|

Wat te doen in Leeuwarden: tips voor de leukste bezienswaardigheden

De Friese hoofdstad Leeuwarden heeft het eigenlijk allemaal: schattige straatjes, mooie grachten, leuke restaurants en fijne musea. Toch wordt de stad nog veel te vaak overgeslagen. Zonde! Er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden in Leeuwarden. Van kerken tot musea tot de scheve toren: wat te doen in Leeuwarden?

Water met bootjes in Leeuwarden in de haven

In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Best bijzonder voor een kleine stad in ons kleine landje! De stad heeft flink uitgepakt en de mooiste bezienswaardigheden in Leeuwarden zijn een beetje extra opgepoetst.

Inhoudsopgave

Straatje in Leeuwarden met rode en bakstenen huizen

Wat te doen in Leeuwarden?

Als je van historie houdt dan ben je in Leeuwarden aan het goede adres. Verdwalend door de stad kom je van het ene leuke steegje in het andere mooie straatje. Ineens kom je bij een gracht, dan weer een haventje. Of wat dacht je van een modern museum met bijzondere tentoonstellingen? Kortom: genoeg te doen en zien in Leeuwarden!

Oldehove: de bekende scheve toren

Het icoon van Leeuwarden is toch wel haar scheve toren Oldehove. De scheve toren van Pisa is er niets bij!

In 1435 werd hier de Sint Vituskerk gebouwd. Bijna een eeuw later, in 1529, besloot men een hoge toren van wel 120 meter te bouwen. Maar nadat ze slechts tien meter de lucht in waren gegaan begon de toren al te verzakken, waardoor ze stopten met bouwen. Ze hebben nog geprobeerd het op te lossen, maar in 1533 gaven ze de bouw helemaal op.

In 1576 tijdens een storm stortte de Sint Vituskerk in, waardoor hij in 1595 uiteindelijk werd afgebroken. De toren Oldehove is echter al die tijd blijven staan en is niet meer weg te denken uit Leeuwarden.

Je kunt de toren ook beklimmen voor een prachtig uitzicht.

 • Openingstijden: dagelijks van 13.00 – 17.00 uur van april t/m oktober
 • Entreeprijs: €3,50 per persoon
 • Adres: Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden
De scheve toren Oldehove op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.
Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden

Fries Museum

Al sinds de 19e eeuw heeft Leeuwarden haar eigen museum in één of andere vorm. Maar het huidige Fries Museum is in 2013 gebouwd. En wat een gebouw!

Het museum heeft allerlei fascinerende tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen, maar ze hebben eigenlijk altijd iets te maken met Friesland. Bijzonder dus, want je zult ze niet snel ergens anders zien. Ik vond het een prachtig museum en raad het dus zeker aan tijdens jouw bezoek aan Leeuwarden.

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur
 • Entreeprijs: €15,00 per persoon
 • Adres: Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
Manouk in het Fries museum bij een muur vol persoonsbewijzen uit de Tweede Wereldoorlog.
Het Fries Museum

Honger gekregen van alle bezienswaardigheden? Bekijk ook mijn tips voor het lekkerste eten in Leeuwarden.

Blokhuispoort

Blokhuispoort is de oude gevangenis van Leeuwarden. Gelukkig is dat sinds 2007 niet meer zo en kun je het prachtige gebouw bezoeken.

Als sinds de 16e eeuw staat op deze plek een gevangenis. Het huidige gebouw is ook weer niet zo oud: Blokhuispoort zoals je het nu ziet komt uit de 19e eeuw. Het complex is buiten gebruik geraakt omdat het niet meer kon voldoen aan moderne veiligheidseisen. Een verbouwing was zo duur dat de gevangenis verplaatst is.

Tegenwoordig kun je een deel van de cellen bekijken. Het allerleukst is het om dat te doen met een rondleiding. Oud-gevangenisbewaarders geven in de weekenden rondleidingen door het complex en vertellen je er alles over.

Naast de rondleidingen is Blokhuispoort een cultureel bedrijvencentrum waar van alles te vinden is: een hostel, restaurants en allerlei bedrijfjes.

 • Toegangsprijs: gratis (rondleiding €10,00)
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur (rondleidingen zaterdag om 14.00 uur en 16.00 uur, zondag om 11.00 uur)
 • Adres: Blokhuisplein 40, Leeuwarden

Sint-Bonifatiuskerk

Deze rooms-katholieke kerk is een oude dame: ze komt uit het eind van de negentiende eeuw. De kerk valt vooral op door haar hoge houten spits. Helaas sneuvelde deze in een zware storm in 1976. Gelukkig besloot men deze te herbouwen in de originele stijl en prijkt sinds 1980 de huidige spits bovenop de kerk.

De kerk is nog altijd in gebruik als katholieke kerk, maar kun je zeker bezoeken.

 • Adres: Bonifatiusplein 21, Leeuwarden
De toren van de Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden.

Stadswandeling door Leeuwarden

De beste manier om een stad te leren kennen is altijd een stadswandeling. Deze doe ik dan ook altijd graag als het even kan. Meestal een free walking tour, maar sommige steden bieden heel betaalbare wandelingen aan met een officiële gids. En daar is Leeuwarden er eentje van!

Historisch Centrum Leeuwarden organiseert enkele dagen per week open stadswandelingen, waar je zo bij aan kunt sluiten. En het kost maar een paar euro. Met deze zogeheten ‘Highlights Tour’ ga je langs de hoogtepunten in de binnenstad van Leeuwarden. En daarmee kom je gelijk al langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden in Leeuwarden, zodat je meteen weet waar je nog een keer naar terug moet!

 • Tijd: donderdag t/m zondag om 13.15 uur
 • Kosten: €3,50 per persoon
 • Adres: Groeneweg 1, Leeuwarden
Een oude apotheek in Leeuwarden in een bijzonder gebouw

Het Princessehof

Ik houd ontzettend van kastelen en paleizen. Dat vindt Hugo altijd prima, maar de afdeling die hij totaal niet boeiend vind is waar je al het zilver en de serviezen te zien krijgt. Kasten vol borden: hij heeft er niets mee. Toch besloten we een kijkje te nemen in het bijzondere museum Princessehof.

Wat dat met elkaar te maken heeft? Het Princessehof is een keramiekmuseum. Maar niet met alleen saaie borden, maar allerlei bijzonder keramiek!

Daarnaast is het Princessehof zelf een oud stadspaleis, dus we konden niet om dit museum heen. Het zit in een prachtig gebouw middenin de stad Leeuwarden.

 • Toegangsprijs: €12,50 (gratis met Museumkaart)
 • Openingstijden: dagelijks van 11.00 – 17.00 uur
 • Adres: Grote Kerkstraat 9, Leeuwarden
Het oude stadspaleis waarin Keramiekmuseum Princessehof zit
Keramiekmuseum Princessehof

Hofjes in Leeuwarden

Mijn eigen stad Leiden staat er bekend om, maar er zijn meer steden met prachtige hofjes. En ook Leeuwarden heeft een paar prachtige hofjes.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het Boshuisengasthuis? in 1652 stichtte Anna van Eysinga dit gasthuis. Zij was op dat moment weduwe. Je komt het gasthuis (en daarmee het hofje) binnen via het Jacobijnerkerkhof. Boven de ingang van de buitenpoort zie je het familiewapen.

De kamers van het gasthuis zijn nu omgebouwd, waardoor er huizen in het hofje staan. Respecteer altijd de privacy van de bezoekers als je in een hofje bent en wees een beetje stil.

 • Toegang: gratis
 • Adres: Jacobijnerkerkhof 7, Leeuwarden
De binnenpoort van het Boshuisengasthuis in Leeuwarden met doorkijkje naar de binnenplaats
De binnenpoort van het Boshuisengasthuis.

Grote Kerk of Jacobijnerkerk

De Grote Kerk of Jacobijnerkerk wordt niet meer als kerk gebruikt, maar dat betekent niet dat het niet de moeite waard is. Je kunt er niet elke dag naar binnen, maar ook het gebouw zelf is de moeite. En als je wel binnen kunt kijken is vooral het orgel de moeite waard.

Men begon al voor 1300 met de bouw van deze kerk, maar dat duurde ruim 200 jaar. Desondanks is dit het oudste gebouw in Leeuwarden.

Het bekendste stukje van de kerk is het Oranjepoortje aan de oostkant. Dit poortje heet zo vanwege het boompje met oranjeappels dat erop staat, net als het wapen van Friesland. Door deze poort gingen de stadhouders van Friesland vroeger de kerk binnen.

 • Adres: Bredeplaats 4, Leeuwarden
De Grote Kerk in Leeuwarden vanaf de zijkant gezien.

Waalse Kerk

De Waalse Kerk van Leeuwarden was ooit onderdeel van een groot kloostercomplex, maar nu is alleen de kerk nog in gebruik. Leeuwarden was ooit een tijdje de hofstad, waardoor er veel Frans-sprekenden in de stad waren.

Deze Walen waren ook protestants, net als Nederland toen was geworden, maar wilden wel graag kerkdiensten in hun eigen taal. Daarom werd de oude kloosterkapel gebruikt als Waalse Kerk, met Franse kerkdiensten.

Inmiddels zijn er nog maar zelden Franse kerkdiensten, maar je kunt de kerk nog steeds bezoeken. En dat moet je vooral doen voor het prachtige orgel. Deze komt uit 1740. Na een restauratie in 2001 is het ook weer bespeelbaar!

 • Adres: Grote Kerkstraat 222
Het orgel uit 1740 in de Waalse Kerk in Leeuwarden, in groene kleuren.
Het orgel in de Waalse Kerk

Slapen in Leeuwarden

Blijf je langer dan een dag in Leeuwarden? Dan heb je ook een fijne slaapplek nodig. Wij sliepen in het Oranje Hotel. En dat is zeer zeker een aanrader!

Fijne kamers met een heel goede ligging: pal naast het station. Geen gesleep met tassen dwars door de stad, je bent zo in je hotelkamer. Deze zijn ook ruim zat, met genoeg plek voor spullen (zoals je ziet op onze rommelige foto, haha).

Hotelkamer in het Oranje Hotel in Leeuwarden
Hotelkamer in het Oranje Hotel in Leeuwarden

Ben je al overtuigd? Of heb je nog andere goede tips voor Leeuwarden?

Pinterestafbeelding: wat te doen in Leeuwarden? De mooiste tips en leukse bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest!
Pinterestafbeelding: Oldehove in Leeuwarden

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

14 reacties

 1. Wat leuk! In Leeuwarden heb ik gestudeerd én 4 jaar lang gewoond, dus bekend gebied 🙂 De Blokhuispoort is inderdaad erg leuk! En Leeuwarden heeft ook allemaal leuke eettentjes en ben gek op de Prinsentuin!

  1. Wat leuk! Ik heb er inderdaad ook heel leuk gegeten. Wij hadden erg slecht weer tijdens ons weekend, dus ik wil zeker nog eens terug. Dan zet ik de Prinsentuin op mijn lijstje!

 2. Leeuwarden is eigenlijk best wel leuk hè? Ik heb er een jaar gewoond, maar niet eens alle plekken bezocht in dit lijstje, haha! Wat ik wel heb gedaan en wat nog niet in je lijstje staat: ga naar de top van de Achmeatoren (die grote zwarte naast het station), vanaf daar kun je heel Friesland zien liggen.

 3. Bijzondere stad zo. Eigenlijk zonde dat ik het tot nog toe telkens links heb laten liggen wanneer ik in Friesland was. Volgende keer ga ik me zeker aansluiten bij een van de stadswandelingen. Dat lijkt me de leukste manier om de historische gebouwen te leren kennen.

 4. Ook ik ben nog niet in Leeuwarden geweest en dat terwijl ik jaren in Groningen heb gewoond, helemaal niet zo ver van de Friese hoofdstad. Je hebt het mooi in beeld gebracht. Wie weet, gaat 2021 ons in Leeuwarden brengen, als we nog een tijdje alleen in eigen land kunnen reizen.

 5. Hahaha, ik moest lachen om je hotelkamerfoto. Sinds ik reisblogger ben probeer ik meestal als ik ergens aankom metéén foto’s van de kamer te maken, voordat het er niet meer uit ziet. Hoewel dat soms ook wel grappig kan zijn.
  Die scheve toren staat inderdaad wel echt heel scheef zeg. Volgens mij nog schever dan de toren van Pisa.

  1. Haha ik ook, maar soms vergeet ik het. Ach, een mens leeft ook toch, dat mag best gezien worden 😛
   Ik zou eens moeten opzoeken of hij schever is dan in Pisa, dat weet ik eigenlijk niet!

 6. Ik ben nog nooit in Leeuwarden geweest, maar het ziet er leuk uit, hele leuke tips! Die rommelige hotelkamer valt wel mee hoor, die van ons is altijd binnen vijf minuten 1000x zo rommelig. Ik roep dan ook altijd gelijk tegen Remco: wacht even, dan kan ik een foto maken voor het een zooi is. Alleen als we in het donker aankomen is dat wel eens een dingetje haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.