|

Dolfijnen spotten op Tenerife

Middenin de oceaan is er maar één ding wat echt heel tof is: wilde zeedieren spotten! Rondom Tenerife kun je terecht voor een boottocht op zoek naar dolfijnen en walvissen. Door het klimaat en de ligging kun je ze het hele jaar door vinden. Maar hoe pak je dat aan, hoe zorg je ervoor dat er goed met de dieren omgegaan wordt en waar kan je dit het beste doen? Daarom alle tips op een rijtje voor het spotten van dolfijnen en walvissen op Tenerife vanaf Los Gigantes.

Gevlekte dolfijn vlakbij de boot op Tenerife.

Toen wij in januari een bezoek brachten aan de Canarische Eilanden kozen we voor Tenerife, met een goede combinatie van groen, actief en kust. Perfect voor een prachtige roadtrip!

Omdat dolfijnen absoluut mijn lievelingsdieren zijn sinds ik jong ben én omdat ik de eerste keer dat ik wilde dolfijnen zag op de Galápagoseilanden zo tof vond, kon een boottocht nu ook niet ontbreken. Ik deed dus een onderzoekje naar waar je dit het beste kunt doen, in welk seizoen je eigenlijk dolfijnen of walvissen kunt zien en hoeveel het ongeveer zou moeten kosten.

Lijkt het je leuk om wilde dolfijnen te zien op Tenerife en heb je ook wel zin in iets actiefs? Dan raad ik je aan om te gaan kajakken met dolfijnen. Of je doet het allebei, zoals wij 😉

Beste tijd om dolfijnen en walvissen te spotten op Tenerife

Wanneer kun je het beste naar Tenerife gaan als je walvissen en dolfijnen wilt zien? Dan heb ik goed nieuws: het hele jaar door kun je deze dieren vinden rondom de kust van het eiland. Het klimaat is hier goed en het water is ook het hele jaar door geschikt voor de dieren, waardoor er scholen dolfijnen en grienden leven in de oceaan rondom het eiland. Zij zijn dus eigenlijk altijd te zien. Om die reden kun je ook altijd een boottocht maken op zoek naar walvissen of dolfijnen!

Naast de scholen dolfijnen en grienden zijn er ook migrerende soorten. Zo worden er soms potvissen en andere grote walvissoorten gezien en met wat geluk zelfs orka’s! Alle soorten kun je vinden in dit handige overzichtje.

Is walvis spotten niet slecht voor de dieren?

Een lastig onderwerp: dierenwelzijn. Is het wel goed voor de dieren om ze te bekijken vanaf een boot? Gelukkig heeft Tenerife hier over nagedacht en zijn er regels voor opgesteld. Zo moeten boten op 60 meter afstand blijven en langzaam varen. Ook mogen ze de dolfijnen niet blokkeren. Tot slot is er een maximale tijd van 30 minuten om bij ze in de buurt te blijven en mogen er niet te veel boten tegelijk in de buurt komen. Boten die zich aan deze regels houden varen onder de blauwe vlag.

Behalve deze regels omtrent het benaderen van de dieren zijn er meer afspraken, zoals dat ze niet gevoerd mogen worden en dat boten veilig zijn, zodat ze de dieren niet kunnen bezeren met bijvoorbeeld de schroef. Maar er zijn ook andere afspraken, zoals dat er altijd een gids aan boord moet zijn en dat alle informatie beschikbaar moet zijn in het Engels en Spaans. Al deze afspraken staan genoteerd op de website van Tenerife en daar kun je ook gelijk vinden welke organisaties diervriendelijk varen.

Ga je dus mee met een whale watching tour op Tenerife? Kies dan voor een organisatie die zich houdt aan de afspraken omtrent dierenwelzijn. Helaas zijn er ook nog organisaties actief die dit niet doen, dus houd er rekening mee uit de bovenstaande lijst!

Dolfijn in de wateren tussen Tenerife en La Gomera

Wat kost dolfijnen spotten op Tenerife?

De kosten zijn uiteraard afhankelijk van welke tour je doet. Als je voor een privétour gaat dan ben je natuurlijk meer geld kwijt dan als je meegaat op een tour met een groep. Verder ligt het ook aan de duur van de tour: je kunt een uurtje op pad of meerdere uren achter elkaar. Vaak is online boeken voor vertrek duurder dan ter plekke.

Ik denk dat de meest geboekte tour toch wel drie of vier uur is. Je gaat dan met een grotere boot de zee op. Naast het zoeken naar dolfijnen en walvissen kun je vaak ook leuke dingen doen, zoals vanaf de boot het water in springen en stopt hij om te zwemmen. Ook zit er dan vaak iets te eten en drinken inbegrepen.

De tour die wij deden duurde twee uur. Hierbij gingen we op een iets kleinere boot. We kozen bewust niet voor een speedboot (vaak ga je dan een uur), want we hebben allebei last van zeeziekte. Je krijgt hier niets inbegrepen qua eten of drinken, alleen een gids en kapitein, die beiden ook Engels spreken. Wij betaalden voor deze tour met Flipper Uno 15 euro per persoon en boekten dit ter plekke in de haven.

Waar boek je een tour om dolfijnen te zien op Tenerife?

Je kunt vanaf verschillende plekken op Tenerife een boottour boeken met als doel het zien van dolfijnen of walvissen. Ik deed een klein onderzoekje voor wij besloten waar we dit het beste konden doen.

De beste plek om de dieren te zien is in het ‘kanaal’ tussen Tenerife en La Gomera, omdat hier ook veel scholen permanent leven. Als je dat combineert met de prachtige kliffen, dan is Los Gigantes de beste plek. Behalve de wilde zeedieren zie je dan ook de indrukwekkende reuzen die de naam geven aan het dorp.

Andere plekken waar je een tour kunt doen zijn bijvoorbeeld Puerto Colón, Los Cristianos, Costa Adeje en Playa de las Americas.

Een piratenschip met erachter de kliffen van Los Gigantes, honderden meters boven het water
De piratenboot van Flipper Uno met de gigantische kliffen van Los Gigantes.

Hoe boek je een dolfijnentour op Tenerife?

Het is mogelijk om een tour te boeken voor je op reis gaat. De websites van de gecontroleerde organisaties hebben vaak goede websites die ook beschikbaar zijn in het Engels. Op die manier kun je alle reviews lezen en besluiten wat jouw favoriete tour is.

Zelf raad ik je echter aan om gewoon ter plekke te boeken. Het zou kunnen dat je niet meteen mee kunt, maar wij waren in januari (hoogseizoen) op Tenerife en hadden geen problemen. Wij liepen de haven van Los Gigantes in en konden zo rustig kijken welke tour we wilden doen. We kozen voor Flipper Uno, omdat de prijs en tijd van deze organisatie ons het beste uitkwam. Flipper Uno staat bekend om de gelijknamige piratenboot, maar het is ook mogelijk om een tour op een andere boot te doen. Wij deden de Masca Express tour van 2 uur. Deze vertrekt bijna elk uur.

Boot van Flipper Uno: met Masca Express dolfijnen spotten
Op de boot langs de kliffen.

Zeeziekte tijdens het walvis spotten

Heb je last van zeeziekte? Dat gevoel ken ik, want ik heb zelf veel last van reisziekte, nog wel het meest van zeeziekte. Helaas ontkom je er niet aan op een walvistour, want je gaat toch echt de oceaan op. Het is echter wel zo dat de kapiteins rustig varen, zodat je niet al te hard neerkomt op de golven.

Zeeziekte voorkomen kun je het beste doen door de horizon in de gaten te houden en buiten te blijven, zodat je frisse lucht binnenkrijgt. Gelukkig zijn de meeste boten waarmee je walvissen kunt spotten open, dus dat is niet zo moeilijk.

De beste manier om zeeziekte te voorkomen zijn pilletjes in mijn ervaring. Bij de drogist kun je cinnarizine komen. Nadeel van deze tabletten tegen reisziekte is dat ze slaperigheid veroorzaken. Nu heb ik daar op een boot minder last van, maar in de auto val ik er altijd van in slaap. Neem deze dus ook nooit in als je nog gaat rijden! Je kunt ook altijd contact opnemen met de huisarts voor meer tips.

Hoe gaat een tour om dolfijnen te spotten eraan toe?

Allereerst is het tijd om de boot op te gaan. Dat was het moment dat ons ticket werd gecontroleerd, dus raak hem niet kwijt. Zoek een lekker plekje aan de zijkant, dan heb je de hele trip goed uitzicht. Onze boot ging gelijk op zoek naar dolfijnen en dus de zee op. De boten houden contact met elkaar, zodat ze elkaar kunnen vertellen waar de dieren te zien zijn.

En dan begint het wachten, want het kan even duren voor de dieren te vinden zijn. Hoewel ik steeds stiekem op zat te letten, is dit gewoon het moment om te genieten van het zonnetje en het varen. De kapiteins letten op of er dolfijnen te zien zijn. Bij ons duurde dit best lang, ik was al bijna bang dat we pech zouden hebben.

Dolfijnen naast de boot

Gelukkig bleek dat niet zo te zijn, want daar waren ze: dolfijnen! Door de talloze werkstukken die ik vroeger over dolfijnen schreef herkende ik ze al snel: het zijn gevlekte dolfijnen. De boot gaat langzamer varen, maar het zijn nieuwsgierige dieren, dus ze komen erg dicht in de buurt.

Na een tijdje onze ogen uitgekeken te hebben is het tijd om weer om te draaien. We gaan terug richting de kust. Op dit moment komt er een andere boot, zodat ze dolfijnen niet ingesloten worden en de vrijheid hebben weg te gaan als ze het zat zijn. De crew van de boot komt langs met een kaartje met verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Meestal zien ze tuimelaars en grienden, maar wij hebben geluk, want we zagen inderdaad de zeldzamere gevlekte dolfijn.

Gevlekte dolfijnen in de oceaan voor de kust van Tenerife.
Dolfijnen spotten bij Los Gigantes.

Los Gigantes

Na wat eigenlijk al het hoogtepunt van de boottocht is voor mij, is het tijd voor de reden dat we de tocht hier doen: Los Gigantes. De plaats dankt deze naam aan de reusachtige rotsformaties langs de kust, die soms wel 800 meter hoog zijn. De terugweg van onze tocht gaat vlak langs deze rotsformaties. We stoppen nog even bij het strandje waar de kloof van Masca op uit komt. Hier hebben we de mogelijkheid om te zwemmen. Zelf hebben wij geen badkleding mee (ik wist niet dat het een optie was), dus wij blijven op de boot.

Met een boot langs de reusachtige kliffen van Los Gigantes op Tenerife.
De kliffen van Los Gigantes, gezien vanaf de boot.

Na deze stop gaan we verder langs de rotsformaties terug naar de haven van Los Gigantes, waar we weer aanleggen en de boot af gaan. Die paar uurtjes gaan toch sneller dan je denkt! Voor ons het perfecte moment om lekker wat te gaan eten.

Lijkt het jou leuk om dolfijnen te spotten op Tenerife vanaf een boot?

Gevlekte dolfijn in de Atlantische Oceaan tussen Tenerife en Gomera.
Bewaar voor later!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Mooi verslag en prachtige foto’s en inderdaad is jhet geluk hebben om de dolfijnen te zien, meestal zie je alleen maar walvissen.
    Zelf zijn we al twee keer geweest, maar jammer genoeg nooit geen dolfijnen gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.