| | | |

Raceverslag: 10 kilometer hardlopen in Disneyland Parijs

Hardlopen in Disneyland Parijs, hoe is dat? Tijdens de derde editie van het Disneyland Paris Run Weekend rende ik de 10 kilometers door Disneyland Parijs en Walt Disney Studios. In dit raceverslag vertel ik je hoe we het vonden en wat je kunt verwachten als je zelf een keer besluit om mee te doen.

Dit artikel is een raceverslag van de 10 kilometer tijdens het Disneyland Paris Magic Run Weekend van 2018. Ik ren altijd met vriendin Susan in Disneyland Parijs. We keken ook naar de andere wedstrijden, maar kozen dit jaar alleen voor de 10 kilometer. In 2016 renden we de 5 kilometer en de halve marathon en in 2017 renden we alle wedstrijden, waarmee ook de 31K Challenge. Maar dit jaar vonden we het toch wat prijzig en kozen we voor slechts één race. Dit was onze favoriet van het jaar ervoor, dus die keuze was makkelijk.

Eerder schreef ik al alles wat je moet weten over hardlopen in Disneyland Parijs: zeker nuttig als je zelf eens mee wilt doen!

Vrijdag: voorbereiding en toeschouwers

Op de vrijdag komen we aan bij Disneyland Parijs. Nadat we onze spullen hebben weggebracht gaan we naar de parken. We halen eerst onze startnummers op in de Health & Wellness Expo. Gelukkig is het niet druk en zijn we snel aan de beurt. En wat een geluk: we hebben startvak A! Met het startnummer kunnen we vervolgens ook ons T-shirt ophalen. We maken een foto met het startnummer (dat moet voor de veiligheid) en lopen nog even door de merchandisestand van runDisney.

In de Expo kopen we ook onze PhotoPass voor de foto’s van het rennen. Ook kunnen we bij de informatiestand polsbandjes halen om als toeschouwer te kijken naar de twee wedstrijden die we niet rennen. Helaas zijn de bandjes voor de halve marathon op, maar we kunnen wel nog terecht bij de 5 kilometer.

Toeschouwer bij de 5 kilometer

Na een dagje in het park is het tijd om aan te moedigen bij de 5 kilometer. Niet lang na de start nemen we plaats vlak voor de ingang van Walt Disney Studios. We klappen en moedigen iedereen aan. De startvakken zijn dit jaar flink door elkaar gehusseld, dus we zien zowel langzame als snelle lopers. Het valt ons op dat er een stuk minder mensen verkleed zijn dan andere jaren, de meeste mensen dragen het T-shirt dat ze hebben gekregen bij de inschrijving. Maar er zijn gelukkig wel een paar mensen die flink hebben uitgepakt: dat is toch het leukst om te zien.

Renners na de start van de 5 kilometer van het Disneyland Paris Run Weekend
De 5 kilometer op weg naar Walt Disney Studios.

We zien onze vrienden langskomen en moedigen ze flink aan. Het blijkt dat veel mensen zich niet goed hebben ingelezen, want we horen allerlei mensen klagen. Na de start van de race is het niet meer mogelijk om in het finishvak te komen tot nadat de meeste lopers weer voorbij zijn, aangezien de lopers nu de ingang gebruiken. Dat stond aangegeven, maar dat heeft niet iedereen gezien. En die mensen zijn nu boos dat ze er niet heen kunnen. Dat geeft niet zo’n leuke sfeer. Gelukkig weten we ook nog mensen te adviseren hoe ze er laten wel kunnen komen. We geven hen zelfs onze polsbandjes, want we vonden deze plek eigenlijk al leuk genoeg om te kijken.

Het is tijd om terug te gaan naar ons huisje en te gaan slapen: morgen vroeg op voor de 10 kilometer!

Zaterdag: 10 kilometer door Disneyland Paris

Veel te vroeg gaat onze wekker af: al om kwart voor vijf. Uit bed stappen is een beetje moeilijk, maar gelukkig is Susan een stuk sneller dan ik met opstaan, dus dat motiveert mij ook weer om uit bed te komen. Snel de havermout klaarmaken en dan omkleden, terwijl ik ondertussen af en toe een hap neem. Normaal is omkleden natuurlijk zo gebeurd, maar wij gaan helemaal voor de Disneygekte en dragen ook een outfit. Voor mij één van de redenen dat het rennen in Disney zo leuk is, want je krijgt veel aanmoedigingen als je een outfit draagt.

Dit keer heb ik iets uitgekozen wat veel ingewikkelder is dan het lijkt, dus ik moet letterlijk in mijn outfit gelijmd worden. Maar het lukt en uiteindelijk ben ik best tevreden. Het thema van dit jaar is Villains, de slechteriken, met voor deze specifieke race het theme Villain Sidekicks. Ik heb daarom gekozen voor Kronk (de sidekick van Yzma uit The Emperor’s New Groove/Keizer Kuzco) en Susan gaat als Iago (de sidekick van Jafar uit Aladdin). Als alles goed zit eten we de laatste happen op en stappen we in de auto.

Een lange parkeerrij

Het is maar een klein stukje rijden vanaf onze slaapplaats naar Disneyland Parijs. Maar aangekomen bij de parkeerplaats staat er een ontzettend lange rij. Dat maakt ons zenuwachtig, want het is bijna zes uur. Om half zeven moeten we in ons startvak staan. En de rij lijkt eindeloos te duren.

Eenmaal aan de beurt komen we erachter wat de reden is: plotseling moet je betalen met de jaarkaart, terwijl je normaal altijd gratis kunt parkeren. De reden hiervoor is dat het een speciaal evenement is en dat we buiten de openingstijden van het park komen. Echt een gek verhaal weer. Gelukkig is er een speciaal tarief voor het hardloopweekend, dus we betalen en rijden vlug door.

Geparkeerd pakken we alle spullen en lopen op snelwandelpas richting de start. De veiligheidscontrole gaat nog relatief snel, maar het is ook een stukje lopen naar de Event Arena. Uiteindelijk zijn we eigenlijk al te laat. We leveren vlug onze tas mee en gaan richting het startvak. We worden gelukkig gematst en mogen nog snel startvak A in rennen, voordat startvak B achter ons aan komt.

De start van de 10 kilometer

In het startvak maken we snel mijn outfit af en doen we de startnummers op. Gelukkig is het fijne van Disneyraces dat iedereen altijd erg aardig voor elkaar is: iedereen helpt ons met dingen vasthouden of bij schijnen met de telefoon, want het is nog donker op de vroege septembermorgen. Gelukkig zijn we voor de start klaar.

We worden uitgezwaaid door Pain en Panic, de mascottes van deze race. Zij zijn de sidekicks van Hades, de slechterik uit Hercules. Als de eerste officiële start is geweest komt Meg op het podium om de rest van ons uit te zwaaien. Elke paar minuten is er een startgolf. We merken hoe fijn startvak A is, want al om 7.07 uur mogen we de startlijn over. Er wordt afgeteld en daar gaan we, 10 kilometer door de parken!

De route loopt Disney Village uit en daarna ga je meteen links, naar de ingang van Walt Disney Studios. Daar zit meteen rechts een wc. Terwijl Susan die even gebruikt om de rijen verderop te voorkomen, kan ik mooi even wat foto’s maken. Daarna gaan we het park in. We lopen nu door de rechterzijde, door Toy Story Land, het Parijsgedeelte met Ratatouille en dan langs de andere Pixarattracties backstage het park weer uit.

Hardlopers voor de ingang van Walt Disney Studios in Parijs
Renners bij de ingang van Walt Disney Studios.

Hardlopen door Disneyland Parijs

We lopen nu langs één van mijn favoriete plekken: richting de hoofdingang van het Disneyland Park. Daar rennen we via de zijkant, waar normaal de uitgang is, zodat we de poortjes vermijden. En dan: Main Street! Toch altijd magisch. Hier worden we flink aangemoedigd en heb je prachtig uitzicht op het kasteel. Het is dan ook tijd voor de foto met het kasteel op Central Plaza.

We gaan voor het kasteel naar rechts en zien daar de eerste characters: de gemene stiefzusters uit Assepoester bij Castle Stage. Later worden deze afgewisseld met de slechteriken uit Pinokkio, Honest John the Fox (Jantje Fatsoen) en Gideon. Omdat we niet echt fan zijn van de stiefzusters en de rij ook immens lang is, rennen we lekker verder.

Na een stukje Discoveryland gaan we weer backstage, om even later weer Discoveryland in te gaan. Andere jaren stonden hier altijd veel personages, maar nu zien we er geen. Gelukkig wel enthousiaste castmembers die ons aanmoedigen. Hier is ook de eerste die me herkent en me aanmoedigt als Kronk: dat betekent dat mijn outfit geslaagd is!

Hardlopen door Disneyland Parijs in een outfit
Hardlopend door Disneyland Parijs.

De eerste helft van de race

De backstagestukken zijn altijd leuk, omdat je zo de andere kant van Disney eens ziet. Er zijn ook delen waar ze oude versieringen gebruiken, van bijvoorbeeld verjaardagen. Ook komen we hier een waterpunt tegen, wat ik wel kan gebruiken na al dat gehaast in het startvak.

We komen Fantasyland in vanaf de achterkant. In het park rennen is toch het leukst, al is het maar omdat de speakers overal je dan allerlei muziek later horen. Hier zien we Mad Hatter en March Hare uit Alice in Wonderland voor de ingang van het doolhof in Fantasyland, die later worden afgewisseld met de Cheshire Cat uit Alice in Wonderland.

Inmiddels komen we langs de 5 kilometer, dus we zijn alweer op de helft. En daar is het leukste moment: rennen door het kasteel! Dat is superleuk, want dat kan écht alleen in Disneyland. En als je er aan de voorkant uitkomt, heb je een mooi uitzicht over het park. Dan is het tijd voor Frontierland. We besluiten hier een stukje te lopen, zodat we ook nog een beetje om ons heen kunnen kijken. We doen het vandaag absoluut niet voor de tijd.

Foto’s met de characters

In Frontierland staan Brer Fox (Rein Vos) en Brer Bear (Bruin Beer) uit de verhalen over Broer Konijn, die je wel zult kennen uit de Donald Duck (later afgewisseld met de sheriff of Nottingham uit Robin Hood). We besluiten in de rij te gaan staan, zodat we gebruik kunnen maken van onze PhotoPass. Als we bijna aan de beurt zijn is er echter iets niet helemaal goed met de voet van Brer Bear, dus hij verdwijnt even naar achteren. We besluiten even te wachten tot hij terug is, maar dat doet best lang.. Eigenlijk wil iedereen in de rij wachten, dus op den duur staat Brer Fox iedereen langs het parcours aan te moedigen. Net als mensen voor willen gaan om alleen met hem op de foto te staan komt Brer Bear tóch terug, dus het is even een beetje chaotisch. Gelukkig staat iedereen snel weer in de rij.

Hardlopen in Disneyland Parijs: op de foto met characters tijdens de race
Op de foto met Brer Bear en Brer Fox in Frontierland.

We rennen nu Adventureland in, met alle bochten, het vele groen en natuurlijk het piratenschip. Bij Pirates of the Caribbean worden we als altijd aangemoedigd door de castmembers, met misschien wel de mooiste uniformen van het hele park. In de grotten bij het piratenschip Flotsam en Jetsam, de sidekicks van Ursula uit de Kleine Zeemeermin. Dit zijn echt toffe sidekicks in het thema, dus daar willen we wel voor in de rij. Het zijn ook prachtige poppen, echt mooi gemaakt. Hier komen we ook twee andere vrienden tegen.

Terug naar Walt Disney Studios

Na deze foto komen we nog langs King Louie (Koning Lowietje) uit Jungle Book. We staan eigenlijk al in de rij voor een laatste foto, maar dan horen we via het Twitteraccount van ED92 dat Kronk te vinden is in de Studio Tram Tour. Daar wil ik natuurlijk wel mee op de foto. We verlaten de rij. De route gaat nu het park uit en ruim een kilometer backstage. Hoewel dit wel even zwaar is (geen Disneymagie en moe, want zo goed getraind waren we nou ook weer niet), is het toch altijd wel leuk. Hier staat bijvoorbeeld de brandweer om ons aan te moedigen en ook de castmembers bleven ons aanmoedigen met ‘Allez allez!’ en ‘Bonne chance!’

We rennen dwars door het decor van de autostuntshow, toch altijd weer leuk. En dan is het tijd voor de helft van Walt Disney Studios waar we nog niet zijn geweest. We komen nu ook door Studio Tram Tour, dus we komen ook in de buurt van Kronk. Ze laten ons nog een extra lus rennen voor we echt met hem op de foto kunnen, maar gelukkig staat hij er nog.

Twee Kronks op de foto

En als we dan in de rij staan komt het nieuws meteen: ‘Als jullie aan de beurt staan, dan is Kronk er niet meer, dan is daar Bowler Hat Guy.’ Wacht, wie? Blijkbaar de slechterik uit Meet the Robinsons, maar die film heb ik nooit gezien. Kronk komt na een korte pauze weer terug. We blijven vertwijfeld in de rij staan. Na de foto sluiten we, na wat overhalen door mij, weer achteraan in de rij. Deze keer mogen we aangeven dat we willen wachten als we weer aan de beurt zijn.

We wachten achter de fotograaf tot Kronk terug is van zijn pauze. En we blijken niet de enige te zijn die liever Kronk hebben, want al snel stopt er een Fransman achter ons. En de rij die wij vormen wordt steeds langer. Doordat ik een Kronkoutfit draag weet iedereen waar wij op wachten, dus op den duur wil er eigenlijk niemand meer op de foto.. Arme Bowler Hat Guy. Gelukkig is het eindelijk tijd en komt Kronk terug!

Op de foto met Kronk in het decor van Studio Tram Tour tijdens runDisney Paris
Op de foto met Kronk: mijn outfit tijdens de 10 kilometer.

Hij wijst en zwaait gelijk naar mij doordat we hetzelfde dragen. Snel op de foto en dan weer door, want inmiddels doen we er al behoorlijk lang over. We zijn al bijna bij de finish, wat maar goed is, want we zijn ook moe en het rennen gaat niet meer zo soepel.

Finish van de 10 kilometer door Disney

Na het laatste stukje door Walt Disney Studios komt hij in zicht: de finish! We rennen er naartoe. Er staan dit keer geen figuren bij de finish om ons te verwelkomen, zoals we vorige jaren wel altijd hadden. Toch jammer. Maar eenmaal gefinisht blijkt dit niet helemaal waar te zijn, want daar staat Hades op een podium ons eh.. welkom te heten?

We krijgen onze medaille omgehangen en ondanks dat de slechteriken niet helemaal mijn ding zijn, is hij toch wel weer erg mooi. We nemen nog even de tijd voor wat foto’s in het finishvak voor we teruggaan om onze warme kleding te halen. Hier krijgen we altijd een pakketje om het mee te redden, met daarin allerlei koekjes en nootjes. Ook krijgen we water en een banaan. Daar komen we wel even mee vooruit. Nog een laatste foto met de medaille door de fotograaf. Dan gaan we toch echt op pad naar de Expo. Eenmaal gehuld in onze warme vesten is het tijd om terug te gaan naar ons huisje om ons te douchen.

Verkleed rennen door Disneyland Parijs in een outfit als Kronk uit Keizer Kuzco

Volgend jaar weer?

Wat onze eindconclusie is? Vorig jaar was de 10 kilometer onze favoriete wedstrijd. Het was nu wel iets minder, maar ik denk dat het komt doordat het wat moeilijker was door het thema met alle characters. Tijdens de halve marathon op zondag werd meer uitgepakt, maar toen was het weer slechter helaas. Wij hadden gelukkig wel goed weer bij onze 10 kilometer.

Ondanks dat het misschien niet helemaal hetzelfde was als in 2017, was het nog steeds een heel toffe wedstrijd. En het zien van de 5 kilometer en de halve marathon deed ons toch wel een klein beetje spijt krijgen dat we dit jaar kozen voor slechts één wedstrijd. Dus volgend jaar weer? Zeker! Maar dan gaan we voor de 36 kilometer challenge en rennen we ze weer allemaal.

Heb jij weleens hardgelopen in Disneyland Parijs?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.