|

De lekkerste restaurants in Groningen: ontbijt, lunch en diner

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Wil jij uit eten in Groningen? Ik verzamelde al mijn tips voor ontbijt, lunch en diner in Groningen in de leukste restaurants. Ze zijn allemaal goed betaalbaar, want als je vaak een weekendje weg wilt, dan moet dat natuurlijk wel een beetje goedkoop. Maar ik houd van lekker eten, dus dat kun je op al deze plekken zeker.

Uit eten in Groningen

Zoals je wellicht al gemerkt hebt aan de eerdere blogs die ik schreef over eten houden Hugo en ik ervan om allerlei leuke plekken te ontdekken en uit te proberen. En voor Groningen had ik extra veel geluk, want ik ging ook mee met een hotspottour met (Fit with) Marit langs allerlei leuke plekken. Marit liet ons van alles zien en proeven, dus er zijn ook een paar tips van haar te vinden. Momenteel is ze in Brisbane, dus als je daarheen gaat heeft ze ongetwijfeld ook veel goede tips 😉

Later gingen we zelf een weekend naar Groningen voor Project Nederland, dus hadden we kans meer leuke plekken te ontdekken. En terug te gaan naar een paar favorieten!

Maar genoeg gekletst: mijn tips voor de leukste restaurants in Groningen!

Pernikkel

Bij Pernikkel kun je de hele dag terecht, voor ontbijt, lunch en diner. Ze hebben van alles een paar keuzes. Maar als het lekker is, dan is dat genoeg, toch? Er zijn ook vegetarische opties. Zelf gingen wij naar Pernikkel voor een ontbijtje.

Wij kozen voor Goede Morgen: een ontbijtmenu waarbij je ook sinaasappelsap en koffie of thee krijgt. Ik koos de American pancakes en Hugo ging voor de wentelteefjes. En lekker jongens! Als het in Leiden lag dan was ik er nog veel vaker naartoe gegaan.

  • Adres: Aweg 2, Groningen (tegenover Het Nederlands Stripmuseum)
Ontbijt in Groningen bij Pernikkel: pancakes en wentelteefjes.
American pancakes bij Pernikkel.

De Herbivoor

Voor onze lunch volgden we een tip die ik kreeg toen ik om fijne plekjes vroeg in Groningen. Meerdere mensen wezen ons op De Herbivoor, dus daar gingen we voor. Omdat ik steeds vaker vegetarisch eet zeker geen verkeerde keuze, want dat hebben ze hier volop (zoals de naam al doet vermoeden). Het is ook de perfecte plek voor vegans in Groningen.

We kozen voor een plekje binnen met zicht op de saladebar. Het menu bij De Herbivoor wisselt regelmatig, maar ze hebben altijd iets te eten. Wij kozen een broodje en een wrap. Deze waren allebei goed gevuld en meer dan genoeg voor een vullende lunch. Ik moet wel zeggen dat ik de smaak van mijn wrap soms wat saai vond: het was lekker, maar misschien hadden wat meer kruiden geen kwaad gekund. Dat had ik natuurlijk ook kunnen vragen, wat ik niet heb gedaan.

Ondanks dat zou ik zeker nog eens teruggaan en raad ik het ook zeker aan. De sfeer is goed en er is allerlei keuze, dus er zit sowieso wel wat voor je bij. Je kunt er terecht voor lunch en diner.

  • Adres: Gedempte Zuiderdiep 59, Groningen
De saladebar en keuken van De Herbivoor, vegan restaurant in Groningen.
De saladebar van De Herbivoor met de schattige bordjes, die wil ik ook!

TOET, het Toetjesparadijs

Na een bezoekje aan het Groninger Museum was het tijd voor koffie en wat lekkers bij TOET. Dit heeft twee vestigingen in Groningen, maar wij kozen voor het Toetjesparadijs. Hier konden we kiezen uit allerlei lekkernijen bij een kopje koffie of thee.

Na even twijfelen koos Hugo voor de scones en nam ik de warme tarte tatin. Allebei superlekker! Het lijkt me dus ook leuk om bijvoorbeeld een high tea te doen, want dat kan ook bij TOET.

  • Adres: Gedempte Zuiderdiep 85, Groningen
Tarte tatin met peren en ijs bij TOET Toetjesparadijs in Groningen.
Mijn tarte tatin met ijs van TOET.

Anat

Inmiddels is dit restaurant gesloten en heropend met een andere eigenaar en andere naam.

Tijdens de tour die Marit ons gaf in Groningen kregen we bij Anat echt een onwijs lekkere taart. Omdat ik bijna niet kon geloven dat je zo lekker vegan kunt bakken was ik zeer gecharmeerd van dit tentje. We moesten hier dus echt naar terug tijdens ons weekendje Groningen.

Restaurants in Groningen: vegan taart van Anat in Groningen bij het Noorderplantsoen.
Onze overheerlijke taarten bij Anat: ik droom nog van de bloemetjestaart.

We besloten voor een ontbijt te gaan. Aan het raam, met uitzicht over het Noorderplantsoen, aten we een overheerlijke smoothiebowl. Deze was echt onwijs lekker. Hij was ook goed gevuld met lekkere toppings zoals nootjes, fruit en kokos. Hoewel ik stiekem nog een stukje van die lekkere taarten wilde, zaten we goed vol na dit ontbijtje. Dit is misschien wel mijn favoriete plekje in Groningen, hoewel het wel even duurt voordat je geholpen wordt. Maar op het terrasje in het zonnetje of lekker bij het raam is wachten geen probleem!

  • Adres: Verlengde Grachtstraat 1, Groningen
Restaurants in Groningen: smoothie bowl met fruit bij Anat.
Smoothie bowl bij Anat in Groningen.

Pure

Op zoek naar een lekker tussendoortje? Neem dan een kijkje bij Pure. Hier hebben ze niet alleen lekkere frozen yoghurt, maar ook allerlei lekkere donuts. Een moeilijke keuze! En als je dan besloten hebt of je een donut of frozen yoghurt wilt, dan is daarbinnen ook weer te veel keuze..

Lekker om mee te nemen en onderweg van te genieten, maar je kunt ook gaan zitten met een kop koffie erbij. Wat jij liever wilt en afhankelijk van of je haast hebt.

  • Adres: Vismarkt 10, Groningen
Donuts in allerlei bijzondere smaken bij Pure in Groningen.
De overheerlijke donuts van Pure: welke zou jij kiezen?

Het Concerthuis

Hoewel ik al een heleboel leuke plekjes had gevonden voor ontbijt, lunch en taartjes, vond ik dat lastiger voor het diner. Eigenlijk wilden we naar Wadapartja, maar daar was het vol. Na even zoeken vonden we Het Concerthuis en dat bleek een goede keuze!

Zoals de naam al zegt was dit vroeger een plek voor concerten. Nu is het leuk ingericht met een heleboel verschillende spullen, omgebouwd of gewoon gebruikt als meubels of lampen. Je doet hier aan foodsharing: je kiest verschillende gerechtjes van de kaart om te delen. Je mag zelf beslissen hoeveel honger je hebt en je kunt altijd later meer bestellen mocht je jezelf bedenken.

Wij vonden Het Concerthuis een superleuk restaurant: afwisselende keuze op het menu, gezellige sfeer, leuk interieur en lekker warm, want je zit niet pal naast de deur (ik heb er een hekel aan als je steeds in de toch zit op koude avonden..). Aanrader voor diner, maar je kan er de hele dag al terecht.

  • Adres: Poelestraat 30, Groningen
Burgers bij Het Concerthuis in Groningen
Eén van de plankjes die wij hadden bij Het Concerthuis in Groningen.

Wadapartja

Een superfijne plek in Groningen, want het heeft een heleboel sfeer. Praktisch alles wat je ziet in Wadapartja is te koop, tot de stoel waar je op zit. Het liefst zou je dat ook doen, want het is erg gezellig ingericht. Naast het restaurant zit een leuk winkeltje met duurzame spullen. Daar let Wadapartja op: zo hebben ze geen rietjes meer en gebruiken ze veel lokale producten.

Wadapartja: het kleurrijke winkeltje met allerlei duurzame spullen in Groningen bij het restaurant.
Het leuke en kleurrijke duurzame winkeltje van Wadapartja.

Wadapartja is Gronings voor ‘wat apart ja’ en deze leuke Groningse woorden vind je ook terug op de menukaart. Alles klinkt lekker, dus ik zou het de hele dag door aanraden. Wij kozen voor een vroege pre-dinner snack, voor we terug moesten rijden, in de vorm van nacho’s. Maar ook de taarten klinken erg goed.. Kortom, echt één van mijn favoriete restaurants in Groningen.

  • Adres: Gedempte Zuiderdiep 39-41, Groningen
Grote berg nacho's bij Wadapartja in Groningen.
Onze berg met nacho’s bij Wadapartja.

De Uurwerker

Lunch, borrel of diner: bij De Uurwerker kan het allemaal. Ze hebben een groot en fijn terras, maar ook prima kun je goed zitten. Zelf heb ik op het terras geborreld met grote plateau’s met allerlei lekkere hapjes met de tour van Marit. Dat was zeker geslaagd: op een mooie dag is het een heerlijke plek.

Bij De Uurwerker bestel je zelf aan de bar, dus je hebt zelf in de hand hoe lang je moet wachten tot je kunt bestellen. Ze komen de bestelling daarna aan tafel brengen. Behalve borrelhappen kun je er ook terecht voor het diner met bijvoorbeeld een lekkere pizza of burger.

Omdat De Uurwerker op een soort binnenpleintje ligt geeft dat een gezellig en knus gevoel: je zit niet op een groot terras op een druk plein, maar lekker beschut. Ik zou zeker nog eens teruggaan: of het nou in de zomer op het terras is of op koudere dagen knus binnen.

  • Adres: Uurwerkersplein 1, Groningen
Plateaus met hapje bij De Uurwerker: nacho's, vlees, bitterballen en drankjes.
Lekker borrelen bij De Uurwerker in Groningen.

No25

Inmiddels is dit restaurant helaas gesloten.

En tot slot een laatste fijne plek voor ontbijt: No25. Ze hebben hier ook lunch en diner, maar ik was er omdat het één van de weinige plekken in Groningen is waar je voor 10.00 uur kunt ontbijten. En gelukkig is dat ontbijt ook nog een lekker!

Ze hebben van alles een paar keuzes, maar het is ook genoeg. Zo kun je gaan voor cruesli, pannenkoeken of een omelet. Lekker afwisselend dus. Te veel keuze is ook maar lastig. De bediening is vriendelijk en ik werd snel geholpen. Een fijn plekje dus.

  • Adres: Oude Kijk in ’t Jatstraat 25, Groningen

Dit waren mijn favorieten tijdens mijn bezoekjes aan Groningen. Maar er is vast nog veel meer te ontdekken! Welke heb ik gemist? En waar zou je naartoe willen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.