| |

Wat te doen in Rovaniemi: de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

 • Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Nordic Odyssey, Ranua Resort en Visit Rovaniemi. Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Besneeuwde bomen, sneeuwschoenen, rendieren en het Noorderlicht. Een reis naar Fins Lapland is een droom. Rovaniemi is de perfecte uitvalsbasis voor een reis door Fins Lapland. Maar wat te doen in Rovaniemi? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Rovaniemi? En welke excursies zijn aan te raden? Hoe zie je het Noorderlicht? Al die vragen zal ik beantwoorden.

Noorderlicht over een meer in Rovaniemi, met groen en paar licht
Noorderlicht in Rovaniemi

Er zijn ontzettend veel plekken in Fins Lapland waar je naartoe kunt gaan. Ik was eigenlijk al vrij snel overtuigd voor de keuze voor Rovaniemi. Naast alle toffe excursies is hier ook een stad, waar je ook van alles kunt beleven. Dat vond ik een meerwaarde. Daardoor is het ook een stuk makkelijker om zelf dingen te regelen.

Veel mensen vinden het echter makkelijker om dit te regelen via een reisorganisatie. Dat snap ik ook goed! Je kunt ook naar Rovaniemi met bijvoorbeeld TUI.

Wat te doen in Rovaniemi?

Rovaniemi is een stad. Het is een beetje bedrieglijk qua grootte. De stad is heel groot, maar totaal niet dichtbevolkt. Wij zouden eigenlijk alleen het centrum echt Rovaniemi noemen. Echter ligt er dus van alles omheen dat er ook onder valt, maar dat je zonder auto minder goed kunt bereiken. Verderop vertel ik je meer over het wel of niet huren van een auto in Rovaniemi.

Waar ligt Rovaniemi?

Rovaniemi ligt in Finland. Om precies te zien ligt het in Lapland. Rovaniemi ligt precies op de poolcirkel. Dit betekent dat het in het gebied ligt waar het in de winter de hele tijd donker kan zijn en in de zomer kun je genieten van middernachtzon.

Twee honden lijken elkaar een knuffel te geven met koppen op elkaar en ogen dicht bij Bearhill Husky in Rovaniemi
Honden bij huskyslede in Rovaniemi

Hoe kom je in Rovaniemi?

Rovaniemi kun je op meerdere manieren bereiken vanuit Nederland.

Zelf ging ik met het vliegtuig, met KLM, naar Helsinki. Vanaf daar nam in de nachttrein naar Rovaniemi. Dit vond ik ontzettend fijn: echt een aanrader. Zo kom je uitgerust aan en bespaar je een dure overnachting. Ook kun je zo een stedentrip Helsinki combineren met een bezoek aan Lapland.

Het is ook mogelijk om vanuit Nederland naar Rovaniemi te vliegen. Dit kan vaak wel alleen in het winterseizoen. Je kunt hiervoor het beste Skyscanner in de gaten houden. Er zijn directe vluchten, maar vaak heb je ook een overstap in Helsinki. Met heel veel geluk kun je uit het vliegtuig het Noorderlicht zien!

Als je geen zin hebt om dit allemaal zelf te regelen kun je ook kiezen om met een reisorganisatie te reizen. Zo biedt TUI bijvoorbeeld soms een reis aan naar Rovaniemi, maar ook naar andere plekken in Lapland.

Wanneer ligt er sneeuw in Rovaniemi?

Veel mensen bezoeken Lapland in de sneeuw, zoals ik zelf ook deed. Er is ook meer dan genoeg te zien en te doen in de zomer, mocht je een keer een ander soort reis willen. Maar uiteraard ben je waarschijnlijk benieuwd wanneer er sneeuw ligt.

Er kan vanaf november sneeuw liggen in Rovaniemi. Dit is echter wel onzeker, het ligt er vaak aan of het veel sneeuwt. Vanaf december kun je er wel vanuit gaan dat er sneeuw ligt. In december en januari valt de meeste sneeuw.

De sneeuw blijft vaak liggen tot maart of april. Het begint dan wel al warmer te worden, dus het is een risico. Maar toen ik in maart ging lag er nog volop sneeuw. Maart is een fijne maand, want het hoogseizoen eindigt dan. Je hebt echter wel een grote kans op het zien van Noorderlicht, omdat het dan minder bewolkt is.

Heb je een huurauto nodig in Rovaniemi?

Hier kan ik eigenlijk twee antwoorden op geven. Nee, je hebt geen huurauto nodig. Je kunt heel veel doen zonder auto. Wij hadden maar de helft van de tijd een huurauto. De rest van de tijd heb ik die niet heel erg gemist. In het centrum van Rovaniemi kun je alles lopen. Veel excursies halen je op in Rovaniemi. En veel plekken zijn bereikbaar met de bus.

Maar: niet álles is bereikbaar met de bus. Er gaan wel taxi’s, maar die zijn vrij duur. En overnachten in Rovaniemi is een stuk duurder dan erbuiten. Ik zou daarom dus aanraden om wel een auto te huren.

Is dit buiten je budget? Dan kun je er, net als wij, voor kiezen om een deel van de tijd een auto te huren. Je slaapt dit deel van de tijd buiten de stad en bezoekt activiteiten waar een auto handig is. Daarna lever je de auto in en slaap je in Rovaniemi zelf. Win-win!

De auto huurden wij via Sunny Cars. Er zijn ook andere aanbieders, maar dat vonden we eigenlijk vooral onduidelijk. Via Sunny Cars vonden we een prima deal.

De leukste bezienswaardigheden in Rovaniemi

Er is meer dan genoeg te doen in de stad. Ik heb de leukste bezienswaardigheden in Rovaniemi op een rij gezet. Verderop in het artikel bespreek ik mijn favoriete excursies in Rovaniemi, die ook belangrijk onderdeel vormen van jouw reis naar Lapland.

Op bezoek bij de Kerstman

In Santa Claus Village in Rovaniemi kun je het kantoor van de Kerstman vinden: Santa Claus Office. Elke dag van het jaar kun je op bezoek bij de Kerstman. En dit kost helemaal niets!

Je gaat naar binnen bij zijn kantoor en loopt naar links voor de balie. Hier is een wachtrij. Het kan denk ik soms erg druk zijn, maar bij ons viel het mee. De wachtrij is erg mooi gethematiseerd. Je komt bijvoorbeeld langs een opvang voor kleine rendieren, waar je naar binnen kunt gluren door het sleutelgat. En je komt op de plek waar de Kerstman de tijd kan vertragen, zodat hij voldoende tijd heeft om alle cadeaus rond te brengen op Kerstavond.

Uiteindelijk loop je langs een muur waar foto’s hangen van de Kerstman met allerlei beroemde mensen voor je zelf aan de beurt bent. Er worden veel foto’s en video’s gemaakt van jouw bezoek. Je mag zelf geen foto’s of video’s maken. De Kerstman spreekt Engels (en veel woordjes in allerlei talen) en neemt echt even de tijd.

Wij zijn natuurlijk twee volwassenen, maar ook voor ons was er tijd. We hadden het over reizen en over wat we al gezien hadden in Finland. We kregen zelfs nog wat tips. Al met al dus best wel leuk!

Is Santa Claus bezoeken in Rovaniemi gratis?

Na afloop van het bezoek heb je de mogelijkheid om de foto’s en video’s te kopen. Dit is niet verplicht, dus als je dit niet wilt dan kun je ervoor kiezen dit niet te doen. Dan kost het je dus niets. Je krijgt ook een code mee, dus als je jezelf bedenkt kun je ze later online ook nog kopen.

Omdat wij waren uitgenodigd om langs te komen door Visit Rovaniemi heb ik de foto’s en video’s aangeboden gekregen. Ik heb het bezoek echter zelf uitgezocht en ben oprecht enthousiast.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: dagelijks sowieso van 11.00 tot 16.00 uur, maar vaak zijn de openingstijden ruimer, afhankelijk van het seizoen
 • Adres: Joulumaantie 1, Rovaniemi
Kerstman en Manouk en Hugo in Santa Claus Village in Rovaniemi

Postkantoor van de Kerstman

In Santa Claus Village kun je ook op bezoek in het postkantoor van de Kerstman. In Santa Claus Main Post Office komen alle brieven uit de hele wereld aan die gericht zijn aan de Kerstman. Ze hebben een grote wand met vakjes voor brieven uit de hele wereld. Zo kun je ook de brieven zien die uit Nederland verstuurd zijn. Hoe dichter bij Kerst, hoe voller de bakjes.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een kaart sturen. Het leuke is dat je een kaart kunt sturen die meteen aankomt. Maar je kunt ook een kaart in de rode brievenbus doen. Deze komt aan met de volgende Kerst. Handig, dan heb je de Kerstpost alvast verstuurd!

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, sommige seizoenen zelfs langer
 • Adres: Tähtikuja 1, Rovaniemi
Manouk doet een kaart in de brievenbus in Santa Claus Village, een van de bezienswaardigheden in Rovaniemi

Poolcirkel oversteken

Rovaniemi ligt op de rand van de Poolcirkel. Dat betekent dat je de Poolcirkel (of de Arctic Circle) hier over kunt steken. Klinkt wellicht spannender dan het is, maar hoe vaak kun je nu zeggen dat je zo noordelijk bent?

Cultuurworkshop Hornwork Kangasniemi

De beste manier om meer te leren over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners in Lapland is door het te horen van henzelf. En daarvoor ben je bij Irene van Hornwork aan het juiste adres. Zowel zij als haar man stammen af van deze oorspronkelijke bewoners. Zij kunnen je alles vertellen over Lapland en over de cultuur.

Irene en haar man wonen in een prachtig huis middenin het bos. Als je bij haar boekt word je ontvangen in haar workshopruimte. Hier kun je leren hoe zij werken met rendiergeweien. Deze verliezen de rendieren vanzelf één keer per jaar, dus ze hebben hier geen last van. Ze worden gevonden de eigenaren en verkocht aan de man van Irene. Met deze producten mag je ook zelf wat leuks maken.

Ook nodigt Irene je graag uit in haar huis, waar je meer leert over haar kunstwerken, Lapland zelf en kunt genieten van typische lekkernijen. Onze ochtend vloog om en we hebben heel leuke gesprekken gehad.

Irene spreekt goed Engels, is erg geïnteresseerd en past het helemaal aan naar wat jij interessant vindt. Kortom: een echte aanrader!

Arktikum

De plek in Rovaniemi om meer te leren over Rovaniemi en Fins Lapland is het museum en wetenschapscentrum Arktikum. Het is sowieso een prachtig modern gebouw uit 1992. In het midden van het museum loopt een 172 meter lange glazen hal, wat de echte eyecatcher van het museum is.

Het Arktikum is eigenlijk verdeeld in twee delen. Eén deel is mijn favoriete stuk: het regionale museum van Lapland. Dit gaat over de geschiedenis van Rovaniemi. Je leert meer over de stad, hoe deze groter is geworden. Maar ook hoe ze werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog en opnieuw is opgebouwd. Ook leer je meer over Lapland. Er is een gratis audiotour waar je nog veel meer informatie krijgt. Het is handig als je zelf oortjes meeneemt, dan kun je de audiotour gewoon om je nek laten hangen.

De andere helft gaat over de natuur en natuurverschijnselen. Hoe ontstaat het Noorderlicht bijvoorbeeld? Ik zal eerlijk bekennen dat ik dit deel wat verouderd vond. Het was wel leuk om te bekijken en ik heb zeker dingen geleerd, maar het kan wel een opfrisser gebruiken. Maar als je er dan toch bent kan het geen kwaad 😉

Je kunt voor €25,00 per persoon een Culture Pass kopen bij Visit Rovaniemi waarmee je zowel Arktikum, Korundi Art Museum en Pilke kunt bezoeken. De pas is meerdere dagen geldig, dus je hoeft niet alles op één dag af te raffelen.

 • Toegangsprijs: €18,00 per persoon, gratis met Culture Pass
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur
 • Adres: Pohjoisranta 4, Rovaniemi

Noorderlicht bekijken in Rovaniemi

Eén van de redenen waarom mensen Lapland bezoeken is om het Noorderlicht te zien. Dit kun je op drie manieren doen.

Je kunt zelf het Noorderlicht proberen te bekijken. Dit kun je doen door op een fijne, wat meer afgelegen plek te slapen. Zo sliepen wij in het ontzettend mooie Ranua Resort. Zowel de Holiday Villa’s als de iglo’s zijn perfect om Noorderlicht te spotten, want het is erg donker. Maar er zijn meer van dit soort plekken rondom Rovaniemi waar je dit kunt doen.

Een andere optie is het boeken van een Noorderlichttour. Hierbij ga je met een organisatie op zoek naar het Noorderlicht. Zij kijken waar je dit kunt zien en gaan met je op pad. Soms rijden ze kilometers naar de beste plek. Hierdoor heb je grote kans dat je het kunt zien. Heel fijn als je wat meer zekerheid wilt.

Tot slot kun je zelf op pad. Toen wij in Rovaniemi sliepen hielden wij de Aurora App in de gaten. Bij het Arktikum is een heel goede plek om het Noorderlicht te kunnen zien. Het is redelijk donker en je hebt goed uitzicht. Ook is het op loopafstand van het stadscentrum.

Groene strepen Noorderlicht door de donkere lucht met de glazen corridor van Arktikum links en op de voorgrond een bevroren meertje
Noorderlicht boven Arktikum

Kunstmuseum in Korundi House of Culture

In Rovaniemi kun je ook terecht om kunst te zien. Hiervoor bezoek je Korundi House of Culture. Toen wij hier waren was er bijvoorbeeld een klein concert bezig, wat ontzettend mooi klonk. Maar het hoogtepunt is het kunstmuseum.

Het Rovaniemen Taidemuseo of Rovaniemi Art Museum is het kunstmuseum van de stad. De kunstcollectie wisselt, dus het is de vraag in hoeverre het je smaak is. Maar er zijn zoveel verschillende dingen te zien dat er altijd wel iets van je smaak bij zit.

De vaste collectie is heel modern en was niet zo mijn ding. Maar boven waren er juist wel weer wel toffe dingen te zien. Zoals een installatie met een ballon die steeds bewoog, maar de ballon nooit liet vallen en nooit liet knappen.

Wij hebben een leuke middag gehad in het museum, dus als je van moderne kunst houdt is het zeker de moeite waard!

Met een Culture Pass kun je zowel het kunstmuseum als Arktikum als Pilke bezoeken. Deze pas kost €25,00 per persoon en voor gezinnen is er een leuke korting. Je kunt hem online kopen of bij de VVV in Rovaniemi.

 • Toegangsprijs: €11,00 per persoon, gratis op donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur en gratis met Culture Pass
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur
 • Adres: Lapinkävijäntie 4, Rovaniemi
Manouk in een rode jurk voor een wand met objecten in kunstmuseum Korundi House of Culture.

Ranua Zoo

Een dierentuin voelt misschien als een gekke plek om naartoe te gaan tijdens een reis naar Lapland, maar ik vond het een erg leuke toevoeging. In Ranua Zoo hebben ze namelijk veel arctische dieren. Deze dieren horen thuis in de sneeuw en vaak zelfs in Lapland zelf. Daardoor zie je heel andere dieren dan je normaal misschien zult zien. En als je in de winter bent zie je ze in de sneeuw!

Zo hebben ze een fantastische otter, sneeuwuilen en witte poolvossen. Maar ook lynxen, rendieren en een ijsbeer.

De dieren hebben grote, ruime verblijven. Vaak zijn ze ook deels afgeschermd, zodat de dieren ook uit het zicht kunnen blijven als ze geen zin hebben in mensen. Heel fijn voor de dieren. Daarom zul je niet altijd alle dieren zien. Maar meer dan genoeg wel!

Het ligt iets verder uit Rovaniemi, maar Ranua is wel goed bereikbaar vanuit Rovaniemi. Als je wilt kun je zelf enkele nachtjes in Ranua blijven, want vlakbij de dierentuin zitten heel mooie accommodatie. Zelf sliepen wij een nachtje in een Arctic Fox iglo en een nachtje in een Holiday Villa. Allebei superfijn!

 • Toegangsprijs: €21,50 per persoon
 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur
 • Adres: Rovaniementie 29, Ranua

Bibliotheek Alvar Aalto

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Rovaniemi zwaar getroffen. In 1944 werd 90% van de stad gebombardeerd. Er was niet veel van over. De bekende Finse architect Alvar Aalto leidde de heropbouw van Rovaniemi. Vandaag de dag kun je hier nog veel van terugzien en de Finnen zijn er erg trots op.

Het stratenplan van Rovaniemi is gelegd in de vorm van het hoofd van een rendier. De hoofdwegen vormen het gewei en de bovenkant van het hoofd. Het sportstadium Keskuskenttä is het oog van het rendier. Erg bijzonder en nog steeds goed te zien.

Je kunt het werk van Alvar Aalto goed bewonderen in de bibliotheek van Rovaniemi. Deze is door hem ontworpen. En niet alleen het gebouw, maar ook het interieur. Zo ontwierp hij de verschillende bijzondere lampen in de bibliotheek, maar ook tafels en stoelen. In de bibliotheek kun je een soort speurtocht pakken waar je dit allemaal leert. Als de Engelse op is kom je met de Finse en de Google Translate-foto functie ook een heel eind.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: maandag t/m donderdag van 09.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en zondag gesloten
 • Adres: Jorma Eton tie 6, Rovaniemi
Boekenkasten en speciaal ontworpen lampen in de bibliotheek in Rovaniemi, ontworpen door Alvar Aalto

Fietsen door de natuur met elektrische fatbikes

Aan de overzijde van de rivier van het centrum van Rovaniemi ligt de berg Ounasvaara. Hier heb je een mooi uitzicht over Rovaniemi en zit ook een skiresort. Maar het is ook een leuke plek om te gaan wandelen of langlaufen. Of..

Lekker fietsen met elektrische fatbikes! In Rovaniemi kun je deze fietsen huren. Wij kregen deze mee van Nordic Odyssey. We kregen hier ook een kaartje bij met een leuke route. Heel eerlijk gezegd was deze niet echt duidelijk, we verdwaalden al gauw. Maar er zijn talloze paden, dus dat is niet erg.

Vanuit Rovaniemi ga je de brug over om het natuurgebied in te gaan. Hier staat veel fietsroutes aangegeven, dus je kunt zelf eentje kiezen. Wij hadden op den duur een vrij moeilijke, wat ik wat minder vond. Houd dus een beetje de kleuren van de kaart die je meekrijgt in de gaten. Maar we vonden het vooral erg leuk!

Doordat de fietsen elektrisch krijg heb je wat trapondersteuning, wat het bergop fietsen wat makkelijker maakt. Om die reden hoef je geen ervaren mountainbiker te zijn om te kunnen fietsen. Je Nederlandse fietskwaliteiten zijn meer dan voldoende.

Kortom, een leuke activiteit in Rovaniemi waar je niet meteen de hele dag voor nodig hebt!

Hugo op een elektrische fatbike van Nordic Odyssey in Ounasvaara in Rovaniemi, Finland
Hugo op een fatbike op Ounasvaara

Schaatsen door het bos

Ik dacht eigenlijk dat schaatsen niet echt een ding was in Finland, want ik zag het nooit voorbijkomen. Jammer, want ik houd – als echte Nederlander – erg van schaatsen. Tot ik dit aan Irene vroeg bij Hornwork. Zij wees mij op Kotatieva.

Bij Kotatieva maken ze elk jaar een prachtige ijsbaan door het bos. Dit is natuurijs, maar wel een handje geholpen door een baan te maken en er water op te leggen. Verder doet de natuur echter haar werk, er komt geen koelinstallatie aan te pas. De eigenaren zorgen dat het goed schoon blijft. Er zijn ook rekjes voor als je niet zo goed kunt schaatsen.

In de prijs zit ook de huur van schaatsen en je krijgt er ook helm bij als je wilt. Ook krijg je een lekker warme bessensap. En een worstje om te roosteren boven het vuur in de typische Laplandse hut, waar je kunt opwarmen na de schaatsavonturen.

Behalve schaatsen zijn er meer activiteiten, vooral heel leuk met kinderen. Zo kun je sleeën en ijsbowlen bijvoorbeeld.

 • Toegangsprijs: nog niet bekend voor volgend jaar, rond de 35 euro per persoon (mag je de hele dag voor blijven)
 • Openingstijden: nog niet bekend voor volgend jaar
 • Adres: Ounasjoen itäpuolentie 828, Rovaniemi. Het is lastig bereikbaar zonder auto. Parkeren is gratis. Als je geen huurauto hebt, kun je een taxi nemen.

Pilke

Naast het museum Arktikum kun je Science Centre Pilke vinden. Dit is een bijzonder gebouw: het is volledig gemaakt van hout. En om het nog specialer te maken: 90% van de materialen die gebruikt zijn bij de bouw komen uit Finland.

Pilke is eigendom van Metsähallitus, het Finse Staatsbosbeheer. Het staat in het teken van duurzaamheid, waar bij de bouw dus rekening mee is gehouden. Binnenin draait de hele tentoonstelling om bos. Waarom is bos zo belangrijk? En welke problemen zijn er momenteel?

Ik moet zeggen dat het een beetje een verwarrende expositie is. Ik heb echt wel dingen geleerd en sommige dingen waren heel leuk. Er waren ook genoeg plekken waar ik niet zo goed wist waar ik naar keek. Alles is gelukkig wel goed in het Engels aangegeven.

Met kinderen is het leuk om te bezoeken, want het is erg interactief. En met de Culture Pass van Rovaniemi kun je gratis naar binnen, waardoor ik een bezoek ook zeker aan zou raden. Al is het maar voor de prachtige architectuur.

 • Toegangsprijs: €7,00 per persoon, gratis met Culture Pass
 • Openingstijden: dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, donderdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur, maandag gesloten
 • Adres: Ounasjoentie 6, Rovaniemi

Slapen in een glazen iglo

Een ervaring die wat mij betreft niet mag missen in Lapland: slapen in een glazen iglo. Ik zal eerlijk zijn: dit is geen goedkope optie. Het is vaak vrij prijzig. Daarom zou ik er zelf voor kiezen om een nachtje in de iglo te slapen en de rest van de nachten ergens anders. Dit is dan even een gekke uitgave, maar wel een toffe ervaring!

Zelf was ik erg blij met onze overnachting in de Arctix Fox Iglo in Ranua Resort. Deze iglo was echt prachtig. Een eigen keukentje en zelfs een eigen sauna! En prachtig gelegen aan de rand van een meer. Helaas was het bewolkt, dus we zagen geen Noorderlicht. Maar met een heldere nacht is het natuurlijk perfect.

Opgemaakt bed met rode deken in glazen iglo in Rovaniemi op Ranua Resort
Glazen iglo van Ranua Resort

Excursies in Rovaniemi

Eén van de hoogtepunten van een reis naar Lapland zijn vaak de excursies. En die kun je volop doen in Rovaniemi! Vaak kun je zelfs opgehaald worden bij je hotel, wat natuurlijk lekker makkelijk is.

Finse legendes en verhalen

De cultuur van Lapland is heel interessant. De oorspronkelijke bewoners, de Sámi, hebben mooie gebruiken en geschiedenis. Hier leer je meer over bij de workshop van Irene bij Hornwork. Maar je kunt ook meer leren over de mythes en legendes van Lapland op een andere manier.

Tijdens de tour Finnish Legends and Tales leer je allerlei mythes en verhalen. Bekende verhalen uit Finland, verhalen uit Lapland en een klein beetje uit de cultuur van de Sámi. Tijdens deze tour van Nordic Odyssey zit je heerlijk in een typische Lapse tipi rond een haarvuur. Met wat geluk kun je buiten het Noorderlicht zien!

De verhalen worden verteld onder het genot van pannenkoeken en warme bessensap, waardoor het een heerlijk knusse avond wordt. Wij vonden het een heel interessante tour, weer eens wat anders dan alle drukke activiteiten. Zelfs zonder het geluk van Noorderlicht zou ik het weer doen!

Verlichte tipi in de sneeuw in een donkere nacht in Rovaniemi voor de excursie Finnish Legends and Stories van Nordic Odyssey

Sneeuwschoenwandelen naar de amethistmijn

Ik ben zelf gek op amethisten. Deze mooie paarse stenen vind ik heel bijzonder: dat dit zomaar kan ontstaan in de natuur. Toen ik hoorde dat er een amethistmijn in de regio bij Rovaniemi was wilde ik er ook graag naartoe, maar het lag nogal uit de route.

Daarom vond ik het leuk toen we met Nordic Oddyssey op pad konden om de amethistmijn te bezoeken. We werden opgehaald in Rovaniemi en reden met een busje naar het natuurgebied waar de mijn in ligt. Hier maakten we een prachtige wandeling op sneeuwschoenen door de besneeuwde bomen, met waanzinnige vergezichten. Daarna bezochten we de mijn, waar we zelf ook even amethisten mochten zoeken. Na deze activiteit kregen we een typisch Finse lunch boven een kampvuur voor we terug wandelden met de sneeuwschoenen. Een superfijne dag!

Door deze activiteit wisten we meteen hoe het wandelen met sneeuwschoenen precies werkt, zodat we deze later ook weer konden lenen en er mee op pad konden. Dat was een fijne bijkomstigheid.

Manouk in gele jas op sneeuwschoenen met besneeuwde bomen op de achtergrond.

Sneeuwscooter rijden

Hugo’s favoriete activiteit was toch wel het sneeuwscooter rijden. Zelf deden wij dit tijdens ons verblijf in Ranua Resort. Het is echter ook heel goed mogelijk vanuit Rovaniemi. Daar was ik het eerder van plan en ik heb allerlei toffe tours gevonden.

Manouk en Hugo op een sneeuwscooter in de sneeuw vanaf Ranua Resort bij Rovaniemi

Als je een beetje van auto rijden houdt en de sneeuwscooter je tof lijkt, boek dan een langere tour. Bijvoorbeeld minstens 2 uur. Anders is de tijd zo voorbij. Wij reden allebei de helft van de route, vaak kun je halverwege wisselen van bestuurder. Ik vond zowel rijden als achterop zitten leuk, dus afwisselen is ook erg leuk.

Huskyslede

Die fantastische, lieve honden voor je slede: dat wil je toch een keer meemaken? Gelukkig vinden de honden de sledetochten ook echt leuk. Elke keer als onze slede even stilstond omdat we moesten wachten hadden we een enthousiaste hond die op en neer sprong omdat hij zo graag door wilde rennen.

Kies een wat langere sledetocht uit, want anders is het helaas zo weer voorbij. En kleed je vooral warm aan, want zeker als je stilzit voorin de slede kun je het best koud krijgen.

Wij deden onze tocht bij Bearhill Husky, wat een echte aanrader is. Heel open over alles wat je wilt weten, heel informatief en vooral een heel leuke ervaring. Ik raad dus zeker aan om bij hen te boeken. Maar waar je het ook doet, sla deze excursie in Rovaniemi zeker niet over!

Honden rennen voor een huskyslede van Bearhill Husky in Rovaniemi

Rendiertocht

Rendieren zijn zulke mooie dieren. En ze horen echt bij Lapland. Rendieren lopen ook rond in Lapland, maar je moet wel geluk hebben als je ze tegen wilt komen. De rendieren zijn alleen niet écht wild, want elk rendier heeft een eigenaar. Maar ze lopen wel lekker rond in Lapland.

Het is superleuk om naar een rendierboerderij te gaan om rendieren te zien. Je kunt er ook voor kiezen een ritje te maken in een slede. Dit is vooral met kinderen heel erg leuk. Bedenk je wel dat de rendieren lekker op hun gemakje gaan, dus heel spannend is het niet. Maar het hoort er natuurlijk wel een beetje bij.

Er is een rendierboerderij vlakbij Rovaniemi, die ook pick-ups doet in de stad en bij enkele accommodaties rondom de stad.

Rendier snuffelt in de sneeuw in Ranua Zoo bij Rovaniemi

Hotels in Rovaniemi

Slapen in Rovaniemi kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Van prachtige luxe hotelkamers tot waanzinnige glazen iglo’s. Maar je kunt ook terecht in prima tweepersoonskamers in een hostel. Of wat verder uit Rovaniemi in een huisje in de natuur.

Ik heb verschillende opties geprobeerd. Wij sliepen zelfs bijna elke nacht ergens anders. Daardoor heb ik wel een aantal toffe opties voor je kunnen testen. Ik sliep zelf op alle onderstaande plekken en raad deze ook aan.

 • Arctic Fox Iglo in Ranua Resort is de mooiste plek waar wij geslapen hebben. Echt een bucketlistplek, zo in een glazen iglo aan een meer. Het was een nachtje in volle luxe. Als dit voor jou ook een droomreis is kun je overwegen jezelf een nachtje te trakteren.
 • Holiday Villa in Ranua Resort is een heel fijne optie met een gezin of een groep vrienden. Er kunnen veel mensen terecht. Je hebt een fijne keuken en heerlijke bank. Echt een relaxte huis om je terug te trekken. En het is er relatief stil en donker, dus ook goed voor Noorderlicht!
 • Hostel Café Koti is de goedkopere optie. Het ligt middenin het centrum van Rovaniemi. Ze hebben naast gedeelde kamers ook privékamers, zelfs met eigen badkamer. Alles is op loopafstand. Je kunt wel zelf koken en ontbijt is inbegrepen. Toptip!
 • LakeLodge Kiehinen is een pareltje aan een meer. Het is niet goed bereikbaar zonder huurauto, maar als je die hebt raad ik het absoluut aan. Als je geluk hebt en het een heldere nacht is, dan zie je hier waanzinnig Noorderlicht. En Hugo was echt fan van het feit dat je in the middle of nowhere bent.
 • Scandinavian Dream Cottages zijn typisch Scandinavische huisjes. Zo schattig! Het is van alle gemakken voorzien, zelfs met Finse sauna. Het is een eindje rijden, dus je hebt wel een auto nodig. Maar dan is het absoluut de goedkoopste optie bij Rovaniemi.

Dit zijn al mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden in Rovaniemi. Wat lijkt jou het leukst om te doen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Rovaniemi is leuk! Wij vlogen er een paar jaar geleden in september naartoe, was een rechtstreekse vlucht. Ook bij de kerstman geweest en bij Arkticum en Ranua. Leuke stad en prachtige omgeving!

  1. Je kunt inderdaad ook rechtstreeks vliegen in het seizoen. Wij wilden het graag met Helsinki combineren. Ik heb je verhalen denk ik ook gelezen ja!

 2. Wat leuk om te lezen! Wij gaan volgende winter naar Fins Lapland. Wij hebben gekozen voor Akoslompolo en niet voor Rovaniemi omdat wij wat meer uit de ‘grote’ stad vandaan wilden. Maar dit klinkt ook erg tof. Vooral dat schaatsen, dat zou ik ook wel willen doen ooit. Dus als het bevalt, moeten we gewoon maar eens terug en dan voor Rovaniemi kiezen. Kunnen we gelijk naar de kerstman, stiekem ook wel leuk en dat gaat hem nu ook niet worden

  1. Ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar echt steden heb je niet in Lapland 🙂 Het is allemaal behoorlijk klein. Wij vonden het fijn dat we nu niet volledig afhankelijk waren van een auto, maar ook konden lopen of met de bus konden. Maar is maar net wat je zoekt natuurlijk. En we konden dit goed combineren met Helsinki.

 3. Wauw wat een uitgebreide blog over Rovaniemi. Het is echt een droom voor mij om daar eens naartoe te gaan en de echte kerstman te bezoeken. Ik zou er ook het noorderlicht willen zien en een tocht met rendieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.