vrij lang, waardoor je veel kans hebt ervan te genieten.

Het is zeker de moeite om meer dan één dag te gaan, vooral als je alle kerstshows wilt zien. Het leukste is dan om een arrangement te boeken in één van de Disneyhotels. Davy Crockett Ranch is vaak een heel betaalbare optie. Maar Hotel New York is weer fantastisch voor de Marvelfan.

Wil je het iets goedkoper maken? Bekijk dan mijn overzicht van goedkope hotels in Disneyland Parijs.

Kerst in Disneyland Parijs: welkomstbord bij de trein

Wanneer is het Kerst in Disneyland Parijs?

Disneyland Parijs Kerst is dit jaar van 11 november 2023 t/m 7 januari 2024.

Shows en kerstfestiviteiten in Disneyland Parijs

Als je naar kerst in Disneyland Parijs gaat dan is het verstandig om je voor te bereiden. Zo weet je welke shows er zijn en welke je wilt zien. Download dan de Disneyland Paris app uit de appstore van je mobiele telefoon. Hier kun jealles terugvinden wat er die dag te doen is, inclusief welke attracties open zijn en hoe laat het park dichtgaat.

Mickey’s Dazzling Christmas Parade

Stiekem zijn parades nog altijd één van mijn favoriete onderdelen van Disneyland Parijs. Aangezien ik vrij regelmatig ga, ken ik de reguliere parade inmiddels goed. Des te leuker dat er een speciale kerstparade is! De Christmas Parade is twee keer per dag en daarnaast kun je ook nog genieten van de reguliere parade. Extra feestelijk dus. De parade staat helemaal in het teken van Kerst, dus deze is lekker over de top. Met een peperkoekhuisje en characters in Kerstkleding. Zeker een aanrader, ik vond hem superleuk om te zien.

Mickey en Minnie in kerstoutfit op een paradewagen tijdens de Kerstparade in Disneyland Parijs
De kerstparade in Disneyland Parijs.

Mickey’s Magical Christmas Lights

Eenmaal per dag, als het donker gaat worden, dan steken ze de kerstlichtjes aan. Dit is bij de grote kerstboom aan het begin van Main Street in Disneyland Park. Met muziek is er een kleine show van lichtjes in de kerstboom. Stiekem vond ik dit niet zo heel veel voorstellen, dus tenzij je toevallig in de buurt bent, zou ik hier niet speciaal naartoe gaan. Het klinkt een stuk spannender dan het is.

Let’s sing Christmas show

Een vrolijke kerstshow met alle Disneyfiguren is Let’s Sing Christmas. Niet te missen! Behalve Mickey en Minnie komt bijvoorbeeld ook Donald langs. En Goofy is zijn kerstmannenkostuum is er waarschijnlijk ook bij.

L’Hiver Gourmand: foodfestival in Walt Disney Studios

In de herfst staat Walt Disney Studios in het teken van foodfestival Rendez-Vous Gourmand de Disneyland Paris. Dit foodfestival bestaat uit allerlei kraampjes uit verschillende regio’s uit Frankrijk rondom Place de Remy, het Franse gethematiseerde deel van Walt Disney Studios park. Later is dit uitgebreid door een groter deel van het park en met kraampjes uit allerlei landen. L’Hiver Gourmande is de wintereditie. Deze staat weer rondom Place de Remy.

Behalve Franse lekkernijen, zoals crêpes, zijn er ook allerlei andere lekker warme dingen te vinden. En er wordt tegenwoordig ook goed gedacht aan vegetariërs en vegans bij dit foodfestival. Er is vaak zelfs een hele vegan kraam!

Het is heel leuk om de maaltijd te vervangen door kleine hapjes. Het is niet supergoedkoop (tussen de 4 en 6 euro per gerechtje), maar voor bijvoorbeeld lunch ben ik meestal zeer tevreden met een broodje met warme kaas (raclette). Dan heb je des te meer ruimte voor een lekkere Mickeywafel!

L’Hiver Gourmand is dit jaar van 10 november 2023 t/m 17 maart 2024. Dat is dus langer dan het kerstseizoen!

Kraampje van L'Hiver Gourmand, foodfestival in Walt Disney Studios in Parijs
Eén van de kraampjes van L’Hiver Gourmand bij Place de Remy.

It’s a small world in kerstsferen

Misschien wel mijn favoriete onderdeel van de kerstperiode in Disneyland Paris: It’s a small world wordt gehuld in kerstsferen. Ze hebben alle poppetjes feestelijke kleding aangetrokken. Dit is niet alleen kerstkleding, maar ook andere feesten. Zo zul je in het Nederlandse deel een andere bekende oude man aantreffen die langskomt.. En de andere feesten ken ik lang niet allemaal. Het bekende liedje verandert in een vrolijk Jingle Bells.

Normaal zou een attractie hiervoor een poosje dichtgaan, maar de laatste keer hebben ze de versieringen langzaam toegebracht wanneer het park dicht was. Zo was er elke dag iets nieuws te zien, tot de hele attractie was omgetoverd in kerstsferen. Superfijn, want zo kan iedereen gebruik blijven maken van de attractie, maar is er toch weer wat extra’s en nieuws te zien in het park.

De Drie Wijzen in It's a small world
It’s a small world in feestelijke stijl.

Door deze overgang is de attractie wel wat drukker dan normaal. Ik ben er zelf dus helaas maar één keer in geweest. Ik raad je wel aan een keertje in de rij te gaan staan, want ik vond het erg de moeite waard! Door de grote boten gaat de rij ook altijd redelijk vlot, dus laat je niet te erg afschrikken.

Helaas doen ze dit niet elk jaar. Zodra er meer bekend is over 2023 zal ik een update doen.

Kerstlichtjes bekijken op Main Street

Simpel, maar erg leuk: kerstlichtjes bekijken op Main Street. Dit onderdeel is het mooiste versierd van alle parken. De guirlandes kun je niet missen, maar er zijn ook vele andere leuke details. Neem de tijd om rond te lopen en te genieten van de lichtjes en de versieringen. Ook kun je hier goed winkeltjes kijken, wat ik zelf ook altijd erg leuk vind om te doen.

Vergeet zeker ook niet om nog een extra rondje te lopen als het donker is: met alle lichtjes geeft dat weer een heel andere sfeer!

Kerstlichtjes en guirlandes op Main Street USA in Disneyland Parijs
Kerstlichtjes op Main Street USA.

Eten en drinken speciaal voor kerst

Behalve allemaal dingen doen kun je natuurlijk ook altijd allerlei lekkere dingen eten. Behalve L’Hiver Gourmande zijn er vaak nog wat andere leuke dingen te vinden. Zo kun je op meerdere plekken terecht voor een kopje warme chocolademelk bijvoorbeeld.

In Disneyland Park is in Fantasyland vaak ook genoeg te vinden in verschillende speciale kraampjes. Van alles om je warm te houden!

Een fotogenieke tip is natuurlijk de Mickeywafel! Het is altijd even zoeken waar ze te krijgen zijn. De laatste keer kon ik miniwafeltjes krijgen bij Cool Post in Adventureland, een kleine snack stand. In Discveryland kun je vaak wafels krijgen in een Star Wars-thema. In Walt Disney Studios is ook vaak een snack stand die de Mickeywafel heeft. Je kunt het altijd even aan een medewerker vragen!

Een Mickeywafel in Walt Disney Studios tijdens Kerst in Disneyland Parijs

Speciale festiviteiten uit eerdere jaren

Mickey’s Christmas Big Band

Deze show vind ik wel een echte must tijdens een bezoekje aan Disneyland Parijs tijdens de kerstperiode. Je kunt hem zien in het Animagique theater in Walt Disney Studios. Hij is enkele keren per dag te zien, dus let er even op dat je de tijd in de gaten houdt. Bij ons was het héél druk, dus ik raad aan op tijd te komen. Wij gingen wel toen het regende, dus dat kan er mee te maken hebben.

De show is een fijne Disneyshow met een echte big band. Het hoogtepunt is natuurlijk Mickey Mouse, die tijdens dit optreden ook even laat zien hoe goed hij kan drummen. Heel tof gedaan, want Mickey slaat niet gewoon even random op de drums, hij speelt echt de muziek. Of dat ook live is weet ik niet, maar de bewegingen kloppen wel. Ik vond het een heel leuke en vermakelijke show, dus ik zou hem zeker toevoegen aan je to-do-lijstje voor de kerstperiode.

Het Animagique theater is erg mooi en eigenlijk kun je vanaf elke plek het podium zien, dus het maakt niet zoveel uit waar je zit. Het midden is natuurlijk het mooist, maar het is niet per se nodig. Je hoeft daarom niet extreem vroeg te zijn voor een plek, het zou alleen dus kunnen dat de zaal vol raakt.

A Merry Stitchmas

Misschien is Stitch niet de eerste associatie die je hebt met Kerst, maar hij is toch zeker onderdeel van de kerstvieringen. Hij heeft een eigen show in het Disneyland Park, op de Castle Stage. Dit is het podium dat je kunt vinden aan de rechterkant van het kasteel, net iets voorbij de ingang van Discoveryland naar Fantasyland.

Deze show begint vol kerstsferen, tot Stitch komt binnenvallen. Hij is uitgenodigd vanaf Hawaii, maar heeft een iets ander idee van een kerstfeest dan de rest van characters. Uiteraard weten ze hem uiteindelijk wel te leren hoe het wel moet. Een vrolijke show vol liedjes en dansjes: niet heel bijzonder, maar zeker de moeite om even te gaan kijken.

Helaas gaat de show met slecht weer niet door, omdat het gladde en natte podium gevaarlijk is voor de dansers en characters. Ik heb hem zelf dus niet live kunnen zien.

Elk jaar is er wel een nieuwe show of andere leuke festiviteit tijdens de kerstperiode. Om je een idee te geven van wat ze organiseren heb ik hieronder enkele voorbeelden uit eerdere jaren. Dan krijg je een beetje een idee of deze periode voor jou de moeite waard is!

Goofy’s Incredible Christmas

Al jaren is er een grote eindshow met projecties in Disneyland Park, op het roze Doornroosje kasteel. Op dit moment is dat de show Illuminations. Echter voegen ze steeds vaker ook een projectieshow toe in Walt Disney Studios. Met de kerstperiode zie je daar Goofy’s Incredible Christmas, waarbij Goofy met andere Disneycharacters druk aan de slag gaat om kerstkaarten te bezorgen. Je kunt de show goed zien als je op het plein staat voor het theater van Merry Jolly Jingles, waar je uitzicht hebt op de Tower of Terror. De projectieshow is op de Tower of Terror en de gebouwen rechts hebben ook een klein rolletje.

Projectieshow met vuurwerk op de Tower of Terror in Walt Disney Studios in Parijs.
Goofy’s Incredible Christmas, de projectieshow op de Tower of Terror.

Naast de projecties is er ook een deel op het podium dat opgebouwd staat op het plein. Bij ons was dit deel erg klein, maar het was ook slecht weer, dus wellicht hebben ze daar een deel van afgelast. Het scherm achter het podium zendt ook beelden uit, dus het is handig als je dat ook kunt zien. Het plein is groot genoeg, dus het is niet nodig om hier heel vroeg voor te komen. Wij gingen een kwartier voor de show begon nog in de Rock ’n Rollercoaster (waar een rij van 5 minuten stond: tip!) en stonden om 3 minuten voor aanvang van Goofy’s Incredible Christmas weer op het plein. Dat ging prima, we konden het prima zien.

Merry Jolly Jingles (Noël Ding-Dang-Dong)

In Walt Disney Studios is een speciale show met Donald Duck: Merry Jolly Jingles, oftewel Noël Ding-Dang-Dong, zoals de Fransen zeggen. Je kunt deze show zien in het Studio Theater en hij duurt ongeveer 20 minuten.

Hoewel de show leuk en vrolijk is, zal ik meteen toegeven dat het niet de beste show is die ze ooit gemaakt hebben. Hij heeft ook niet al te beste reacties gekregen. Zeker als je hem vergelijkt met de andere shows is hij niet bijzonder. Ik vond het echter nog steeds erg leuk. Twijfel je over wat je allemaal wilt doen in de parken, dan kun je hem prima overslaan. Maar met slecht weer of als je even wilt uitrusten is het zeker leuk om te bekijken.

Donald Duck op het podium tijdens de kerstshow Merry Jolly Jingles in Disneyland Parijs.
Merry Jolly Jingles: kerstshow in het Studio Theater.

Ga jij voor een Disneyland Parijs Kerst?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik zou er eerlijk gezegd helemaal niet zo snel over nadenken om tijdens kerst naar Disney te gaan, heel gek eigenlijk. Het ziet er namelijk heel gezellig uit en het klinkt ook heel erg leuk. Ik ben twee keer geweest en ik vond het super. Ik was wel nog vrij jong dus zou graag nog eens terug gaan om het nu wat meer te beleven. Ik vind disney namelijk echt geweldig en attractieparken ook. Tijdens kerst lijkt me dan extra leuk!

    1. Het is wel wat drukker tijdens de kerstperiode, maar het is wel echt heel leuk! Mijn favoriete seizoen tot nu toe, hoewel de zomer fijner is door het weer. Maar doordeweeks is prima te doen, zeker als je wat vroeger gaat (in november). Misschien kun je in Azië, die parken schijnen fantastisch te zijn! (Tokyo, Shanghai en Hong Kong hebben parken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.