|

Boheems Paradijs: wandelen bij de rotsen Prachovské skály

In het noorden van Tsjechië ligt een prachtig natuurgebied: het Boheems Paradijs. Zoals de naam al zegt is het niet te missen. Je kunt hier dan ook prachtige wandelingen maken. Eén daarvan is bij de rotsen van Prachov. Maar hoe kom je hier? Wat kost dat? En welke routes kun je lopen?

Meisje op een rots bij de rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs.
Op één van de rotsen in het Boheems Paradijs.

De Tsjechische naam voor het Boheems Paradijs is Český ráj, wat eigenlijk Tsjechisch Paradijs betekent. Het wordt echter vertaald als Boheems Paradijs of Bohemian Paradise, naar de regio Bohemen. In dit natuurgebied zijn vele wandelingen te vinden. Wij kozen er na even zoeken eentje uit met indrukwekkende rotspartijen.

Boheems Paradijs: Prachovské skály

Tsjechië was slechts een tussenstop tijdens onze reis naar Slowakije. Maar dat stelde niet teleur, want wát een prachtig land is dat! Naast de bekende hoofdstad Praag en de leuke stad Brno ontdekten wij wat natuur in Tsjechië. Een goede plek is dan het Tsjechisch Paradijs. En wat wil je dan liever zien dan mysterieuze stenen rotspunten?

Om die reden bezochten wij Prachovské skály, oftewel de rotsen van Prachov. Toen ik hier een foto van zag was ik gelijk verkocht. Gelukkig waren de rotsen in het echt nog mooier dan ik had verwacht.

Eerste blik op de rotsen van Prachov vanaf beneden, ze torenen boven het pad uit.
Eerste blik op de rotsen.

Rotsen van Prachov

De rotsen van Prachov of Prachov Rocks zijn vooral erg populair onder rotsklimmers. De rotsen zijn van zandsteen. Oorspronkelijk zijn ze gevormd als plateaus. Maar door de jaren heen zijn ze steeds meer afgesleten door wind en regen, waardoor het nu rotspunten zijn geworden.

In 1907 startte een groep studenten uit Jičín een vereniging voor klimmen. Zij waren de eerste Tsjechen die een rotspunt beklommen zoals deze. Daarom staat er nog altijd een Tsjechische vlag op één van de rotsen. Je zult nog regelmatig rotsklimmers zien bij de rotsen van Prachov, want de vereniging bestaat nog steeds.

Meisje met vlecht maakt foto van de rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs.

Parkeren bij de rotsen van Prachov

De rotsen van Prachov kun je makkelijk bereiken met de auto. Als je richting Prachov rijdt zie je vanzelf de borden die je wijzen naar Prachovské skály. Deze moet je volgen.

Als je de weg oprijdt, is achteraan de parkeerplaats. Maar als die al vol is (zoals bij ons het geval was), dan stopt een parkeerwacht je al eerder. Je kunt dan gewoon langs de weg in de berm parkeren.

Parkeren kost 80 Tsjechische kroon (iets meer dan 3 euro).

Entreekosten

Nadat je hebt geparkeerd, kun je doorlopen naar de entree. Deze zit naast de parkeerplaats.

Je ziet daar meerdere gebouwen. Rechts is een straatje met twee restaurants en een toeristeninformatie. Die laatste is niet zo nuttig: wij gingen informatie inwinnen, maar we hadden er niet zoveel aan. In de restaurants kun je afloop wat eten of drinken in het zonnetje.

De kassa zit onder een soort poort. Hier moet je per persoon betalen voor je naar binnen kunt. Het is aan te raden vroeg te komen. Toen wij om 11.00 uur kwamen, stond er best al een rij. Gelukkig duurt het niet zo heel erg lang om naar binnen te gaan.

Het seizoen is van april t/m oktober. Buiten het seizoen kun je de rotsen ook bezoeken, maar dan hoef je niet te betalen. Let dan wel goed op met gladheid.

Entreeprijs: 80 Tsjechische kroon per persoon

Een bos in het Boheems Paradijs met een boom met een groen routemerkteken.
De route volgen aan de hand van pijltjes en vormpjes.

Wandelen bij de rotsen van Prachov

Er zijn vier routes langs de rotsen van Prachov: de groene, de gele, de blauwe en de rode route. Wij hebben nooit kunnen ontdekken wat de bedoeling was van de rode route. De blauwe route leek een route voor kinderwagens en rolstoelen. Dit raad ik niet echt aan, want je mist eigenlijk het mooiste. Het is wel een goede oplossing als je niet echt een keuze hebt.

Groene route

De groene route is de langste route. Deze heeft ook de mooiste uitzichtpunten. Daarom raad ik deze route het meest aan. Er zijn wel wat smalle stukken tussen de rotsen en je moet een aantal steile trappen op en af.

Man met rugzak staat in een spleet tussen twee rotsen in Tsjechië.
De smalle stukken op de groene route.

Wij hebben deze route gemeten met onze sporthorloges. De afstand was daar 4,42 kilometer. Wij deden hier 2 uur en 10 minuten over. Dit is exclusief lunchpauze, want toen heb ik hem even op pauze gezet. Maar je stopt dan wel regelmatig voor foto’s.

Doordat het wat druk kan zijn, loop je ook geen heel hoog tempo. Maar we hebben ons niet heel erg gestoord aan de drukte. Alleen op sommige smalle stukken: sommige mensen lopen de route andersom. Doe dat niet: de route staat duidelijk aangegeven met pijlen. Als je hem dan andersom loopt, dan houd je alles op.

  • Afstand: 4,5 kilometer
  • Duur: 2 uur

Ook bijhouden hoe lang en hoe ver je loopt? Dan is een activitytracker een aanrader. Hugo heeft de Garmin Vivoactive 3 Music (eigen GPS) en ik gebruik een voordeligere Fitbit Charge 3 (verbonden met mijn telefoon). Beide bevallen ons erg goed.

Uitzicht vanaf boven over verschillende rotsen bij de rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs.
De rotsen van boven.

Gele route

Geen zin in een lange wandeling en veel omhoog en omlaag? Dan kun je ook de gele route doen. Hugo en ik liepen ze allebei.

De gele route is volgens onze horloges 1,88 kilometer lang. Hier deden wij 40 minuten over. Je ziet één mooi uitzichtpunt over de rotsen. Hier kun je ook de beroemde rots zien die de bergbeklimmers op klauteren. Aan het einde moet je van één lange trap naar beneden.

  • Afstand: 2 kilometer
  • Duur: 40 minuten
Steile trap uitgehakt in de rotsen met een leuning.
De steile trap op de gele route.

Meer zien van Tsjechië?

Lees alles over mooiste bezienswaardigheden in Praag of de bottenkerk van Kutna Hora.

Camping in het Boheems Paradijs

Bezoek je het Boheems Paradijs tijdens een kampeerreis? Dan kun je in de buurt van de rotsen kamperen. Wij verbleven op camping Český ráj in de gemeente Kněžnice. Deze camping heeft genoeg ruimte. Het is een veld waar je op kunt staan met de tent, met bomenrijen voor wat schaduw.

Bij de camping zit een restaurant waar je een lokaal Tsjechisch biertje kunt drinken of een ontbijtje kunt halen. Je kunt op een lijst broodjes bestellen voor de volgende ochtend.

Wij betaalden voor 2 nachten 843 Tsjechische kroon. Dit is ongeveer 33 euro. Dit was voor 2 personen, een tent, een auto en twee ochtenden broodjes. Niet duur dus!

De Waard tent met waslijn eraan voor een rij bomen op de camping Český ráj in Tsjechië.

Ben jij al eens in het Boheems Paradijs geweest?

Pinterestafbeelding: Wandelen in het Boheems Paradijs in Tsjechië
Pinterestafbeelding: tussen de rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.