|

Wat zijn de kosten van een rondreis door Canada met camper?

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Hoe duur is Canada? Als je een reis naar Canada plant, is dat de eerste vraag. Wat zijn de kosten van een rondreis door Canada met camper? Kun je beter op een andere manier reizen? En waar kun je op besparen? Een overzicht met mijn ervaring.

Voor we onze reis begonnen wilden mijn ouders graag weten wat een reis door Canada eigenlijk kost, zodat ze wisten wat ze moesten sparen. Ik deed uitvoerig onderzoek, vergeleek talloze websites en zocht allerlei dingen uit. Uiteindelijk wist ik een budget te maken. Eindresultaat? We kwamen bijna exact op het bedrag per persoon uit dat ik berekend had.

De weerspiegeling van de bergen in Mirror Lake bij Lake Louise

Omdat budgetposts een heel belangrijk onderdeel zijn van uitzoeken wat je moet sparen, maak ik er ook graag eentje voor je. Want wat kost een rondreis door Canada met een camper? En is Canada duur? Ik laat het je zien, dan kun je zelf oordelen.

Kosten van een rondreis door Canada met camper

Je kunt Canada natuurlijk op verschillende manieren bezoeken. Wij kozen voor een rondreis door Canada met camper. Daarvan heb ik de kosten ook voor je bijgehouden. Ik geef ook aan hoeveel de hotels ons hebben gekost, zodat je zelf kan inschatten wat je kwijt bent als je voor hotels kiest. Een goedkopere optie is kamperen met tent. Aan het einde van het artikel geef ik al mijn bespaartips om jouw budget voor Canada iets omlaag te krijgen.

Bekijk ook de mooiste route voor een camperreis door West-Canada voor meer inspiratie voor jouw camperreis.

Valuta in Canada: waar betaal je mee?

In Canada betalen ze met de dollar. Dit is niet de Amerikaanse dollar, maar de Canadese dollar. Behalve dat dit een andere muntsoort is, heeft het ook een andere waarde.

Op het moment van schrijven is een Canadese dollar ongeveer €0,75. Voor ons dus gunstiger, want dingen lijken in Canada duurder dan ze daadwerkelijk zijn.

De afkorting van de munteenheid (vergelijkbaar met hoe wij een € of EUR gebruiken) is het dollarteken $ of CAD.

Hoe duur is Canada?

Mijn reis is opgedeeld in twee delen. De eerste 24 dagen van de reis was met mijn hele familie. Mijn ouders, broertje en zusje deelden met 4 personen een grote camper. Hugo en ik deelden een kleinere camper. Wij deden wel gezamenlijk boodschappen.

Het tweede deel van de reis deden Hugo en ik samen. Wij huurden een kleine buscamper van Wicked Campers. Hier waren onze boodschappen goedkoper, want wij hadden nog wat dingen over van de weken ervoor.

Zwarte beer in het groen langs de weg in Canada. Hoe duur is Canada?

Kosten van vervoer naar Canada

De enige optie om naar Canada te gaan is vliegen, tenzij je het jezelf heel lastig wilt maken. Wij kozen ervoor om te boeken via een reisorganisatie. Dit was een fijne keuze, want toen de reis niet door kon gaan doordat de Canadese grenzen dicht waren konden wij kosteloos een jaar uitstellen. Alles werd voor ons geregeld. Ik raad onze reisorganisatie Travelhome dus van harte aan.

Onze retourvlucht was met overstap. Rechtstreeks vliegen was namelijk echt heel duur. Op de heenweg hadden wij een overstap in Toronto. Op de terugweg stapten we over in Frankfurt. De heenweg was met AirCanada, de terugweg met Lufthansa. Deze maatschappijen werken samen. Ik was tevreden over de maatschappijen.

Onze vluchten waren 877 euro per persoon. Wij reisden in het hoogseizoen, in de maand juli. Ik neem de vlucht niet mee in het eindtotaal, omdat de prijs flink kan verschillen.

Als je niet boekt bij een reisorganisatie kun je zelf vergelijken op Skyscanner, maar ik vond dit geen onredelijke prijs voor een vlucht naar Vancouver middenin het hoogseizoen.

Kosten van camperhuur in Canada

De eerste drie weken van onze reis boekten wij via reisorganisatie Travelhome, die ook onze campers voor ons regelden. De campers waren van CruiseCanada, wat hetzelfde bedrijf is als CruiseAmerica in Amerika. Wij waren tevreden over de campers. We hebben mooiere en luxere campers gezien, maar daar betaal je vaak ook meer over. Een reisorganisatie kan je hier ook goed over informeren als je voor de eerste keer met een camper gaat.

Een camper van CruiseCanada met print tussen de bomen langs de weg terwijl iemand er een stoel voor uitklapt

Budget camperhuur CruiseCanada

Hugo en ik huurden een kleiner model camper, de C19. Deze was €2956,00 voor 21 nachten. Dat is dus €140,76 per nacht voor twee personen. Dat komt neer op €70,38 per persoon per nacht. Dat is niet per se goedkoop, maar als je bedenkt dat het ook meteen een auto is valt het alweer reuze mee. Onze camper had een bed boven de bestuurdersstoelen.

Mijn ouders, broertje en zusje huurden met z’n vieren de camper C25. Deze heeft een vast bed achterin en een bed boven de bestuurders. Eventueel kun je nog een bed maken in het zitje, maar ik denk dat het met meer dan vier personen wel heel knus zal worden. Deze camper kostte €3867,00 voor 21 nachten. Dat is €184,14 per nacht. Dat komt neer op €46,04 per persoon per nacht. Een stuk goedkoper dus!

Per camper betaalden wij ook €244,68 aan een no-risk verzekering. Het is natuurlijk aan jezelf of je dit wilt, maar ik vond dit wel een fijne toevoeging.

Kosten huren camper Wicked Campers

De laatste twee weken huurden wij een kleine buscamper van Wicked Campers. Dit deden wij voor 11 nachten. Hiervoor betaalden wij €1749,88. Dat komt neer op €159,08 per nacht. Dat is dus €79,54 per persoon per nacht. Zoals ik al zei: vroeg boeken loont, deze boekten wij een paar dagen van tevoren pas.

Ik raad dus aan voor camperhuur €75 per persoon te budgetteren. En let op: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is! Als je een grotere of luxere camper wilt is het duurder en als je met meer mensen gaat juist weer goedkoper.

Mooie hoge bergen langs de snelweg in Canada met blauwe wolkenlucht. Wat zijn de kosten van een rondreis door Canada met camper?
Bergen doemen op langs de snelweg bij Glacier National Park

Kosten van hotels in Canada

De enige plek in Canada waar wij in een hotel sliepen was in Vancouver. Wij verbleven in 3 verschillende hotels. De grootste opvallendheid? Hotels in Vancouver zijn DUUR. Maar echt HEEL DUUR. Ik vond dat Travelhome een dure plek voor ons gekozen had, maar dat was uiteindelijk niet eens echt zo.

In totaal gaven wij €775,88 uit aan hotels voor 5 nachten met 2 personen. Dit komt dus neer op €155,18 per nacht. Dat is €77,59 per persoon per nacht. Voor hotels zou ik dus ongeveer €80,00 per persoon per nacht rekenen in het hoogseizoen.

Vancouver vond ik een leuke stad waar je jezelf prima een dag of twee goed kunt vermaken. Bekijk al mijn tips voor Vancouver om jouw dagen goed te besteden.

Hieronder de hotels in Vancouver waar ik heb geslapen en die allemaal prima zijn. Als je op de naam klikt kun je de accommodatie bekijken en boeken. In bovenstaande blog over Vancouver ga ik wat uitgebreider in op alle hotels.

NaamLocatiePrijs per nacht (2 personen)
Barclay HotelVancouver129,50 euro
Samesun HostelVancouver165 euro
Victory HouseBarnaby187 euro

Kosten van campings in Canada

Het voordeel van een camper is dat je de dure hotels in Canada kunt ontwijken. Wildkamperen mag niet zomaar in Canada, maar je hebt prachtige campings in de nationale parken. Zelf vond ik deze mooier dan de particuliere campings. Ze zijn ook een stuk goedkoper.

De campings in de nationale parken hebben wel minder voorzieningen. Zo heb je vaak geen stroom. Dat vonden wij niet erg: de koelkast en koken werken op gas. Een telefoon opladen kan gewoon in de camper mits je dagelijks een stukje gaat rijden.

In totaal gaven wij $1883,55 aan campings voor 21 nachten. Dit was met twee campers. Je betaalt bijna altijd per camper, niet per persoon. Dat komt neer op $89,69 per nacht. Dat is $14,95 per persoon per nacht.

Als je met twee personen reist kun je het beter anders berekenen. Dan is het $941,79 voor 21 nachten, dus $22,42 per persoon per nacht. Het ligt dus een beetje aan het aantal personen waarmee je reist.

Wij sliepen het grootste deel van de nachten op campings in National Parks of Provincial Parks. Dit drukt de kosten erg. Hieronder kun je de prijzen zelf vergelijken in de tabel.

Ga je ook voor een combi tussen deze twee campings? Dan zou ik rekenen op $25,00 per persoon per nacht. Als je wat luxer wilt en dus vaker particulier gaat dan moet je dit wat opschroeven.

CampingPlaatsKosten per nacht
Camping National Parkwisselend$39,00
Camping Provincial Parkwisselend$31,00
Ucluelet CampgroundVancouver Island$67,00
Silver SageKamloops$46,00
Tsawwassen RV ResortVancouver$80,00
Camping Wild RoseHope$49,00
Camping Waterfowl LakesIcefields Parkway$23,00
Capilano River ResortVancouver$68,00
Manouk zit op een bankje en kijkt uit over een vallei langs Meadows in the Sky Parkway

Hoe duur in benzine in Canada?

Tijdens onze reis maakten wij gebruik van campers. Zoals gezegd zijn dit drie verschillende campers. Ik begin met de twee grote campers tijdens de eerste 24 dagen van de reis.

In totaal hebben wij 9 keer moeten tanken. Dit was niet elke keer van helemaal leeg naar vol, want als we een goedkoop tankstation zagen dan kozen we daarvoor. Ook gingen we soms maar op pad met één camper. Dat was echter meestal de camper van mij en Hugo, dus dat beeld is dan vrij compleet.

In totaal gaven Hugo en ik tijdens de eerste drie weken $1097,64 uit aan benzine. Dat is $45,74 per dag. Wij reden 2790 kilometer in totaal. Onze camper reed ongeveer 1 op 5.

Mijn ouders gaven $1366,77 uit aan benzine. Dit is $56,95 per dag. Zij hadden een camper die meer verbruikt (ongeveer 1 op 4), maar waren met 4 personen. Het verschil is zo klein omdat zij hun camper vaker lieten staan als we een dagje op pad gingen.

Hugo en ik gaven dus $22,87 uit per persoon per dag. Mijn ouders gaven $14,24 uit per persoon bij dag.

Tijdens de laatste 16 dagen reisden Hugo en ik met een kleine buscamper of campervan. Wij maakten toen veel minder kilometers (872 km), want we bleven in de omgeving van Vancouver en Whistler. Wij gaven toen $212,71 uit aan benzine. Dat is $13,29 per dag.

Ik zou voor benzine dus uitgaan van $25 per persoon per dag. Dan zit je sowieso goed, zeker als je bedenkt dat de benzineprijzen tijdens mijn reis vrij hoog waren. Waarschijnlijk ben je zelfs goedkoper uit. De benzineprijzen zijn een belangrijk onderdeel van de kosten van een rondreis door Canada, dus houd die goed in de gaten.

Kosten van (openbaar) vervoer binnen Canada

Canada is echt een autoland. Het openbaar vervoer zul je dus weinig gebruiken. We maakten echter wel wat kosten aan openbaar vervoer.

Als je naar de Rocky Mountains gaat zul je waarschijnlijk ook Lake Louise en Moraine Lake willen bezoeken. Het is het handigst als je dan gebruik maakt van de shuttlebus. Deze kost $8,50 per persoon.

Als je Vancouver Island bezoekt moet je gebruik maken van de ferry. Dit is een dure grap. Je betaalt veel voor een voertuig. En je betaalt per meter, dus hoe langer hij is, hoe duurder het is. Wij betaalden bijna 600 dollar voor de ferrytochten. Voor onze kleine camper was de retourtocht $250,00 met een camper en twee personen. Niet te weinig dus.

Staat Vancouver Island op je lijstje? Budgetteer dan ongeveer $150,00 per persoon aan openbaar vervoer. Dan zit je sowieso goed! Dit bedrag deel je dus door het aantal dagen dat je gaat om een bedrag per dag te hebben.

Uitzicht op Banff vanaf Sulphur Mountain bovenaan de gondel
Uitzicht over Banff vanaf bovenop de berg.

Kosten van de taxi in Canada

Op momenten dat je geen camper (of auto) hebt ben je afhankelijk van het OV. Dit is niet heel goed geregeld in Canada buiten de steden en ook niet per se goedkoop. Voor ons was het makkelijker en goedkoper om de taxi te nemen voor sommige dingen. Wij maakten dan gebruik van Uber.

Met mijn familie waren wij $151,11 kwijt aan taxi’s, voornamelijk van en naar het vliegveld. Dat is maar $1,00 per dag. Ik reken deze niet mee in het budgetoverzicht. Deze kosten kun je meenemen met OV of overige kosten.

Kosten van eten en drinken in Canada

Tijdens deze reis heb ik het eten opgesplitst in categorieën, omdat boodschappen echt wel iets anders zijn dan uit eten gaan. De kosten voor onze boodschappen kun je één kopje omlaag zien.

Wij gaven $1575,82 uit aan eten en drinken in 24 dagen. Dit was een enkele keer uit eten. Verder is het vooral ergens koffie drinken, want dat deden we graag. Het komt neer op $65,66 per dag voor 6 personen, dus $10,94 per persoon per dag. Niet per se duur, toch?

Tijdens de tweede helft van de reis, waarin Hugo en ik samen reisden, gaven we $509,85 uit in 16 dagen. Dat is $31,87 per dag. Dat komt neer op $15,93 per dag. Ietsje duurder dus.

Als je voornamelijk zelf kookt op de camping dan kun je voor eten en drinken ongeveer $15,00 per persoon per dag rekenen.

Kosten van boodschappen in Canada

Ons grootste budget voor eten en drinken waren de boodschappen. We sloegen zoveel mogelijk in bij de Walmart. Onze campers hadden een vriezer, dus dat maakte het makkelijker. De buscamper die Hugo en ik de tweede helft hadden maakte boodschappen wat duurder, want toen waren we aangewezen op de duurdere buurtsupers.

De eerste drie weken gaven we $1570,39 uit aan boodschappen in 24 dagen. Dat is $65,43 per dag. Dat komt met 6 personen neer op $10,91 per persoon per dag. Hoewel ik op reis dacht dat we heel duur aten is dit natuurlijk geen geld.

Tijdens de tweede helft, zonder vriezer of koelkast, gaven Hugo en ik $141,05 uit in 16 dagen. Dat is belachelijk weinig. Dit komt omdat wij nog eten hadden overgehouden van de reis met mijn ouders. Wij hoefden dus alleen nog versproducten te kopen.

Als je groot inslaat kun je dus rekening houden met ongeveer $15,00 per persoon per dag.

Budget voor bezienswaardigheden in Canada

De bezienswaardigheden in Canada kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je zult in elk geval een pas moeten kopen voor de National Parks, want dat is toch waar de meeste mensen voor komen. Het is meestal goedkoper om een jaarpas te kopen. Je kunt het zelf uitrekenen, maar na een paar dagen in de parken is een dagpas als niet meer voordelig.

In totaal gaven we $2508,67 uit in 24 dagen Dat is $104,53 per dag. Met 6 personen kom je dan uit op $17,42 per persoon per dag. In de tweede helft gaven we $355,60 uit in 16 dagen. Dat is $22,23 per dag, of $11,11 per persoon per dag.

Zoals je kunt zien is het dus erg afhankelijk van de bezienswaardigheden die je kiest. Met mijn ouders deden wij bijvoorbeeld een dure walvistocht. Dit vond ik echter meer dan de moeite waard, want we hebben waanzinnige dieren gezien. Ook bezochten we de Athabascagletsjer. Dit vinden veel mensen een tegenvaller, maar wij vonden het erg interessant.

Als je ook wat duurdere dingen wilt doen zou ik dus rekenen op een budget van $15,00 per persoon per dag.

Tour (aantal dagen)Kosten per persoon
Parks Canada Discovery Pass$145 per pas
Revelstoke Railway Museum$11,00
Banff hotsprings$9,25
Britannia Mine Museum$38,80
Audain Art Museum Whistler$21,00
Musical in Vancouver$82,00
Vancouver Police Museum$12,00
Museum of Anthropology Vancouver$18,00
Walvistocht Vancouver Island$147,00
Tour Athabasca Glacier$90,00
Fietshuur Vancouver$43,00
Fietshuur Myra Canyon$46,00
Manouk kijkt uit over Moraine Lake vanaf de Rock pile

Overige kosten in Canada

Naast alle bovenstaande kosten heb je altijd nog extra kosten. Dit zijn bijvoorbeeld souvenirs, een visum, parkeren en de wasmachine.

De souvenirs zijn zo persoonlijk. Wij kochten best wel wat souvenirs, terwijl anderen daar minder waarde aan hechten. Als je veel souvenirs koopt zou ik tussen de $100 en $150 per persoon budgetteren. Dan kun je allerlei leuks kopen. Als je hier minder waarde aan hecht dan verlaag je dit bedrag.

Wij waren $302,81 kwijt aan overige kosten. Dat is $2,10 per persoon per dag. Met de souvenirs erbij kwamen we uit rond de $7,50 per persoon per dag.

Als je boekt via een reisorganisatie, reken dan op dingen als reserveringskosten (€39,50), calamiteitenfonds (€2,50) en SGR-bijdrage (€5,00 per persoon).

Totale kosten rondreis door Canada

In totaal gaven wij € 23.589,05 uit voor 24 dagen in Canada voor zes personen. Dat komt neer op €3931,51 per persoon. Dat is €982,88 per dag voor ons zessen, dus €163,81 per persoon per dag.

Ik denk dus dat je voor de zekerheid het beste 170 euro per persoon per dag kunt nemen voor jouw budget Canada. Dit is exclusief de vliegtickets naar Canada. In onderstaande tabel geef ik nog een beetje een overzicht.

CategorieKosten per dagBudget per dag per persoon
Camperhuur€150,00€75,00
Hotels€160,00€80,00
Campings$50,00$25,00
Benzine$50,00$25,00
OV$6,00$8,00
Eten en drinken$30,00$15,00
Boodschappen$30,00$15,00
Bezienswaardigheden$30,00$15,00
Overige kosten$15,00$7,50
Totaal excl. vlucht€340,00€170,00

Is het mogelijk goedkoper naar Canada te gaan?

Ja, dat is zeker mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een auto te huren en met de tent te kamperen. Een tent kun je redelijk goedkoop aanschaffen in Canada zelf. Kamperen met een tent is heel goedkoop.

Tijdens het kamperen met de Wicked camper rondom Whistler en Squamish kozen wij voor heel goedkope campings, deze waren maar $15,00 per nacht. We hadden dan helemaal geen voorzieningen: er waren niet eens douches op de camping, of stromend water. Dit scheelt je ook behoorlijk wat geld.

Enkele tours en bezienswaardigheden waren ook zeker niet goedkoop. Daar kun je dus op besparen. Ik ben zelf echter van mening dat als je er toch bent je dingen die je graag wilt doen niet moet overslaan. Dan kun je beter wat langer sparen.

Kortom: Canada is zeker geen goedkoop land. Maar mooi is het wel!

Ik ben benieuwd: wat denk jij van dit bedrag? Had je dit verwacht of vind je het erg duur?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Handig overzicht! Ik had het wel verwacht eigenlijk dat het rond dit bedrag zou uitkomen. Wij waren zelfs nog iets meer kwijt denk ik voor 3.5 week IJsland. Wel met hotels, geen campings. Canada lijkt mij geweldig, zou er graag eens een rondreis maken

    1. Ik denk dat Canada echt iets voor jullie zou zijn! Ik had ook dit als budget, dus ik ben ook niet verbaasd. Neemt niet weg dat ik het wel erg duur vind, haha. Goed om te weten dat we voor Ijsland eenzelfde kunnen rekenen. Staat ook ooit op ons lijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.