| |

Rondreis Bolivia: de mooiste reisroute

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Op zoek naar de perfecte reisroute door Bolivia? Met deze rondreis door Bolivia ontdek je het land in 2 of 3 weken, net wat jou het beste uitkomt. Ik geef meerdere suggesties en laat je weten wat je toe kan voegen als je meer tijd hebt of weg kunt laten als je minder tijd hebt.

Manouk lijkt op een kleine wereldbol te staan door de illusies die je kunt creëren op de Salar de Uyuni.
De typische gekke foto’s op Salar de Uyuni.

Tijdens onze reis door Zuid-Amerika waren wij bijna drie weken in Bolivia. In deze tijd hebben wij van alles gezien en gedaan. Ik vond Bolivia een prachtig land. Graag zou ik nog eens teruggaan, want zelfs in die tijd kun je niet alles zien. Maar we hebben nu eenmaal niet allemaal onbeperkt de tijd.

Ik heb daarom een route voor je uitgedacht voor twee weken in Bolivia. Heb je meer tijd? Onderaan vind je een route voor drie weken en zelfs uitbreidingen voor als je nog langer de tijd hebt voor Bolivia.

Rondreis Bolivia: reisroute voor twee weken

De totale route voor twee weken gaat als volgt:

La Paz – Sucre – Potosí – Tupiza – Salar de Uyuni – La Paz

De tijden die ik aangaf in deze rondreis door Bolivia zijn exclusief reisdagen. Op deze reisdagen ga je van de ene plek naar de andere. Sommige afstanden zijn vrij lang, sommige juist maar een paar uur. En wellicht wil je ergens een nachtbus nemen. Mocht je dit doen, dan heb je dus een dag cadeau op één van de plekken, want ik heb de reisdagen meegeteld in de twee weken.

Kaartje met een reisroute door Bolivia erop getekend geadviseerd door Groetjes uit Verweggistan

La Paz – 2 dagen

La Paz is een indrukwekkende stad in Bolivia. Hij ligt in een dal, waardoor je vanaf boven een prachtig uitzicht hebt. Dat is dus meteen een tip: ga op je dag in La Paz zeker ook omhoog met de kabelbaan. Onze favoriet is de gele lijn, want die geeft een adembenemend uitzicht op La Paz. En de kabelbaan is ook nog eens goedkoop, wat je budget voor een reis Bolivia laag houdt.

Verder is het leuk om La Paz te ontdekken met een free walking tour. Zo kom je op allerlei plekken in het centrum en krijg je wat meer achtergrond.

Op zoek naar een beetje adrenaline? Ga mountainbiken op de Death Road! Deze spectaculaire route was ooit de meest gevaarlijke weg in Bolivia. Inmiddels is er een nieuwe weg aangelegd, waardoor je gelukkig niet meer zoveel auto’s tegenkomt. Met een beetje gezond verstand is deze mountainbikeroute vooral heel erg mooi, want je gaat van de hoogte zo de jungle in.

  • Duur: 2 dagen

Meer tijd dan twee weken? Plan een extra dagje in La Paz om de stad beter te leren kennen.

Een straat in La Paz in Bolivia, met een kerk, elektriciteitskabels en het dal van La Paz.
Straatje in La Paz.

Sucre – 2 dagen

Misschien wel de fijnste stad van Bolivia: de hoofdstad Sucre. Deze witte stad is echt een oase van rust na het hectische La Paz. Er is allerlei leuks te doen: de markt, de prachtige gebouwen en kerken, chocolaatjes eten.. Je kunt je er dagenlang vermaken.

Geen zin meer in de stad? Neem dan de bus en bekijk prehistorische dinosaurusvoetsporen, vlakbij Sucre. Of bezoek een bizar roze kasteel met talloze verschillende stijlen, ook slechts een busritje weg. Genoeg te doen dus!

  • Duur: 2 dagen

Meer tijd? Plak dan nog één of twee dagen aan vast, want er is van alles te doen in Sucre.

De witte stad Sucre in Bolivia, met witte gebouwen, kerken en straten. Skyline van Sucre in Bolivia.
Uitzicht over Sucre

Potosí – 1 dag

Zorg wel dat je de middag voor je volledige dag aankomt in Potosí. Op deze manier kun je namelijk een tour door de mijnen regelen voor de volgende dag. Het beste is om die tour niet op zondag of maandag te doen: dan zijn er weinig mijnwerkers.

Het bijzondere van Potosí is namelijk haar gigantische zilvermijn in de berg Cerro Rico. Vroeger zorgde dit voor grote rijkdom in de stad, met ook een heel interessant Casa de Moneda (museum waar vroeger munten werden geslagen). Door het uitputten van de mijn en de onafhankelijkheidsoorlogen is Potosí nu een arme stad.

Op dit moment werken de mijnwerkers er nog steeds om andere mineralen te winnen uit het erst, want zilver vinden ze zelden nog. Oud-mijnwerkers geven nu tours door de mijnen. Je kunt zo het beklemmende gevoel van een mijn ervaren: een heel bijzonder moment, maar geen tip bij claustrofobie.

  • Duur: 1 dag
  • Hoteltip: In hostel The Koala Den heb je fijne privékamers, een gezamenlijke ruimte en een uitgebreid ontbijt inclusief. Ook is het op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Potosí.

Meer tijd? Blijf een extra dagje in Potosí om meer te leren over de interessante geschiedenis en de prachtige gebouwen te bewonderen.

Potosí in Bolivia met op de achtergrond Cerro Rico, de zilvermijnen.
Cerro Rico met de zilvermijnen erin is goed te zien vanuit Potosí.

Tupiza – 1 dag

Op zoek naar het wilde westen van Bolivia? Ga dan zeker naar Tupiza. Je komt echt in een totaal andere wereld terecht vol rode rotsen en cactussen. Het is een leuk dorp met weinig toerisme. Let op: het is wel lastig om te pinnen. Neem genoeg geld mee of een VISAcard, want met Maestro en Mastercard konden we niet terecht!

Het leukste om te doen is een paardrijtocht. Je kunt zelf kiezen of je voor kort en makkelijk gaat met 3 uur, of dat je langer gaat. Je kunt bijvoorbeeld ook 7 uur of zelfs een paar dagen op een tocht gaan. Superleuk om zo de echte Wilde Westen-omgeving te kunnen ervaren. Je krijgt zelfs een cowboyhoed, wat wil je nog meer?

  • Duur: 1 dag
  • Hoteltip: Het fijne hostel Butch Cassidy heeft ruime privékamers, supervriendelijk personeel en een uitgebreid ontbijt.
Paardrijtocht door het Wilde Westen landschap van Tupiza in Bolivia: rondreis Bolivia in 2 weken
Te paard door het Wilde Westen-landschap van Tupiza.

Salar de Uyuni – 4 dagen

Hoewel er allerlei moois te zien is in Bolivia, is een jeeptour over de Salar de Uyuni toch echt het hoogtepunt van de rondreis. Je kunt dit doen als een cirkeltje uit Uyuni, waarbij je zowel begint en eindigt in Uyuni. Echter is Uyuni een saai stadje, dus ik raad je aan via Tupiza te gaan. Je kunt hier een 4daagse tocht doen naar Uyuni.

Tijdens deze vier dagen zie je allerlei uiteenlopende landschappen en ga je van -25 graden tot 20 graden. Je kunt allerlei dieren zien (wat dacht je van struisvogels?) en toffe natuurverschijnselen. Dit doe je met een klein groepje (slechts 4 man in de jeep exclusief chauffeur en kok).

En het hoogtepunt bewaar je voor het laatst: zonsopgang vanaf het cactuseiland Incahuasi en daarna de zoutvlaktes op. Prachtig!

  • Duur: 4 dagen op jeeptocht
Zonsopkomst over de zoutvlakte Salar de Uyuni in Bolivia vanaf cactuseiland Incahuasi, met cactussen op de voorgrond. Rondreis Bolivia route.
Zonsopkomst over de zoutvlakte Salar de Uyuni.

Van Uyuni naar La Paz

Vanaf Uyuni kun je de nachtbus nemen naar La Paz. Ik raad je aan om dit in de nacht te doen, want het is een lange rit. Op die manier ben je niet een hele dag kwijt in de bus. Op de heenweg breek je dit op met alle stops, op de terugweg ga je dan in een stuk door.

Van Uyuni naar Chili

Wil je de reis vervolgen in Chili? Dan kan dat ook. Je kunt in eerste instantie proberen om in Tupiza te kijken of je een tour kunt regelen naar San Pedro de Atacama in Chili. Lukt dit niet? Dan kun je vanaf Uyuni ook een bus nemen naar Chili.

Vind je het toch leuker en makkelijker om de tour te eindigen in San Pedro de Atacama? Dan kun je ook overwegen om Tupiza over te slaan. Vanuit Uyuni kun je sowieso een tour vinden naar San Pedro de Atacama. Vanaf daar kun je dan de reis vervolgen door Chili.

Rondreis Bolivia in 3 weken: alpaca op een meer in Bolivia tijdens de jeeptour over de zoutvlakte Salar de Uyuni.
RondreisAlpaca’s in overvloed tijdens de jeeptour naar Salar de Uyuni.

Rondreis Bolivia: reisroute voor drie weken

Heb je wat meer tijd? Ik heb bij enkele van de bovenstaande plekken in Bolivia al aangegeven dat je er langer zou kunnen blijven. Ben je op zoek naar meer leuke steden? Of heb je misschien zelfs meer dan 3 weken? Dan heb ik hier nog wat suggesties.

De totale route is dan als volgt:

Copacabana – La Paz – Cochabamba – Sucre – Potosí – Tupiza – Salar de Uyuni – La Paz

Copacabana – 3 dagen

Bezoek je alleen Bolivia? Dan begin je waarschijnlijk in La Paz. Je kunt dan als uitstapje een paar dagen naar Copacabana gaan. Veel mensen combineren een bezoek aan Bolivia echter met een reis door Peru, omdat het vrij duur is om vanaf Nederland op Bolivia te vliegen. Je reist het makkelijkste van Bolivia naar Peru via Copacabana. Lees meer over de grensovergang tussen Peru en Bolivia en hoe je die het makkelijkst kunt oversteken.

In Copacabana is van alles te doen. Je kunt natuurlijk het bekende Titicacameer op. Hier kun je naar Isla del Sol en Isla de la Luna. Ik raad aan beide eilanden te bezoeken. Het leukst is om een nachtje te slapen op Isla del Sol, want dan heb je rustig de tijd.

Maar daarnaast kun je jezelf ook prima vermaken in Copacabana. Klim de heuvel Cerro Calvario op voor een mooi uitzicht, eet verse forel uit het Titicacameer en wandel door het dorpje naar de kathedraal. De sfeer is relaxed.

Tot slot is het onwijs leuk om met een scooter op pad te gaan over het schiereiland. Je ziet leuke dorpjes langs het meer, geniet van het zonnetje en bent echt even weg van de toeristen.

  • Duur: 3 dagen (inclusief een nacht op Isla del Sol)
Uitzicht over het haventje van Yampupata op het schiereiland bij Copacabana in Bolivia. Uitzicht over het Titicacameer.
Met de scooter over het schiereiland bij Copacabana.

Cochabamba – 2 dagen

Hoewel Cochabamba misschien wel mijn favoriete stad in Bolivia is, zet ik hem toch niet als optie in de route van twee weken. Dat komt omdat hij een beetje uit de route ligt. Heb je wel genoeg tijd, dan raad ik het je zeker aan!

Wij vonden Cochabamba een relaxte stad. Genoeg tijd om rond te dwalen. Vanaf het beeld van Cristo de la Concordia bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht.

Wil je meer de natuur in? Vanaf Cochabamba kun je naar Parque Nacional Torotoro. In dit gebied kun je allerlei mooie landschappen zien. En ze hebben hier dinosaurusvoetsporen. Vanaf Cochabamba kun je doorreizen naar Sucre.

Uitzicht over Cochacamba in Bolivia vanaf het beeld Cristo de la Concordia op de berg.
Uitzicht over Cochabamba.

Dit is wat mij betreft de beste route voor een rondreis Bolivia als je twee of drie weken hebt. Heb je nog meer tijd? Dan zou je ook Santa Cruz toe kunnen voegen aan de route, een andere mooie stad in Bolivia. Of je kunt bijvoorbeeld de jungle in in Rurrenabaque vanuit La Paz.

Heb jij nog toevoegingen op deze reisroute? Of denk je dat dit inderdaad de beste rondreis door Bolivia is in deze tijd?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.