Wat te doen in Praag: de leukste bezienswaardigheden

Praag wordt de laatste jaren steeds populairder. Door de goedkope tickets en omdat Tsjechië sowieso niet zo’n duur land is, reizen steeds meer mensen die kant op. Bovendien is het ook nog eens een prachtige stad. Benieuwd wat te doen in Praag? Mijn favorieten op een rijtje.

Witte gevel van het paleis van de aartsbisschop in Praag.
Het paleis van de aartsbisschop.

In april 2017 ging ik voor de eerste keer naar Praag. Zelf dacht ik altijd dat dit een typische low-budget bestemming is, een stedentrip waar mensen heen gaan omdat de tickets goedkoop zijn. Maar toen ik een beetje rond ging kijken op andere reisblogs voor ik vertrok, merkte ik al dat ik er helemaal naast zat met dit idee.

Wat te doen in Praag?

Toen ik mijn eerste stappen in Praag zette werd dit alleen maar bevestigd: wat een prachtige stad! Ik denk dat er geen gebouw in het oude centrum staat wat ik niet mooi vond. Daarom was het niet zo erg dat ik later nog een keer terugging met sprs.me. Omdat je op den duur niet meer weet waar je moet kijken, heb ik mijn favoriete bezienswaardigheden in Praag voor je op een rijtje gezet.

Uitgekeken in Praag? Wat dacht je van een dagtrip? Een aanrader is de bottenkerk in het schattige Kutná Hora.

Free walking tour

Wat mij betreft is de beste manier om een stad te leren kennen: een free walking tour. Dit concept heb ik leren kennen toen ik in Sevilla studeerde en inmiddels ben ik al in vele steden met een wandeling meegegaan. Hij is niet altijd even goed, maar die in Praag vond ik oprecht een aanrader.

Ik liep met Good Prague Tours. Zij hebben twee keer per dag een wandeling, om 10.30 uur en om 14.00 uur, welke drie uur duren. Tussendoor heb je nog een korte pauze. Hoewel ze voor en in de pauze veel aandacht besteden aan reclame voor hun andere tours, vond ik de rest heel interessant en heb ik er veel van geleerd. Zelf liep ik met Vaclav, die vol enthousiasme over de stad kon vertellen.

Standbeeld van Don Giovanni naast het theater in Praag tijden een free walking tour met Good Prague Tours.
Vaclav vertelt ons over het theater en Don Giovanni.

Zelf raden ze aan om van tevoren te reserveren. Dit zie ik de laatste tijd vaker bij free walking tours. Ik ben er zelf geen fan van, mijn ervaring is ook dat als je zorgt dat je op tijd bij het meeting point bent, dat je dan prima mee kunt. Maar als je met meerdere personen bent of al zeker weet dat je op een bepaalde dag wilt, dan is het natuurlijk wel een goed idee. Reserveren is gratis en alleen om een plek op de tour te kunnen garanderen.

De ontmoetingsplek van Good Prague Tours is overigens erg handig: het is voor de speelgoedwinkel Hamley’s, waar een informatiekioskje staat met een poster van Good Prague Tours erop. Hier verzamelen ze: erg overzichtelijk vind ik. Dat heb ik wel eens minder handig meegemaakt.

De Praagse Burcht

Over de Burcht van Praag is zoveel te vertellen! Daarom raad ik je voor meer informatie aan alles over de Burcht van Praag te lezen. Wat je ook besluit te gaan doen op deze plek, sowieso raad ik je aan het niet over te slaan. Of je nu alleen even rondloopt en geniet van het uitzicht of daadwerkelijk iets gaat bezoeken is aan jou, maar sla dit deel van de stad niet over!

Uitzicht over de Moldau en de kathedraal in de burcht van Praag vanaf de andere zijde in de schemering.
De Burcht van Praag.

John Lennon Wall

In dezelfde wijk als waar dit paleiscomplex ligt, kun je ook de John Lennon Wall vinden. Deze muur is sinds de jaren ’80 volgeschreven met teksten geïnspireerd op John Lennon en de Beatles. In 1988 leidde dit tot irritatie bij het communistische regime en ontstond er een gevecht tussen honderden studenten en de politie op de Karelsbrug, die ook vlakbij ligt.

Beschildere John Lennon Wall in Praag met ervoor een muzikant met een gitaar
De John Lennon Wall.

Door de jaren heen is er verschillende keren een poging gedaan door de overheid om de muur wit te schilderen, maar enkele dagen later stonden er toch altijd weer teksten en tekeningen op. Inmiddels wordt de muur vooral gebruikt voor het verspreiden van ideeën over vrede en liefde. De muur verandert nog altijd en zal dus elk bezoek anders zijn.

De bibliotheek van het Strahov klooster

De grote verrassing in Praag wat mij betreft was het Strahov klooster. Als je de berg Petřín toch omhoog bent geklommen voor de burcht, dan raad ik aan nog wat verder omhoog te lopen voor dit mooie gebouw.

Het klooster is opgericht in de 12e eeuw, maar (zoals gebruikelijk bij dit soort gebouwen) het is door de eeuwen heen meerdere keren uitgebreid en gerestaureerd, onder andere na een brand in 1258. Daarbij is het klooster ook enkele keren geplunderd. Op het terrein van het klooster kun je ook een brouwerij vinden. Wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheid in Praag!

5x niet te misen in Praag
Het klooster met rechts ervan de bibliotheek.

Het mooiste aan dit klooster is haar bibliotheek. De achterste bibliotheek (de Theologische zaal) is gebouwd in 1679. Deze bevat op dit moment alleen maar werken die te maken hebben met de Bijbel. De andere bibliotheekzaal is uit de 18e eeuw en adembenemend mooi.

Een ticket voor de bibliotheek kost 120 kroon (€4,50), voor studenten kost het 60 kroon. Je kunt toestemming kopen om te fotograferen, maar dit heb ik zelf niet gedaan. Dit kost 50 kroon.

De prachtige bibliotheek van het Strahov klooster in Praag met een indrukwekkende schildering op het plafond en rijen boeken langs de muren.
Bibliotheek van het Strahov klooster. Foto van Gerhard Bögner via Pixabay.

Karelsbrug

De beroemde Karelsbrug (of Karlův most in het Tsjechisch) ligt over de rivier Moldau. Hij verbindt de oude stad met de wijk Malá Strana, waar de Burcht van Praag ligt. Toen de Judithbrug, die eerst op deze plek lag, was ingestort, bouwde men een nieuwe brug. In 1357 legde koning Karel IV de eerste steen van de Stenen Brug. In 1870 werd de brug hernoemd naar Karelsbrug.

Lange tijd was deze brug de belangrijkste verbinding tussen de oude stad en de burcht. De voetgangersbrug is erg mooi en daarom één van de bekendste bezienswaardigheden in Praag. Het is er daarom vaak druk.

Toch raad ik aan er eens overheen te wandelen. Zo kun je de 30 standbeelden die aan weerszijden van de brug staan goed bekijken. Als je vroeg in de ochtend gaat, is het nog rustig op de brug.

Het plein van de oude stad

Het plein van de oude stad (Staroměstské náměstí) is het centrale plein in Praag. Aan alle kanten zie je de meest prachtige gebouwen. Het bekendste gebouw is de astronomische klok (hieronder meer), maar er is nog veel meer te zien.

Wat te doen in Praag: de gekleurde gevels aan het centrale plein van Praag.
Het oude plein van Praag.

Sint-Nicolaaskerk

Aan het plein ligt onder andere de witte Sint-Nicolaaskerk. Deze kerk is gebouwd in de 18e eeuw en is gewijd aan Sint Nicolaas uit Myra. Komt dat je niet bekend voor?

De kerk is prachtig van binnen, dus ik raad zeker aan even de tijd te nemen om een kijkje te nemen.

Týnkerk

Misschien wel het bekendste bouwwerk van Praag, want het komt regelmatig voorbij op foto’s van de stad. De Týnkerk kun je niet missen, want haar twee torens waken over het oude plein.

De gothische kerk komt uit de veertiende eeuw. De bekende torens zijn maar liefst tachtig meter hoog. Hoewel het even zoeken is naar de ingang, is het wel de moeite even naar binnen te lopen.

De hoge torens van de Týnkerk met de gevels ervoor.
De Týnkerk torent uit over het centrale plein van Praag.

Astronomische klok

Het is denk ik de grootste toeristische trekpleister van Praag, maar dat betekent niet dat je hem niet gezien moet hebben. Je kunt de klok vinden op het centrale plein van de stad, waardoor de kans groot is dat je hem zelfs meer dan eens zult zien. Probeer er een keer overdag om het hele uur te zijn, dan kun je de ‘show’ zien. Verwacht niet te veel, maar het hoort er toch echt bij.

De astronomische klok is in 2017/2018 een poosje niet te zien geweest vanwege restauratie, maar inmiddels kun je hem weer in volle glorie bewonderen.

Wat te doen in Praag: de astronomische klok op de toren op het centrale plein van Praag met een groep mensen ervoor.
De astronomische klok.

Wat zie je op de astronomische klok?

De astronomische klok bestaat eigenlijk uit meerdere klokken. Eentje daarvan (met de Romeinse cijfers) geeft de tijd aan: deze klopt echter niet altijd vanwege zomer- en wintertijd, waar hij geen rekening mee houdt. Daaronder zie je een verdeling in twaalf: dit zijn de ‘ongelijke’ uren tussen zonsopgang en zonsondergang. De binnenste ring van de klok geeft aan waar de zon staat in de dierenriem (de sterrenbeelden). Lees meer over de astronomische klok in Praag.

Tijdens de show zie je hoe de Dood (het skelet rechts van de klok) de bel slaat: het laatste uur is geslagen, hij kom ze halen. Vervolgens schudden de andere figuren (IJdelheid, Hebzucht en Lust) die links en rechts van de klok staan hun hoofd: zij willen nog niet gaan. De Dood geeft hen allen nog één uur. Elk uur herhaalt dit ritueel zich. Ook zie je voor de luikjes alle 12 apostelen voorbij komen.

De astronomische klok in Praag van dichtbij, zodat je alle schijven goed kunt zien.

Het joods museum

Het joods museum in Praag is een bijzonder museum: het is verspreid over meerdere gebouwen in de joodse wijk. Overal leer je iets anders over de religie, gebruiken en geschiedenis. Ik vond het door al die gebouwen erg interessant en zeker een aanrader.

Omdat het museum uit meerdere locaties bestaat, duurt het even voor je alles bezocht hebt. Ik neem mijn favoriete locaties met je door.

Pinkas synagoge

Deze oude synagoge is zeer indrukwekkend. Het is namelijk een grote herdenkingsplek voor de 80.000 mensen die stierven tijdens de Holocaust in deze regio. De namen staan over alle muren van de synagoge. Een heel indrukwekkende plek.

Joodse begraafplaats

De joodse begraafplaats ligt erg hoog: de reden hiervoor is dat de graven gestapeld zijn. Op den duur was er niet genoeg ruimte meer voor alle graven, waardoor besloten is niet uit te breiden naar opzij, maar door de mensen bovenop bestaande graven te leggen. Op sommige plekken liggen er wel 10 graven door elkaar. Door de oude grafstenen die niet allemaal recht staan geeft het een mooi en indrukwekkend beeld.

Je kunt de begraafplaats ook vanaf beneden zien, maar ik vind dit echt niet te vergelijken met wat je ziet als je er overheen loopt.

Joodse begraafplaats in Praag: scheve, oude grafstenen van de opeengestapelde graven. Zwart-witfoto.
De joodse begraafplaats.

Spaanse synagoge

De Spaanse synagoge is de nieuwste van alle synagogen in Praag: hij komt uit de 19e eeuw. Het interieur is gebaseerd op de Moorse motieven uit het Alhambra in Granada, waar het ook haar naam aan te danken heeft.

Deze synagoge is prachtig: vol details en goud. Ik vond hem echt de moeite van het hele museumbezoek waard.

Let op: de Spaanse synagoge is gesloten van juni 2019 t/m eind 2020.

Het interieur van de Spaanse Synagoge Praag vanaf het balkon: met veel gouden versiering op de muren.
Binnenin de Spaanse Synagoge.

Eet een trdelník

Als je door de stad loopt kun je er niet omheen: de trdelník. Deze snack is populair, want hij is erg lekker. Het is een deeg dat om een stok gerold word. Daarna besprenkelen ze het met een mix van suiker en walnoten.

Trdelnik in bakfases op rollen aan de muur van een bakkerij.

De trdelník heeft verschillende oorsprongverhalen. Het is dus niet helemaal duidelijk waar het echt vandaan komt. Zo spreekt men van Slowakije, de regio Moravië of zelfs Roemenië. Tegenwoordig verkopen ze het in Praag als een typisch Tsjechische snack, hoewel de Tsjechen het daar niet echt mee eens zijn.

In principe eet je de snack zo, maar je kunt hem in Praag laten vullen met allerlei dingen: van ijs tot fruit. Maar ook zonder de toppings is het erg lekker!

Een trdelník gevuld met chocolade op een servet.
Een trdelník gevuld met chocolade.

Het Statentheater

Het Stavovské Divadlo is het operagebouw van Praag. Het is heel beroemd, want hier ging Don Giovanni van Mozart in première. Het opvallende groene gebouw mag je niet missen door deze belangrijke geschiedenis.

Het theater werd gebouwd in de 18e eeuw. Er zijn regelmatig opera’s en balletvoorstellingen. Helaas heb ik hem nooit van binnen kunnen zien, maar er worden soms rondleidingen gedaan. Daarvoor kun je het beste de website van het Statentheater raadplegen.

Het Statentheater in Praag met vrachtwagen voor de deur.
Het Statentheater.

Kruittoren

De kruittoren is een oude toegangspoort voor de koningen. Vanaf hier loopt via de Karelsbrug de oude koningsroute naar de Burcht. Tot 1836 volgden koningen deze route tot aan hun kroning in de St. Vituskathedraal.

Voel je dus aan een koning en loop ook even langs deze indrukwekkende toren, die voor mijn gevoel ineens opdoemt als je verdwaalt door de straten in Praag.

De kruittoren in Praag aan het einde van de straat
Kruittoren

Sint-Nicolaaskerk

Wacht: we hadden de Sint-Nicolaaskerk toch al gehad? Niets is minder waar: er zijn er twee in Praag. Om het lekker makkelijk te houden. Ze zijn ook gewijd aan dezelfde heilige: onze eigen Sinterklaas.

Deze versie staat in de wijk Malá Strana, vlakbij de Burcht van Praag. Met de 75 meter hoge koepel kun je deze barokke kerk bijna niet missen. De kerk komt uit de 18e eeuw en is echt prachtig vanbinnen. Vergeet dus zeker niet ook hier langs te lopen als je een bezoek brengt aan de burcht.

De koepel van de Sint-Nicholaaskerk in Praag vanaf beneden gezien.
Koepel van de Sint-Nicholaaskerk.

Wat zijn jouw tips voor een bezoek aan Praag?

Eerste keer gepubliceerd op 1 mei 2017.

Pinterestafbeelding: wat te doen in Praag, met trdelnik op de achtergrond
Pinterestafbeelding: wat te doen in Praag met verschillende afbeeldingen

    Delen of bewaren voor later?

    Vergelijkbare berichten

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.