|

Wat te doen met Manchester? Tips en video

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Naast het bekende Londen zou je misschien niet snel kiezen voor Manchester. Compleet onterecht, want Manchester is een heel leuke stad. En verrassend betaalbaar! Maar wat te doen in Manchester? Wat zijn de beste tips? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Manchester.

Vakwerkhuis in wit met bruin in een straat in Manchester met groot terras ervoor, een van de bezienswaardigheden in Manchester

Wat te doen in Manchester?

Al een aantal jaar gaan mijn zusje en ik samen op een kort reisje van een paar dagen. Voorheen deden we dat altijd lekker goedkoop, want twee studenten willen natuurlijk niet de hoofdprijs betalen.

Na Sevilla en Krakau was het tijd om iets nieuws te kiezen. Wij besloten op reis te gaan met srprs.me met het toen nog bestaande Broke-thema. En wij kwamen terecht in Manchester. Voor ons totaal onbekend: wat te doen in Manchester?

Ik was zelf nog maar één keer in Engeland geweest, naar Londen, dus ik vond het echt een leuke bestemming. Sowieso één die zowel mijn zusje en ik niet snel hadden uitgekozen.

Het werd tijd om door de douane te gaan en richting de gate. Tijdens het rondneuzen in de winkels achter de douane presteerde ik het nog om mijn ticket te verliezen, maar gelukkig was iemand zo aardig om hem naar de gate te brengen, zodat ik werd omgeroepen. Oeps.

Tegenwoordig gaan mijn zusje en ik graag overnachten in Nederland, zoals bijvoorbeeld in een HIHAHUT die je bereikt per tandem en kano of in een Cabiner op de Sallandse Heuvelrug.

Canal Street in Manchester met boom ervoor en op de kade rechts allerlei leuke terrassen, een van de Manchester bezienswaardigheden

Manchester bezienswaardigheden

Chetham’s Library

De ochtend van onze volledige dag op sprs.me reis begon met een rondje door de stad. Door mezelf de baas te maken over de kaart, kon ik mijn zusje stiekem mee loodsen naar een bibliotheek.

We gingen naar Chetham’s Library. Deze prachtige oude bibliotheek uit 1653 konden wij gratis bezoeken. Tegenwoordig kun je de bibliotheek alleen nog bezoeken met een rondleiding. Deze kun je online boeken. De rondleiding is vaak om 11.00 uur, 13.30 uur en om 15.00 uur, maar ze zijn niet elke dag alledrie. Daar moet je dus even goed naar kijken.

Het is de oudste openbare bibliotheek in de Engels-sprekende wereld. Ze verzamelen al sinds 1655 boeken en doen dit nog steeds, dus het is een belangrijke collectie. Het is een prachtige bibliotheek. Een beetje donker, maar ik vond het echt leuk om rond te dwalen.

Ze delen het gebouw met Chetham’s School of Music, dus dat kun je ook op de bordjes zien staan.

 • Kosten: £12 per persoon voor de rondleiding van een uur
 • Openingstijden: tijdens een rondleiding, alleen op weekdagen
 • Adres: De ingang van de poort zit aan Long Millgate. De bibliotheek ligt tegenover het National Football Museum.
Poort omringd met boeken met erachter nog meer boeken in Chetham's Library in Manchester

Manchester Cathedral

Na ons bilbiotheekbezoekje was het tijd voor de kathedraal. Manchester Cathedral oogt een beetje gek, net als meer straten in de stad. Je ziet moderne gebouwen, afgewisseld met mooie oude gebouwen als deze kathedraal. Hij staat daarom een beetje als een vreemde eend in de bijt.

De kathedraal komt uit 1421. Hij is door de jaren heen flink uitgebreid, dus de mensen van toen zouden hem niet meer herkennen. Koning Hendrik V liet de kerk die hier al sinds de 13e eeuw stond ombouwen tot deze kathedraal.

Helaas is de kathedraal flink beschadigd geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De noordoostelijke hoek werd geraakt bij een Duits bombardement en zorgde ook voor veel schade aan het interieur. Daarom zijn in de jaren ’70 nieuwe glas-in-loodramen geplaatst. Het glas-in-lood is vrij modern, maar daarom juist bijzonder om te zien.

Deze kathedraal is gratis te bezoeken, dus ik zou hem zeker niet overslaan.

 • Toegangsprijs: Gratis, maar ze waarderen het wel als je een kleine donatie achterlaat
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur, zondag van 12.00 tot 16.00 uur
 • Adres: Victoria Street, Manchester
De kathedraal van Manchester met boom ervoor op een bewolkte dag, gezien vanaf overzijde van de straat
Manchester Cathedral

Stadhuis van Manchester

Aan Albert Square ligt het grootse stadhuis van Manchester. Het neogotische gebouw werd ontworpen door Alfred Waterhouse en komt uit 1877. Het heeft een aantal indrukwekkende zalen en is bekend om de muurschilderijen van Ford Madox Brown die de geschiedenis van de stad uitbeelden.

Van buiten valt vooral de klokkentoren op, die maar liefst 85 meter hoog is!

Op dit moment is het stadhuis gesloten vanwege grootschalige renovatie. Je kunt hem dus niet van binnen bezoeken.

Drink een Engelse thee met scones

Een reis naar Engeland is niet compleet zonder een echte English tea. Het liefst met een scone. Of nog beter, doe meteen een high tea!

In Manchester kun je zeker ook terecht voor een heerlijke Engelse thee. De tearoom waar ik naartoe ging bestaat helaas niet meer. Als ik weer terug zou gaan dan zou ik kijken naar tearooms als Sugar Junction, The Midland of Richmond Tea Room.

English tea in Manchester: witte kopjes en theepotjes op een tafel met bordjes met hartvormige scones ervoor met clotted cream en jam in bakjes op het bord erbij
Thee met scones

John Rylands Library

Mijn zusje grapt altijd dat ik alleen naar bibliotheken en boekwinkels wil. En stiekem is dat natuurlijk waar! Ik had namelijk nog een bibliotheek gespot op de kaart.

John Rylands Library is een prachtig gebouw. Van binnen was het misschien nog wel mooier dan Chetham’s Library. Niet helemaal eerlijk, want de John Rylands Library is ook groter. Ook hier kun je lekker ronddwalen.

De bibliotheek werd geopend in 1900 door Enriqueta Rylands, ter nagedachtenis aan haar man John Rylands. Het was een bedankje aan de stad en haar inwoners. Tegenwoordig is het onderdeel van de Universiteit van Manchester.

Het winkeltje beneden heeft veel leuks, dus sla dit zeker niet over!

 • Toegangsprijs: gratis, je hebt geen ticket nodig
 • Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Adres: 150 Deansgate, Manchester

The Hidden Gem: St. Mary’s Catholic Church

Eenmaal buiten viel ons oog op een bordje: the hidden gem van Manchester. Dat moesten we zien! We dachten dat het een eitje zou worden met alle bordjes, maar dat bleek niet zo simpel te zijn.

Na drie keer heen en weer en een bezoekje aan het gemeentehuis lukte het dan toch eindelijk: St. Mary’s Catholic Church. Gelukkig was het inderdaad een kleine parel, zeker een aanrader als je in Manchester bent.

De kerk in Manchester werd in 1421 op bevel van koning Hendrik V een Anglicaanse kathedraal. In 1774 werd er een kleine kapel opgericht voor de katholieke gemeenschap in Manchester. Waarschijnlijk waren dit op dat moment slechts 600 mensen. Deze kapel werd echter verwoest in een brand.

Buiten de stad werd een nieuwe kerk gebouwd in 1794. Deze kreeg in 1833 een nieuw dak, maar dit ging niet goed. Het dak stortte in in 1835, waardoor de kerk zwaar beschadigd werd. Men besloot uiteindelijk de kerk opnieuw op te bouwen op dezelfde plek. Door de jaren heen groeide de stad en kwam de kerk er middenin te liggen.

In 1872 noemde de katholieke bisschop Herbert Vaughan de kerk voor het eerst ‘Hidden Gem’ en dat doen ze in Manchester nog steeds.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: wisselt dagelijks, vaak vanaf 9.30 tot 16.00 uur, maar check de website goed
 • Adres: Brazennose Street, Manchester (goed zoeken!)
Het wit met rode altaar van de verborgen kerk St. Mary's Catholic Church in Manchester, de hidden gem
Het altaar in St. Mary’s Catholic Church

Free City Bus: gratis vervoer in Manchester

Mijn zusje zag al de gehele dag overal bussen rondrijden met daarop ‘free city bus‘. Hoewel ik er heel zenuwachtig van werd liet ik me toch meeslepen. Alles wat we tot nu toe hadden bezocht was gratis!

Uiteindelijk vonden we de vertrekplaats op het station. De bus rijdt twee routes. Hij rijdt maandag t/m zaterdag tussen 7.00 en 19.30 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. De bus gaat elke 10 minuten. Na 18.30 uur gaat de bus elk kwartier.

We namen de bus naar Castlefield Urban Heritage Park, waar we de oude (replica) stadspoort bezochten. We waren niet echt onder de indruk van dit deel van de stad, maar de bus is echt een leuke manier om meer van de stad te zien. En om je gratis te verplaatsen!

Café in een boekwinkel

Zoals je misschien al gemerkt hebt is er één ding waar ik van hou: boeken. Dus de winkel die we absoluut niet konden overslaan was natuurlijk Waterstones. Gelukkig vonden we er eentje aan 91 Deansgate, een walhalla van boeken.

Nadat ik met pijn en moeite een selectie had gemaakt, moesten we natuurlijk even uitrusten. Gelukkig bleek dit de perfecte boekwinkel, want op de bovenste verdieping zat een leuk café. Café W zit dus letterlijk in een boekwinkel: een heel toffe ervaring.

Uiteraard was de dag pas compleet met warme chocolademelk met slagroom en minimarshmallows. Twee bibliotheken en een boekwinkel met chocolademelk en marshmallows: voor mij kon deze srprs.me niet meer stuk!

Wit kopje met warme chocolademelk met minimarshmallows in Cafe W in de Waterstones in Manchester

Museum of Science and Industry

Onze laatste dag besloten we weer de free city bus in te gaan voor iets leuks. Het Museum of Science and Industry om precies te zijn. Zoals alles in Manchester is ook deze gratis, maar ook hier vragen ze een donatie.

We vermaakten ons goed in het museum en spotten zelfs nog een Nederlandse trein. Ik raad het zeker aan, je kunt je hier wel een dag vermaken. Ook met kinderen lijkt me dit erg leuk. Bij weggaan hebben we dus braaf een donatie gegeven.

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
 • Adres: Liverpool Road, Manchester
MOSI Manchester

Toen was het tijd om terug te gaan naar ons hostel om de koffers te halen. Het was helaas weer tijd om richting huis te gaan.. Dit vonden we beiden erg jammer, want het was echt een veel leukere stad dan ik had verwacht. En zeker mogelijk om het low-budget te doen!

Manchester vlog

Tijdens deze reis hebben mijn zusje en ik een vlog gemaakt. Erg leuk om te doen! Hopelijk geeft het je een leuk beeld van Manchester en onze reis met srprs.me.

Hoe kom je van het vliegveld naar Manchester?

Vanaf het vliegveld namen we een trein naar de stad. Niet echt goedkoop, want de prijzen liggen niet bepaald laag in Engeland, maar het was wel een fijne trein. We hadden prima zitplek, plek voor de koffers en werden in de stad afgeleverd. Ik raad de trein dus zeker aan!

Spreekt Manchester je nu een beetje aan?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Dat ligt er echt heel erg aan! Broke is nu vanaf 135 euro zag ik. Wij zoeken dan echt de datum uit dat het die prijs heeft (in het weekend is weer wat duurder). Ik heb deze reis wat langer geleden gemaakt. Ik heb even gezocht op mijn rekening en ik denk dat wij 110 euro per persoon hebben betaald voor deze reis. Dat is dan dus vluchten + hostel. Ik vind het zelf wel de moeite, kan zelf misschien iets goedkoper, maar ik vond het echt een leuke bestemming en scheelt veel geregel!

 1. Ik vind het een grappig concept Sprsme. Ik heb het tot nu toe nog niet gedaan maar vind het wel leuk dat ze het concept inmiddels aardig hebben uitgebreid met meer opties…. Misschien toch gewoon maar een keer proberen!

  1. Ik vind het geen ‘moet-je-gedaan-hebben’ maar vooral heel makkelijk. Het scheelt lang twijfelen over een bestemming of uren zoeken naar een goed hostel en dat vind ik erg fijn, het is gewoon echt gemakkelijk. En voor iets wat georganiseerd is vind ik het weer helemaal niet duur. Erg fijn dus wat dat betreft 🙂

 2. Wauw heel gaaf! Ik ben wel eens in Londen geweest maar nog nooit in Manchester. Ik ken het wel van de foute tv-programma’s haha. Lijkt me hilarisch om daar een keertje uit te gaan. Of ik kijk teveel Geordie Shore dat kan ook hoor.

  1. Haha dat heb ik dus nog nooit gezien! Ik ben behalve in Manchester alleen nog in Londen en Oxford geweest, verder nergens in Engeland. Maar ik vond het dus wel echt leuk! Geen typische toeristenplek en daarom leuk, het is niet echt druk ofzo en echt zoveel dingen zijn gratis, ik vond het echt verbazend, haha. En vliegen kan ook echt goedkoop.

 3. Klinkt als een geweldige srprs reis! Manchester ziet er leuk en mooi uit 🙂 Ik ben vorig jaar in de herfst met mijn zusje vijf dagen met srprs.me weg geweest. Wij hadden ook broke, maar doordat we vijf dagen gingen maakten de tijden ook niet zo heel veel uit, we hadden sowieso drie volle dagen. wij gingen naar Gdansk in Polen, een hele leuke, goedkope, verrassende stad! Ik wil graag nog eens weg met srprs.me. Leuk filmpje ook

  1. Leuk dat je ook bent geweest! Ik ben zelf een keer in Gdansk geweest met wat vriendinnen. We hadden toen een weekend waarin we weg konden en hebben op Skyscanner ‘Nederland – Overal’ ingetypt voor die data. Toen was Gdansk de goedkoopste optie. En ik vond het echt ook leuk! Ik vind de bestemmingen van srprs.me altijd verrassend en leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.