|

Harry Potter Studio Tour bij Londen: alles wat je wilt weten

Het is de droom van elke Harry Potter fan: een bezoekje aan de originele studio’s van de Harry Potter films. En dat kan in de Harry Potter Studio Tour bij Londen, in Leavesden. Maar hoe kom je bij de Studio Tour? Wat kost? En wat ga je zien? Met deze tips heb jij een fantastische dag!

The Burrow of Het Nest: de woonkamer en keuken van de familie Weasley in de Harry Potter films
The Burrow of Het Nest, het huis van de Weasleys.

Als Harry Potter liefhebber staat het op de bucketlist: de Harry Potter Studio Tour. Ronddwalen over originele sets, een kijkje achter de schermen en alle props in het echt zien: dat is toch een droom die uitkomt? En helemaal als je het combineert met een bezoek aan het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child, die op dit moment in Londen speelt.

Officieel heet de tour Warner Bros. Studio Tour: The Making of Harry Potter. De studio’s liggen in Leavesden, wat goed te bereiken is vanaf Londen.

Geen spoilers? Stop dan met lezen bij het kopje waar ik vertel wat er te zien is in de Studio Tour.

Wat is de Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter?

Wat is de Studio Tour precies? De acht films zijn opgenomen in de studio’s in Leavesden. Hier werden dus sets gebouwd en gebruikt tijdens het filmen. Waar sets normaal verdwijnen als een film klaar is, gebeurde dat hier niet. Omdat de films opgenomen werden terwijl nog niet alle boeken uit waren, wisten de makers nog niet welke sets zij laten nog nodig hadden.

Na het filmen van het laatste deel besloot Warner Brothers om de studio’s en sets te kopen. Ze hebben het toen omgebouwd tot de Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter. Door de jaren heen zijn sets die niet bewaard zijn gebleven bij het filmen weer heropgebouwd, waardoor er regelmatig nieuwe dingen worden toegevoegd.

Het is dus niet helemaal vergelijkbaar met The Wizarding World of Harry Potter van Universal, het attractiepark in Amerika. Hier hebben ze ook van alles uit de films nagebouwd, maar bij Londen leer je dus alles over de films. Je krijgt dus een kijkje achter de schermen.

Eén van de bedden in de Gryffindor common room in de studio's met cadeaupapier van de kerstcadeaus.
Wiens bed zou dit zijn?

Hoe kom je bij de Harry Potter Studio Tour?

Is een bezoek aan Warner Brothers Studio Tour echt zo makkelijk vanuit Londen? Het antwoord is ja, dat valt echt reuze mee. Met deze informatie doe je het op eigen houtje, maar ik geef ook suggesties voor als je de zorgen liever uit handen geeft.

Met het openbaar vervoer naar de Harry Potter Studio Tour

Het is heel makkelijk om met het openbaar vervoer naar Leavesden te gaan, waar de studio’s dus staan. Dit is de manier die ik zelf heb gebruikt en ik laat je zien hoe je dit precies doet.

Vanaf Londen met de trein

Ga eerst in Londen naar het station genaamd London Euston. Dit station zit op dezelfde metrolijn als bijvoorbeeld King’s Cross, waar je het beroemde Platform 9 3/4 kunt vinden.

Vanaf London Euston neem je vervolgens een trein. Kijk goed op de borden in het station welke trein je moet hebben. Het station waar je heen moet heet Watford Junction. Er staan grote borden in de vertrekhal met alle vertrekkende treinen en op welke stations ze stoppen. Er zijn directe treinen en stoptreinen. De laatste doen er een stuk langer over.

Wij waren ruim op tijd weggegaan, maar hadden niet gecheckt hoe vaak de trein naar Watford Junction gaat. Dit kun je zien door op Google Maps de route te zoeken van London Euston naar Watford Junction. Je kunt dan het OVtekentje aanklikken en de tijden zien. De trein rijdt namelijk minder vaak dan je zou denken! Als je de langzame stoptrein hebt doe je er namelijk best wel even over.

Heb je de juiste trein gevonden? Dan ga je naar het perron. Je kunt op deze route reizen met de Oyster Card. Mocht jouw pinpas al contactloos betalen hebben, dan kun je dit ook betalen. Bij sommige banken werkt dit al en kun je in- en uitchecken met jouw pinpas.
Lukt dit niet of heb je geen Oyster Card? Dan kun je een kaartje kopen bij een automaat of een loket. Stap in de trein tot je bij Watford Junction bent.

Laatste stuk met de bus

Als je aankomt op Watford Junction, dan sta je uit de trein. Als je de trappen af loopt van het perron naar het station, dan zie je gelijk waar je naartoe moet. Overal staan pijlen die aangeven welke kant je op moet voor de shuttlebus van Mullany’s Coaches. Deze brengt jou van Watford Junction naar de Warner Bros Studio Tour. De bus gaat elke 20 minuten en hij doet er ongeveer een kwartiertje over.

Je koopt het kaartje voor de bus in de bus zelf. Deze kost £2,50 voor een retourtje. Bewaar het kaartje dus goed! Je kunt in de bus zover ik zag alleen contant betalen, dus zorg voor voldoende kleingeld.

In de bus krijg je nog een korte film te zien tot hij je voor de deur bij de Studio Tour afzet.

De laatste bus terug gaat als de Studio Tour dichtgaat. Blijf je tot sluitingstijd? Let daar dan even op!

De buitenzijde van de Harry Potter Studio Tour bij Londen met de schaakstukken uit de eerste film ervoor.
De ingang van de Studio Tour.

Met de auto

Het is ook mogelijk om met de auto richting de Studio Tour te gaan. Ben je met de auto of heb je er eentje gehuurd? Dan is dat zeker een aanrader. Je kunt namelijk gratis parkeren bij de Studio Tour. Ze hebben een eigen grote parkeerplaats.

Je kunt de route gewoon opzoeken op Google Maps. Naarmate je dichterbij komt, staat het ook aangegeven op de borden.

Met een georganiseerde bus vanuit Londen

Geen zin in gedoe? Dan kun je ook een tour boeken met een bus vanuit Londen. Dit betekent in principe niet veel meer dan dat zij jouw kaartje regelen en het vervoer. Maar dat is wél heel handig. Zo kun je vanuit Londen in één keer met de bus naar de Studio Tour en brengen ze je ook weer terug.

Geen zin om alles zelf te regelen en ga je dus liever met een bus? Hier heb ik een aantal opties voor je op een rijtje gezet:

Wat kosten Harry Potter Studio Tour tickets?

Hoeveel kost een bezoekje aan de originele studio’s nou eigenlijk? Ik zeg het maar alvast, het is niet goedkoop. Maar zelf vond ik het elke cent waard!

Op dit moment kost een ticket voor volwassenen 45 pond. Op het moment is de wisselkoers met de euro vrij gunstig, dus dat scheelt weer. De beste manier om tickets te bestellen is via de website van de Studio Tour.

Daarnaast kun je een audiotour nemen. Ik raad deze digital guide echt aan, want ik vond het superinteressant. Je kunt echter ook later beslissen of je deze wilt. Wij kochten deze pas binnen bij de Studio Tour. Hij kost zowel online als ter plaatse 4,95 pond per persoon. Je zou er eentje kunnen delen, maar ik vond het fijn dat we op ons eigen tempo konden kijken en luisteren. Hij bevat welke geluid ook video.

De jurk van Hermione en het pak van Viktor Krum dat ze droegen tijdens het Yule Ball in de films.
De kostuums van het Yule Ball in de Grote Zaal.

Hoe lang van tevoren moet ik tickets boeken voor de Warner Brothers Studio Tour?

Ik raad je aan om dit meteen te doen als je weet dat je gaat. Heb je jouw vervoer naar Londen geboekt? Kijk dan gelijk naar tickets voor de Studio Tour. De reden daarvoor is dat je bij het boeken een tijdslot kiest.

Het is handig om een vroeg tijdslot te kiezen. Het begin doe je samen met jouw groep, maar daarna mag je zelf rondlopen. Als je vroeg binnen bent, dan is het nog niet zo druk. Maar als dit voor jou onhandig is, dan kun je natuurlijk ook later op de dag gaan. Check even hoe lang het open is op de dag dat jij gaat.

Zelf waren wij ruim 4 uur binnen om van de hele tour te genieten. Dat zou je een goede indicatie moeten geven van hoe laat je uiterlijk naar binnen moet gaan om alles rustig te bekijken. Hoe langer voor je bezoek je boekt, hoe meer keuze er is in de tijdsloten.

Wat gebeurt er als je te laat bent bij de Harry Potter Studio Tour?

Soms gaan dingen niet zoals gepland. Zoals gezegd waren wij iets te laat voor onze tour. Gelukkig konden we nog aansluiten bij de volgende. Dat is dus geen probleem, maar ik raad het niet aan! Als de andere tijdsloten vol zitten, moet je namelijk wachten tot er wel meer ruimte is. Vooral in het hoogseizoen kan dit heel onhandig zijn. Ga dus liever te vroeg weg!

De brieven die Harry Potter kreeg in de eerste film om hem te vertellen dat hij naar Hogwarts mag in een vitrine in The Making of Harry Potter.

Wat is er te zien bij Warner Bros. Studio Tour?

Allemaal heel leuk en aardig, maar wat kun je nou precies zien in de Harry Potter Studio Tour? Het heet niet voor niets ‘The Making Of Harry Potter’, want ze laten ze je echt zien hoe de films gemaakt worden. Van sets tot alle special effects! Ik neem je mee door de ruimtes, zonder meteen álles te verklappen.

Entreegebouw

Als je aankomt staan er buiten loketten. Hier kun je jouw ticket ophalen, als je deze nog niet hebt. Daarna ga je naar binnen. Hier is een garderobe, waar je jouw jas en tas achter kunt laten. Er is een buitendeel bij de Studio Tour, maar dit is zo kort dat ik zou aanraden je jas in te leveren.

Daarna ga je de gangen door en écht naar de studio’s. Dit deel is recentelijk verbouwd, dus het is anders dan toen ik er was. Maar het komt nog redelijk op hetzelfde neer: je kunt wat eten en drinken, je kunt alvast wat dingen bekijken en fijn wachten tot je naar binnen kunt.

Bewonder het café in de stijl van de beroemde Chocolate Frogs of bekijk de kostuums die ze gebruiken bij de Fantastic Beasts films. Genoeg te doen!

De kleding die gebruikt is in de film Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald in de entreehal van The Making of Harry Potter.
De kleding uit de film Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald.

Zodra jouw tijdslot is aangebroken ga je in de rij staan. Kijk goed om je heen, want hier kun je bijvoorbeeld Harry’s kamertje onder de trap alvast bewonderen.

Grote Zaal: een eerste blik op de magie

Na een gezamenlijk intro is het tijd voor één van de tofste sets: de Grote Zaal! Wat magisch om daar naar binnen te kunnen gaan. Twee van de afdelingstafels zijn verwijderd zodat jij er kunt lopen, maar de rest is gedekt.

Kerstdiner in de Grote Zaal in de Warner Bros Studio Tour
Feestmaaltijd in de Grote Zaal voor Kerstmis.

Door het jaar heen zijn er soms evenementen in de Studio Tour. Zo hebben ze in de maanden rondom Halloween alles in teken van de Dark Arts. En wij hadden in december Hogwarts in the Snow. Dit betekende ook dat veel dingen in de stijl van Kerst waren, waaronder de Grote Zaal. Kerstdiners en the Yule Ball: je kon het allemaal zien. Buiten deze evenementen zie je de zaal zoals hij op andere momenten in de films is.

Eerste helft van de Harry Potter Studio Tour

Na de Grote Zaal mag je zelf op pad. Vanaf nu mag je op jouw eigen tempo en kun je dus ronddwalen zo lang je wilt. In dit deel kun je van alles vinden: kostuums of bekende decorstukken uit Hogwarts bijvoorbeeld. In dit deel kun je ook genieten van allerlei props, zoals ook de Goblet of Fire of de Golden Snitch. Ik vond dit deel echt fantastisch met alle details.

Behalve de kleinere details heb je ook allerlei sets, zoals de leerlingenkamer van Gryffindor. Zo leuk om te zien! En bizar ook om de formaten te zien, want deze set is bijvoorbeeld vrij klein. Verder heb je ook dingen als Dumbledore’s Office, het lokaal van Potions en The Burrow van de Weasleys. Ik kon eindeloos naar alles kijken, dus gelukkig was ik met een geduldige vriendin.

Special effects uitproberen

In het deel dat volgt kun je allerlei special effects zien. Zo kun je een bezem omhoog laten komen (‘Up!’), ineens heel groot of klein lijken in het huis van Hagrid of vliegen op een bezemsteel.

Het vliegen op een bezemsteel is wel heel leuk, want je mag rondvliegen voor een green screen. De foto’s en video’s die ze daar maken zijn echter niet inbegrepen bij de prijs. Je zou dit dus bij moeten kopen als dit je leuk lijkt. Wel een leuk souvenir!

Grote sets: Forbidden Forest en Platform 9 3/4

Na dit deel krijg je nog twee grote sets voor je even kunt pauzeren. Allereerst heb je Forbidden Forest. In dit deel hebben ze later het Verboden Bos nagebouwd. Het is donker en een beetje eng. Je ziet verschillende van de Fabeldieren in het bos. Ook laten ze zien hoe ze een Patronus konden filmen. Al met al een leuk stukje, maar je kunt het overslaan als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt.

Enge spin (Acromantula) in het Verboden Bos deel van de The Making of Harry Potter.
Enge spinnen in The Forbidden Forest

En dan één van mijn favoriete delen (dit zeg ik overal, haha): Platform 9 3/4! Bewonder de prachtige trein en ga op de foto met het karretje in de muur. Dit kan ook op het station in King’s Cross, maar hier heb je geen lange rij. Hoewel ik de foto’s bij King’s Cross zelf stiekem mooier vind.

Het winkeltje op het station heeft andere items dan aan het einde van de tour. Zie je iets wat je graag wilt hebben? Dan raad ik aan het hier te kopen.

Tot slot kun je ook nog de trein ín! Neem een kijkje in de coupés, die zijn ingericht naar de verschillende schooljaren. Is dat niet magisch?

Hierna loop je door een gang door naar het restaurant. In deze gang heb je allerlei vitrines vol met het artwork uit de films. Kranten, brieven, boeken en ga zo maar verder: alles is in detail uitgewerkt door kunstenaars MinaLima. Wil je daar meer van zien? Ze hebben ook een museum/winkel in Londen, waarover ik meer schrijf in mijn artikel met allerlei Harry Potter tips in Londen.

Restaurant in de Harry Potter Studio Tour

Gelukkig kom je nu toe aan een welverdiende pauze. Je kunt hier iets te eten of drinken kopen. En het meest belangrijk: het is één van de weinige plekken ter wereld waar je boterbier kunt krijgen! Dit butterbeer is overigens zonder alcohol, wat je natuurlijk al kunt vermoeden, want in de boeken zijn de personages daar een beetje te jong voor.

Wij kwamen na ongeveer 2,5 uur aan bij het restaurant. Wij hebben hier broodjes gehaald. Ik vond het nog redelijk betaalbaar moet ik zeggen. Voor een indruk van de prijzen, dit is wat wij betaalden in december:

  • Broodje cheddar ploughmans & chutney bloomer: £5,50
  • Broodje tuna mayo, cucumber en red onion bloomer: £4,25
  • Butterbeer: £3,95 (zonder souvenirbeker)

Neem plaats aan één van de tafels en rust even uit, voor je begint aan het volgende deel van de Harry Potter Studio Tour!

Tweede helft

Na een welverdiende pauze begin je aan de tweede helft. Je gaat eerst een stukje naar buiten. Hier kun je onder andere de Knight Bus zien, samen met Privet Drive en het huis van Lily en James. Of wat dacht je van de beroemde brug uit de derde film?

Sommige sets kun je ook vanbinnen bekijken, dus kijk vooral rustig rond. Dit is het enige gedeelte buiten. Omdat het niet zo heel groot is, heb je niet per se een jas nodig, want je bent snel weer binnen.

Hier krijg je een groot stuk waar de technieken worden uitgelegd. Hoe hebben ze alle wezens gemaakt? Alles wat leeft en beweegt is een uitdaging. Ik vond dit heel interessant om te zien, want van sommige dingen verwacht je niet dat er zoveel werk achter zit!

Gringotts Wizarding Bank en Diagon Alley

Hierna volgen nog twee grote sets. Sinds kort kun je een bezoekje brengen aan de tovenaarsbank Gringotts. Sommige sets in de Studio Tour, zoals Forbidden Forest en Gringotts, zijn opnieuw opgebouwd. Niet alles is bewaard gebleven bij het filmen of op locatie gefilmd. Ze hebben het echter zo gemaakt dat het exact lijkt alsof je in de films bent!

Gringotts laat je de hal van de bank zien, maar ook de kluizen en bijvoorbeeld het pakketje met daarin de Philosopher’s Stone. Het ziet er heel indrukwekkend uit.

De Mandrakes baby's uit de Harry Potter films naast de potten om uit te leggen hoe ze gemaakt worden.
Mandrakes: hoe worden die gemaakt?

En dan is het tijd voor een ander hoogtepunt: Diagon Alley! Het is er eentje uit de latere films, met onder andere de winkel van de Weasleys. Wij hebben een heleboel tijd besteed aan rondlopen en alle winkels en etalages bekijken. Hoewel je nergens in kunt, is het tof even naar binnen te gluren!

Modellen van de gebouwen en Hogwarts

Tot slot brengt de tour je langs een hele selectie met ontwerpen voor alle gebouwen. Dit gaat om schilderijen, tekeningen en papieren modellen. Bizar om te zien hoe klein sommige modellen zijn. Herken jij alles?

Om alle shots te filmen van het kasteel hebben ze een groot model van Hogwarts gebouwd. En dat is het perfecte einde want zo kun je het hele kasteel bewonderen. Op schermen kun je zien hoe de beelden eruit zien. En als je gaat tijdens Hogwarts in the Snow, dan is het hele gebouw bedekt met een laagje sneeuw.

Hogwarts in the Snow: model van het Hogwarts kasteel bedekt met een laagje sneeuw.
Het model van Hogwarts bedekt met sneeuw.

Aan het einde van de Harry Potter Studio Tour ga je nog door een ruimte vol doosjes met toverstokken. Deze bevatten de namen van alle mensen die hebben meegewerkt aan de films. En het is natuurlijk onmogelijk te vertrekken zonder te snuffelen in de winkel die daar zit..

Tips voor de Harry Potter Studio Tour

  • Neem kleingeld mee voor bijvoorbeeld de shuttlebus vanaf Watford Junction
  • Je bent ongeveer 4,5 uur binnen, houd daar rekening mee
  • Is het lunchtijd als je binnen bent? Bedenk dan of je iets te eten meeneemt of iets haalt in het restaurant.
  • Je krijgt een koptelefoon bij de digital guide, zodat je hem niet steeds omhoog hoeft te houden bij je oor. Liever je eigen oortjes? Neem die dan mee, dan kun je ze inpluggen (al vond ik de koptelefoon prima).

Staat de Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter ook op jouw bucketlist?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. hallo.
    prachtig om dit te lezen, zelf ben ik een enorme harry potter fan, en mijn man ( een klein beetje). wij willen dit gaan doen in mei, we zijn op 27 mei 26 jaar getrouwd en mijn verjaardag is een dag later. heb je ook nog tips voor hotels.

    hartelijke groet
    hilly wiegman

    1. Hallo Hilly! Wij verbleven in het hostel Clink78. Dat is wellicht niet zo geschikt als je echt een hotel zoekt. We vonden het wel een fijne locatie. Ik vond het zelf erg handig om rondom King’s Cross te zitten, dan zit je overal goed in de buurt. Ik hoop dat dat helpt!

  2. Hoi hoi,

    Wat zou de mooiste begin zijn tot eind tour van Harry Potter?? Dus begin Harry Potter, dan wat anders, dan weer Harry Potter…

    En we nemen geen auto en huren ook niet…

    We starten vanuit Deventer (Overijssel), wat is goedkoopste om naar Londen te gaan? En welk hotel/hostel/B&B is beste dat mooi dichtbij is van Londen Harry Potter studios en later door naar Schotland, waar kasteel bevindt en de rest…

    Het gaat om vanaf 18 mei tot 1 juni 2020… Hebben we zeker 2 weken hier voor nodig?? Of is week voldoende voor alles wat Harry Potter te maken heeft??

    Kan je voor ons mooie tips geven en dat niet alles te duur is… En evt. Show van Harry Potter willen we ook zien, als in 2020 nog draait…

    Graag acht ik op je reactie… Je mag mij ook uitgebreid tips geven en hoe je zou doen om mooie week of 2 weken van te genieten.. Zoal Harry Potter en natuur, winkels en natuurlijk lekker eten 🙂

    Ik wacht het af…

    Met groeten,

    Maarten Oonk

    1. Hallo Maarten! Ik ben zelf alleen in Londen geweest, dus ik kan je niet helpen met Schotland. Wellicht kun je terecht bij Diana van de blog Stripe Away. Op mijn blog kun je allerlei tips vinden voor Harry Potter in Londen, dus kijk vooral even rond!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.