|

Wat te doen in Düsseldorf: bezienswaardigheden buiten de Altstadt

Niet te ver weg en genoeg te doen: Düsseldorf is perfect voor een weekendje weg. Of je nu besluit een paar dagen naar de kerstmarkt te gaan of in een heel ander deel van het jaar, er is genoeg te doen in deze Duitse stad. Maar: wat te doen in Düsseldorf? Ik verzamelde de leukste bezienswaardigheden in Düsseldorf voor je.

In het oude centrum van Düsseldorf, de Altstadt, is meer dan genoeg te zien. Maar was als je daar bent geweest? Of als dat vol staat vanwege de kerstmarkt?

Ook buiten de Altstadt is van alles te zien. Daarom geef ik je een lijstje van alle bezienswaardigheden voor een weekend in Düsseldorf zodat je de drukte kunt ontvluchten.

Wat te doen in Düsseldorf?

Zelf bracht ik een bezoekje aan Düsseldorf in december, tijdens de kerstmarkt. Voor ons was het centrum daarom vol met kraampjes en winterse gezelligheid. Hoewel de kerstmarkt in Düsseldorf heel leuk is, wilden we af en toe ook weg van de drukte en besloten we de rest van de stad te ontdekken. Een goede keuze, want er is meer dan genoeg te doen!

Ook in een ander seizoen kan het fijn zijn het centrum even uit te gaan en verder te kijken, want er zijn genoeg bezienswaardigheden in Düsseldorf die je anders zou missen.

Sankt Andreas: de Dominicanerkerk

Stiekem toch een beginnetje in het centrum, maar deze kerk in de Altstadt mag niet op het lijstje ontbreken. Deze mooie kerk is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw. Het is in de stijl van de Zuid-Duitse barok. Oorspronkelijk was het een Jezuïetenkerk en in de tweede helft van de 17e eeuw werd er dan ook een Jezuïetencollege naast gebouwd. Dit doet tegenwoordig dienst als stadhuis. In augustus 1773 werd de Jezuïetenorde namelijk opgeheven. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt als kloosterkerk van de Dominicanen.

Loop er zeker even naar binnen: de kerk is ontzettend mooi. Zeker in de donkere kerstdagen, maar ik denk dat hij ook meer dan de moeite waard is als het zonnetje schijnt.

De witte binnenzijde van de St. Andreaskirche in Düsseldorf, met kerstster.
De Sankt Andreas kerk in Düsseldorf.

Rheinturm

Voor het mooiste uitzicht over Düsseldorf is er maar één plek: de tv-toren, oftewel de Rheinturm (Rijntoren). Het is eigenlijk niet eens alleen een tv-toren, maar een zendmast: ook de radiosignalen worden vanaf hier uitgezonden. De toren is 174,5 meter hoog, dus zeker geen slechte plek om de stad te bekijken. Het uitzichtpunt zit op 164 meter.

De Rheinturm in Düsseldorf van onderaf gezien, met een passerend vliegtuig.
De Rheinturm van onderaf gezien.

Wat is er te doen bovenop de Rheinturm?

Bovenin de toren heb je een restaurant en een panoramadek. De ramen lopen wat schuin, waardoor je er tegen aan kunt leunen. Wel eng, want zo hang je boven een immense afgrond. Het nadeel van deze constructie is dat de lampen boven de ramen in het glas reflecteren.

Een bezoekje aan de toren is een aanrader vanwege het mooie uitzicht, maar niet goedkoop. Het kost je momenteel 9 euro om een ritje naar boven te maken met de lift. Het kan wel iets goedkoper: als je vroeg bent (tussen 10.00 en 11.00 uur) of juist laat (na 22.00 uur). Het laatste lijkt me ook heel mooi, want dan zie je de stad in het donker. Of nog beter: een bezoekje tijdens zonsondergang!

Medienhafen: het moderne Düsseldorf

Voor wij richting Düsseldorf reisden, raadde een vriend ons aan om het modernere deel te bezoeken: Medienhafen. In de haven kun je allerlei moderne architectuur vinden. En niet alleen op een abstracte manier, maar ook grappig, in mijn ogen. Ook heb je vanaf de Medienhafen een mooi uitzicht over Düsseldorf.

Uitzicht over de skyline van Düsseldorf met de Rheinturm vanuit Medienhafen.
Uitzicht over Düsseldorf vanuit Medienhafen.

Oorspronkelijk is dit de oude haven van de stad. Met de komst van de Rheinturm werd hier vanaf de jaren ’90 een moderne weg ingeslagen. Er kwamen steeds meer moderne gebouwen bij, voornamelijk kantoren. Ook leidde dat tot steeds meer bijzondere architectuur. Momenteel wordt Medienhafen een steeds hipper onderdeel van Düsseldorf, waar ook steeds meer barretjes en restaurants komen. De naam (Media Haven) komt voort uit het feit dat er veel bedrijven zitten die zich bezig houden met media: televisie, internet en radio bijvoorbeeld.

Voorbeelden van moderne architectuur in Medienhafen in Düsseldorf: bijvoorbeeld Neuer Zollhof.
Moderne architectuur in Medienhafen.

Moderne architectuur in Düsseldorf

Medienhafen is een mix van allerlei gebouwen in verschillende stijlen. Het is allemaal moderne architectuur en het is een kwestie van smaak of je het mooi vind of niet. Het is in elk geval een bijzonder gezicht. Zo heb je het Neuer Zollhof op de foto hierboven van de architect Frank Gehry. Hij ontwierp eerder al het Guggenheim Museum in Bilbao. Het is gemaakt van spiegelend materiaal en het hele gebouw lijkt te golven. Dit zal je ongetwijfeld opvallen als je in Medienhafen bent.

Mijn favoriet is het Roggendorf-Haus. Dit gebouw lijkt te worden beklommen door allerlei mannetjes, die Flossi genoemd worden. Zij zijn gemaakt door kunstenares rosalie. De 29 mannetjes geven het oude gebouw een heel leuke uitstraling.

Moderne architectuur in Medienhafen in Düsseldorf: mannetjes klimmen een gebouw op.
De gekke mannetjes die op het gebouw klimmen in Medienhafen.

Het roze paleis Schloss Benrath

Een kasteel in de stad? Dat laat ik me geen twee keer zeggen, dus een bezoekje aan dit roze kasteel stond zeker op ons lijstje. Of stiekem is Schloss Benrath meer een klein buitenpaleis.

De wijk Benrath ligt in het zuiden van Düsseldorf en vlakbij het paleis heb je ook allerlei restaurantjes en winkeltjes, dus je hoeft niet alleen voor het paleis deze kant op te gaan. Daarbij is het heel makkelijk bereikbaar, want de tram stopt vlak voor de deur.

Het paleis is gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw. Het is gebouwd in de stijl van de late barok. Behalve het mooie roze gebouw kun je ook de prachtige tuinen bewonderen, dus met mooi weer raad ik je zeker een wandeling aan. Het paleis bestaat eigenlijk uit drie gebouwen: het hoofdgebouw in het midden en nog twee losse zijvleugels.

Wat te doen in Düsseldorf: het roze paleis Schloss Benrath in Düsseldorf.
Het roze paleis in Düsseldorf: Schloss Benrath.

De binnenzijde: Schloss Benrath bezoeken

Hoewel paleizen van de buitenkant altijd al erg mooi zijn, bekijk ik het liefst ook de binnenkant. En dat kan gelukkig ook, met een gids. Je koopt een kaartje en hoort dan hoe laat je mee kunt. Wij hadden nog even tijd om over de kerstmarkt te wandelen die op dat moment gehouden werd, maar je kunt ook een stukje door de tuin lopen als je moet wandelen. Rondleidingen zijn in het Duits en Engels, je moet dus even aangeven wat je zou willen.

Het paleis bestaat uit drie musea: dat is dus een beetje verwarrend. Het paleis zelf bekijk je met een gids in Museum Corps de Logis. Verder heb je nog het Natuurkundemuseum (Naturkundemuseum) en een museum over de tuinen (Museum für Gartenkunst), die je voor een kleine meerprijs ook kunt bezoeken.

  • Kosten: 14 euro per persoon (studenten voor 10 euro) voor een rondleiding door het paleis. Gratis toegang tot de tuinen.
  • Openingstijden: Gesloten op maandag, verder dagelijks geopend. Openingstijden wisselen per seizoen.
Kroonluchters en rijkversierde zalen in Schloss Benrath in Düsseldorf.
Prachtige zalen en kroonluchters in Schloss Benrath.

Musea in Düsseldorf

Wist je dat Düsseldorf ook een hele lijst aan leuke musea heeft? Behalve de musea die ik hierboven al noemde in Schloss Benrath heb je bijvoorbeeld K20, met werken kunstenaars uit de 20e eeuw, het filmmuseum en het Goethemuseum. En dit is nog maar een kleine greep uit het aanbod. Voor iedereen wel wat dus!

Museum Kunstpalast

Mijn persoonlijke aanrader in Düsseldorf is echter Museum Kunstpalast. Het museum is wat moeilijk te vinden, maar na even zoeken moet het lukken. Als je vanaf het centrum naar de Rijn loopt, dan is de Rheinturm links en loop je voor dit museum naar rechts. De ingang is niet aan de Rijn maar op de binnenplaats, dus je moet even om het gebouw heen lopen. Hoewel het in de stad vól was met mensen, was het in het museum eigenlijk vrij rustig.

Behalve het mooie gebouw met prachtige ramen, is het museum vanbinnen ook erg mooi. Er is een tentoonstelling met glaskunst die je kunt bewonderen in het bijbehorende Glasmuseum Hentrich: niet helemaal mijn ding, maar wel erg mooi allemaal. Deze permanente collectie is één van de grootste collecties met glaskunst in de wereld.

Wat is er te zien in Museum Kunstpalast?

Behalve de glascollectie hebben ze allerlei schilderijen van de 15e tot de 20e eeuw, waar denk ik voor iedereen wel wat wils bij zit. Deze hangen door verschillende zalen en de uitleg is in het Engels en Duits, zodat je het begrijpt. Daarnaast is er ook een moderne collectie (toen wij er waren een hele installatie met televisies waar je onder kon liggen) en zijn er ook beeldhouwwerken.

Het museum is dus erg uitgebreid en heeft van alles wat, zodat je jezelf niet hoeft te vervelen. Daarnaast zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen te zien. Zo was er toen wij er waren een tijdelijke tentoonstellingen over gordijnen in de schilderkunst, waarbij de tentoonstelling ook allerlei uitleg gaf over wat dat kon betekenen. Dat vond ik persoonlijk een heel leuke invalshoek en laat je toch op een heel andere manier naar een kunstwerk kijken.

Museum Kunstpalast in Düsseldorf: prachtige glas-in-lood-ramen in de hal.
Prachtige ramen in Museum Kunstpalast.

Klaar met kunst kijken? Ga dan vooral even wat drinken in het Museumcafé, want dat is echt een aanrader. Je zit rondom een prachtig kunstwerk, waar ik zelf niet alleen heel blij van werd, maar wat ook gewoon leuk is om te bewonderen met een drankje erbij.

  • Kosten: Ligt aan welke tentoonstellingen je bezoekt. Reken op een prijs tussen de €5,00 en €15,00.
  • Openingstijden: gesloten op maandagen, verder dagelijks geopend. Op donderdag is het zelfs open tot 21.00 uur.

Wat is jouw favoriete bestemming voor een weekendje weg in de buurt?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Zeker nog eens teruggaan! Ik vond het een leuke stad. De kerstmarkt was ook leuk, maar wel wat druk, vond ik. Vandaar dat we zijn weggevlucht om de rest te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.