|

Kerstmarkt in Düsseldorf

Gigantische kerstbomen met twinkelde lampjes, een reuzenrad en een warme chocolademelk met slagroom: de Duitsers weten hoe een goede kerstmarkt eruit ziet. Een dag of weekend naar de kerstmarkt in Düsseldorf is dus zeker een goed idee! Met deze tips maak jij er een succesvolle dag van.

Kerstmis is mijn favoriete feest in het jaar. Mijn kerstboom staat altijd al vroeg. In deze periode proberen we elk jaar ook op een leuke korte vakantie te gaan naar de leukste kerstmarkten in Europa. Aangezien de Duitse kerstmarkten goed bekend staan, wilden we ook deze proberen. Düsseldorf is dan een goede keuze.

Hoeveel kerstmarkten zijn er in Düsseldorf?

In Düsseldorf zijn maar liefst zes verschillende kerstmarkten. Hier moet je jezelf ook weer niet al te veel van voorstellen: één pleintje is één kerstmarkt. Ik zie het zelf meer als één grote kerstmarkt, verspreid over het gehele centrum.

Naast deze markten in het centrum zijn er meer kerstmarkten in de buitenwijken, bijvoorbeeld bij Schloss Benrath. Deze zijn vooral leuk als je hier toevallig ook naartoe gaat.

Krrampjes in oude stijl met speelgoed en strikken op de kerstmarkt in Dusseldorf

Waar is de kerstmarkt in Düsseldorf?

De kerstmarkt in Düsseldorf ligt in het centrum van de stad, in en rondom de Altstadt. De markten hebben verschillende thema’s. Hieronder bespreek ik ze met de thema’s erbij, maar je kunt ook een handige kaart van de kerstmarkt bekijken.

Handwerker Markt

Dit was mijn persoonlijke favoriet. Hier heb je allerlei handgemaakte artikelen in de kraampjes, zoals de naam al zegt. Deze markt kun je vinden op het plein (Marktplatz) voor het stadhuis (Rathaus).

Altstadt Markt

Deze markt loopt dwars door het centrum, over de Marktstraße en Flinger Straße. Een lange straat met allerlei kraampjes. Het grappige is dat deze kraampjes in een oude, Dickens-achtige stijl zijn. Superleuk!

Schadow Markt

Deze markt ligt in de winkelstraat Schadowstraße en heeft van alles en nog wat. Er is geen specifiek soort kraampje. Deze straat is wat breder, wat de markt wat makkelijker toegankelijk maakt. Ook kun je de kraampjes hier afwisselen met de winkels.

Kö-Lichter-Markt

Deze kerstmarkt is nieuw in 2022. De Kö-Lichter-Markt ligt op de Königsallee, één van de moosite straten in Düsseldorf.

Märchen Markt (Sprookjesmarkt)

De sprookjesachtige Märchen Markt ligt tussen de Schadowstraße en Königsallee. Deze markt is gehuld is duizenden ledlichtjes, wat het een feestelijk schouwspel maakt.

Kö-Bogen-Markt

De laatste kerstmarkt kun je vinden op het Gustaf-Gründgens-Platz. Deze markt heeft geen specifiek thema, maar is gevestigd in een nieuw en populair stukje van Düsseldorf.

Manouk kijkt naar een kraampje met allemaal leuke kaarsenhouders met lampjes erin
Handwerker Markt

Wanneer is de kerstmarkt in Düsseldorf?

De kerstmarkt in Düsseldorf is van 17 november t/m 30 december 2022. Waar de meeste kerstmarkten open zijn tot de dag voor Kerst, kun je hier dus ook erna nog genieten!

De kerstmarkt is dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur. Op vrijdagen en zaterdag is hij zelfs tot 21.00 uur open.

Let op: de kerstmarkt sluit vroeg op 24 december en is gesloten op 25 december. Ook op 20 november is de kerstmarkt niet open. Op 26 december opent de markt pas om 14.00 uur.

Hoe kom je bij de kerstmarkt in Düsseldorf?

Het makkelijkst is om met het OV naar de kerstmarkt te gaan. Met de auto is het erg druk. Wij gingen wel met de auto, maar hadden accommodatie geboekt met parkeerplaats.

Met de trein kom je heel centraal aan en kun je zo naar de kerstmarkt lopen. Zo voorkom je veel parkeerstress. Je kunt gewoon vanuit Nederland de trein nemen. Deze kun je het beste plannen op de website van NS International.

Als je dit te duur vindt en toch met de auto wilt, dan raad ik aan buiten de stad te parkeren en het OV te nemen de stad in. Of boek een overnachting waar je de auto kunt laten. Wij kozen voor een overnachtingsplek een klein stukje buiten Düsseldorf en namen dan het OV de stad in. Dat was heel goed te doen.

Grote verlichte kerstboom met kraampjes ervoor en verlicht groen

Is het druk op de kerstmarkt in Düsseldorf?

Wij kwamen aan op vrijdagmiddag en na even in ons hotel geweest te zijn gingen we gelijk de stad in. Dit bleek achteraf een goede keuze te zijn, want op zaterdag was het helemaal afgeladen in de stad..

Sommige pleinen waren in het weekend zo afgeladen dat je jezelf echt een weg moest banen om iets te kunnen zien. Het weekend zou ik dus niet aanraden als je de kerstmarkt in Düsseldorf wilt bezoeken..

Vrijdagmiddag was het echter prima te doen. Ik kon alle kraampjes prima bekijken, we konden redelijk rustig rondlopen. Het is verstandig om sowieso de vrijdag mee te pakken als je een weekend gaat. Op zaterdag kun je dan wat andere bezienswaardigheden bezoeken.

Als je de drukte wilt vermijden kun je dus het beste doordeweeks naar de kerstmarkt gaan. Of een andere Duitse stad bezoeken, zoals de kerstmarkt in Koblenz.

Reuzenrad Düsseldorf

Ik had ergens gelezen dat je vanaf het reuzenrad een mooi uitzicht over de stad hebt. Daarom besloten we een rondje reuzenrad te doen. Het is geen goedkoop reuzenrad (€7,50 per persoon), maar wel leuk.

De bakjes zijn dicht en verwarmd. Het uitzicht viel helaas wel wat tegen, omdat je niet hoog genoeg gaat om echt over de stad te kunnen kijken. Voor een echt goed uitzicht kun je beter de Rheinturm bezoeken, die ook in de avond open is. Na 22.00 uur is de toegang voor bijna de helft van de prijs (€5,00).

Blijf je langer dan een dagje? Bekijk dan zeker ook mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Düsseldorf.

Reflectie van Manouk in het raam van het reuzenrad in Dusseldorf

Winkelen in Düsseldorf

Behalve de kerstmarkten, heeft Düsseldorf nog veel meer mogelijkheden om te winkelen. De vele winkelcentra en andere leuke winkels geven je daar genoeg mogelijkheid toe. Wij zijn zelf enkele winkelcentra doorgewandeld. Ik was vooral blij toen we een gigantische kerstboom vonden in één van de winkelcentra: Schadow-Arcaden.

Wat ik het leukste vond aan deze kerstboom? Dat we precies op tijd bleken te zijn voor het meest gekke wat ik een kerstboom ooit heb zien doen: er speelde muziek, de boom draaide rond en de lichtjes gaven een soort patroontjes af op de boom, bijvoorbeeld zodat er rendieren overheen renden. Ontzettend over the top, maar dat hoort een beetje bij Kerstmis, toch?

Grote gekleurde kerstboom in winkelcentrum Schadow-Arcaden in Dusseldorf

Restaurants in Düsseldorf

Genoeg van de kerstmarkten en de drukte? Om even uit te rusten raad ik Café Kasbah aan. Dit leuke cafeetje in Marokkaanse stijl ligt aan Rheinstrasse 2. Hier zaten we een bank bij het raam, waar we lekker bij de warmte van de verwarming zaten met het zonnetje in de rug. Hier genoten we van koffie en warme chocolademelk, met een taartje. Wat voor taartje het precies was weet ik nog altijd niet (mijn Duits is een beetje weggezakt), maar lekker was hij zeker.

Warme chocolademelk met slagroom en een taartje op een tafel in Cafe Kasbah in Dusseldorf

Ben jij al eens naar de kerstmarkt in Düsseldorf geweest?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.