| |

Hoeveel kosten de Galápagoseilanden zonder cruise?

Misschien wel één van de mooiste en meest bijzondere plekken ter wereld: de Galápagoseilanden. Dit klinkt als een dure en onbereikbare plek, maar dat valt in werkelijkheid heel erg mee. Je hebt een paar vaste kosten die wat hoog zijn, zoals de vlucht erheen, maar zodra je er eenmaal bent, kun je relatief goedkoop genieten van de dieren. Zelf verbleven wij 16 dagen op de Galápagoseilanden. Graag laat ik je zien wat wij toen hebben uitgegeven en hoe dat is onderverdeeld. In Ecuador betaal je met Amerikaanse dollars, dus in die valuta zal ik alle prijzen en kosten geven. Hopelijk kun jij een bezoek aan de Galápagos op deze manier ook waarmaken!

Vlucht

Het duurste onderdeel van een bezoek aan de Galápagoseilanden zonder cruise is denk ik toch wel de vlucht. Voor een retourvlucht vanuit Ecuador ben je toch al snel 400 euro kwijt. Het is mogelijk om te vliegen vanaf Quito en vanaf Guayaquil. Omdat je vanaf Quito via Guayaquil vliegt, kan het goedkoper zijn om het vanuit Guayaquil te doen. Als je echter rondreist in Ecuador is het misschien wel zo handig om heen te vliegen op de één en terug op de ander.

Je kunt op de Galápagos kiezen uit twee vliegvelden: Baltra en San Cristóbal. Het is aan te raden om ook hier een roundtrip te kiezen, waar je aankomt op de één en teruggaat vanaf de ander. Zelf zou ik dan naar Baltra toegaan. Dit eiland ligt boven Santa Cruz, waarop je het dorp Puerto Ayora kunt vinden. Vanuit daar is het meeste te regelen, dus wat mij betreft een fijn beginpunt.

Kosten: €400,13 per persoon

De vlucht boekten wij via de website, waardoor we in euro’s hebben betaald. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat de euro evenveel waard is als de dollar in mijn totaal: in werkelijkheid is de koers gunstig en kom je goedkoper uit.

Zeeleeuw
Overal liggen zeeleeuwen te chillen op de Galápagoseilanden.

Toegang

Op het vliegveld van Guayaquil betaalt je 20 dollar. Je krijgt dan een soort toegangsformulier voor de Galápagoseilanden.

Meteen als je aankomt op de Galápagoseilanden betaal je de National Park Fee. Alle eilanden zijn onderdeel van het natuurpark. Dat betekent dat er veel regels gelden: je mag de dieren bijvoorbeeld niet aanraken en voeren. Ook mag je geen plantaardige of dierlijke producten vervoeren tussen het vasteland en de eilanden, maar ook niet tussen de verschillende eilanden. De National Park Fee is voor ons 100 dollar per persoon.

Tot slot betaal je voor het eiland Isabela ook nog een tax van $10. Dit doe je meteen als je van de boot afkomt. Omdat veel mensen die eilandhoppen dit eiland bezoeken, heb ik deze ook meegerekend.

Kosten: $240 (dus $120 per persoon)

Kosten Galapagos
Met het betalen van de National Park fee heb je daarna gratis toegang tot deze bijzondere dieren.

Eten

Gelukkig kun je voor weinig geld rondkomen op deze mooie eilanden. Voor ontbijt raad ik aan de supermarkt of bakker te bezoeken. Wij haalden elke dag broodjes (vaak de avond ervoor). Bij de supermarkt kochten we jam, sap en theezakjes. We konden daarvoor prima ontbijten. De supermarkt is vrij duur op de eilanden, omdat alle producten worden ingevoerd vanaf het vasteland. Er is dus meer keuze qua eten, maar dit was de goedkoopste optie. Het is ook prima voedzaam voor een paar dagen.

Voor lunch en diner heb je meer opties. Je kunt natuurlijk zelf lunch maken door dezelfde aanpak als het ontbijt. Op veel plekken kun je echter ook terecht voor almuerzos. Je kunt dan tussen de 5 en 10 dollar per persoon een lunchmenu krijgen. Dit bestaat uit een soep, een hoofdgerecht en sap. Voor het hoofdgerecht heb je vaak keuze, voor de soep soms ook. Ik heb zelf een paar keer kreeft gegeten als hoofdgerecht in een dergelijk menu! Voor het avondeten kun je op veel plekken ook terecht voor een merienda. Dit is een beetje hetzelfde principe als de almuerzo. Voor elk eiland zal ik een blogpost schrijven met mijn tips voor onder andere eten en drinken.

Charles Binford
In de avond gaan alle tafeltjes de straat op in Charles Binford.

Tot slot heb ik nog de snacks, die heb ik meegerekend met het eten. Bij ons kwam dit neer op ongeveer $40. Hierbij heb ik dingen gerekend als een kopje koffie, een ijsje, ergens een drankje doen of een lekker broodje bij de bakker.

Kosten: $352,10 (dus $22 per dag) voor twee personen

Slapen

Voor slapen kun je het zo luxe maken als je zelf wilt. Wij kozen voor hostels met simpele opties. Dit is wel duurder dan op andere plekken in Zuid-Amerika, maar zeker prima te betalen. Wij waren bijvoorbeeld tussen de 25-40 dollar per nacht kwijt voor een kamer. Je hebt dan een privékamer met badkamer. In veel gevallen hadden wij ook warm water. Ook konden we vaak drinkwater krijgen, soms gratis, soms voor een heel klein bedrag. We hebben aan het einde in een wat duurdere kamer gezeten, omdat het aan het einde van onze reis was en we graag iets mooiers wilden.

Kosten: $493 (dus $32,87 per nacht) voor twee personen

Transport

Onder transport valt alle vervoer op de eilanden. Dit is zijn de taxi’s op de eilanden (vanaf het vliegveld bijvoorbeeld), taxiboten en de ferries tussen de eilanden ($30 per persoon per keer). Het gaat hier niet om taxi’s of fietsen die we namen om het eiland te bekijken, die hebben we toegevoegd aan activiteiten.

Kosten: $215,10 (dus $13,44 per dag) voor twee personen

Snorkelen Pinzón
Snorkelen bij Pinzón.

Dagtours

De grootste kostenpost op de Galápagoseilanden zijn toch wel de dagtours. Er worden veel verschillende tours aangeboden en het is helemaal aan jou hoeveel je er doet. De tours zijn tussen de 100 en 200 dollar per keer. Ze liggen meestal rond de 100-120 dollar, maar af en toe heb je een duurdere uitzondering. Zelf hebben wij veel dagtours gedaan: Pinzón, North Seymour en Mosquera, Los Túneles, Bartolomé, Española en San Cristóbal 360. Deze zes tours zijn een flinke aanslag op het budget. Persoonlijk vond ik ze elke cent waard, maar je kunt wel besparen door er minder te doen. Dat is een afweging die je zelf moet maken.

Kosten: $1760 (dus $110 per dag) voor twee personen

Activiteiten

Naast de dagtours en cruises kun je ook allerlei dingen doen op de eilanden zelf. Je kunt veel acitiviteiten op de Galápagoseilanden gratis doen, omdat je al toegang hebt betaald tot het National Park. Dit scheelt dus veel geld! Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt.

Kosten: $70 (dus $4,38 per dag!) voor twee personen

La Lobería
Tussen de zeeleeuwen op het strand van La Lobería: gratis!

Souvenirs

Omdat het een heel bijzondere locatie is, wilden wij ook wat souvenirs meenemen. Zo hebben we beiden een T-shirt gekocht, heb ik een magneetje voor mijn slechte-souvenir-magneten-collectie en hebben we nog een kleine blue-footed boobie bijvoorbeeld. Dit kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Kosten: $50

Totaal

Omdat wij aan het einde van onze reis naar de Galápagoseilanden gingen, wisten we dat we onder budget zaten met deze reis. We hebben daarom wat meer uitgegeven dan anderen misschien zouden doen. De Galápagos kunnen zeker met een budget, maar goedkoop zal deze bestemming nooit worden.

Kosten: $4000,46 voor twee personen

Wij komen dus uit op $125 per dag per persoon. Met de huidige gunstige wisselkoers is dat slechts 106 euro.

San Cristobal haven
Het blauwe water in de haven van San Cristóbal.

Budget

Maar wat heb je nu nodig? Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt. Ik zou van de volgende kosten uitgaan als je naar de Galápagoseilanden gaat:

  • Slapen: $25 (dit is vaak per kamer, soms kun je korting krijgen voor 1 persoon)
  • Eten: $15 per persoon per dag (3 maaltijden per dag)
  • Transport: $102,50 per persoon ($90 voor ferries, $25 voor de taxi van/naar Baltra)
  • Toegang: $140 per persoon (zie kopje toegang voor de uitleg)
  • Vlucht: $400 per persoon
  • Dagtours: $150 per tour (je kunt zo vaak of weinig gaan als je zelf wilt, maar doe er minstens één)

Hopelijk kun je zo zelf een beetje uitrekenen hoeveel budget je nodig hebt. Het kan zeker goedkoper dan wij hebben gedaan door minder dagtours te doen, maar het kan ook zeker duurder.

Wat denk jij van deze kosten? Had je dit verwacht of dacht je dat het duurder zou zijn?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Dat vind ik eigenlijk echt supergoed meevallen qua prijs! Zelfs de vluchten! Naar Australië of Azië lig je algauw aan ’t dubbele! De dag tours zijn wat duur, maar het lijkt me moeilijk om zo’n dingen zelf te doen, dus ook dat vind ik eigenlijk best goed meevallen. Echt aangenaam verrast door dit totaal! Toch eens denken of dit niet mijn volgende bestemming wordt! Ziet er prachtig uit daar!

    1. De vluchten zijn wel vanuit Ecuador hè! Dus daar moet je ook nog naartoe. Dat tikt wel aan. Je kunt heel goed veel dingen gratis doen, daar ga ik binnenkort ook over schrijven 🙂 Maar het is echt een prachtige bestemming!

    1. Ik wilde het inderdaad niet over laten komen als goedkoop, maar het is zeker wel te doen. Dus zet het op je bucketlist 😉 Ik word wel blijer van jullie kosten, Azië is wat dat betreft zeker een goede plek voor mij, want ik word arm van deze reizen, haha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.