|

Budget Peru: wat kost reizen in Peru?

Hoe duur is Peru? Aan de hand van mijn bijgehouden kosten van twee reizen door Peru help ik jou een budget voor Peru te bepalen. Wat kost reizen in Peru als backpacker en waar kun je eventueel op besparen? Van accommodaties tot eten en van tours tot vervoer.

Manouk op een rots naast het felblauwe water van Laguna Paron in Peru
Laguna Parón

Voor onze grote reis naar Zuid-Amerika wilde ik graag goed bijhouden hoeveel we al uitgegeven hadden, zodat we niet per ongeluk halverwege de reis al door ons budget heen zouden zijn. Ik had daar zo’n handige app voor gevonden dat ik dat vanaf nu elke reis zo bijhoud.

Ik hou mijn financiën bij in app Trabeepocket. Zelf heb ik gekozen voor de betaalde versie (eenmalig 3 á 4 euro), zodat ik zelf categorieën kan maken en meerdere valuta per reis kan gebruiken. Het is echter ook mogelijk de app gratis te gebruiken: de standaard categorieën zijn al heel uitgebreid en als je maar 1 land bezoekt of bijvoorbeeld in de Eurozone reist is dat voldoende.

Valuta in Peru: waar betaal je mee?

In Peru betalen ze met de Peruviaanse sol. Het meervoud hiervan is soles. Officieel heeft de valuta van Peru nuevo sol, maar ze gebruiken de munt al sinds 1991. Echt nieuw is deze dus niet meer te noemen. De wisselkoers verandert natuurlijk steeds, maar als je het aantal soles deelt door vier dan heb je ongeveer het bedrag in euro.

De munteenheid van Peru is al vrij oud: in de 19e eeuw betaalden ze al met zilveren soles. Deze waren echter meer waard in zilver dan de munt zelf waard was, waardoor de munten vooral als zilver werden verkocht. Later werd de sol weer ingevoerd, maar niet meer zilver. Door devaluatie van de munt werd deze vervangen door de inti, maar ook die devalueerde. Daarom hebben ze sinds 1991 de nieuwe sol.

In Nederland en andere Europese landen gebruiken we een €, in Amerika een $: in Peru is de afkorting van de munteenheid meestal PEN (of gewoon sol of soles).

Naast de sol is het gebruikelijk om voor sommige dingen te betalen met Amerikaanse dollars. Vooral tours in Cusco hebben dit het liefst. Gelukkig is het mogelijk dit uit pinapparaten te halen in Peru, maar let goed op dat je een maximum per dag kunt pinnen! Als je een dure tour moet betalen moet je dus soms al eerder beginnen met pinnen. En het gaat per Nederlandse dag: wij hebben weleens gehad dat we de volgende ochtend in Peru niet konden pinnen, omdat de dag in Nederland nog niet voorbij was.

Man met gebreide roze muts leunt tegen een muurtje op het eiland Taquile in het Titicacameer
Het eiland Taquile in het Titicacameer

Budget Peru

Peru is zeker niet één van de duurste landen van Zuid-Amerika. Het is redelijk betaalbaar om rond te reizen. Hoe minder veeleisend je bent hoe goedkoper het is. Maar door de grote afstanden in het land en de unieke tours kan het toch oplopen.

Bekijk ook mijn tips voor de ideale route door Peru.

Kosten van vervoer naar Peru

Deze kostenpost wisselt erg. Mensen kunnen regelmatig retourvluchten naar Lima vinden rond de 600 euro. Omdat wij meerdere maanden naar Zuid-Amerika gingen hebben wij een retourvlucht genomen met verschillende bestemmingen: wij vlogen naar Lima en terug vanaf Guayaquil. Deze was 1029 euro per persoon, maar dat ligt dus vooral aan het feit dat we het prettig vonden rechtstreeks te vliegen met KLM en dus geen retour namen naar Lima.

Lima is overigens het beste startpunt voor Peru als je vanuit Nederland komt. Dit ligt namelijk nog op zeeniveau, zodat je niet meteen geconfronteerd zult worden met hoogteverschil en hoogteziekte. Dit kun je dan eventueel rustig opbouwen. En wist je dat je, als je voldoende tijd hebt, Peru heel goed kunt combineren met Bolivia? De grensovergang tussen Peru en Bolivia is heel goed te doen.

Als ik met KLM middenin de zomer (juli) kijk kom ik op prijzen van rond de 700-800 euro per persoon. Je kunt hier op besparen door breder te kijken of over te stappen natuurlijk, of door buiten het hoogseizoen te reizen.

Kosten van accommodaties in Peru

Tijdens ons eerste verblijf in Peru waren wij 37 dagen in het land. Dit is onderbroken doordat wij ook op pad gingen in Bolivia, maar ik heb uiteraard alleen de uitgaven en dagen dat we in Peru waren geteld.

Wij gaven uiteindelijk 1.864,60 soles uit aan accomodaties in Peru. Dat kwam met de wisselkoers van toen uit op € 487,97. Dat is ongeveer 13,55 euro per nacht. Kortom: megagoedkoop!

Nu is het goed om te weten dat je in Peru enkele tours kunt doen waar accomodatie bij inbegrepen zit. Zo gingen wij 5 nachten de jungle in en sliepen wij 3 nachten in tenten tijdens de Inca Trail. Ook namen wij enkele nachtbussen. Maar zelfs als je dit eraf trekt kom je niet heel duur uit. Gemiddeld zou ik uitgaan van ongeveer 25 euro per nacht voor een privékamer voor twee personen in een hostel.

Hugo en ik reizen graag goedkoop. Hoewel ik een fijn hotel goed kan waarderen is het wel zo dat ik het zonde vind om daar veel aan uit te geven. Regelmatig zijn we hele dagen op pad, dus dan is het nergens voor nodig om een heel fancy hotelkamer te hebben. Je slaapt er toch alleen maar in. Wij boekten meestal een privé tweepersoonskamer. Soms met gedeelde badkamer, enkele nachtjes in een dorm omdat we Cusco vrij prijzig vonden met alle excursies. Het scheelt in Peru weinig of je een privékamer neemt of een slaapzaal als je met meerdere personen reist.

Met mijn zusje was ik 16 dagen in Peru. Wij betaalden slechts 104,07 euro aan accommodaties, maar wij kregen ook enkele nachten in Lima vanwege haar gewonnen prijs. Ik denk dat dit ongeveer 10 nachten waren: ook heel goedkoop dus. Dit kwam ook deels doordat we overstapten naar een supergoedkoop hostel in Huaraz, omdat onze originele keuze in verbouwing was en onze kamer een extreme verflucht had.

Hieronder accommodaties in Peru waar ik heb geslapen en die ik aanraad. Als je op de naam klikt kun je de accommodatie bekijken.

NaamLocatiePrijs per nacht (2 personen)
Casa CieloLima/
Ciudad del LagoPuno100 soles (privékamer)
Desert Nights HostelHuacachina99 soles (privékamer, wel gehorig)
Casa de Mama TreehouseCusco92 soles (privékamer)
Mama SimonaCusco92,40 soles (dorm)
Hospedaje Casona MoyaArequipa89,50 soles (privékamer, gedeelde badkamer)
Hospedaje KitamayuPisac120 soles (privékamer)
Hotel Jorge ChavezTrujillo70 soles

Kosten van (openbaar) vervoer binnen Peru

In Peru zelf moet je je natuurlijk ook vervoeren. De meeste mensen in Peru maken een rondreis, waardoor deze kosten extra belangrijk zijn. Ik ken bijna niemand die een stedentripje naar Lima maakt 😉 Maar wat kost dat dan?

Tijdens onze eerste reis in Peru gaven wij 642 euro uit aan vervoer binnen Peru. Omdat we dit soms in soles en soms in dollars moesten betalen geef ik je alleen even het omgerekende bedrag. Wij waren natuurlijk vrij lang in Peru dus dan loopt dit op. Het komt neer op €17,35 per dag voor twee personen. Dit in inclusief alles: lange busreizen, taxiritjes in steden en vluchten binnen het land.

Goedkoop? Zeker niet. Maar verkijk je niet op hoe groot Peru is: de langeafstandsbussen leggen echt flinke afstanden af. Daarom kozen wij soms luxere stoelen om lekkere te zitten en slapen. Ook vlogen wij van Cusco terug naar Lima. De busrit daartussen is heel lang en gaat dwars door de Andes, want ons met mijn wagenziekte een heel slecht idee leek. Omdat wij hier een domme tactiek toepasten (kijken of we op het vliegveld een lastminute ticket konden krijgen) waren we hier samen 250 euro aan kwijt. Mijn zusje en ik waren later iets minder kwijt voor twee retourvluchten tussen Lima en Cusco.

Samen met mijn zusje was ik 404,97 euro kwijt aan vervoer in 16 dagen. Omdat wij slechts twee weken hadden hebben wij hier wat meer aan uitgegeven, zoals de retourvlucht Cusco. Als je meer tijd hebt zou ik rustig naar Cusco reizen, wat natuurlijk scheelt in de kosten. Wij waren toen dus ruim €25,00 per dag kwijt met twee personen.

Gekleurde roodgroene bus in Lima met een man die uit het raam hangt om mensen over te halen mee te gaan
Bus in Lima

Kosten van eten en drinken in Peru

Tijdens onze eerste reis heb ik het eten opgesplitst in categorieën, omdat ik het toen fijn vond te zien waar we om moesten besparen als we niet uit zouden komen. Dat was echter totaal niet het geval.

Wij gaven 1721,10 soles uit aan maaltijden en 335,90 soles aan snacks. Samen is dat 2057 soles. En dat komt neer op €541,22 euro. Oftewel €14,63 per dag voor twee personen.

Ook dit beeld is een beetje vertekend. Soms kregen we eten tijdens tours, zoals bijvoorbeeld de Inca Trail, jungletocht of Rainbow Mountain. Ook zit soms het ontbijt inbegrepen bij een overnachting (maar ook vaak niet). Met mijn zusje kwam het neer op €351,81 oftewel €22,00 per dag voor twee personen. Hier zat een aantal keer ontbijt buiten en eten tijdens de Inka Jungle Trek, want die kosten hoorden bij het hotel of de tour. Maar echt veel duurder dan dit hoef je niet te verwachten.

Hugo en ik aten eigenlijk bijna 100% van onze maaltijden buiten de deur en ook met mijn zusje kookten we eigenlijk nooit zelf. Je kunt het dus eventueel goedkoper maken, maar echt duurder is onnodig. Voor de zekerheid zal ik het een beetje naar boven afronden in de eindconclusie.

Bord met kip en groene saus en bloemetjes bij Organika in Cusco
Uit eten bij Organika in Cusco

Budget voor bezienswaardigheden in Peru

Bezienswaardigheden bezoeken in Peru in niet duur. Er zijn wel wat dingen waar je entree voor moet betalen, maar het is allemaal niet zo prijzig als je zou denken. Bijvoorbeeld Machu Picchu is niet goedkoop, maar dat zit vaak in je tour (bijvoorbeeld Inca Trail of Inka Jungle Trek). De tours bespreek ik hieronder.

Hugo en ik gaven slechts €192,35 uit aan bezienswaardigheden. Dat is €5,20 per dag voor twee personen. Geen geld toch? En ik houd van musea, free walking tours en kerken bijvoorbeeld. Wij bezoeken in verhouding dus veel bezienswaardigheden op reis.

Met mijn zusje werd het €43,41. Dat is slechts €2,71 euro per dag. Ik zou me er dus niet teveel zorgen over maken.

Witte muur met ervoor rode bloemen in het Santa Catalina klooster in Arequipa
Santa Catalina klooster in Arequipa

Budget voor tours in Peru

Voor ons was dit één van de allergrootste kostenposten. Maar dat komt ook omdat we zo min mogelijk wilden besparen op ervaringen. Waarom zou je helemaal naar Peru reizen als je vervolgens geen geld hebt om dingen te doen?

Hugo en ik hebben twee bijzonder gekke dingen gedaan in Peru: de Inca Trail lopen en een bezoek brengen aan Parque Natural Manu van bijna een week. Deze twee kostenposten laten de prijs flink oplopen. Laat je dus niet meteen afschrikken, want ik pak ook de alternatieven erbij.

Let op: ik reken fooien en andere dingen mee in deze bedragen. Elke tour heeft wel extra kosten als hot pools, entree of iets anders van enkele soles.

In totaal gaven wij in 37 dagen voor twee personen maar liefst €1678,94 uit aan tours. En het erge is dat dit nog exclusief de Inca Trail is van 715 euro per persoon. Als je die meerekent komen we uit op €3108,94. Ja, echt. Zelfs met de lange tijd is dat nog heel duur: €84,00 per dag.

Benieuwd naar hoe je de Inca Trail boekt en waarom deze zo duur is? Ik verzamelde alles wat je moet weten als je de Inca Trail wilt boeken.

Manouk met rugzak kijkt uit over de kloof Colca Canyon
Colca Canyon

Dit kan zéker goedkoper. Ons bezoek aan de jungle werd ingegeven door het feit dat we minder tijd doorbrachten in Peru en Bolivia dan we eerst dachten, waardoor we graag de jungle wilden bezoeken. We besloten al snel dit vanuit Cusco te doen. Onze tot dan toe nette manier van reizen gaf ons ruimte voor een uitspatting. Wij gaven ieder 700 euro uit aan de zesdaagse jungletour. Dit was één van de hoogtepunten van de reis, maar niet van tevoren gebudgetteerd en kon echt omdat we ruimte hadden. Je kunt ook minder dagen gaan voor de helft bijvoorbeeld. Zonder deze jungletour kom je al uit op €1708,94, oftewel €46,19 per dag voor twee personen.

Verder kozen wij voor de originele Inca Trail. Dit is een duur grapje. Ik vond het helemaal de moeite waard en zou er weer voor kiezen, maar je kunt natuurlijk ook een alternatief kiezen. Hugo en ik betaalden €715,00 per persoon voor de Inca Trail. Met mijn zusje deed ik de Inka Jungle Trek. Deze kostte slechts €155,00 per persoon. Als Hugo en ik dit ook hadden gedaan, dan hadden we slechts €588,94 uitgegeven aan tours. En dan kom je uit op slechts €15,92 euro per dag.

Ter vergelijking: met mijn zusje gaf ik 387,98 euro uit aan tours. Dat is €24,25 euro per dag voor twee personen. Al een stuk schappelijker, vind je niet?

Voor het volledige beeld (mocht je wel dure tours willen doen en en inschatting willen maken) zijn dit kosten die ik gemaakt hebt tijdens de twee trips (exclusief fooien en kleine extra’s tijdens een tour):

Tour (aantal dagen)Kosten per persoon
Inca Trail (4 dagen)715 euro
Manu National Park (6 dagen)700 euro
Inka Jungle Trek (4 dagen)155 dollar
Rainbow Mountain (1 dag)80 soles
Laguna Paron (1 dag)55 soles
Laguna 69 (1 dag)35 soles
Sandbuggy en sandboarden Huacachina40 soles
Vliegen over Nazcalijnen215 soles
Titicacameer (2 dagen)130 soles
Het veelgekleurde Rainbow Mountain in Peru
Rainbow Mountain

Overige kosten in Peru

Naast al deze categorieën heb je natuurlijk ook nog enkele andere kosten. Bij ons zijn dit bijvoorbeeld toiletbezoekjes, kleding laten wassen, zeeziektepillen en souvenirs.

Wij gaven uiteindelijk 344 soles uit aan souvenirs. Dit komt neer op ongeveer €2,50 per dag. Dit zijn ansichtkaartjes en postzegels, de welbekende lamatruien, hoedjes tegen de zon en wat kleine souvenirs als sieraden en een portemonneetje. Ook verzamel ik magneten. Dit kun je zo gek maken als je wilt, maar echt duur is het allemaal niet. Een trui kost ongeveer 35 tot 40 soles.

De andere kosten waren voor ons 185,55 soles. Het duurste waren de slaapzakken die we huurden voor de Inca Trail. Het is net iets meer dan een euro per dag. Met mijn zusje gaven we slechts €9,95 uit in 16 dagen, dus nog minder dan een euro per dag.

Kleurrijke souvenirs voor toeristen op de markt in Cusco in Peru
Souvenirs kopen op de markt in Cusco

Totale kosten Peru

In totaal gaven wij € 1.841,57 per persoon uit voor 37 dagen in Peru. Hierin hebben wij allerlei toffe en dure tours gedaan. Het komt neer op €99,54 per dag voor ons samen, dus €49,77 per persoon per dag.

Mijn zusje en ik gaven €83,69 uit per dag, dus €41,85 per persoon per dag. We hebben enkele nachten hotel niet zelf betaald, dus dat komt denk ik redelijk neer op hetzelfde bedrag. Ik denk dus dat je voor de zekerheid het beste 50 euro per persoon per dag kunt nemen voor jouw budget Peru. Dit is exclusief vervoer naar Peru toe.

CategorieKosten per dagBudget per dag per persoon
Accommodaties€25,00€12,50
Vervoer€18,00€9,00
Eten en drinken€25,00€12,50
Bezienswaardigheden€4,00€2,00
Tours€25,00€12,50
Overige kosten€1,00€0,50
Totaal excl. vlucht€98,00€49,00

Is het mogelijk goedkoper naar Peru te gaan?

Ja, dat is mogelijk. Hugo en ik gingen in al onze maanden in Zuid-Amerika drie keer per dag uit eten, tenzij het ontbijt inbegrepen zat in het hostel. En ook dat kun je zo duur of goedkoop maken als je wilt. Zo aten wij regelmatig wat luxer (bijvoorbeeld in Lima, dat bekend staat om haar goede restaurants), probeerde Hugo een heerlijk stukje alpacavlees en aten we de traditionele cavia. Dat zijn allemaal niet per se goedkope opties. Maar we hebben ook spotgoedkoop gegeten: voor 12 sol per persoon op de markt in Arequipa zaten we lekker ceviche te eten. Wij hebben zo goedkoop gegeten als dit en zo duur als 60 sol per persoon.

Persoonlijk vind ik verder dat je niet moet willen besparen. Als je toch een dergelijke reis maakt, zorg dan dat je ervan kunt genieten. En hoe langer je gaat hoe goedkoper het word!

Wij dachten soms dat het wellicht goedkoper was om dingen zelf te regelen en niet met een tour te gaan. Zo gingen wij zelf op pad in de Colca Canyon, zonder gids of tour. Dit vonden we heel tof en raad ik zeker aan, maar het was niet per se voordeliger dan georganiseerd reizen.

Wat vind je van dit bedrag? Is het duurder of goedkoper dan je had verwacht?

Pinterestafbeelding Budget Peru: hoeveel kost reizen door Peru?
Bewaar op Pinterest!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Al met al best een prijzig land denk ik. Wij waren jaren geleden in Peru, maar het was onze eerste reis buiten Europa en hebben toen veel vooraf geboekt en ter plekke ook een aantal tours gedaan. Voor toen prima, maar dat zou ik tegenwoordig heel anders (en dus ook voordeliger) doen.

 2. Leuk om jullie overzicht te zien, dat hebben jullie nog netjes gedaan! Ik was voor een maand bijna €3000 kwijt, maar dat is inclusief vluchten en Inca Trail. Ik koos ook vaak voor de wat luxere bussen op lange afstanden (en dan ook het liefst 1e klas, haha!)

  1. Ik denk ook eigenlijk dat het duurder is als je korter gaat. Jij hebt wel echt waanzinnig toffe dingen gedaan ook in Peru, dus dat mag ook wel. Je moet jezelf soms ook trakteren 😉

 3. Wat leuk om te lezen! Ik heb Latijns-Amerika studies gestudeerd en het lijkt me geweldig om een keer naar Peru te gaan. Ik vind vooral alles over de inheemse cultuur erg interessant. Hoe vonden jullie de cavia trouwens? Waar smaakt die naar?

  1. Oh dat kan ik me voorstellen! Ik vond alles over de Inca’s maar ook de andere culturen in het noorden superinteressant. Ik vond de cavia een beetje apart, haha. Het smaakt niet heel bijzonder ofzo en er zit heel weinig vlees aan. Niet vies maar ook geen aanrader ofzo!

 4. Peru wil ik heel graag bezoeken, dus een heel fijn overzicht dit! Ik schrik wel van de prijzen voor de tours, maar goed, ik zou daar ook echt niet op willen besparen. Zo zonde inderdaad om helemaal naar Peru te reizen en vervolgens op heel veel dingen te moeten besparen. Peru lijkt me fantastisch! Hele mooie foto’s 🙂

  1. De tours zijn inderdaad wel duur, maar eigenlijk vooral de eerste twee die ik noem. De rest valt wel mee, vooral omdat eten en slapen ook inbegrepen zit bij veel tours. Het is inderdaad een prachtig land!

 5. Handig overzicht. Ik had van tevoren verwacht dat het budget een stukje hoger zou liggen, het valt me eigenlijk heel erg mee! Laten we hopen dat we snel weer mogen. ?

  1. Ik hoop het ook! Ik ben blij dat het je meevalt. Ik vind het zelf een goed betaalbaar land. De tours zijn wel prijzig, maar je kunt natuurlijk naar eigen inzicht boeken.

 6. 1.840 per persoon voor 37 dagen Peru vind ik reuze meevallen! Er zijn zat mensen die dit aan een 2- of 3-weekse reis uitgeven. Sommige tours zijn wel inderdaad heel duur lees ik, maar ik wil er zeker een keer naartoe! Het staat al op m’n lijstje sinds ik in de jaren 90 na mijn studie een paar jaar op een reisbureau werkte waar het veel geboekt werd, dus hopelijk komt het er ook echt eens van!

  1. Ik denk ook altijd dat langer vaak goedkoper is, omdat je de dure tours uitsmeert over een langere periode. Ik hoop dat je er een keertje aan toe komt! Maar er is zoveel moois op de wereld, is soms lastig kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.