|

Wat te doen in Kopenhagen? De mooiste bezienswaardigheden door een local

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

De prachtige Deense hoofdstad Kopenhagen heeft een heleboel te bieden. Van mooie historische paleizen tot sprookjesverhalen en van een heus themapark tot hippe eettentjes. Ik neem je mee langs de mooiste bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Manouk loopt langs de kade van Nyhavn met aan de overzijde de typische gekleurde huisjes

In 2020 woonde mijn partner Hugo voor langere tijd in Kopenhagen voor zijn werk. Als inwoner heeft hij genoeg tijd om de stad te ontdekken. En daardoor kon ik regelmatig op bezoek om de leukste plekken voor je uit te proberen. Deze gids met wat te doen in Kopenhagen is dus erg compleet: er is voor ieder wat wils.

Vergeet ook niet mijn tips te lezen voor de leukste restaurants in Kopenhagen waar je betaalbaar kunt eten!

Bezienswaardigheden in Kopenhagen

Als echte kastelenliefhebber is Kopenhagen voor mij een feestje: indrukwekkende paleizen en historische kastelen te over. Maar gelukkig voor mensen die dat minder interessant vinden is er nog veel meer te doen in Kopenhagen! De mooiste bezienswaardigheden in Kopenhagen op een rij.

Even pauze van al het bezichtigen? Bekijk dan ook mijn tips voor ontbijt, brunch, lunch en taart in Kopenhagen.

1. Christiansborg: Royal Reception Rooms

Christiansborg is een uniek gebouw: hier vind je namelijk zowel het Koninklijk Huis als het parlement als justitie. Dit was ook het idee toen het paleis voor de derde keer werd opgebouwd.

In eerste instantie stond hier Copenhagen Castle. Dit kasteel heeft door de eeuwen heen ook allerlei veranderingen ondergaan. De laatste versie was echter niet indrukwekkend genoeg: bezoekers vonden het klein en saai, met stinkende slotgracht. Daarom besloot koning Christian het kasteel te slopen en een nieuw paleis te bouwen, dat zich kon meten met bijvoorbeeld het paleis van Versailles.

Het nieuwe paleis noemde hij, heel toepasselijk, Christiansborg. Dit paleis brandde echter af. Het tweede paleis was wat simpeler van stijl, meer neoclassicistisch. Dit paleis brandde echter ook af. Suf genoeg door eenzelfde soort probleem als het eerste paleis: een vuur dat zich razendsnel verspreidde door de pijpen in het paleis.

Het derde paleis is het paleis dat je nu kunt zien, waar dus ook plaats is voor het parlement en justitie. Je kunt een aantal delen van het paleis bezoeken. Hoewel ik het allemaal best leuk vond, is het niet perse nodig alles te zien. De stallen, keukens en ruïnes zijn aardig, maar niet heel bijzonder. De Reception Rooms daarentegen horen bij mijn favoriete bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Royal Reception Rooms

De prachtige Royal Reception Rooms (koninklijke ontvangstzalen) worden nog steeds gebruikt. Hoewel het Koninklijk Huis momenteel meer in Amalienborg zit, gebruiken ze Christiansborg nog voor ontvangsten.
Mijn favoriete zalen zijn de Throne Room en de Velvet Room. Maar wat mij betreft komt het echte pronkstuk op het einde: de bibliotheek van de koningin. Wat een prachtige kamer, ik teken er zo voor. Ik zal echter eerlijk toegeven dat ik tegen Hugo zei dat elke kamer mijn favoriete kamer was 😉

  • Je wordt gevraagd blauwe overschoenen te dragen. Deze krijg je bij het bezoek en gooi je na afloop in een bak. Dit is denk ik om de vloeren en tapijten te beschermen, wat ook erg goed lukt.
  • Entreeprijs: DKK 105 (combiticket voor alle locaties DKK 175)
  • Openingstijden: Dagelijks van 10.00 – 17.00 uur. Gesloten op maandag buiten de lente- en zomermaanden. In juli en augustus open tot 18.00 uur.
  • Adres: Prins Jørgens Gård 1, Kopenhagen
Wit met gouden kamer in de Royal Reception Rooms met doorkijk naar de Troonkamer en een gekleurd opvallend kleed
Royal Reception Rooms

2. Rosenborg

Is dit een lijstje vol paleizen? Ja, wel een beetje. Ik houd namelijk van paleizen. Maar Kopenhagen heeft er ook echt veel en ze zijn ook nog eens de moeite waard.

Rosenborg is vanaf de buitenkant in mijn ogen het mooiste paleis van Kopenhagen. Voor de buitenkant hoef je niet te betalen, die kun je ook zien vanuit de tuinen. Maar de binnenzijde is ook de moeite waard.

Paleis Rosenborg werd gebruikt ten tijde van het absolutisme, toen de koningen alle macht hadden in Denemarken. Ze hadden een groot rijk en pronkten graag met hun macht. Dat kun je terugzien in het interieur. Alles is druk en uitgesproken. Of ik er zelf zou willen wonen is de vraag, maar ik vond het wel tof om te zien.

Het Rosenborg paleis in Kopenhagen vanaf de buitenzijde, met torentjes en groen dak
Rosenborg

Wegdromen bij de kroonjuwelen

Het echte pronkstuk van Rosenborg bevindt zich echter in de kelder: de schatkamer met de kroonjuwelen. Je gaat letterlijk een kluis in met bewaker. Het is ook de reden dat er soldaten rondom Rosenborg lopen gedurende openingstijd.

De kroonjuwelen mogen alleen gebruikt worden door de koningin. Zij is echter een vrij bescheiden dame, die ze eigenlijk nooit gebruikt. Mijn favorieten zijn uiteraard de prachtige kronen, maar ook de ketting en tiara in de vitrine zou ik wel mee naar huis willen nemen. Ik heb ze toch maar laten liggen 😉

  • Entreeprijs: DKK 130
  • Openingstijden: sowieso dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur, maar de openingstijden zijn heel complex, dus check het goed.
  • Adres: Øster Voldgade 4a, Kopenhagen

3. Kongens Have: de paleistuinen

Of je het Rosenborg paleis nu wel of niet bezoekt, de tuinen mag je niet overslaan. Kongens Have, oftewel de Tuin van de Koning. Deze prachtige kasteeltuinen zijn een heerlijke plek voor een zonnige picknick of een fijne wandeling. Breng een bezoekje aan Hans Christian Andersen, de bekende Deense schrijver die ook hier natuurlijk niet ontbreekt.

  • Entreeprijs: gratis
  • Openingstijden: 7.00 uur tot zonsondergang (wisselt door het jaar heen)
  • Adres: Øster Voldgade 4A, Kopenhagen
Standbeeld van Hans Christian Andersen tussen de herfstblaadjes op een open plek in Kongens Have in Kopenhagen

4. Tivoli: een themapark in de stad

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Kopenhagen: het themapark Tivoli (of Tivoli Gardens). Middenin de stad kun je een echt themapark vinden vol attracties, waaronder zelfs enkele achtbanen. Hoe tof is dat?

Tivoli is het op één na oudste pretpark ter wereld (het oudste pretpark, Bakken, ligt ook in de buurt en is een leuke dagtrip uit Kopenhagen) en het op vier na best bezochte pretpark van Europa. Het opende al in 1843!

Het park heeft allerlei attracties, voor zowel jong als oud. De Rutschebanen is één van de oudste houten achtbanen ter wereld bijvoorbeeld, maar je kunt ook in de moderne achtbaan Demon. Maar je hebt ook een prachtige carrousel of een 80 meter hoge zweefmolen.

Je betaalt entree voor Tivoli zelf en koopt apart tickets voor de attracties, wat het wel een wat duurdere bezienswaardigheid maakt. Persoonlijk vind ik de sfeer echt fijn, dus ik zou het wel aanraden. In de zomermaanden kun je genieten van concerten en vuurwerk.

Tivoli staat vaak op lijstjes, maar ik merk dat veel mensen het niet daadwerkelijk zelf bezoeken. Hugo en ik hebben een jaar een abonnement gehad op Tivoli en het tijdens alle festiviteiten bezocht. Ik kan je echt garanderen dat het één van mijn lievelingsplekken in Kopenhagen is. Ook de Denen zelf stromen massaal toe in de avonden en weekenden in dit sfeervolle hart van de stad.

  • Entreeprijs: DKK 155
  • Openingstijden: 11.00 – 22.00 uur. Tivoli is alleen geopend in de zomermaanden, maar is tegenwoordig zeer regelmatig open buiten de zomer rond Halloween en Kerst. Check dus zeker de openingstijden!
  • Adres: Vesterbrogade 3, Kopenhagen
Het meer in de tuinen van Tivoli in Kopenhagen met bootjes en het stadhuis op de achtergrond.
Het meer in Tivoli.

5. Rundetaarn

De Rundetaarn (oftewel Ronde Toren) is uiteraard vooral beroemd door de rol die hij speelde in de aflevering van Bassie & Adriaan, waarin zij op zoek waren naar een pakje in Denemarken. Nee? Het zegt je niets?

Vooruit dan maar. De toren is ook één van de bekende bezienswaardigheden in Kopenhagen. De toren werd, zoals wel meer dingen, in de 17e eeuw gebouwd door koning Christian IV. Je ziet zijn monogram (een hoofdletter C met een 4 erin) ook terug op de voorzijde van de toren.

Wat is er te zien in de Rundetaarn?

De bijzondere toren heeft geen traptreden, maar loopt met een helling rondom omhoog. Vergelijkbaar met een bekende Spaanse toren, hoewel die niet rond loopt. Hoewel de toren slecht 36 meter hoog is, heb je een spectaculair uitzicht. Er zijn echter meer redenen om binnen te kijken.

Boven zie je in de bibliotheek onder andere een interessante tentoonstelling over bekende Denen, zoals de wetenschapper Tycho Brahe. En zijn leerling Christen Sørensen Longomontanus richtte hier een sterrenwacht op. Deze sterrenwacht is nog in gebruik en is de oudste van Europa. Hoe tof?

Vergeet ook zeker binnen niet even een kijkje te nemen in de holle kern van de toren. Als je durft kun je zelfs op een glasplateau staan op de vijfentwintig meter diepe leegte middenin de toren..

Extra leuk: in tegenstelling tot veel andere Deense bezienswaardigheden is de Rundetaarn langer open, dus je kunt ook een kijkje nemen in de avonduren.

  • Entreeprijs: 40 DKK
  • Openingstijden: 10.00 – 20.00 uur (april t/m september), 10.00 – 18.00 uur (oktober t/m maart)
  • Adres: Købmagergade 52a, Kopenhagen
Manouk maakt een foto in de rondlopende gang van Rundetaarn
Manouk in de Rundetaarn.

6. Museums in Kopenhagen

Kopenhagen barst van de prachtige musea. Je hebt nooit genoeg tijd om ze allemaal te bezoeken. Ik raad echter zeker aan om wel een aantal musea op je lijstje te zetten, want sommige zijn echt niet te missen.

Sommige museums zijn gratis op bepaalde dagen. Als je een beetje wilt besparen op de kosten raad ik aan daar dus even goed naar te kijken.

Als je moet kiezen zijn mijn favorieten de volgende musea:

Glyptotek

Dit museum is alleen al de moeite om het gebouw: de twee gebouwden worden verbonden door een glazen kas, de Winter Garden. Wat het weer buiten ook is, tussen de palmbomen waan je jezelf in zomerse sferen.

Maar daar kom je niet voor: het gaat om de kunst. Glyptotek heeft een uitgebreide beeldencollectie. Het leukst is het om deze te bekijken met een gratis rondleiding (die bieden ze soms aan), maar ook zonder kun je genieten van de meesterwerken.

  • Entreeprijs: 125 DKK (gratis op woensdag)
  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 (donderdag tot 21.00 uur)
  • Adres: Dantes Plads 7, Kopenhagen
De Wintertuin van Glyptotek met de glazen koepel en palmen
De Wintertuin in Glyptotek

Theatermuseum (Teatermuseet)

Een minder bekende keuze: het Theatermuseum. Ik vond dit echt verrassend leuk! Nu werk ik natuurlijk in het theater, dus een kijkje achter de schermen kan ik altijd wel waarderen.

Het museum kun je vinden bij Christiansborg, want dit is het hoftheater. Het is geopend in 1767, dus veel van de Deense koningen hebben hier ooit in gezeten.

Dit theater is het oudste theater van Denemarken en helaas niet meer in gebruik. Maar je kunt nu dus wel overal rondlopen! Overal het toneel, in de coulissen, door de zaal en in de koninklijke loges: je mag overal kijken. Ik vond vooral de oude geluidseffecten (die je zelf mag bedienen) superleuk.

Het is een klein museum, dus stel je er niet te veel van voor, maar ik vond het zeer vermakelijk.

  • Entreeprijs: 30 DKK (50% korting als je een combiticket neemt met Christiansborg)
  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 12.00 – 16.00 uur
  • Adres: Christiansborg Ridebane 18, Kopenhagen (boven de stallen van Christiansborg)
Kostuum met rode mantel op het toneel van het Theatermuseum in het Hoftheater in Kopenhagen
Het Theatermuseum

Thorvaldsen’s Museum

Je zou denken dat er niets anders te doen is in Kopenhagen, maar ook dit is een museum met beelden. Alle beelden zijn gemaakt door de beroemde Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen.

Het Thorvaldsen’s Museum werd geopend in 1848 als het eerste publieke museum van Denemarken. Het gebouw is nog bijna hetzelfde als toen het geopend werd, maar dat zie je er niet aan af.

Om elke hoek kun je weer een waanzinnige set beelden vinden. Vooral met de gratis audiotour kun je jouw favorieten uitgebreid bewonderen. Verder bevat het museum een heleboel kunst die Thorvaldsen zelf verzamelde.

  • Entreeprijs: 90 DKK (gratis op woensdag)
  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur (donderdag tot 21.00 uur)
  • Adres: Bertel Thorvaldsens Plads 2, Kopenhagen
Manouk kijkt naar een gigantisch ruiterstandbeeld in het Thorvaldsen's Museum.
Thorvaldsen’s Museum

Museum of Copenhagen

In het Museum of Copenhagen kun je meer leren over de stad. Ze zijn nog druk bezig met het openen van nieuwe delen, maar wat er al is is zeker de moeite waard. Je leert over de geschiedenis van de stad, de stadsbranden die grote wijzigingen hebben veroorzaakt en andere leuke feitjes. En bovenin is een gigantische maquette van Kopenhagen.

Naast de maquette is een scherm met allemaal grappige feitjes over de stad, dus blijf vooral even staan kijken.

Nieuw is dat je sinds augustus 2023 ook een app kan downloaden met een gratis spannende stadswandeling. Deze vertelt onderweg een verhaal en eindigt bij het museum. Je kunt aan het einde het museum bezoeken, maar dat hoeft niet per se. Dit staat bovenaan mijn lijst voor mijn volgende bezoek!

Dit museum is nog erg nieuw: het is pas in 2020 op deze plek geopend. Maar het is zeker een aanrader!

  • Entreeprijs: 90 DKK
  • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur, donderdag tot 21.00 uur
  • Adres: Stormgade 18, Kopenhagen
Het trappenhuis van het Museum of Copenhagen met kleurrijk glas-in-loodraam.
Museum of Copenhagen

7. Nyhavn

Als je een foto van Denemarken ziet, dan zie je negen van de tien keer een foto van Nyhavn. Deze ‘Nieuwe Haven’ is inmiddels al meer dan 300 jaar oud: de huizen komen uit de 17e eeuw.

Koning Christian V liet de haven aanleggen om goederen makkelijker de stad in te krijgen. Hans Christian Andersen woonde een groot deel van zijn leven in deze haven.

Toen de boten groter werden werd de haven steeds minder gebruikt en in verloop van tijd werd het meer een veredelde parkeerplaats. In 1980 werd het een voetgangersgebied en sindsdien is het kleurrijke straatje erg populair bij inwoners en toeristen.

Nyhavn is een beetje een tourist trap, maar je kunt er heerlijk doorheen lopen of gewoon met een eigen meegenomen hapje en drankje neerstrijken op de kade, zodat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen.

  • Entreeprijs: gratis
  • Openingstijden: vrij toegankelijk, want het is buiten
  • Adres: Nyhavn, Kopenhagen
De gekleurde huizen langs het water van Nyhavn
Nyhavn

8. De Kleine Zeemeermin

Regelmatig staat bovenaan de lijstjes met meest teleurstellende bezienswaardigheden De Kleine Zeemeermin, nog net onder Manneken Pis in Brussel. Hoort ze dan wel in dit lijstje? Zeker, want ze is en blijft een symbool van de stad.

Het bronzen beeld van Lille Havfrue is gemaakt door de kunstenaar Edvard Eriksen in opdracht van Carl Jacobsen. Behalve dat hij bekend is als bierbrouwer (van het Deense Carlsberg) was deze familie ook zeer geïnteresseerd in de kunsten: zo is ook het Glyptotek door hen opgericht.

  • Entreeprijs: gratis
  • Openingstijden: vrij toegankelijk, want het is buiten
  • Adres: Langelinie, Kopenhagen
Kleine Zeemeermin in Kopenhagen gezien vanaf de voorzijde, zittend op een rots in het water

Is De Kleine Zeemeermin de moeite waard?

Persoonlijk vind ik de zeemeermin prachtig. Dit mooie beeldje staat tegenwoordig wat verder van de kust dan vroeger, want het arme beeld is meerdere malen toegetakeld. Ze is ook meerdere keren lichaamsdelen verloren.

De kleine zeemeermin komt uit het beroemde sprookje van de nog beroemdere Hans Christian Andersen, van wie ook een beeld staat in Bratislava. Deze dichter is vooral bekend geworden door zijn sprookjes. De zeemeermin zit hier op een steen en kijkt verlangend naar de zee. In het sprookje loop het allemaal niet heel best af voor de zeemeermin, dus het ietwat treurige beeldje is heel treffend.

Echter zijn er ook veel mensen die dit beeld op de lijst met de grootste teleurstellingen zetten, onder andere met Manneke Pis in Brussel. Ik ben het daar niet mee eens: ik begrijp dan ook niet wat mensen hadden verwacht. Volgens mij is vooral de afmeting hetgeen wat teleurstelling veroorzaakt. Ook is de overzijde een oud industrieel gebied, dus wellicht dat dat ook niet meehelpt? Je hebt hier echter wel steeds meer moderne toevoegingen, zoals streetfoodmarkt Reffen. Je kunt vlakbij de zeemeermin ook de boot nemen naar de overzijde.

De Genetisch Gemodificeerde Zeemeermin

Is het beeld (dat veel mensen erg klein vinden) ook niks voor jou? Breng dan eens een bezoekje aan de Genetisch Gemodificeerde Zeemeermin (Den Genetisk Modificerede Lille Havfrue). Dit vreemde beeld is gemaakt door kunstenaar Bjørn Nørgaard. Deze zeemeermin staat een stukje verderop dan het beroemde beeld. Voor een sprookjesliefhebber als ik is het een nogal eng beeld, maar genoeg mensen zullen weg zijn van deze aparte versie.

Den Genetisk Modificerede Lille Havfrue: de genetisch gemodificeerde zeemeermin, een standbeeld in Kopenhagen in het water
Den Genetisk Modificerede Lille Havfrue

9. Christiania, de vrijstad

Een uniek stukje in Kopenhagen is Vrijstad Christiania. Deze enclave heeft zichzelf onafhankelijk verklaard en is dus een soort minilandje binnen Kopenhagen met eigen regels.

Christiania ligt in de wijk Christianshavn op het eiland Amager. Het is een vrij groot gebied met ook stukken bos en boerderijtjes. Het ligt op de oude vestingmuur van de stad.

Houten reus bij de ingang van Christiana in Kopenhagen

Een stukje geschiedenis

Christiania werd in de jaren ’70 opgericht door een groep hippies die Bådsmandsstrædes Kaserne kraakten. Hoewel er veel botsingen zijn geweest tussen de krakers en de Deense regering werd Christiana uiteindelijk getolereerd als een sociaal experiment.

Tegenwoordig is Christiana vooral bekend door Pusher Street, waar men softdrugs kan kopen. Christiana heeft een strict beleid tegen harddrugs, maar softdrugs zijn er geen probleem. Je mag daarom in dit deel van Christiana geen foto’s maken. Let ook goed op dat drugs in Kopenhagen zelf verboden is!

Kun je als toerist naar Christiania?

Behalve dat je op sommige plekken geen foto’s mag maken kun je Christiana prima bezoeken. Je kunt vrij rondlopen in het gebied of één van de gezellige cafeetjes bezoeken in het centrum van de vrijstad. De stad ligt over een deel van de oude stadswal, dus je kunt er mooi wandelen.

Het is persoonlijk niet mijn favoriete deel van Kopenhagen, maar ik weet dat veel mensen er weg van zijn. Het is echter wel een iconisch deel van de stad, waardoor je er toch zeker even een kleine wandeling moet maken in mijn ogen.

Sinds de lente van 2023 zijn er wel steeds meer berichten die aangeven dat er sprake is van geweld van bendes omtrent de drugsverkoop. Ik denk dat dit vooral gevaarlijk is voor de bewoners of als je drugs gaat kopen, maar ik wil het toch even benoemen. Er is zelfs sprake van het sluiten van de verkoop van cannabis als het geweld niet stopt.

10. Black Diamond: de Koninklijke Bibliotheek van Kopenhagen

We gaan straks nog meer toffe moderne architectuur in Kopenhagen zien, maar de Black Diamond is een eerste goed voorbeeld. De Royal Library of Koninklijke Bibliotheek van Kopenhagen werd uitgebreid met een modern gebouw in de haven van Kopenhagen. Dit gebouw wordt de Black Diamond genoemd en als je het ziet weet je waarom.

Aan de achterzijde heb je het oude bibliotheekgebouw met prachtige leeszaal. Deze is verbonden met het moderne zwarte gebouw aan de waterkant. Vooral het atrium is zeer indrukwekkend.

  • Entreeprijs: gratis, er zijn soms rondleidingen voor 60 DKK
  • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 8.00 – 21.00 uur. Hij sluit soms wat eerder op zaterdag en ook de leeszalen gaan eerder dicht.
  • Adres: Søren Kierkegaards Plads 1, Kopenhagen
Het atrium van Black Diamond met groot glazen raam en roltrappen.
Het atrium van de Koninklijke Bibliotheek

11. Moderne architectuur in Kopenhagen

Scandinavië staat bekend om haar design. Ook Kopenhagen is hier een goed voorbeeld van. Regelmatig kun je moderne stukjes architectuur terugvinden in de stad.

Cykelslangen

In 2014 werd Cykelslangen geopend, een fietspad dat zeven meter boven de weg ligt. Het water ligt eronder. Het fietspad dankt haar naam aan het feit dat het slingert als een slang. Kopenhagen is een goede stad om te fietsen: plat, overal fietspaden (vaak zelfs eenrichtingsverkeer), nauwelijks scooters en zelfs eigen verkeerslichten. Bijna zoals thuis 😉

Cirkelbroen

Deze moderne voetgangers- en fietsbrug in de haven van Kopenhagen is ontworpen door Olafur Eliasson, onder andere bekende van het kunstwerk Your Rainbow Panorama in het ARos Museum in Aarhus.

Cirkelbroen (of Cirkelbrug in het Nederlands) is in 2015 geopend. Deze brug bestaat uit vijf cirkels van verschillende grootte, elk met een eigen mast. Deze verwijzing naar de haven doet de brug lijken op een schip. Overdag is de brug al mooi, maar ’s avonds is het helemaal prachtig met alle lichtjes.

Cirkelbroen: brug met cirkels en masten in Kopenhagen met fietsers erop.
Cirkelbroen

Superkilen

Superkilen is een stadspark in de wijk Nørrebro in Kopenhagen. Het park is aangelegd om de eenheid in de wijk Nørrebro te vergroten. Deze wijk wordt steeds hipper, maar was één van de wijken in Kopenhagen met meer criminaliteit. Superkilen verbindt twee delen van de wijk die voorheen gescheiden waren. Het heeft daadwerkelijk gezorgd voor een daling van vandalisme en het meer samenkomen van de verschillende etniciteiten in de wijk.

Het park is ontworpen door Superflex, een Deense kunstgroep. Zij werkten samen met Deens-New Yorks architectenbureau en een Duits lanschapsbureau. Het park bevat allerlei onderdelen uit verschillende culturen en landen, zoals schommels of putdeksels.

Je zult het park misschien kennen vanwege de herkenbare lijnen die erdoorheen lopen en die goed fotograferen. Superkilen is wat verder uit het centrum, maar een liefhebber van moderne architectuur vind het misschien de moeite om ervoor om te rijden.

Asfalt met lange, witte lijnen die uitlopen in een heuvel aan het einde, laag van de grond gefotografeerd in het park Superkilen in de wijk Nørrebro in Kopenhagen
Superkilen

13. Amalienborg

Sinds 1794 is Amalienborg de residentie van de Deense vorst. In 1794 brandde Christiansborg (weer) af en kocht de koninklijke familie deze gebouwen. Na de opbouw van het nieuwe Christiansborg besloten ze niet terug te verhuizen en in Amalienborg te bijven wonen.

Eigenlijk bestaat Amalienborg uit vier paleizen aan een achthoekig plein. In drie van de paleizen woont de koninklijke familie, het vierde paleis is geopend voor publiek. Hoewel ik het leuk vond om te zien is het niet het mooiste van de bezienswaardigheden in Kopenhagen, dus de binnenzijde is geen must-see. Ik vond het zelf leuk (maar ik houd van alle paleizen) en er is een hele Fabergékamer, dus als je daar van houdt moet je sowieso naar binnen.

Momenteel woont koningin Margrethe II in Amalienborg. Ook haar zonen wonen met hun families in de verschillende gebouwen.

De buitenzijde is echter erg indrukwekkend en een wandeling langs dit paleis hoort er gewoon bij. En misschien spot je één van de leden van het koninklijk huis als je er toch bent?

  • Entreeprijs: 95 DKK (combiticket met Rosenborg is 170 DKK)
  • Openingstijden: bekijk de website
  • Adres: Christian VIII’s Palæ, Kopenhagen
Het plein met standbeeld van paleis Amalienborg in Kopenhagen

Wisseling van de wacht bij Amalienborg

Elke dag om 12.00 uur is de wisseling van de wacht. De Royal Guard (Den Kongelige Livgarde) marcheert dan om 11.30 uur van Rosenborg naar Amalienborg, waarna ze wisselen. Als de vorst thuis is dan worden ze begeleid door een band. Koningin Margerethe II is echter vaker in haar zomerpaleis, dus dit zal niet vaak voorkomen.

14. Marmorkirken

Eigenlijk heet Marmorkirken (Marmerkerk) anders: de officiële naam is Frederiks Kirke. In Kopenhagen wordt hij echter bijna altijd Marmorkirken genoemd door de locals.

Deze rococokerk staat pal naast Amalienborg. De koepel van 31 meter breed is de grootste in Scandinavië. De kerk is vaak open, maar ook regelmatig dicht door evenementen. Het is zeker de moeite om even binnen te kijken, want hij is werkelijk prachtig. En je kunt ook de toren op! Ik leg je uit hoe in mijn blog over de mooiste uitzichtpunten in Kopenhagen.

Men begon met de bouw van de kerk in 1794, maar door budgetproblemen werd de kerk nooit afgemaakt. Voor meer dan honderd jaar stond de kerk als een ruïne. Uiteindelijk verkocht de staat de kerk in 1874 aan zakenman Carl Frederik Tietgen onder voorwaarde dat hij hem volgens origineel idee zou bouwen. Zodra de kerk af was doneerde hij hem terug aan de staat in ruil voor land dat hij kon bebouwen.

Hoewel de deal erg controversieel was ging het toch door. In 1894 was de kerk eindelijk af en werd hij geopend.

  • Entreeprijs: gratis
  • Openingstijden: dagelijks van 12.30 – 17.00 uur, sommige dagen wat ruimere openingstijden. Vaak gesloten i.v.m. evenementen zoals bruiloften.
  • Adres: Frederiksgade 4, Kopenhagen

Overnachten in Kopenhagen

Helaas is Kopenhagen niet de goedkoopste plek voor een stedentrip. Wel erg de moeite waard en er zijn gelukkig fijne hotels in elke prijsklasse. Ik heb een paar toffe plekken voor je uitgezocht op goede locaties.

Budget hotels:

  • Globalhagen Hostel ligt in de leuke wijk Nørrebro en heeft privékamers
  • Rye115 Hotel heeft goede OV-connectie naar het centrum en prima kamers
  • Go Hotel City voor fijne kamers, goede OV-aansluiting en fietsen te huur

Middenklasse hotels:

Luxe hotels:

Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden in Kopenhagen! Na tal van bezoekjes heb ik er stiekem nog meer en zeker Hugo kan er na bijna een jaar nog wel meer opnoemen. Maar zoveel tijd heb je vaak niet in een stedentrip. Met deze selectie heb je goed kunnen proeven van de stad, zowel oud als modern. Of heb jij nog een toevoeging?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Super leuk om te lezen. Ik ben vorig jaar in Kopenhagen geweest en wellicht gaan we in augustus twee dagen terug. Qua bezienswaardigheden zitten we op 1 lijn. Ik vind de kleine zeemeermin prachtig. (Ze is als ze zou staan, net zo groot als een persoon, dus ik snap ook niet zo goed wat men verwacht!). We proberen dit jaar de Verlosserskerk in te gaan (toren) en de wisseling van de wacht mee te pikken. Tivoli is prachtig!

    1. De toren heb ik helaas door een bekend virus ook nog niet kunnen doen, maar ik hoop voor de volgende keer. Hopelijk zat hier nog wat tussen wat je nog niet kende!

  2. Beste
    je blog is heel fijn om te lezen. Wij passeren kopenhagen voor 1 dag ( cruise) Kan je eventueel een bepaalde volgorde van route geven die we kunnen doen waardoor we alle belangrijkste zaken gezien hebben. wil zeker de wacht meepikken rond de middag.
    MVG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.