| |

Grensovergang tussen Peru en Bolivia: hoe werkt dat?

Veel mensen combineren een reis naar Peru met Bolivia, al is het alleen om de zoutvlaktes van Uyuni te bezoeken. Dat vind ik, als je genoeg tijd hebt, een heel goed idee, want er is in beide landen heel veel moois te ontdekken. Om van het ene land in het andere te komen moet je natuurlijk wel de grens oversteken. Daarom vertel ik je in dit artikel alles over de grensovergang tussen Peru en Bolivia. Dat kan wat meer georganiseerd met de bus en op eigen gelegenheid. Ik heb beide geprobeerd en zal ze dus ook allebei bespreken.

Peru en Bolivia zijn twee landen in Zuid-Amerika die je heel goed kan combineren. Je begint de reis dan vaak in Peru. Halverwege de route door Peru, bijvoorbeeld nadat je Puno hebt bezocht, maar je een rondreis door Bolivia. Je kunt daarna terug naar Peru om je reis af te maken. Of misschien nog verder door te reizen!

Visum

Allereerst even wat informatie over beide landen. Gelukkig heb je voor zowel Bolivia als Peru als Nederlander geen visum nodig dat je al van tevoren moet regelen.

Peru

In Peru mag je maximaal 183 dagen verblijven zonder visum. Maar meestal krijg je een stempel voor 90 dagen als je het land binnengaat. Je hebt voor Peru een paspoort nodig dat minstens nog zes maanden geldig is en met minstens 1 lege pagina voor de stempels.

Officieel is het nodig om te kunnen bewijzen dat je het land weer uitgaat. Als je een retourticket Lima hebt geboekt bijvoorbeeld dan is er niets aan de hand. Indien je verder reist, dan moet je officieel bewijs hebben. Bij ons is hier niet naar gevraagd. Wil je hier niet op gokken? Dan kun je het best vast een (goedkoop) busticket het land uit boeken. Zelf hadden wij wel een retourticket naar Nederland vanuit Ecuador, dus ik denk dat we dat eventueel ook hadden kunnen gebruiken. Helaas heb ik er verder dus geen ervaring mee, want ze vroegen het simpelweg niet.

Bolivia

Ook voor Bolivia is het gelukkig een kwestie van een stempel op de grens. Ook hier mag je maximaal 90 dagen blijven met jouw stempel. Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is.

Ook voor Bolivia heb je officieel een uitreisbewijs nodig, maar ook hier is het bij ons niet gevraagd. Voor de zekerheid is een uitreisbewijs natuurlijk wel slim, maar ik was hier op dat moment niet van op de hoogte.

Tot slot heb je voor Bolivia een bewijs nodig van jouw gele koorts-vaccinatie. Hiervoor is het vaccinatieboekje voldoende. Bij ons is dit wederom niet gevraagd, maar wellicht doen ze dat wel als je veel stempels hebt van landen met een hoger risico, dus zorg dat je deze paraat hebt.

het stadje Kasani in Bolivia
Kasani, gezien vanaf het immigratiekantoor in Bolivia.

Tijdsverschil

Let op: in Bolivia is het één uur later dan in Peru!

1. Grensovergang met de bus

Wellicht de makkelijkste manier om de grens over te steken: met de bus! Je boekt een ticket bij een busmaatschappij naar een stad in Bolivia, je stapt in en je hoeft nergens meer over na te denken. Ik laat je graag zien hoe dit in zijn werk gaat.

Van Peru naar Bolivia

Zelf namen wij de bus van Puno, waar we het Titicacameer hadden bezocht, richting La Paz. We boekten een ticket bij de maatschappij Tour Peru. Dat betekende backpacks in het ruim van de bus en lekker onderuit zakken in de stoelen.

Toen we na zo’n twee uur in de buurt van de grens kwamen, deelde de begeleider in de bus de formulieren uit die je in moet vullen om Bolivia in te komen. Dat scheelt weer, want dan hoef je dit niet meer te doen bij de grens. De begeleider sprak ook Engels, dus geen zorgen als je geen Spaans spreekt.

Nog een stukje voor de grens stopt de bus bij een wisselkantoor. Volgens de begeleider in onze bus is dit omdat de wisselkoers hier gunstiger is dan bij de grens. Als je alleen naar Copacabana reist, dan kun je zelf kijken wat je doet. Maar let op: reis je door naar La Paz, dan raad ik je aan wat soles te wisselen voor bolivianos! Verderop in de reis moet je namelijk betalen voor de veerpont (dit leg ik later uit, na de grensovergang).

Bus in Peru voor de grensovergang
Met de bus bij het wisselkantoor voor we richting de grens gaan.

De grensovergang tussen Peru en Bolivia

Na deze korte stop (die ik persoonlijk vrij lang vond duren) stap je weer in en rijd je het laatste stukje naar de grens. Hier moet iedereen de bus uit. De backpacks blijven onderin de bus liggen, want de bus rijdt daarna de grens over. Ik raad je wel aan om je daypack mee te nemen en deze niet in de bus te laten liggen, want niet iedereen stapt tegelijk weer in.

Eenmaal uitgestapt is het tijd om in de rij aan te sluiten voor de grensovergang. Je staat eerst in de rij bij het kantoortje in Peru voor de exitstempel. Als je via een vliegtuig Peru binnen bent gekomen dan heb je waarschijnlijk geen formulier in hoeven vullen toen je het land binnenkwam. Ben je over land binnengekomen, dan heb je die wel. Deze moet je dan ook inleveren.

Immigratiekantoor Peru
Het immigratiekantoortje in Peru.

Wachten, wachten, wachten..

In de lange rij hoef je je niet te vervelen, want er komen soms mensen die de rij langsgaan om vragen te stellen over jouw verblijf in Peru. Deze kun je gerust beantwoorden, want ze vragen verder geen gegevens. Ik denk dat het is om een beeld te creëren van wat toeristen in het land doen. Ze vragen dus hoe lang je bent geweest en wat voor soort accommodaties je gebruikt hebt en dergelijke.

lange rij bij immigratiekantoor Peru
De lange rij bij het kantoortje om Peru te verlaten.

Met de exitstempel op zak kun je de grens over wandelen. Dit is simpel: volg gewoon de weg en loop onder de poort door. Daar zie je meteen aan je linkerhand het kantoortje van Bolivia. Ook hier sluit je weer in de rij aan voor je entreestempel. Je levert samen met jouw paspoort het ingevulde formulier in om de stempel te krijgen.

Als je de stempel hebt mag je in principe de bus weer in. Afhankelijk van hoe snel je in de rij bent gaan staan moet je nog wachten op de rest van de mensen in de bus.

Van Copacabana naar La Paz

De bus rijdt vervolgens verder naar Copacabana. Dat is verder vrij overzichtelijk en daar hoef je niets voor te doen. Indien je, zoals wij, van Copacabana meteen doorreist naar La Paz, dan moet je hier overstappen op een andere bus. De reden hiervoor is denk ik dat de Peruaanse bus dan weer terugreist naar Peru. Vergeet je backpack dus niet!

Na een korte overstaptijd (met plaspauze wellicht?) ga je met de volgende bus door naar La Paz. Onderweg kun je genieten van het prachtige Titicacameer vanuit het raam. En dan komt het: je moet het water over. Het is een redelijk smal stukje, maar over Estrecho de Tiquina ligt geen brug.

Met de bus op de boot

Je verlaat de bus dus weer (de begeleider legt dit aan je uit, no worries) en stapt dan over op een bootje. Hiervoor moet je 2 bolivianos per persoon betalen. Geen geld, maar wel handig als je dus wat van de Boliviaanse muntsoort in je bezit hebt.

De bus gaat ondertussen met een eigen boot naar de overzijde. Dit ziet er echt uit alsof het nooit goed kan gaan (en help, mijn backpack ligt er nog in!), maar gelukkig gaat dat volgens mij eigenlijk altijd goed.

Een bus op een boot over het water
De bus op de boot over Estrecho de Tiquina.

Aan de overzijde wacht je dus even tot de bus ook gearriveerd is, want die doet er wat langer over. Dan heb ik goed nieuws: er zit een wc waar je voor een paar bolivianos kunt plassen. Ook is er verderop (op een hoek) een winkeltje waar ze broodjes kip verkopen voor slechts 5 bolivianos. Dit is een ontzettend goede koop, want dat is niet eens een euro per broodje en ze zijn onwijs lekker!

Na deze overtocht zal de bus doorrijden naar La Paz, dus dat is verder niet zo spannend.

Tijdsduur

De hele tocht van Puno naar La Paz heeft ons bijna een hele dag gekost. We namen de bus van 7.15 uur. Pas rond 17.00 uur stonden we in La Paz. Zelf steek ik liever niet ’s nachts de grens over, dus ik vond het niet erg, maar het is natuurlijk wel een lange reis.

2. Grensovergang op eigen gelegenheid

Omdat wij Bolivia als extra toevoeging in onze route gebruikten waarna wij weer verder hebben gereisd door Peru, moesten wij ook weer terug in Peru in. Inmiddels waren we al een flinke tijd op reis door Zuid-Amerika, dus we durfden het wel aan om dit op eigen gelegenheid te doen. Ik las niet zoveel goeds over de grote bussen van Copacabana naar Cusco. Om die reden besloten wij zelf naar Puno te reizen om vanaf daar een Cruz del Sur bus te nemen naar Cusco.

Van Bolivia naar Peru

Deze grensovergang begint in Copacabana, de Boliviaanse zijde van het Titicacameer. Mocht je hier geen stop maken (zonde!) maar uit La Paz komen, dan kun je er voor kiezen om toch een grote bus te nemen (zoals hierboven uitgelegd staat) of om de bus te nemen naar Copacabana en dan verder te gaan met deze route.

Van Copacabana naar de grensovergang in Kasani

Vanuit Copacabana neem je een micro naar de grens, naar Kasani. Deze kun je vinden in het centrum van Copacabana bij Plaza Sucre, waar ook de bussen stoppen. Het is gewoon een auto, dus een soort taxi, maar ze proberen ze wat meer mensen te verzamelen, zodat de taxi voller zit. Dat heet op z’n Zuid-Amerikaans dus een micro. Het kan dus zijn dat je even moet wachten. Wij hadden geluk, want er zaten al drie mensen in de (grote) auto. Onze backpacks werden vastgebonden op het dak, de daypacks hielden we uiteraard op schoot.

Het is vanaf Copacabana echt een klein ritje naar de grens, volgens mij zaten we nog geen kwartier in de auto. Je komt dan aan bij de grens. Hier stap je uit en pak je gelijk weer je backpack, zodat je alle spullen bij elkaar hebt. Omdat er geen grote bus vol mensen is, is het er erg rustig. Als je zeker wilt weten dat het rustig het is moet je even kijken hoe laat de bussen uit Copacabana ongeveer vertrekken.

Vervolgens loop je naar het kantoortje aan Boliviaanse zijde van de grens. De taxi stopt er vlak voor, dus dat kan bijna niet missen. In het kantoortje geef je je paspoort. In principe krijg je bij het binnenreizen in Bolivia een formulier dat je moet invullen. Een deel daarvan moet je bewaren. Bij ons is hier niet meer naar gevraagd, maar dat kunnen ze wel doen. Als je hem dan kwijt bent dan moet je een boete betalen, dus houd hem wel bij de hand!

Immigratiekantoor Bolivia
Het immigratiekantoortje in Bolivia. Dit was op de heenweg: terug stond er geen rij!

De grensovergang

De man in het kantoortje vult wat dingen in en zet dat een exitstempel in jouw paspoort. Vervolgens ben je vrij Bolivia te verlaten. Eventueel kun je nog de laatste bolivianos besteden bij het winkeltje naast het kantoortje aan wat snacks als je wilt. Je loopt dan de grens over (als je met je rug naar het kantoortje staat is het rechts). Kenmerkend voor deze overgang is de boog en bij binnenkomst in Peru zul je heel groot ‘Peru’ zien staan, met de gedraaide ‘P’ die ze overal gebruiken.

Boog over de weg tussen Peru en Bolivia
De kenmerkende boog die de grens tussen Peru en Bolivia aangeeft.

In Peru hebben ze een iets groter kantoortje. Hier ga je naar binnen en ga je in de rij staan. Je krijgt hier een formulier om in te vullen. In Peru krijg je dus ook een formuliertje mee dat je moet bewaren, maar dit is alleen als je de grens overgaat over het land: als je vliegt (zoals veel mensen doen van Europa naar Lima) dan hoef je niets in te vullen. Ze kunnen echter aan de stempel zien waar je het land binnen bent gekomen, dus bewaar dit papiertje alsnog goed!

Peru in grote rode letters op de grensovergang
Welkom in Peru!

Met het ingevulde formuliertje kun je de entreestempel gaan halen. En dan ben je officieel in Peru! Je kunt ook Bolivia uit en Peru in zonder deze stempels, maar doe dit alsjeblieft niet, want dan ben je illegaal in het land. Niemand zal het controleren, maar wees zelf slim genoeg. Je betaalt niets als Nederlanders, dus daar hoef je het ook niet voor te doen.

Bij de grens kun je eventueel meteen geld wisselen. Dit zal niet de meest gunstige wisselkoers zijn, maar het is wel slim om op zijn minst een klein bedrag in soles te hebben, zodat je de taxi en bus die je nog moet nemen kunt betalen. Ik zou dus een klein bedrag wisselen (tenzij je, zoals wij, nog soles hebt van een eerder bezoek aan Peru).

Van Kasani via Yunguyo naar Puno

Bij de grens staan er al taxi’s te wachten. Er staan er altijd wel een paar te wachten, dus maak je geen zorgen! Je zoekt er eentje die je mee wilt nemen naar Yunguyo. Probeer een beetje te onderhandelen: wij lieten ons hier echt te makkelijk overhalen om te veel te betalen. De taxi brengt je netjes naar Yunguyo (weer een kort ritje van een minuut of tien) en stopt dan bij het busje naar Puno. Dit was in ons geval een klein local busje. De backpacks werden weer ingesnoerd op het dak en we zaten met onze daypack op schoot tussen de Peruanen. Staat er echt geen taxi? In het heel zeldzame geval dat dit zo is, dan kun je gaan lopen: het is maar 3 kilometer.

Dit busje rijdt vervolgens in ongeveer twee uur naar Puno. Het kan iets langer zijn, want de wegen blijven Peruaans, maar daar kun je ongeveer op rekenen. Ik vond het wel een fijne ervaring: lekker naar buiten kijken, gesprekken van de locals afluisteren en af en toe wat slapen. Je kunt natuurlijk ook een lekker muziekje opzetten.

Puno

In Puno kom je vervolgens aan op een groot terrein vol met kleine busjes. Hier kun je een taxi nemen naar het busstation, maar je kunt natuurlijk ook gewoon gaan lopen. Het is niet ver, dus wij gingen zelf voor de laatste optie en wandelden richting het busstation. Daar boekten we een ticket voor de nachtbus naar Cusco, maar je kunt natuurlijk doen wat jij wilt. Zo kun je bijvoorbeeld ook vanaf hier Puno in gaan op zoek naar een overnachtingsplaats om het Titicacameer te ontdekken of naar een andere plek reizen.

Veld vol met kleine witte busjes in Puno
Het veldje vol busjes in Puno.

Neem jij ook een nachtbus vanuit Puno? Dan heb ik een fijne tip: boek het busticket, laat jouw backpack achter bij de balie waar je hebt geboekt (dit kan bijvoorbeeld bij Cruz del Sur) en ga met een mototaxi Puno in. Trakteer jezelf op een goed diner voor te eten bij MachuPizza: ik was echt zo enthousiast toen ik erachter kwam dat we hier weer konden eten! Vooral het brood is zo lekker, neem dat echt als voorgerecht. En dan een heerlijke pizza met Inca Kola voor je weer teruggaat naar het busstation, beter kan het niet.

Van Peru naar Bolivia

Dit is eigenlijk hetzelfde als hierboven, maar dan andersom. Je pakt het dus als volgt aan:

  • Neem op het veld naast het busstation in Puno een busje naar Yunguyo (vraag het desnoods even).
  • Vanaf hier neem je de taxi naar Kasani.
  • In Peru haal je de exitstempel.
  • In Bolivia vul je het formuliertje in en haal je een entreestempel.
  • Wissel wat soles om voor bolivianos.
  • Neem een taxi naar Copacabana.
Manouk voor de grens tussen Bolivia en Peru
Met al mijn spullen klaar om de grens over te gaan.

Tijdsduur

Ik weet niet exact hoe lang de reis op eigen gelegenheid was, maar ik kan het wel voor je proberen in te schatten. De rit met de micro was een kwartiertje. De grensovergang was snel. In Peru moesten we wel eventjes wachten, dus laten we zeggen dat het bij elkaar een halfuur is geweest. De volgende taxi was weer tien minuten tot een kwartier. Het busje duurde twee uur, laten we er voor de zekerheid 2,5 uur van maken. Dat is dus 3,5 uur. Echter zit hier niet de reis bij tussen Copacabana en La Paz. De tijdsduur van deze busreis heb ik niet genoteerd (slechte reisblogger), maar volgens internet is dit ongeveer 3,5 uur.

De reis met de bus was ongeveer 9 uur. Als ik daar 3,5 uur afhaal, dan kom je op 5,5 uur. Dat betekent dat zelfstandig de grens overgaan 2 uur sneller is!

Kosten

Heel leuk Manouk, dat reizen op eigen gelegenheid, maar wat kost dat nou helemaal? Behalve het feit dat het sneller is (want je hebt geen ellenlange wachtrijen) kost het natuurlijk wel iets meer moeite. Om die reden zet ik graag ook even voor je op een rijtje hoeveel beide opties je kosten.

Met de bus

Wij namen vanuit Puno de bus naar La Paz. Wij nemen wel altijd redelijk goede bussen, dus niet de goedkoopste optie. Het kan dus zeker goedkoper, maar als je een beetje fijne bus wilt, dan kun je op deze prijs rekenen. Wij kozen voor Tour Peru. Deze bus kostte ons 35 soles per persoon, wat neerkomt op ongeveer 9 euro per persoon.

Op eigen gelegenheid

Wij namen natuurlijk meerdere vervoersmiddelen door zelf te reizen. Om het eerlijk te vergelijken reken ik ook de bus mee van La Paz naar Copacabana, want anders klopt het natuurlijk niet. Ook hiervoor geldt dat je wellicht een goedkopere optie kunt vinden als je even zoekt.

Ik zet even alle kosten op een rijtje:

  • Bus La Paz – Copacabana: 50 bolivianos (25 bolivianos per persoon)
  • Micro (taxi) Copacabana – Kasani: 8 bolivianos (4 bolivianos per persoon, want je deelt met andere mensen, dus ze vragen een prijs per persoon)
  • Taxi Kasani – Yunguyo: 10 soles
  • Busje Yunguyo – Puno: 16 soles (8 soles per persoon)

Dat betekent dat het je 58 bolivianos (7 euro) en 26 soles (7 euro) kost, oftewel 14 euro. Dat komt neer op 7 euro per persoon. Als soloreiziger ben je denk ik iets duurder uit, want dan weet ik niet of je veel korting kunt krijgen op de taxi van Kasani naar Yunguyo. Echter is de rest van de kosten echt per persoon, dus het zal je hoogstens 1,50 euro extra kosten.

Conclusie

Met de bus kost het je 9 euro per persoon, op eigen gelegenheid kost het 7 euro per persoon (als je met twee personen reist). Het is dus wat mij betreft makkelijk, sneller en goedkoper..

Na deze ervaringen zou ik zelf voortaan op eigen houtje de grens overgaan. Het is ons goed bevallen: heel relaxed, geen rijen én ook nog eens goedkoper. Waar zou jouw voorkeur naar uitgaan?

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met mobiele telefoons, omdat wij het onhandig vonden met onze camera’s te staan tijdens de grensovergangen.

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ook al is deze informatie niet van dit jaar, het heeft ons enorm geholpen. In plaats van 2 uur wachten in Copacabana op een bus naar Puno, hebben we een taxi naar de grens genomen (20 bolivianos), daarna een taxi naar het busstation (5 soles) en een bus naar Puno (13 soles pp). Alles ging super snel en op deze manier inderdaad geen rij bij de grensovergang. Ontzettend bedankt voor deze informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.