| |

Budget Bolivia: wat kost reizen in Bolivia?

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Hoe duur is Bolivia? Tijdens mijn backpackreis door Bolivia heb ik alle kosten bijgehouden om een budget voor Bolivia te bepalen. Hoe duur is Bolivia nou eigenlijk? Wat kost een reis door Bolivia en waar kun je eventueel op besparen? Van eten tot hotels en van tours tot vervoer binnen het land.

Flamingos in een meer tijdens de jeeptocht over Salar de Uyuni in Bolivia
Flamingo’s bij Salar de Uyuni

Al jaren houd ik van elke reis bij wat ik heb uitgegeven. Soms op papier om achteraf te verrekenen, waarna ik het weggooide. Tegenwoordig doe ik dat digitaal en maak ik achteraf overzichtelijke spreadsheets waarin ik alles bereken. Wellicht vind je dat een beetje gek, maar het heeft wel een voordeel dat ik graag spreadsheets maak. Ik kan jou namelijk precies vertellen hoe duur een reis door Bolivia is. Én waar ik al dat geld dan precies aan uitgegeven heb!

In deze blogpost help ik jou met jouw budget Bolivia bepalen. Hoe duur is Bolivia nou eigenlijk? Ik kan vast verklappen dat het een redelijk goedkope bestemming is. Én heel mooi!

Ook nog tips nodig voor wat je moet bezoeken? Bekijk dan ook de mooiste route door Bolivia in twee of drie weken.

Valuta in Bolivia: waar betaal je mee?

In Bolivia wordt betaald met – hoe toepasselijk – de boliviano. De wisselkoers is natuurlijk niet altijd gelijk, maar je kunt het bedrag ongeveer door zeven delen. Dan kom je uit op het aantal euro’s.

Vroeger gebruikte men in Bolivia de peso. Dit is echter al vrij lang terug, want in 1863 werd deze vervangen door de boliviano. In 1963 moesten ze op zoek naar vervanging vanwege de hoge inflatie. Toen werd de munteenheid peso boliviano (BOP) ingevoerd. In 1987 was de inflatie weer erg hoog en werd de nieuwe boliviano ingevoerd, die nog steeds gebruikt wordt.

De afkorting van de munteenheid (vergelijkbaar met hoe wij een € of EUR gebruiken) is BOB.

Uitzicht op de berg met de zilvermijnen erin in Potosi

Budget Bolivia

Bolivia wordt vaak gezien als één van de goedkopere landen in Zuid-Amerika. Is dat ook zo? Ik kan je vast verklappen dat dit voor ons zeker zo was. Wij gaven op het vasteland van Ecuador ietsje minder uit, maar daar waren we slechts zes dagen (de rest van de tijd waren we op de Galapagoseilanden).

Benieuwd hoe duur andere landen in Zuid-Amerika zijn? Bekijk ook mijn tips voor het bepalen van jouw budget voor Peru.

Kosten van vervoer naar Bolivia

Misschien wel de lastigste kostenpost: hoe duur is het om naar Bolivia te vliegen? Ik heb hier geen specifiek antwoord op, want ik ben Bolivia ingegaan vanuit Peru over land. Als je dat ook doet heb ik een handige gids voor de grensovergang tussen Peru en Bolivia.

Als je alleen Bolivia bezoekt zul je een vlucht nemen uit Nederland. Ik heb daarom even een onderzoek gedaan. De meest logische plekken om naartoe te vliegen zijn La Paz of Santa Cruz de la Sierra.

La Paz heeft de hoogst gelegen internationale luchthaven ter wereld, op 4061 meter maar liefst. Om die reden is opstijgen lastiger en verbruikt het ook meer. Er wordt gezegd dat het daarom duurder is om naar Bolivia te vliegen. Vaak combineren mensen Bolivia met een ander land, waardoor het dan goedkoper is op het andere land te vliegen en over land Bolivia in te gaan. Omdat het vliegveld ook niet groot is vliegen weinig maatschappijen naar La Paz en moet je meestal overstappen vanuit Nederland.

Ik heb een beetje gezocht op Skyscanner, maar je komt toch al snel tegen de 800-900 euro uit voor een retour naar La Paz. Goedkoper kan vast met wat geluk, maar het is een dure vliegbestemming. Naar Peru kun je met wat geluk al voor zo’n 600 euro retour.

Door deze kosten is de luchthaven van Santa Cruz de la Sierra populairder, want deze ligt lager. Voor deze luchthaven kon ik zelfs retourtjes vinden rond de 580 euro. Houd er wel rekening mee dat je bijna altijd één of vaak zelfs twee keer moet overstappen als je vanuit Nederland zult vliegen.

Voor het uiteindelijke budget reken ik de kosten om in Bolivia te komen niet mee in het dagbudget. Op die manier kun je dit zelf toevoegen afhankelijk van welke keuze je maakt.

Vrouw in traditionele Boliviaanse kledij met bolhoed in La Paz

Kosten van accommodaties in Bolivia

Wij waren in totaal 18 dagen in Bolivia. Dit komt neer op 17 nachten. Wij gaven 2094 bolivianos uit aan accommodaties in Bolivia. Dat kwam met de toenmalige wisselkoers neer op €255,68. Dit is ongeveer 15 euro per nacht. Dat kan je moeilijk duur noemen, niet? We waren namelijk met twee personen!

In Bolivia hebben we minder meerdaagse tours gedaan dan in Peru. Tijdens onze tour van Tupiza naar de zoutvlaktes Salar de Uyuni sliepen we 3 nachten op verschillende locaties. Deze waren inbegrepen bij de tour en kan ik er dus vanaf trekken.

We komen dan uit op €255,68 voor 14 nachten, oftewel bijna 18,50 euro per nacht voor een privékamer voor twee personen.

Het is belangrijk je te realiseren dat Hugo en ik goedkoop reizen. Ik kan me vergapen aan prachtige hotels op Instagram, maar zelf vind ik het toch vaak te duur. Je slaapt er immers alleen maar. Ik hecht de meeste waarde aan een goede locatie. We boeken wel bijna altijd een privékamer. Het liefst met eigen badkamer, maar delen vinden we niet erg. Het scheelt in Bolivia weinig of je een privékamer neemt of een slaapzaal als je met meerdere personen reist.

Hieronder accommodaties in Bolivia waar ik heb geslapen en die ik aanraad. Als je op de naam klikt kun je de accommodatie bekijken en boeken.

NaamLocatiePrijs per nacht (2 personen)
Hostal JemCochabamba160 bolivianos
Mi AngelineSucre142 bolivianos
The Koala DenPotosí160 bolivianos
Hostal Butch CassidyTupiza340 bolivianos (aantal nachten?)
Hotel AndinoCopacabana60 bolivianos
Bolivian Home B&BLa Paz20 euro
Manouk op een dak van een kerk in Sucre: hoe duur is Bolivia eigenlijk?

Kosten van (openbaar) vervoer binnen Bolivia

Vervoer in Bolivia: daar kun je niet omheen. Het land is groot, dus je zult jezelf toch zeker een aantal keer moeten verplaatsen. Hoe duur is openbaar vervoer in Bolivia?

In de 18 dagen in het land gaven wij 1825,30 bolivianos uit aan vervoer. Dat komt neer op 222,87 euro voor twee personen. Per persoon is dit €111,44. Dit komt neer op €6,19 per persoon per dag. Dit is alles inclusief: lange busreizen, binnenlandse vluchten en taxiritjes in de stad.

Om wat tijd te besparen besloten we van La Paz naar Cochabamba te vliegen en niet de bus te nemen. Dit kostte ons 496 bolivianos met z’n tweetjes. De vlucht van Cochabamba naar Sucre was 478 bolivianos. Dit was het duurste wat wij hebben betaald voor reizen in Bolivia. Het is niet noodzakelijk, je kunt ook een langeafstandsbus nemen.

De langste busreis maakten we van Uyuni terug naar La Paz. Deze nachtbus was 150 bolivianos per persoon. Dit is ruim 540 kilometer en dus maar ongeveer 20 euro per persoon. Wellicht geeft dat een idee van de busprijzen.

Kortom: reizen in Bolivia is zeker niet duur. Als je rekent op 15 euro per dag met twee personen dan moet het zeker lukken.

Voor de beeldvorming: een taxiritje kost vaak tussen de 10 en 30 bolivianos, een micro (een gedeeld busje) kost slechts 1 boliviano.

Kleurrijke bus langs de straat in Bolivia

Kosten van eten en drinken in Bolivia

Tijdens deze reis heb ik het eten opgesplitst in categorieën, omdat me dat toen handig leek. Inmiddels doe ik dat eigenlijk niet meer en gooi ik alles op een hoop, maar omdat ik het toch heb gedaan laat ik het je ook zo zien.

Wij gaven 1963,90 uit aan maaltijden en 442 bolivianos aan snacks. Samen is dat 2405,90 bolivianos. En dat komt neer op €293,76 euro. Oftewel €16,32 per dag voor twee personen.

Op reis eten wij eigenlijk altijd buiten de deur. Soms is een ontbijt inbegrepen bij het hostel, anders aten we ergens buiten de deur. Door soms zelf te koken kun je hier natuurlijk op besparen.

Onze duurste maaltijd buiten de deur was in Copacabana. Hier betaalden wij 240 bolivianos. Dit was echt een belachelijke uitgave (vonden we, na 3 weken Bolivia). Dit is echter ongeveer 30 euro. Moet je nagaan!

Als je niet te ingewikkeld wilt eten kun je dus in Bolivia prima uit met €20,00 per dag voor twee personen.

Gezichtsbedrog op de zoutvlakte Salar de Uyuni: Manouk lijkt op een wereldbol te staan

Budget voor bezienswaardigheden in Bolivia

Bezienswaardigheden in Bolivia zijn absoluut niet duur. Je moet wel entree betalen om dingen te bezoeken, maar vaak kosten deze maar één of twee euro. Echt niet iets om op te besparen dus!

Wij gaven 950 bolivianos uit aan bezienswaardigheden, wat neerkomt op 53 bolivianos per dag. Dat is ongeveer €6,50 per dag voor twee personen. En dan zijn wij echt liefhebbers van bezoeken van leuke bezienswaardigheden. Ik weet dat veel mensen minder bezoeken.

Het meeste geld (180 bolivianos) gaven we uit aan de huur van een scooter in Copacabana, waar we drie uur mee rondreden. Wat we zeker de moeite waard vonden!

Dinosaurusvoetsporen bekijken in Parque Cretacico in Sucre
Manouk houdt haar hand ter vergelijking langs een dinosaurusvoetspoor.

Budget voor tours in Bolivia

In totaal gaven wij in 18 dagen 4172 bolivanos of 509 euro uit aan tours in Bolivia. Dat komt neer op €28,50 per dag voor twee personen. Als je het zo zegt klinkt het alweer een stuk goedkoper 😉 Maar wat hebben we daar allemaal van kunnen doen?

In Bolivia hebben we niets heel uitzonderlijks gedaan qua tours. Het duurst was de tour over de zoutvlaktes van Salar de Uyuni. In tegenstelling tot de meeste mensen, die een rondje doen uit Uyuni of beginnen in San Pedro de Atacama in Chili, deden wij deze tour vanuit Tupiza. Daardoor waren wij 4 dagen onderweg. De eerste ochtend ontbijt je nog zelf (bij ons zat dit inbegrepen in het hostel) en de laatste dag kom je aan in Uyuni, dus eet je ook zelf je diner.

Let op: ik reken fooien en andere dingen mee in het totaalbedrag. Elke tour heeft wel extra kosten als thermale baden, entree of iets anders van enkele bolivianos.

Wij zijn wel mensen tegengekomen die bepaalde dingen niet deden om te besparen, zoals een tour door de mijnen in Potosí. Ik snap dan zelf niet zo goed waarom je hier helemaal heen gaat, want dat is een beetje het punt van zulke plekken. Maar ieder zijn ding! Alle tours die we deden vond ik zeer de moeite (en het geld) waard.

Een overzichtje van enkele tours die wij gedaan hebben en wat de kosten waren kun je hieronder vinden. Ik begreep van een lezer dat de Death Road tegenwoordig duurder is, rond de 700 bolivianos. Hier moet ik nog beter onderzoek naar doen.

Tour (aantal dagen)Kosten per persoon
Death Road mountainbiken (1 dag)450 bolivianos
Tour door de mijnen in Potosí (1 dag)150 bolivianos
Paardrijden in Tupiza (3 uur)150 bolivianos
Salar de Uyuni vanuit Tupiza (4 dagen)1250 bolivianos
Budget Bolivia: twee jeeps tijdens de tour over Salar de Uyuni
Met de jeep naar de zoutvlaktes Salar de Uyuni

Overige kosten in Bolivia

Naast alle categorieën die ik aanmaak zijn er altijd kosten die nergens in passen. Dit zijn bijvoorbeeld kleding laten wassen, toiletbezoekjes en het vervangen van de batterij van Hugo’s horloge.

Wij gaven 108 bolivianos uit aan overige dingen. Dat is ongeveer 13 euro. Nog geen euro per dag dus, amper iets om rekening mee te houden wat mij betreft.

Aan souvenirs gaven we 185 bolivianos uit. Dat is bijna 23 euro. Dat zijn vooral ansichtkaartjes, een trui en wat kleine beeldjes. Het ligt er een beetje aan of je dat leuk vind om te verzamelen en mee te nemen hoeveel je uitgeeft. De beroemde lamatruien uit Zuid-Amerika konden we voor 110 bolivianos kopen.

Totale kosten Bolivia

In totaal gaven wij € 1.433,48 uit voor 18 dagen in Bolivia voor twee personen. Dat komt neer op 716,74 euro per persoon. Het komt neer op €79,64 per dag voor ons samen, dus €39,82 per persoon per dag.

Ik denk dus dat je voor de zekerheid het beste 40 euro per persoon per dag kunt nemen voor jouw budget Bolivia. Dit is exclusief vervoer naar Bolivia toe. Als je zoals in onderstaande tabel alles een beetje naar boven afrondt dan kom je rond de 50 euro per persoon per dag uit. Dat is het veiligst als je niet per se heel erg goedkoop reist, zoals wij wel doen.

CategorieKosten per dagBudget per dag per persoon
Accommodaties€20,00€10,00
Vervoer€15,00€7,50
Eten en drinken€20,00€10,00
Bezienswaardigheden€6,50€3,25
Tours€30,00€15,00
Overige kosten€1,00€0,50
Totaal excl. vlucht€92,50€46,25

Rekentool: zelf je budget Bolivia berekenen

Zelf uitrekenen hoe duur je reis naar Bolivia is? Met deze handige rekentool kun je dat snel berekenen. Ik heb de door mij voorgestelde bedragen ingevuld, maar deze kun je naar wens aanpassen. Voor de vluchten naar Bolivia kun je het totaalbedrag invullen. Voor de rest van de categorieën kies je het bedrag dat je per dag uit wilt gaan geven.

Rekentool Bolivia

Bereken zelf de kosten voor jouw reis naar Bolivia. Bij vluchten vul je het totaalbedrag in. Bij alle categorieën kies je het bedrag per dag dat je van plan bent uit te geven.

Totaal: 0
Een viscacha zit op een rots in Bolivia bij de zoutvlaktes
Viscacha op een rots

Is het mogelijk goedkoper naar Bolivia te gaan?

Dat is wel mogelijk, maar niet heel makkelijk. Wij gingen deze reis eigenlijk elke maaltijd uit eten. Ontbijt zat vaak inbegrepen bij het hostel, lunch en diner deden we buiten de deur. Wij kozen dan vaak de goedkope optie, dat dan weer wel. Zo heb ik broodjes kip gehaald voor 5 bolivianos per stuk (die overigens heerlijk waren). Het duurste was ons diner in Copacabana. Toen gingen we echt overdreven luxe uit eten (vonden we). Voor 240 bolivianos. Oftewel 30 euro. Je gaat echt gek over geld denken als je zo lang door goedkope landen reist, haha!

Op de tours valt niet veel meer te besparen, tenzij je echt dingen gaat overslaan. En we hebben ook zeker geen dure accomodaties genomen. Ik denk zelfs dat veel mensen iets luxer zouden kiezen.

Ik ben benieuwd: wat denk jij van dit bedrag? Had je dit verwacht of is het duur of juist goedkoop?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Handige tips. Ik ben een paar weken geleden zelf met een groepsreis in Bolivia geweest en in ieder geval de prijs voor de Death Road is nu wel echt een stuk gestegen, die was nu rond de 100 dollar (700 bolivianos). Verder herken ik wel dat de prijzen vrij laag zijn, echt een stuk lager dan in Peru in ieder geval 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.