Kerst in Disneyland Parijs: standbeelden op Central Plaza
| |

Kerst in Disneyland Parijs: wat is er te doen?

Op zoek naar echt Amerikaans kerstgevoel, met kerstbomen, guirlandes, kerstmuziek en natuurlijk Disneymagie? Dan ben je in Disneyland Parijs aan het goede adres. In bijna elk seizoen heb ik Disneyland Parijs weleens gezien, maar Kerst stond nog op mijn verlanglijstje. Dus daarom reisden we dit jaar af naar Disneyland Parijs in december voor magische kerstsferen!

Kerst in Disneyland Parijs

Wat er precies te doen is in de parken lijkt me duidelijk: attracties, lekker eten en ronddwalen om gewoon te genieten. Maar bijna elk seizoen organiseert Disneyland Parijs wel iets speciaals of extra’s. En met de Kerst pakken ze zeker groots uit! Wil jij dit ook meepakken? Dat kan, want ze vieren het altijd lang. Begin november gaat het park van Halloween naar Kerst en dit duurt tot 6 januari. Je hebt dus bijna twee maanden de tijd om de kerstsfeer te gaan proeven.

Wil je een hele dag genieten en dus ook een nachtje blijven slapen? Bekijk dan mijn overzicht van goedkope hotels in Disneyland Parijs.

Kerst in Disneyland Parijs: welkomstbord bij de trein

Maar wat is er dan allemaal te doen in Disneyland Parijs wat specifiek met Kerst te maken heeft? Ik neem alles wat in 2018 te doen was tijdens Disney’s Betoverende Kerst: Mickey’s Vrolijke Kerstfeest (Disney’s Enchanted Christmas: A Very Merry ChrisMouse of in het Frans Le Noël Enchanté Disney: Une Célébration Mickeyfique) met je door, zodat je een beeld hebt voor jouw bezoek aan Disneyland Parijs tijdens de kerstperiode.

Ben je benieuwd hoe laat alles is? Pak dan bij binnenkomst in het park het programma. Deze ligt bij de plattegronden, maar het is dus een los blaadje (het staat niet op de plattegrond). De ene zijde heeft Disneyland Park en de andere zijde heeft Walt Disney Studios. Heb je het liever digitiaal? Download dan de Disneyland Paris app uit de appstore van je mobiele telefoon. Hier kun je ook alles terugvinden wat er die dag te doen is, inclusief welke attracties open zijn.

Disney’s Christmas Parade

Stiekem zijn parades nog altijd één van mijn favoriete onderdelen van Disneyland Parijs. Aangezien ik vrij regelmatig ga, ken ik de reguliere parade inmiddels goed. Des te leuker dat er een speciale kerstparade is! De Christmas Parade is twee keer per dag en daarnaast kun je ook nog genieten van de reguliere parade. Extra feestelijk dus. De parade staat helemaal in het teken van Kerst, dus deze is lekker over de top. Met een peperkoekhuisje en characters in Kerstkleding. Zeker een aanrader, ik vond hem superleuk om te zien.

Mickey en Minnie in kerstoutfit op een paradewagen tijdens de Kerstparade in Disneyland Parijs
De kerstparade in Disneyland Parijs.

Mickey’s Christmas Big Band

Deze show vind ik wel een echte must tijdens een bezoekje aan Disneyland Parijs tijdens de kerstperiode. Je kunt hem zien in het Animagique theater in Walt Disney Studios. Hij is enkele keren per dag te zien, dus let er even op dat je de tijd in de gaten houdt. Bij ons was het héél druk, dus ik raad aan op tijd te komen. Wij gingen wel toen het regende, dus dat kan er mee te maken hebben.

De show is een fijne Disneyshow met een echte big band. Het hoogtepunt is natuurlijk Mickey Mouse, die tijdens dit optreden ook even laat zien hoe goed hij kan drummen. Heel tof gedaan, want Mickey slaat niet gewoon even random op de drums, hij speelt echt de muziek. Of dat ook live is weet ik niet, maar de bewegingen kloppen wel. Ik vond het een heel leuke en vermakelijke show, dus ik zou hem zeker toevoegen aan je to-do-lijstje voor de kerstperiode.

Het Animagique theater is erg mooi en eigenlijk kun je vanaf elke plek het podium zien, dus het maakt niet zoveel uit waar je zit. Het midden is natuurlijk het mooist, maar het is niet per se nodig. Je hoeft daarom niet extreem vroeg te zijn voor een plek, het zou alleen dus kunnen dat de zaal vol raakt.

The Enchanted Advent Calender

Elke ochtend na de opening van het park komt de burgemeester van Main Street USA naar de Enchanted Advent Calender. Hij opent samen met een character één van de vakjes. De kalender staat voor het kasteel, aan de linkerkant.

In de vakjes zit elke dag een ander product. Deze kun je kopen in de winkel Emporium in Main Street USA. Hoewel een leuk concept, is het niet heel speciaal: vaak worden de producten gewoon uitgelicht. Er zijn geen speciale kortingen of unieke items. De kalender is wel erg mooi voor foto’s.

The Enchanted Advent Calender in Disneyland Paris
The Enchanted Advent Calender voor het Doornroosje kasteel.

Mickey’s Magical Christmas Lights

Eenmaal per dag, als het donker gaat worden, dan steken ze de kerstlichtjes aan. Dit is bij de grote kerstboom aan het begin van Main Street in Disneyland Park. Met muziek is er een kleine show van lichtjes in de kerstboom. Stiekem vond ik dit niet zo heel veel voorstellen, dus tenzij je toevallig in de buurt bent, zou ik hier niet speciaal naartoe gaan. Het klinkt een stuk spannender dan het is.

Merry Jolly Jingles (Noël Ding-Dang-Dong)

In Walt Disney Studios is een speciale show met Donald Duck: Merry Jolly Jingles, oftewel Noël Ding-Dang-Dong, zoals de Fransen zeggen. Je kunt deze show zien in het Studio Theater en hij duurt ongeveer 20 minuten.

Hoewel de show leuk en vrolijk is, zal ik meteen toegeven dat het niet de beste show is die ze ooit gemaakt hebben. Hij heeft ook niet al te beste reacties gekregen. Zeker als je hem vergelijkt met de andere shows is hij niet bijzonder. Ik vond het echter nog steeds erg leuk. Twijfel je over wat je allemaal wilt doen in de parken, dan kun je hem prima overslaan. Maar met slecht weer of als je even wilt uitrusten is het zeker leuk om te bekijken.

Donald Duck op het podium tijdens de kerstshow Merry Jolly Jingles in Disneyland Parijs.
Merry Jolly Jingles: kerstshow in het Studio Theater.

Goofy’s Incredible Christmas

Al jaren is er een grote eindshow met projecties in Disneyland Park, op het roze Doornroosje kasteel. Op dit moment is dat de show Illuminations. Echter voegen ze steeds vaker ook een projectieshow toe in Walt Disney Studios. Met de kerstperiode zie je daar Goofy’s Incredible Christmas, waarbij Goofy met andere Disneycharacters druk aan de slag gaat om kerstkaarten te bezorgen. Je kunt de show goed zien als je op het plein staat voor het theater van Merry Jolly Jingles, waar je uitzicht hebt op de Tower of Terror. De projectieshow is op de Tower of Terror en de gebouwen rechts hebben ook een klein rolletje.

Projectieshow met vuurwerk op de Tower of Terror in Walt Disney Studios in Parijs.
Goofy’s Incredible Christmas, de projectieshow op de Tower of Terror.

Naast de projecties is er ook een deel op het podium dat opgebouwd staat op het plein. Bij ons was dit deel erg klein, maar het was ook slecht weer, dus wellicht hebben ze daar een deel van afgelast. Het scherm achter het podium zendt ook beelden uit, dus het is handig als je dat ook kunt zien. Het plein is groot genoeg, dus het is niet nodig om hier heel vroeg voor te komen. Wij gingen een kwartier voor de show begon nog in de Rock ’n Rollercoaster (waar een rij van 5 minuten stond: tip!) en stonden om 3 minuten voor aanvang van Goofy’s Incredible Christmas weer op het plein. Dat ging prima, we konden het prima zien.

It’s a small world in kerstsferen

Misschien wel mijn favoriete onderdeel van de kerstperiode in Disneyland Paris: It’s a small world wordt gehuld in kerstsferen. Ze hebben alle poppetjes feestelijke kleding aangetrokken. Dit is niet alleen kerstkleding, maar ook andere feesten. Zo zul je in het Nederlandse deel een andere bekende oude man aantreffen die langskomt.. En de andere feesten ken ik lang niet allemaal. Het bekende liedje verandert in een vrolijk Jingle Bells.

Normaal zou een attractie hiervoor een poosje dichtgaan, maar in 2018 hebben ze de versieringen langzaam toegebracht wanneer het park dicht was. Zo was er elke dag iets nieuws te zien, tot de hele attractie was omgetoverd in kerstsferen. Superfijn, want zo kan iedereen gebruik blijven maken van de attractie, maar is er toch weer wat extra’s en nieuws te zien in het park.

De Drie Wijzen in It's a small world
It’s a small world in feestelijke stijl.

Door deze overgang is de attractie wel wat drukker dan normaal. Ik ben er zelf dus helaas maar één keer in geweest. Ik raad je wel aan een keertje in de rij te gaan staan, want ik vond het erg de moeite waard! Door de grote boten gaat de rij ook altijd redelijk vlot, dus laat je niet te erg afschrikken.

A Merry Stitchmas

Misschien is Stitch niet de eerste associatie die je hebt met Kerst, maar hij is toch zeker onderdeel van de kerstvieringen. Hij heeft een eigen show in het Disneyland Park, op de Castle Stage. Dit is het podium dat je kunt vinden aan de rechterkant van het kasteel, net iets voorbij de ingang van Discoveryland naar Fantasyland.

Deze show begint vol kerstsferen, tot Stitch komt binnenvallen. Hij is uitgenodigd vanaf Hawaii, maar heeft een iets ander idee van een kerstfeest dan de rest van characters. Uiteraard weten ze hem uiteindelijk wel te leren hoe het wel moet. Een vrolijke show vol liedjes en dansjes: niet heel bijzonder, maar zeker de moeite om even te gaan kijken.

Helaas gaat de show met slecht weer niet door, omdat het gladde en natte podium gevaarlijk is voor de dansers en characters. Ik heb hem zelf dus niet live kunnen zien.

Kerstlichtjes bekijken op Main Street

Simpel, maar erg leuk: kerstlichtjes bekijken op Main Street. Dit onderdeel is het mooiste versierd van alle parken. De guirlandes kun je niet missen, maar er zijn ook vele andere leuke details. Neem de tijd om rond te lopen en te genieten van de lichtjes en de versieringen. Ook kun je hier goed winkeltjes kijken, wat ik zelf ook altijd erg leuk vind om te doen.

Vergeet zeker ook niet om nog een extra rondje te lopen als het donker is: met alle lichtjes geeft dat weer een heel andere sfeer!

Kerstlichtjes en guirlandes op Main Street USA in Disneyland Parijs
Kerstlichtjes op Main Street USA.

L’Hiver Gourmand: foodfestival in Walt Disney Studios

In 2017 en 2018 stond een deel van Walt Disney Studios in het teken van een foodfestival: Le Rendez-Vous Gourmand de Disneyland Paris. Dit foodfestival bestond uit allerlei kraampjes uit verschillende regio’s uit Frankrijk rondom Place de Remy, het Franse gethematiseerde deel van Walt Disney Studios park. In 2018 werd dit uitgebreid door een groter deel van het park en met kraampjes uit allerlei landen. Omdat het schijnbaar succesvol was, is er nu ook een wintereditie. Deze staat weer rondom Place de Remy.

Behalve Franse lekkernijen zoals crêpes zijn er ook allerlei andere lekker warme dingen te vinden. En er wordt tegenwoordig ook goed gedacht aan vegetariërs en vegans bij dit foodfestival, waardoor het zeker leuk is om de maaltijd te vervangen door kleine hapjes. Het is niet supergoedkoop (tussen de 4 en 6 euro per gerechtje), maar voor bijvoorbeeld lunch ben ik meestal zeer tevreden met een broodje met warme kaas (raclette). Dan heb je des te meer ruimte voor een lekkere Mickeywafel!

Kraampje van L'Hiver Gourmand, foodfestival in Walt Disney Studios in Parijs
Eén van de kraampjes van L’Hiver Gourmand bij Place de Remy.

Eten en drinken

Behalve allemaal dingen doen kun je natuurlijk ook altijd allerlei lekkere dingen eten. Behalve het foodfestival wat ik hierboven noem is er niet specifiek iets heel erg anders rondom de kerstperiode. Ze hebben soms speciale cupcakes, maar ik ben tot nu toe geen groot fan van de cupcakes die ze verkopen. Maar je kunt wel op meerdere plekken terecht voor een kopje warme chocolademelk bijvoorbeeld.

Hoewel de Parijse versie van de Dole Whip (de Pineapple Float) niet verkrijgbaar is in de winter, hebben ze nu wel een nieuwe Disneysnack: de Mickeywafel! Deze wafel kun je krijgen bij Victoria’s, een restaurant in Disneyland Park. Hier hebben ze hartige en zoete versies. Wil je liever een iets goedkopere optie? In Walt Disney Studios kun je ze ook krijgen bij een kraampje. Ik heb even moeten zoeken, maar hij staat aan de rechterzijde van het park (vanaf de ingang zien), voor het Animagique theater. Ze hebben ze met poedersuiker en met nutella. Ook verkopen ze hier warme chocolademelk, maar geen koffie bijvoorbeeld. Je kunt het dan goed combineren met een bezoekje aan het foodfestival bij Place de Remy.

Een Mickeywafel in Walt Disney Studios tijdens Kerst in Disneyland Parijs

World’s Biggest Mouse Party: Mickey 90

In 2018 vieren we de 90e verjaardag van Mickey Mouse. Om die reden zijn er allerlei extra activiteiten georganiseerd die te maken hebben met zijn verjaardag. Hoewel het oorspronkelijk tot december 2018 te zien zou zijn, is al aangekondigd dat een deel van deze dingen langer te zien zal blijven.

Surprise Mickey!

Op het podium voor de Tower of Terror is een paar keer per dag een speciale show voor de verjaardag van Mickey. Hierbij help je Minnie Mouse om een verrassing voor te bereiden. Deze show is echt de moeite waard, want hij is erg goed. Voor een show die maar een korte periode opgevoerd gaat worden, is hij van hoge kwaliteit! Hij borduurt voort op andere seizoenen, want team Pirate en team Princess van het Festival of Pirates and Princesses hebben weer een rolletje in deze show.

Tijdens de show hoor je allerlei bekende nummers in een modern jasje, afgewisseld met het nieuwe nummer voor Mickey’s verjaardag. En er zijn enkele verrassende dansers te zien..

De show duurt ongeveer 20 minuten. Omdat deze buiten is, gaat hij met slecht weer niet door. Dit voor de veiligheid van de dansers. Ik heb hem zelf helaas niet live gezien, maar gelukkig kun je hem dan nog bekijken op Youtube. En hij is heel erg leuk!

Mickey’s Philharmagic’: een 4D attractie

Deze attractie was al langer te zien in Walt Disney World in Amerika, maar is nu ook te zien in Disneyland Parijs. In het Discoveryland Theater in Disneyland Park kun je de komende tijd genieten van deze 4Dshow. Dat betekent dus inderdaad dat je een 3Dbril opkrijgt en dat de stoel meebeweegt met de beelden.

In de film krijgt Donald Duck de magische tovenaarshoed van Mickey te pakken en laat hij de instrumenten tot leven komen. Dit gaat alleen niet altijd helemaal goed.. Een zeer vermakelijke attractie, die elke tien minuten begint. Neem dus zeker even een kijkje!

Preshow voor Disney Illuminations

Ter ere van Mickey’s 90e verjaardag is er een kwartier voor de grote eindshow Illuminations al een korte show te zien op het kasteel. Ook hier maken ze gebruik van projecties. Het is een feest van herkenning, met oude beelden. Zeker een aanrader om ietsje eerder klaar te gaan staan, zodat je deze kleine show ook kunt zien! Om vervolgens de dag in het park af te sluiten met Illuminations, de grote vuurwerkshow.

Cupcake Sisters

Tot slot kun je door het gehele park cupcakes vinden voor Mickey’s verjaardag. In alle gebieden in Disneyland Park staat een cupcake in het thema van dat gebied. Gedurende de dag, op verschillende momenten, staan de bijbehorende Cupcake Sisters bij hun cupcake. Deze dames hebben de cupcakes gebakken als verrassing voor Mickey. Je kunt met ze praten, met ze op de foto en ze hebben allemaal een eigen, unieke button die ze uitdelen.

Voor aanvang van de reguliere parade Stars on Parade is een korte preparade met de Cupcake Sisters en het nieuwe lied voor The World’s Biggest Mouse Party. Ze dragen dan ook allemaal hun prachtig gethematiseerde outfits. Tijdens slechter weer hebben ze een speciale regenoutfit, die wat minder bijzonder is, maar ze zijn er in elk geval wel!

Cupcake ter ere van Mickey's 90e verjaardag in Discoveryland in Disneyland Parijs
De cupcake in Discoveryland.

Dat waren alle bijzondere dingen die je kunt doen in Disneyland Parijs tijdens de kerstperiode. Ga jij de kerstsfeer proeven?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik zou er eerlijk gezegd helemaal niet zo snel over nadenken om tijdens kerst naar Disney te gaan, heel gek eigenlijk. Het ziet er namelijk heel gezellig uit en het klinkt ook heel erg leuk. Ik ben twee keer geweest en ik vond het super. Ik was wel nog vrij jong dus zou graag nog eens terug gaan om het nu wat meer te beleven. Ik vind disney namelijk echt geweldig en attractieparken ook. Tijdens kerst lijkt me dan extra leuk!

    1. Het is wel wat drukker tijdens de kerstperiode, maar het is wel echt heel leuk! Mijn favoriete seizoen tot nu toe, hoewel de zomer fijner is door het weer. Maar doordeweeks is prima te doen, zeker als je wat vroeger gaat (in november). Misschien kun je in Azië, die parken schijnen fantastisch te zijn! (Tokyo, Shanghai en Hong Kong hebben parken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.