|

11 leuke bezienswaardigheden in Arnhem

Arnhem is een verrassend leuke Nederlandse stad. Klein maar fijn, maar met genoeg leuke plekken. Tijdens ons weekendje weg gingen we langs alle bezienswaardigheden in Arnhem. Daaruit volgt een lijst met fijne tips voor dingen die je kunt doen in Arnhem.

Wat te doen in Arnhem?

Wellicht is Arnhem niet de eerste plek waar je aan denkt voor een weekend weg in Nederland. Maar dat is onterecht, want er is allerlei leuks te doen in Arnhem! En ook de rest van Gelderland is de moeite waard. Maar laten we beginnen met de hoofdstad. In Arnhem is genoeg te beleven en ik pak ook meteen een klein stukje van de omgeving mee, zodat je jezelf een heel weekend lang kunt vermaken.

Wij bezochten Arnhem als onderdeel van Project Nederland, waarbij wij alle Nederlandse hoofdsteden bezochten. En het is altijd leuk om dan een nieuwe stad te ontdekken waar je nog niet eerder was geweest. Laat je het me weten als we nog iets gemist hebben?

Het Feestaardvarken van Arnhem, gezien vanaf boven vanaf Rozet.

Bezienswaardigheden in Arnhem

Je kunt zoveel dingen doen in Arnhem! Van cultuur tot lekker eten tot duizelen op een glazen platform op grote hoogte. Ik deel graag mijn 11 favoriete bezienswaardigheden in Arnhem met je.

1. Rozet

Het gebouw Rozet is een centrum voor kunst, taal en erfgoed. Ze willen er zijn voor alle inwoners van Arnhem. Er is in het gebouw dus van alles te doen en te vinden. Zo organiseren ze bijvoorbeeld cursussen en lezingen en is er een bibliotheek.

Je kunt prima rondlopen door Rozet en de gekke architectuur bekijken. Ik vond de sfeer fijn. Als het in mijn eigen stad zou zijn, dan zou ik hier vaak te vinden zijn om lekker te zitten. Stiekem ben ik dus jaloers dat we dit niet hebben in Leiden! Het is een beetje vergelijkbaar met het Forum in Groningen.

Meer leren over de geschiedenis van Arnhem? Dan ben je in Rozet aan het goede adres. Beneden kun je namelijk het Erfgoedcentrum vinden. Dit is in het souterrain, dus daarvoor ga je als je binnenkomt meteen links naar beneden. Hier is een tentoonstelling waarin je meer leert over Arnhem. Erg leuk om te zien!

Ben je meer van het mooie uitzicht? Ga dan helemaal naar boven. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en over het Feestaardvarken dat beneden ligt.

 • Openingstijden: Rozet is dagelijks geopend. Niet alle delen hebben dezelfde openingstijden, maar het gebouw is doordeweeks zelfs tot 22.00 uur open.
 • Entreeprijs: gratis
 • Adres: Kortestraat 16, Arnhem
Manouk bovenaan de trap in het multifunctionele gebouw Rozet in Arnhem.
Op de trappen van Rozet.

2. Feestaardvarken

In 2013 schonk de dierentuin Burger’s Zoo een kunstwerk van Florentijn Hofman aan de stad Arnhem. Het Feestaardvarken weegt meer dan 150.000 kilo en ligt in het Bartokpark. Dit is naast Rozet, dus je kunt ze allebei tegelijk bezoeken. Het kunstwerk heet zo omdat het een liggend aardvarken is met een feesthoedje. Ik vind hem heel leuk!

Florentijn Hofman kun je misschien kennen als de kunstenaar die beroemd werd met de Rubber Duck, een grote, opblaasbare gele eend. Deze lag bijvoorbeeld in de haven van Hong Kong. Ook deed de kunstenaar mee aan Wie is de Mol in 2021.

 • Adres: Kortestraat 12, Arnhem
Manouk loopt vanaf de staart op de buik van het liggende Feestaardvarken in het Bartokpark in Arnhem.
Een poging tot wandelen over het Feestaardvarken: hij is erg steil, haha.

3. Historische kelders van Arnhem

Onder veel van de winkels in de straten van Arnhem liggen kelders, waar de eigenaren vroeger hun waren opsloegen. In 2001 besloten men deze historische kelders weer op te knappen en door middel van ondergrondse gangen met elkaar te verbinden.

Momenteel kun je deze 36 kelders dus bezoeken. Dat kan tijdens een bijzonder evenement, want sinds de opknapbeurt worden de kelders voor van alles gebruikt. Maar je kunt ze ook gewoon een bezoekje brengen tijdens de openingstijden. Het leukst is het om dit te doen met gids. Zo leer je meer over de geschiedenis van Arnhem, over hoe de kelders gebruikt werden en krijg je buiten te zien waar je ondergronds nou precies gelopen hebt.

Wij vonden dit een uniek stukje van de geschiedenis van Arnhem. Onze enthousiaste gids wist veel te vertellen, zeker nadat hij hoorde dat we uit Leiden kwamen. Onze vorige Leidse burgemeester Henri Lenferink blijkt vroeger wethouder geweest te zijn in Arnhem en medeverantwoordelijk te zijn voor het opknappen en openstellen van de kelders. Hoe grappig is dat?

 • Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur
 • Entreeprijs: €4,00, voor de rondleiding betaal je €10,00 (incl. toegang)
 • Adres: Oude Oeverstraat 4a, Arnhem
De historische kelders van Arnhem: de muren en poorten tussen de verschillende kelders.
Op ontdekkingstocht door de historische kelders van Arnhem.

4. Station Arnhem Centraal

Sinds 2015 heeft Arnhem een nieuw stationsgebouw, ontworpen door Ben van Berkel. Daar is heel wat aan vooraf gegaan. Al in de jaren ’80 wilde men een nieuw station, maar dit lang uitgesteld. Het ontwerp wat uiteindelijk kwam werd later toch weer van de baan geveegd, omdat daarvoor woonhuizen zouden moeten sneuvelen.

Het uiteindelijke futuristische ontwerp van Ben van Berkel werd tenslotte tot uitvoer gebracht. Hiervoor werd een tijdelijk station geopend. Maar de kosten van dit ingewikkelde ontwerp liepen hoog op, zodat het uiteindelijk in twee delen opgeleverd moest worden. En nog was men niet zeker of het station wel gebouwd kon worden zoals bedacht..

Uiteindelijk ging in 2011 het eerste deel open. Hierna begon de bouw van het tweede deel: het stationsgebouw dat alles met elkaar verbindt. Uiteindelijk ging alles dus open in 2015, waarmee het station meteen werd omgedoopt tot Arnhem Centraal.

Het is zeker de moeite om dit futuristische stationsgebouw eens goed te bekijken. De vormen zijn mooi en bijzonder gemaakt. Zeker een aanrader om een rondje te wandelen en het prijswinnende ontwerp te bewonderen.

 • Adres: Willemsplein, Arnhem
De architectuur van het treinstation van Arnhem van binnenuit gezien met NS-logo boven de deur. Foto in zwart-wit.
Het treinstation van Arnhem.

5. Eusebiuskerk en de glazen panoramalift

De Eusebiuskerk, ook wel de Grote Kerk genoemd, is een oude gotische kerk in Arnhem. De kerk zelf is al een bezoekje waard, want hij is ontzettend mooi vanbinnen. Tegenwoordig gebruiken ze hem vaak bij evenementen. Dat was helaas ook zo toen wij er waren, dus ik heb zelf niet kunnen genieten van de binnenzijde, behalve even gluren om de hoek.

Maar gelukkig is er meer moois: de glazen panoramalift. Deze brengt je 73 meter hoog, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over Arnhem. En als je durft kun je zelfs op een glazen platform gaan staan om het uitzicht helemaal rondom te hebben! Bij sterke wind, zoals toen wij er waren, is deze helaas dicht. Maar vanuit de toren zelf kun je al veel van Arnhem zien.

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
 • Entreeprijzen: €16,00 per persoon, gratis met Museumkaart
 • Adres: Kerkplein 1, Arnhem

6. Winkelen in de 7 straatjes

Misschien ken je de 9 straatjes wel uit Amsterdam, maar Arnhem heeft een heel eigen versie. In de 7 straatjes kun je superleuk winkelen bij kleine winkeliers in plaats van de grote ketens.

De straten waar het om gaat zijn de Bentinckstraat, Eiland, Zwanenstraat, Wielakkerstraat, Kerkstraat, Arke Noachstraat en Pastoorstraat. Ze hebben er echt van alles, dus voor ieder wat wils. Loop zeker even binnen en neus rond.

7. Stadspoort Sabelspoort

Arnhem heeft nog een prachtige oude stadspoort uit de 14e eeuw. De Sabelspoort was ooit onderdeel van de stadsmuur rondom Arnhem, net als drie andere poorten, en bleef staan nadat deze muur is verdwenen. In 1642 werd hij helemaal gerestaureerd.

Onder de Sabespoort lag een kelder waarin gevangen werden gehouden. Later werd de poort gebruikt om krankzinnigen in op te sluiten, waardoor hij in die tijd de bijnaam Geckentoren had.

In de loop van de tijd werd de poort ingesloten door huizen, maar zowel de poort als de omliggende huizen liepen schade op in de Tweede Wereldoorlog. De huizen zijn toen gesloopt en de poort is in 1952 herbouwd, zodat je hem nu weer kunt bewonderen.

 • Adres: Markt, Arnhem

8. Airborne at the Bridge en de John Frostbrug

Arnhem speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. De John Frostbrug was letterlijk een brug te ver, wat leidde tot de bekende Slag om Arnhem. Dit was onderdeel van operatie Market Garden. In 1944 probeerden de geallieerden de bruggen te veroveren om zo de rivieren over te kunnen steken. Dit mislukte helaas, wat leidde tot de hongerwinter.

Vlakbij deze John Frostbrug kun je een dependance vinden van het Airborne Museum Hartenstein, namelijk Airborne at the Bridge. In dit kleine centrum hoor je verhalen van mensen die vochten in de Slag om Arnhem. Het is een makkelijke en toegankelijke manier om wat meer te leren over wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog, want bovenstaande samenvatting door mij is natuurlijk veel te kort voor een complexe gebeurtenis als deze.

Wil je meer leren over deze gebeurtenis? Breng dan een bezoekje aan Airborne Museum Hartenstein. Dit ligt vlakbij Arnhem, in Oosterbeek. Of breng een bezoekje aan de indrukwekkende militaire begraafplaats Airborne War Cementery in Oosterbeek. De meeste mensen die hier liggen stierven tijdens de Slag om Arnhem.

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 17.00 uur
 • Entreeprijs: gratis
 • Adres: Rijnkade 15, Arnhem

9. Kasteel Doorwerth

Ben je wat langer in Arnhem? Breng dan ook en bezoekje aan het kasteel dat je vlakbij kunt vinden. Ik ben zelf gek op kastelen, dus wij gingen richting Kasteel Doorwerth. Dit middeleeuwse kasteel is prachtig om te zien. Binnenin het kasteel kun je zien hoe men vroeger leefde in een kasteel als deze. Dit was niet mijn favoriete tentoonstelling in een kasteel, maar ik vond het wel heel leuk om het kasteel te bezoeken.

Klaar met rondkijken? In het natuurgebied rondom Kasteel Doorwerth kun je ook heel mooi wandelen en fietsen.

Naast het kasteel kun je opwarmen in Kasteelcafé De Zalmen met een kopje koffie of thee en wat lekkers.

 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
 • Entreeprijs: €11,50 (gratis met Museumkaart)
 • Adres: Fonteinallee 2b, Doorwerth

10. Burgers’ Zoo

Vlakbij Arnhem kun je ook één van de mooiste dierentuinen in Nederland vinden, in elk geval wat mij betreft. Je bent namelijk zo bij Burgers’ Zoo. Dit is wel een dierentuin waar je de hele dag me zoet bent, dus het is vooral geschikt als je wat langer in Arnhem bent.

Burgers’ Zoo is opgedeeld in verschillende ecosystemen. Hier ga je als bezoeker doorheen, zodat je een goed beeld krijgt van de leefomgeving van de dieren. Ik vind dat een bijzondere manier en heb ook het idee dat de dieren veel ruimte hebben. Maar dierentuinen blijven altijd een lastig onderwerp, dus het is aan jezelf om te besluiten of je Burgers’ Zoo een bezoekje wilt brengen.

 • Adres: Antoon van Hooffplein 1, Arnhem

11. Slapen op een woonboot

Tijdens jouw bezoekje aan Arnhem kun je natuurlijk op veel plekken slapen. Er zijn allerlei leuke hotels in Arnhem en omgeving. Zelf kozen wij ervoor letterlijk óp de Rijn te overnachten, op een woonboot.

Wij boekten dit verblijf via Airbnb. De woonboot was echt een aanrader. We hadden onze eigen kamer waar we lekker ons eigen ding konden doen. Zo konden we in de avond nog even een filmpje kijken. We konden voor de deur parkeren en je loopt zo naar het centrum. Ideaal dus!

Lijkt een weekend Arnhem jou leuk om te doen na deze tips?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Wat een leuk lijstje om te bezoeken! Ik wil ooit eens een stedentrip maken of dat nu in eigen land is of ook het buitenland geen idee. Ik weet wel dat ik een heleboel van deze dingen wil bezoeken in Arnhem, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.