Wat te doen in Vancouver?
Vancouver is één van de bekendste steden in Canada. Het is vaak een beginpunt van een reis door het land. Maar wat te doen in Vancouver? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Vancouver? Al mijn tips voor deze stad in West-Canada!
Misschien ken jij Vancouver vooral van de Olympische Spelen uit 2010, net als ik? En heb je geen idee wat er te doen is, maar ben je wel nieuwsgierig. Precies zo stond ik er in. Mijn eerste keer in Noord-Amerika, waar ik heel benieuwd naar was. En ook nog eens met mijn hele familie.
Vancouver wist ons zeker te verrassen. Het was een fijne kennismaking met Canada. Tijdens het begin van onze reis hadden we niet zulk geweldig weer in Vancouver, zoals je in sommige foto’s zult zien. Aan het einde van de reis was ik er weer enkele dagen, waar we stralend weer hadden. Maar met beide weertypes is er meer dan genoeg te doen.
Waarschuwing vooraf over Vancouver
Hoewel ik Vancouver zeker een leuke stad vond en het zeker aanraad, is er wel iets waar ik van schrok. Vancouver heeft een heel groot aantal zwervers om straat, waarvan een groot deel verslaafd is. Eerlijk is eerlijk, deze mensen deden niets om me een onveilig gevoel te geven. Soms spraken ze je aan voor geld, maar ze kwamen nooit onprettig dichtbij. Ook heb ik niets gehoord of gelezen over berovingen.
Desondanks is het geen prettig gezicht om al die arme mensen zo op straat te zien. De meeste hiervan zijn te vinden in Downtown Eastside, zover ik begreep. Als je dit intypt op Google Maps dan zie je het gebied. Als je dit onprettig vindt dan zou je dit stuk in de avond kunnen vermijden.
Kortom: sla Vancouver hierom niet over en laat je niet bang maken, maar als je dit weet dan ben je er wel op voorbereid en schrik je er niet zo van. Hopelijk wordt het leven voor deze mensen snel beter.
Hoeveel tijd heb je nodig in Vancouver?
Dit ligt er helemaal aan natuurlijk, maar ik ga je een indicatie geven. Breng in elk geval één volledige dag door in Vancouver. Huur een fiets en ontdek de stad. Dan krijg je er een goed beeld van.
Houd je wel van steden? Dan zou ik kijken of je ongeveer 3 dagen voor Vancouver uit kunt trekken. Zo heb je meer tijd om ook echt iets te bezoeken. Ook kun je wat meer van de stad zien.
Bezoek je Vancouver als onderdeel van een rondreis door West-Canada? Bekijk dan ook zeker de beste route voor een rondreis door Canada met camper of auto.
Wat te doen in Vancouver?
Tijd voor mijn tips voor Vancouver! Deze plekken bevinden zich op meerdere locaties in de stad. Eén van mijn tips is echt wat verder weg, daar zal ik het duidelijk bij zetten. De rest is goed te doen met een OVkaart of de fiets of zelfs lopend.
Benieuwd hoe duur Canada is? Bekijk dan ook mijn blog met de kosten van een rondreis door Canada.
Fietstocht door Vancouver
De leukste manier om Vancouver te ontdekken is op de fiets. De stad is redelijk vlak (op wat steile stukken rond Robson Street na), dus dat is prima te doen. Er zijn niet overal fietspaden, maar als Nederlander red je jezelf prima in deze stad. En er zijn verrassend vaak wél fietspaden!
Het leukste is fietsen door Stanley Park en over de Seawall. De Seawall is maar liefst 28 kilometer lang en loopt langs de stad en helemaal rondom Stanley Park. Je hoeft hem natuurlijk niet helemaal te fietsen, maar een stukje is onmisbaar als je Vancouver bezoekt.
Je kunt zelf een rondje fietsen. Darvoor kun je heel makkelijk fietsen huren in Vancouver. Als je zeker wilt zijn kun je deze vast online boeken van tevoren.
Geen zin om zelf een route uit te zoeken? Dan kun je ook een Nederlandse fietstocht met gids van BajaBikes boeken. De fietsen zijn inbegrepen!
Stanley Park
Je zult geen lijstje met bezienswaardigheden in Vancouver kunnen vinden waar Stanley Park niet op staat. Dit groene stukje Vancouver mag je dan ook niet missen. Ik kan je niet overtuigen met foto’s, want wij waren er op een regenachtig moment. Maar zelfs in de regen vonden wij het een fijn stukje stad.
Stanley Park is 400 hectare groot. Het is eigenlijk een soort bos, afgewisseld met groene, open plekken en mooie stranden. Vanaf de stranden kun je de zonsondergang kijken, een geliefde bezigheid van zowel locals als toeristen.
Om Stanley Park ligt ook bijna 9 kilometer van de eerder genoemde Seawall, dus je kunt zowel om als door het park fietsen. Kortom: Stanley Park is niet te missen in Vancouver!
- Openingstijden: dagelijks tussen 6.00 en 22.00 uur
- Kosten: Stanley Park is gratis te bezoeken
Sun Yat-Sen Park
Als je zoekt naar de leukste bezienswaardigheden in Vancouver zul je vast Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden tegenkomen. Deze prachtige Chinese tuin is een bekende plek in Vancouver. De entree kost 16 dollar. Maar wist je dat ernaast een gratis park ligt?
Jazeker, het Sun Yat-Sen Park ligt naast de tuin en kun je bezoeken zonder entree te betalen. De openingstijden zijn wat minder duidelijk. En de ingang is even zoeken. Het is een soort ijzeren hek waarvan de deur openstaat als je erin kunt. Dan loopt je door en zit op een gegeven moment rechts de poort om het park in te gaan.
Het park is niet heel groot, maar perfect om bijvoorbeeld even de lunch op te eten. Het heeft een prachtige vijver en mooie planten. Een heerlijke oase van rust in de drukke stad.
In het park leeft ook een wasberenfamilie, dus houd je ogen goed open als je rondloopt. Wie weet zie je ze ergens! Uiteraard moet je deze dieren niet voeren, want wasberen zijn nogal een plaag in Noord-Amerikaanse steden.
- Openingstijden: ongeveer tussen 9.30 en 16.00 uur, maar tijden wisselen en staan bij de ingang
- Kosten: het park is gratis te bezoeken
- Adres: 553-565 Columbia Street, Vancouver
Vancouver Police Museum
Wij bezochten Vancouver aan het begin en aan het einde van onze 5-weekse reis. Aan het einde hadden we niet zoveel zin meer in het dwalen door prachtige kunstmusea, dus kozen we dit grappige museum.
Het Vancouver Police Museum is, zoals de naam al zegt, een museum over de politie in Vancouver. Het museum vertelt je over het ontstaan van het politiekorps in de stad en over de uitdagingen die er door de jaren waren. Wat dacht je van de opkomst van de auto? Of de drooglegging?
Omdat het museum in een oude rechtbank zit bevat het ook een aantal bijzondere ruimtes, zoals het mortuarium. Net als in de film zie je de lades in de muur waar de lichamen op lagen. Hier lees je allerlei spannende, waargebeurde moordverhalen op de muren, al dan niet opgelost. En even verderop zie je twee autopsietafels. Er is leuk gebruik gemaakt van de historische ruimtes.
Het is geen supergroot museum, maar dat is juist heerlijk tijdverdrijf. Wij vonden het zeer vermakelijk en hebben zelfs wat geleerd. Zowel leuk voor volwassenen als kinderen!
- Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 t/m 17.00 uur. Gesloten op maandag t/m woensdag.
- Kosten: $12 per persoon voor volwassenen. Het is niet nodig om van tevoren tickets te kopen, dat kun je ter plekke doen.
- Adres: 240 East Cordova Street, Vancouver, BC. Het museum is niet ver van Gastown en Chinatown.
A-maze-ing Laughter
In Morton Park kun je het grappige kunstwerk A-maze-ing Laughter vinden. Dit kunstwerk was aanvankelijk onderdeel van de Vancouver Biennale in 2009 tot 2011. Daarna is het aan de stad geschonken. Het is een geliefd kunstwerk geworden.
Het kunstwerk is van de kunstenaar Yue Minjun uit China. Het bestaat uit 14 bronzen beelden van ongeveer 2,5 meter hoog. Het zijn mensen die hysterisch lachen, met de passende gezichtsuitdrukkingen. Het beeld maakt gelijk vrolijk. En het is de perfecte plek voor een gekke foto, zoals je iedereen zult zien doen. Mijn zusje en vriend demonstreren dat prachtig voor jullie.
A-maze-ing Laughter is dus een perfecte korte stop, bijvoorbeeld tijdens jouw fietstocht in Vancouver. Het ligt vlakbij de Seawall.
- Openingstijden: A-maze-ing Laughter staat in de buitenlucht en heeft geen openingstijden
- Kosten: het kunstwerk is gratis te bezoeken
- Adres: Morton Park (kruising van Davie Street en Denman Street), vlakbij English Bay Beach
Totempalen
In Stanley Park kun je 9 totempalen vinden bij Brockton Point. Sinds de jaren ’20 verzamelt Stanley Park totempalen. In eerste instantie was men van plan een First Nations dorp na te bouwen, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan.
Het begin van de verzameling is wellicht wat dubieus, want totempalen werden toen vaak weggehaald uit verlaten dorpen. Het is alleen onduidelijk in hoeverre de originele bewoners van deze gebieden het daar mee eens waren. Gelukkig wordt daar nu beter mee om gegaan. Zo is er al één paal terug naar zijn oorspronkelijke plek Haida Gwaii en vervangen door een replica. Enkele andere totempalen zijn naar musea, omdat ze in slechte staat waren door het weer. Deze zijn ook vervangen door replica’s.
De nieuwste aanwinst werd speciaal op commissie gemaakt voor deze plek. Bij de totempalen staan bordjes die uitleggen wat de palen precies uitbeelden. Dit maakt het een interessante plek om hier meer over te leren.
Je kunt de totempalen gratis bezoeken. Het is de meest bezochte bezienswaardigheid in Vancouver. Ze zeggen dat het zelfs de meest bezochte plek is in British Columbia of zelfs heel Vancouver! Toch vond ik het er niet per se onmogelijk druk, dus laat je daardoor niet tegenhouden.
- Openingstijden: ze staan in de buitenlucht, dus ze zijn te bezoeken als Stanley Park open is
- Kosten: gratis te bezoeken
- Adres: bij Brockton Point in Stanley Park
Granville Island Public Market
Granville Island is sowieso een aanrader voor een bezoek aan Vancouver. Dit schiereiland bevat meerdere leuke winkeltjes en de beroemde Granville Island Public Market.
Omdat de markt overdekt is, is het ook een perfecte plek als het regent. Verzamel je lunch bij elkaar of shop wat leuke souvenirs. Of verwonder jezelf gewoon aan alles wat er te koop is bij de verkopers. Het zijn er een stuk of 50.
Ik moet zeggen dat wij hier fruit kochten en het was niet allemaal even fantastisch. Sommige dingen waren heerlijk, maar de appels waren heel melig bijvoorbeeld. Laat je echter niet weerhouden, want dat was waarschijnlijk gewoon pech. We hebben ook juist heel lekker fruit meegenomen van de markt.
Granville Island kun je bereiken via de drukke brug, maar je kunt ook met de Aquaboot. Op deze ferry kun je zelfs met je fiets naar de overkant. Het ticket koop je bij de boot.
- Openingstijden: dagelijks tussen 09.00 en 18.00 uur
- Kosten: de markt is gratis te bezoeken
- Adres: 1689 Johnston Street, Vancouver
Theatre Under The Stars (TUTS)
Als groot liefhebber van theater wist ik dat ik in een grote Engelstalige stad op zoek moest naar wat er allemaal speelde. Ik vond de prachtige musical Come From Away in de stad, wat overigens een aanrader is. Maar naast de standaard theaters vond ik ook Theatre Under The Stars, beter bekend als TUTS.
Theatre Under The Stars is een organisatie in Vancouver die jaarlijks meerdere bekende producties op de planken zet. In het zomerseizoen spelen ze in een openluchttheater in Stanley Park. Er zijn dan twee shows. Elke dag speelt er eentje en ze zijn om en om. Wij zagen We Will Rock You. Hoewel het geen professionele producties zijn, vonden wij de kwaliteit heel erg hoog. Alle acteurs waren ook ontzettend goed, vooral de hoofdrolspelers.
Theater in de openlucht in Vancouver
Er zijn meerdere soorten tickets, die wisselen in prijs. Als het uitverkocht is raad ik aan even een mailtje te sturen, want er zijn dan nog plekken ‘on the hill’. Je kunt dan op de schuine helling in het gras zitten. Mensen nemen dan picknickkleedjes of zelfs stoelen. Als je wel een ticket weet te scoren dan moet je niet teveel van je zitplek verwachten: het zijn plastic stoelen, maar helemaal prima.
In de winter zijn er ook musicals die je kunt bezoeken, maar deze zijn niet buiten. De prijzen liggen ook iets hoger. Maar zeker alsnog de moeite om even naar te kijken!
Museum of Anthropology
Iets verder uit het centrum, op de campus van de universiteit van Vancouver, ligt het Museum of Anthropology (MOA). Dit Volkenkundemuseum staat heel hoog aangeschreven. Dat snap ik wel, want ze hebben prachtige stukken uit vele verschillende culturen.
Het lastige van het museum: het begint vrij abrupt. Voor iemand die weinig van de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van British Columbia weet is er weinig uitleg. Daardoor wisten we niet goed waar we naar keken. Gelukkig was er een gratis rondleiding tijdens ons bezoek, waardoor we meer achtergrond kregen. Dit maakte het museum een stuk interessanter.
Als je geïnteresseerd bent in andere culturen is dit zeker een bezoek waard. Als het je minder trekt zou ik hier wellicht niet helemaal naartoe afreizen, want het is wel een eindje. Het is wel goed bereikbaar met de bus vanuit het centrum. Google Maps geeft hier duidelijke routes voor. Je hoeft ook niet meerdere keren over te stappen.
Vanaf de bushalte is het nog een stukje lopen. Je komt dan langs de UBC Bookstore. Dit vond ik zelf ook heel leuk, ik heb hier een stapel boeken aangeschaft. Er is meer dan genoeg keuze. En niet alleen in non-fictie. Ook zijn er genoeg betaalbare opties voor eten en drinken, het is immers de studentencampus.
- Openingstijden: dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur
- Kosten: $18 per persoon
- Adres: 6393 NW Marine Drive, Vancouver
De natuur in
Klaar met de stad? Ga dan de natuur in! Een bekend uitvalsoord voor de inwoners van Vancouver is Whistler. Dit is dé plek voor actievelingen. In de winter is het een wintersportparadijs. In de zomer is het een walhalla voor wandelaars en mountainbikers.
Ik verzamelde alles wat je kunt doen in Whistler al voor je. Het ligt ongeveer 120 kilometer ten noorden van Vancouver, langs de Sea to the Sky Highway.
Benieuwd naar een echte lokale klassieker? Probeer dan de Grouse Grind Trail. Deze 2,5 kilometer lange wandeling lijkt misschien makkelijk, maar eigenlijk is het één lange steile trap. Ik vond de Stawamus Chief in Squamish al een uitdaging, maar dit schijnt helemaal een hel te zijn. En dan nog rennen mensen soms naar boven..
Hotels in Vancouver
Overnachten in Vancouver is DUUR. Leuker kan ik het helaas niet maken. Dit is mij persoonlijk erg tegengevallen. Ik raad dus aan zo vroeg mogelijk te boeken, want ik kan je uit eigen ervaringen vertellen dat later boeken zeker niet goedkoper is. Sterker nog, het lijkt steeds duurder te worden.
Barclay Hotel
Een goede optie is het Barclay Hotel. Hoewel ik toen ik er verbleef niet per se dacht dat ik dit aan zou raden, doe ik het wel. Het ligt heel centraal, waardoor veel op loopafstand is. Je kunt er vlakbij fietsen huren en makkelijk de stad verkennen.
Het hotel zelf is wel wat verouderd, dus heel fotogeniek is het allemaal niet te noemen. Er is ook geen lift, dus als dat een probleem is moet je een kamer op de begane grond vragen. Maar de bedden liggen goed, de douches zijn warm en het personeel is vriendelijk. Meteen naast het hotel zit een superfijn restaurant waar je kunt ontbijten met gigantische porties.
Wij betaalden 150 euro per nacht per hotelkamer. In elke kamer sliepen twee personen.
Samesun Hostel
Op zoek naar iets hippers? Dan is Samesun Hostel iets voor jou. Ze hebben zowel privékamers als gedeelde kamers, hoewel je sowieso altijd de badkamer deelt. Deze waren echter altijd schoon, waardoor wij dit geen probleem vonden. Onze slaapkamer was warm, maar uitgerust met maar liefst twee ventilatoren om dat goed te maken. Wij betaalden 329,32 euro voor twee nachten voor twee personen in een privékamer. Dat is dus 164,66 euro per nacht.
Bij het hotel zit een ontbijt gratis. Dit ontbijt bestaat uit bagels met creamcheese of jam en yoghurt met toppings. Niet spectaculair (en erg druk), maar het scheelt je toch weer als je alvast een bodem gelegd hebt!
Deze locatie ligt ook in het centrum van Vancouver, op loopafstand van bijna alles, zoals bijvoorbeeld Gastown. Superfijn!
Victory House
Onze laatste nacht in Vancouver sliepen we wat verder buiten het centrum. Dit was een stuk betaalbaarder dan in het centrum. De plek die we gekozen hadden lag heel dicht bij de Skytrain, waardoor het goed bereikbaar was vanuit het centrum van Vancouver. Stiekem is dit niet eens Vancouver, maar het naastgelegen Barnaby.
Het huis was van een particulier en heet Victory House. Zelf woonde ze beneden in een apart gedeelte, je komt haar in principe niet tegen. Je opent de deur met een sleutelkluisje. Er worden meerdere kamers verhuurd. De keuken is gedeeld. De badkamer is soms gedeeld en soms voor jezelf, afhankelijk van wat je boekt.
Onze kamer was ruim met eigen badkamer. Er zijn ook kamers met gedeelde badkamers, die zijn iets goedkoper. We kregen twee smalle tweepersoonsbedden (zoals gebruikelijk is in Noord-Amerika), dus meer dan genoeg plek. Je kunt ook gebruik maken van een keuken en woonkamer. Daardoor kun je zelf eten maken, dat scheelt weer. Wij betaalden 187,56 euro voor een nacht voor 2 personen.
Dat waren mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Vancouver! Wat lijkt jou de leukste plek?