| | |

De mooiste kastelen in Slowakije

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Eén van de meest verrassende dingen aan Slowakije vond ik dat het helemaal vol staat met kastelen. Elk dorpje leek zijn eigen kasteel te hebben en ook onderweg uit de auto wees ik steeds weer enthousiast een kasteel aan. Maar welke moet je dan bezoeken? De mooiste kastelen in Slowakije op een rij.

Uitzicht vanaf het kasteel van Ľubovňa over de omgeving.

Waar ik normaal eerder denk aan Frankrijk als het gaat om een overvloed aan prachtige kastelen en paleizen, kan Slowakije er ook wat van. Dat verbaasde me enorm, wat dat wist ik helemaal niet voor we dit land gingen bezoeken.

Zelf ben ik een echte liefhebber van kastelen. Of het nu gaat om ronddwalen door een ruïne, dromend van ridders, fantastische interieurs vol kroonluchters, plafondschilderingen en wandtapijten of echte sprookjeskastelen: ik houd van ze allemaal. En Hugo houdt ervan dingen te bedenken die ik leuk vind om te doen, dus kastelen staan regelmatig op onze to-do-list.

Wat is het verschil tussen hrad en zámok?

Je zult zien dat ze in het Slowaaks onderscheid maken tussen hrad en zámok. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Dat is lastig, want in het Nederlands maken we dit verschil eigenlijk niet goed. Een middeleeuwse vesting is in het Nederlands eigenlijk een kasteel, een versterkt gebouw. Vaak is dit dan ook een verdedigingswerk. Maar als dit versterkt is, bijvoorbeeld met dikke muren of een slotgracht, dan spreken we vaak van een burcht. Een burcht is eigenlijk altijd een kasteel, maar andersom is dit niet het geval. Snap je het nog?

Hrad is het Slowaakse woord voor burcht. Dit is dus vaak een middeleeuws bouwwerk, gemaakt voor verdediging.

Zámok is het Slowaakse woord voor kasteel. Omdat na de middeleeuwen de noodzaak tot verdedigen minder groot was, zijn kastelen later vaak verbouwd voor meer ruimte en comfort. Het werd toen ook meer een prestige-ding.

Kastelen in Slowakije

Het voordeel van talloze kastelen bezoeken op reis? Dat je de beste op een rijtje kunt zetten. Hoewel eigenlijk elk kasteel in Slowakije zijn charme heeft.

Een overzicht van de mooiste en bijzonderste kastelen van Slowakije: van ruïnes tot kastelen die zo uit een Disneyfilm zouden kunnen komen.

Kasteel van Devín

Vlakbij de hoofdstad Bratislava ligt het prachtige kasteel Devín. Al sinds de prehistorie staat er een fort op deze strategische plek, dat door de eeuwen heen steeds verbeterd is. In 1809 werd het kasteel verwoest door de troepen van Napoleon. Hoewel het nog steeds een ruïne is, hebben ze het de laatste jaren prachtig gerestaureerd.

Devínsky hrad is een kasteelruïne: helaas kun je niet meer het hele kasteel bekijken. De ruïne is gelukkig recentelijk opgeknapt, dus het is wel erg mooi. Het mooiste is misschien wel de locatie. Het kasteel ligt op een klif op de kruising van de rivieren Morava en Donau. Daarom heb je een waanzinnig uitzicht. Met mooi weer kun je zelfs Oostenrijk zien, want het kasteel ligt op de grens van Oostenrijk en Slowakije.

 • Toegangsprijs: €5,00 per persoon
 • Openingstijden: 10.00 – 19.00 uur (korter buiten de zomer)
De ruïnes van het Devín kasteel in Slowakije
De ruïne van het kasteel van Devín.

Kasteel van Bojnice

Overduidelijk het meest sprookjesachtige kasteel van Slowakije kun je vinden in Bojnice. Dit kasteel lijkt weggelopen uit een Disneyfilm. En geloof me, het is net zo mooi als op de foto’s. Compleet met ‘slotgracht’, waar we voor we naar huis liepen zelfs een hert langs zagen lopen.

Bojnický zámok, zoals het heet in het Slowaaks, begon ooit als een houten kasteel. Hoe oud het precies is weten we niet, maar het komt voor het eerst voor in teksten ui 1113. Daarna heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad, die het steeds meer uitbreiden.

In 1852 werd Jan Frantisek Pálffy eigenaar van het kasteel. Hij besloot het te romantiseren naar voorbeeld van kastelen uit Frankrijk en architectuur uit Italië. Hoewel hij grotendeels zelf verantwoordelijk was voor de ideeën, kon hij de uitvoering niet zien: hij stierf in 1908 en de verbouwing was pas in 1910 klaar.

Wat dit kasteel extra leuk maakt is dat het nog helemaal staat: je kunt ook naar binnen en het prachtige interieur bewonderen met een gids.

 • Toegangsprijs: €13,00 per persoon (€10,00 als je slechts een deel wilt bekijken).
 • Openingstijden: 9.00 – 17.00 uur (buiten de zomer dicht op maandag)
 • Toegang alleen met gids
 • Let op: in het kasteel van Bojnice heb je ook Engelstalige rondleidingen, maar wel maar één per dag. Op andere momenten kun je mee met de Slowaakse rondleiding met een Engelse tekst op papier. De Engelse rondleiding is om 11.00 uur (in de zomer is er een extra rondleiding om 16.00 uur).
Het sprookjesachtige kasteel Bojnice in Slowakije met slotgracht, torentjes en blauwe lucht
Het sprookjeskasteel Bojnice.

Kasteel van Trenčín

Het leuke dorpje Trenčín heeft een grote eyecatcher: het kasteel bovenop de berg. Hoewel er meer leuks te zien is en je jezelf hier prima een dagje kunt vermaken, mag je Trenčiansky hrad absoluut niet overslaan.

Het is even een klimmetje naar boven, maar dan heb je ook wat. Behalve een uitzicht over het stadje is er ook van alles te doen in het kasteel. Ik vond door het gebouw zelf lopen het leukst, maar je hebt ook allerlei shows. Er is ook een roofvogelpresentatie. Best indrukwekkend, maar helemaal Slowaaks en die dieren kwamen vrij dichtbij. Niks voor mij.

Het kasteel van Trenčín komt uit de 11e eeuw. Het is altijd belangrijk geweest, want het lag op de route tussen het noorden en de mijnen in het midden van Slowakije. In 1790 was er een grote brand die zowel het kasteel als een groot deel van Trenčín verwoestte.

Het kasteel is vanbuiten nog vrij mooi gebleven, maar vanbinnen is het meer een ruïne. Niet erg, want het is nog steeds de moeite waard, maar wel goed om te weten.

 • Toegangsprijs: €5,50 per persoon (€7,00 voor het gehele kasteel met gids)
 • Openingstijden: 9.00 – 19.00 uur (tot 17.00 uur buiten de zomer)
 • Je kunt een deel bezoeken zonder gids en een deel is alleen toegankelijk met gids.
Het kasteel van Trencin op een berg naast het dorp Trencin in Slowakije
Kasteel van Trenčín

Kasteel van Orava

Misschien wel het meest indrukwekkende kasteel in Slowakije kun je vinden in Oravský Podzámok: het kasteel van Orava. Dit kasteel staat hoog bovenop een berg aan de rivier Orava. Om die reden is het ook nooit ingenomen. Als je het kasteel bezoekt zal je dit ook niet verbazen, want de structuur maakt het bijna onmogelijk om het te veroveren.

In 1241 werd het houten gebouw op de berg vervangen voor een stenen kasteel. Dit werd door de eeuwen heen steeds meer uitgebreid. De architectuur is bijzonder, omdat het kasteel om de berg heen is gebouwd. Helaas brak in 1800 een grote brand uit. Na de Tweede Wereldoorlog besloot men om het kasteel te restaureren. Gelukkig maar, want het is een prachtig gebouw.

Het kasteel van Orava is één van de meest toeristische trekpleisters van Slowakije. Het is daarom vrij druk. Wij konden in de zomer alsnog een kwartiertje voor aanvang een kaartje kopen, dus vooraf boeken is niet nodig. Kom wel op tijd: wij konden helaas niet meer mee met een Engelse tour, maar die zijn er wel. Mocht je nu, net als wij, net pech hebben, dan kun je een gratis Engelse audiotour downloaden in de Orava app met de gratis wifi tussen het ticketoffice en het kasteel.

 • Toegangsprijs: €10,00 per persoon voor het hele kasteel (minder voor kleinere delen)
 • Openingstijden: 8.30 – 18.00 uur in juli en augustus, daarbuiten wat korter
 • Alleen toegankelijk met gids
 • Let op: de tickets koop je onderaan de berg bij het ticketoffice. Je loopt hier langs als je de berg op wandelt.
Uitzicht vanaf het uitzichtpunt in het kasteel van Orava in Slowakije
Uitzicht vanaf het kasteel van Orava

Kasteel van Spiš

Het is overduidelijk een ruïne, maar wel de bekendste van Slowakije: Spišský hrad. Meer dan 8 eeuwen stond het kasteel trots bovenop de berg, maar in 1780 werd het verwoest door een grote brand.

De ruïne is gelukkig ook erg indrukwekkend, vooral als je hem ziet liggen vanuit het naastgelegen Spisské Podhradie . Ze zijn in Slowakije druk bezig met renovaties van hun monumenten en ook het kasteel van Spiš wordt weer helemaal gerestaureerd. Het kasteel blijft wel open.

Combineer jouw bezoekje aan het kasteel met een bezoek aan Spišská Kapitula. Dit dorp ligt naast Spisské Podhradie en was oorspronkelijk voor de geestelijken. Om het kleine dorp ligt een stadsmuur en daarbinnen kun je een klooster en een kathedraal vinden. De kathedraal is de moeite waard om te bezoeken.

 • Toegangsprijs: €8,00 per persoon
 • Openingstijden: 9.00 – 18.00 uur (april t/m september)
 • Er is een gratis Engelse audiotour beschikbaar voor een borg van 10 euro.
Het kasteel Spišský hrad in Slowakije is een ruïne op een berg bij het dorp Spiš.
De ruïne Spišský hrad.

Kasteel van Smolenice

Vergeleken met de andere kastelen is Smolenický zámok vrij jong: hij is pas gebouwd in 1887. Hij werd gebouwd door de eigenaar Jozef Pálffy. Onthoud die naam, want deze familie is eigenaar van veel kastelen in Slowakije. Tegenwoordig is het eigendom van de Slovak Academy of Sciences en wordt het gebruikt als congrescentrum.

Het kasteel is gemaakt van beton. Dat klinkt misschien niet zo sprookjesachtig, maar het pakt verrassend goed uit: ik waande me net Rapunzel met de prachtige torens.

 • Toegangsprijs: €2,50 per persoon
 • Openingstijden: 10.00 – 18.00 uur in de zomer
 • Alleen toegankelijk met gids in het Slowaaks: je krijgt een uitleg in het Engels op papier.
 • Let op: omdat het kasteel een congrescentrum is, is het beperkt open. Alleen in mei t/m september.
Het kasteel Smolenice met een toren en binnenplaats in Slowakije
De toren van het kasteel van Smolenice.

Oude kasteel van Banska Štiavnica

Het oude kasteel (Starý zámok) van Banská Štiavnica is de moeite als je in Slowakije bent. Sowieso is Banská Štiavnica één van mijn favoriete plekken in Slowakije, dus je moet dit mijnersdorp niet overslaan.

Het kasteel komt voort uit muren die in de 14e eeuw rondom een kerk werden gebouwd. Dit werd steeds meer verstevigd tot het huidige kasteel. Je kunt er fijn rondlopen. Het is vooral de moeite omdat je vanaf de muren erg mooi uitzicht hebt over Banská Štiavnica en de omgeving.

 • Toegangsprijs: €3,00
Het oude kasteel van Banska Štiavnica met de wit-blauwe toren en kasteelmuren in het dorp Banska Štiavnica in Slowakije.
De toren van het kasteel van Banská Štiavnica.

Kasteel van Bratislava

Hoewel het zeker niet het meest bijzondere kasteel is in Slowakije, mag hij niet ontbreken op de lijst. Het kasteel van Bratislava torent boven de stad uit. Gelukkig is het recentelijk gerestaureerd, waardoor het nu weer een echte eyecatcher is geworden.

Hoewel de buitenzijde en kleine tuin van het kasteel beide prachtig zijn, raad ik een bezoek niet echt aan. Het museum is niet zo interessant helaas. Het gaat wel de goede kant op, met een mooie archeologische tentoonstelling, maar ik zou mijn tijd besteden aan de andere leuke dingen in de stad. Maar een rondje om het kasteel om het te bewonderen is absoluut de moeite!

Benieuwd wat dan? Lees ook mijn tips voor jouw bezoek aan Bratislava.

 • Toegangsprijs: €10,00 per persoon
 • Openingstijden: 9.00 – 18.00 uur, gesloten op maandag
Het witte gerestaureerde kasteel in Bratislava op een heuvel in de stad: de burcht van Bratslava
Het kasteel van Bratislava.

Kasteel van Čachtice

Het mooiste van dit kasteel is de locatie: het kasteel van Čachtice ligt hoog op een berg, met een spectaculair uitzicht over de omgeving. Alleen daarom is de klim naar boven al meer dan de moeite.

Maar het kasteel, of liever de ruïne, is niet zo bijzonder. Je bent er eigenlijk ook vrij snel doorheen. Waarom raad ik hem dan aan? Omdat dit kasteel een fascinerende geschiedenis heeft. Hier woonde Elizabeth Bátory, die beter bekend staat als de vrouwelijke Dracula.

Elizabeth Bátory had de bizarre gewoonte om te baden in het bloed van jonge vrouwen om voor altijd jong en mooi te blijven. Ze zeggen dat ze hiervoor zeker 600 vrouwen vermoordde. Uiteindelijk moest zij hiervoor naar de gevangenis, maar tot die tijd woonde ze in het kasteel.

Hoewel er weinig over is van het kasteel, moet je zo’n toffe plek natuurlijk bezoeken. De tentoonstelling in het gebouw is best interessant, inclusief deze bloederige verhalen.

De ruïne van kasteel Čachtice hoog op een heuvel in Slowakije tijdens het gouden uur.
De ruïne van Čachtice.

Kasteel van Ľubovňa

Stará Ľubovňa werd gebouwd aan het eind van de 13e eeuw, waar het de grens van het Hongaarse Koninkrijk bewaakte. Dat kasteel werd beschadigd tijdens een brand in 1553. Hierna werd het hersteld en kreeg het meer de vorm van een fort. Je kunt zowel restanten van het oude kasteel zien als de nieuwe muren van het fort.

Eigenlijk gingen wij nogal last-minute naar het kasteel van Ľubovňa, maar het was een grote verrassing. Het kasteel is een ruïne, maar er is nog wel vrij veel te zien. Met een audiotour ga je het hele kasteel door, met allerlei kleine tentoonstellingen in verschillende ruimtes.

Meer tijd? Je kunt eventueel een combinatieticket kopen met het naastgelegen openluchtmuseum.

 • Toegangsprijs: €5,00 per persoon
 • Openingstijden: 9.00 – 19.00 uur (korter buiten de zomer)
Uitzicht op het kasteel Ľubovňa en het naastgelegen dorp vanaf de toren van het kasteel.
Uitzicht vanaf het kasteel van Ľubovňa.

Dat waren mijn favoriete kastelen in Slowakije. Welke spreekt jou het meeste aan?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Wauw wat veel prachtige kastelen zeg! Echt gaaf. Ik vind kastelen altijd zo mooi, ik wist ook helemaal niet dat je er in Slowakije zoveel kon tegen komen. Gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.