|

Kasteel van Chantilly: tips voor een bezoek aan Château de Chantilly

Er zijn weinig kastelen in Frankrijk zo mooi als het sprookjesachtige Château de Chantilly. Het kasteel een haar slotgracht geven je een prachtig eerste aanblik. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de binnenzijde, met prachtige zalen, een oude bibliotheek waar je nooit meer weg wilt en een grote kunstcollectie. Waar wacht je nog op? Dit zijn alle tips voor een bezoek aan het kasteel van Chantilly.

Kasteel van Chantilly met het water ervoor en een blauwe wolkenlucht
Het sprookjesachtige kasteel van Chantilly.

Zodra ik voor het eerst een foto zag wist ik het: ik moet naar het kasteel van Chantilly. Als echt kastelenmeisje vind ik ze prachtig en doe ik niets liever dan ronddwalen door de prachtige zalen. Gelukkig kan dat naar hartelust in Château de Chantilly, met recht één van de mooiste kastelen van Frankrijk. Maar wat is er nou allemaal te doen en te zien? Ik zette alle tips en informatie op een rijtje, zodat jij goed voorbereid naar Chantilly gaat.

Beeldjes en gouden kandelaren op een lange tafel in een zaal in het kasteel van Chantilly.

Geografie van Château de Chantilly

Het prachtige Chãteau de Chantilly is één van de mooiste plekken in het departement Oise in de regio Hauts-de-France in Frankrijk. Dit betekent dus eigenlijk dat Chantilly net iets boven Parijs ligt, wat het een perfecte dagtrip uit Parijs maakt. En het ligt in de buurt van een aantal andere mooie kastelen, zoals Compiègne en Pierrefonds.

Geschiedenis van het kasteel van Chantilly

Al in de middeleeuwen werd er een kasteel gebouwd op de plaats waar je nu Château de Chantilly kunt vinden. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het echter verwoest en geplunderd. Daarna werd het weer opgebouwd door de nieuwe eigenaar. In 1484 erfde Guillaume de Montmorency het terrein.

Gedurende de Renaissance bouwde deze familie een kasteel als zomerverblijf in de stijl van de Franse Renaissance. Maar in de 17e eeuw rebelleerde Henri II de Montmorency tegen de minister van de Franse konign, waarna hij werd onthoofd. In 1632 nam de koning het kasteel in beslag. Het kwam in 1643 kwam het kasteel terug in handen van de familie bij Charlotte de Montmorency. Zij was getrouwd met Henri II de Bourbon, prins van Condé.

De oude bibliotheek in Château de Chantilly met een kasten vol oude boeken en een vitrine in het midden.
De prachtige bibliotheek in het kasteel.

Het kasteel in handen van de familie Bourbon-Condé

Hun zoon Louis II de Bourbon (Grand Condé) organiseerde hier een uitgebreid hofleven, vergelijkbaar met dat van het paleis van Versailles. In deze tijd werden ook de Franse tuinen ontworpen.

In 1719 wordt uiteindelijk het kasteel ontworpen dat we nu nog kennen. Louis-Henri is dan de eigenaar en hij neemt architect Jean Aubert in de arm, die het kasteel ontwerpt en de bijbehorende stallen. Hij is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van een deel van het dorpje Chantilly. Na 1740 laat zijn zoon Louis-Joseph dit werk voortzetten met onder andere de toevoeging van het dorpje Hameau.

De familie had veel te lijden onder de Franse Revolutie. Het land werd onteigend, die de gebouwen wilden slopen en de materialen wilden hergebruiken. Uiteindelijk sloopten ze alleen het kasteel zelf. De laatste opvolger in de lijn Bourbon-Condé werd geëxecuteerd door Napoleon.

Hoewel het landgoed weer in handen van de familie kwam na de Franse Revolutie, was er geen opvolger meer. Daarom besloot de hertog van Bourbon het landgoed over te dragen aan een ander familielid, de zoon van de koning: Henri d’Orléans. Hij besloot het kasteel opnieuw op te bouwen met de architect Honoré Daumet. Hier bewaarde hij zijn grote kunstcollectie.

In 1886 stierf hij. Omdat hij geen erfgenamen had, liet hij het landgoed na aan het Institut de France. Zij openden het kasteel in 1898 als ‘Musée Condé’ om de kunstcollectie van Henri d’Orléans tentoon te stellen.

Het kasteel van Chantilly vanuit de Franse tuinen met fonteinen op de voorgrond en weerspiegeling in het water.

Wat is er te doen en bekijken bij het kasteel van Chantilly?

Benieuwd wat er te doen is als je het kasteel gaat bezoeken? Ik neem je mee langs alles wat je kunt zien in en rondom het kasteel.

Musée Condé

Het prachtige kasteel zelf heet ook wel Musée Condé. Het is toegankelijk voor publiek en heeft een kapel, enkele zalen en kamers in oude stijl, een prachtige oude bibliotheek en de kunstcollectie. Henri d’Orléans had als eis dat zijn kunstcollectie wel tentoongesteld mocht worden, maar niet worden gewijzigd. Daarom is de indeling van de museumzalen nog altijd bijna hetzelfde als toen het museum werd geopend.

De zalen zijn prachtig, ik zou zo in het kasteel gaan wonen. Maar de kunstcollectie steelt misschien wel de show. De prachtige oude museumzaal is nog helemaal volgehangen met de favoriete schilderijen van Henri d’Orléans. In de volgende zalen is meer van de kunst die hij verzamelde te zien. Ze zeggen zelf dat deze kunstcollectie na het Louvre de grootste van Frankrijk is! Hoewel de tuinen prachtig zijn, was het kasteel voor mij het hoogtepunt van ons bezoek.

Blond meisje met rood gestipte jurk in de museumzaal van Musee Conde met allerlei schilderijen in gouden lijsten op de achtergrond.
De prachtige oude museumzaal.

Stallen met het Museum van het Paard

Naast het kasteel zelf en de tuinen kun je ook een bezoek brengen aan de stallen van het museum. Deze zijn een stukje verderop, tegen het dorp Chantilly aan. Dit is wel gewoon op loopafstand van het kasteel zelf.

In de stallen vind je tegenwoordig een aantal dingen. Ten eerste natuurlijk de paarden, die gebruikt worden voor de Equestrian Show. Je kunt zien dat ze echt prachtige dieren hebben. Daarna kun je een bezoek brengen aan het Museum van het Paard.

In dit museum leer je over hoe de relatie tussen paarden en mensen is ontstaan en waar paarden allemaal voor gebruikt worden en werden. Ook gaan ze in op de paarden op Chantilly, want er is in Chantilly ook een heel beroemde renbaan (l’Hippodrome).

Tot slot vind je hier de koepel waar de Equestrian Shows gegeven worden. Deze paardenshows zijn een soort combinatie van acrobatiek en dressuur, waar de paarden speciaal op getraind worden. In de koepel kan je binnengluren, voor de show heb je een apart ticket nodig.

Tuinen van het kasteel van Chantilly

Met ruim 115 hectare kun je bijna een hele dag besteden om de tuinen van Château de Chantilly te ontdekken. Ik raad je dus zeker aan om een mooie wandeling te maken.

Er zijn verschillende delen van de tuinen in verschillende stijlen. Rondom het kasteel kun je de Franse tuinen vinden. Dit zijn de gras- en bloembedden en de fonteinen, dus het meer vlakke deel van de tuinen. Dan heb je nog de Engelse tuinen. Dit vond ik zelf het mooiste deel om te wandelen, met prachtige doorkijkjes naar het kasteel.

Doorkijkje naar Château de Chantilly vanuit de Engelse tuinen van het kasteel met weerspiegeling in het water.
Doorkijkjes naar het kasteel vanuit de tuinen.

Aan de andere zij kun je de Anglo-Chinese tuinen vinden, waar je naartoe wandelt langs een mooi bosrijk stuk van de tuinen.

Hameau

In de Anglo-Chinese tuin vind je achterin Hameau. Dit is een ‘dorpje’ van 5 gebouwtjes in een rustieke, landbouw-achtige stijl. De boerderijtjes van Marie-Antoinette in Versailles zijn gebaseerd op de gebouwen van Hameau in deze tuinen.

Op dit moment kun je in het grootste gebouw een restaurant vinden. Verder heb je in dit gedeelte van de tuinen een doolhof waar je in kunt verdwalen en verderop een gecreëerde waterval. Niet voor niets een heel populair deel van de tuinen dus, al toen het in de 18e eeuw werd gemaakt werd het druk bezocht.

Hameau, het boerderijachtige dorpje in de tuinen van Château de Chantilly.
Hameau, het dorpje in de tuinen.

Bezoek aan Château de Chantilly

Ik raad je dus van harte aan een bezoek te brengen aan dit sprookjesachtige kasteel. Omdat er van alles te doen is, kun je jezelf prima een dag vermaken bij het kasteel. Eventueel kun je het combineren met het naastgelegen Senlis, een schattig middeleeuws dorpje.

Openingstijden

De openingstijden verschillen tussen het hoogseizoen en laagseizoen. Ik heb hier de openingstijden van het hoogseizoen genoteerd, maar in het laagseizoen is dit beperkter. Dan is het kasteel bijvoorbeeld dicht op dinsdag. Check de openingstijden altijd online.

  • Maandag t/m zondag geopend.
  • Openingstijden: 10.00 – 18.00 uur.
  • Tuinen zijn open tot 20.00 uur.

Kosten

De tickets zijn onderverdeeld in verschillende delen van het terrein. Ik leg ze hieronder allemaal uit.

Ik raad zelf een ticket voor het Domain aan. Hierbij krijg je toegang tot zowel de tuinen als het kasteel en de stallen. Als je geen interesse hebt in het kasteel zelf, kun je voor €8,00 de tuinen bezoeken.

  • Kosten: €17,00 (kortingstarief voor bijvoorbeeld studenten: €13,50)

Omdat het een particulier museum is doen ze niet aan de gratis zondagen die gebruikelijk zijn in Frankrijk.

Het is ook mogelijk een ticket te kopen voor de Equestrian Show, de paardenshow die enkele keren per dag gegeven wordt. Hiervoor betaal je dus extra. De stallen zelf zijn inclusief in het Domain-ticket.

Parkeren bij Château de Chantilly

Het is gelukkig heel makkelijk om te parkeren het kasteel. Er zit namelijk een grote parkeerplaats heel dichtbij. Als je voorbij het kasteel rijdt (aan de linkerhand) kom je bij een soort rotonde, hier ga je links de parkeerplaats op. Parkeren kost 5 euro per dag en is goedkoper dan in Chantilly zelf. Vanaf daar loop je zo naar het kasteel.

Betalen kan bij de betaalautomaten bij de parkeerplaats. Je kunt hier gewoon pinnen (ookal staat het Maestro teken niet op de apparaten).

Wat te doen in Chantilly?

Wil je het bezoek aan het kasteel combineren met het dorp Chantilly? Dat is goed te doen, want het is op loopafstand.

In Chantilly zelf is ook van alles te doen. Voor de beste tips raad ik aan even langs te gaan bij het toeristenkantoor. Je loopt er vanzelf langs als je door de hoofdstraat loopt. Er zijn meerdere musea te bezoeken. Het is sowieso een schattig dorp en de moeite om even doorheen te wandelen.

Crème Chantilly

En tot slot: hoe zit dat nou met die slagroom? Chantilly is Frans voor slagroom. Maar stiekem is dat niet helemaal hetzelfde: crème Chantilly is namelijk wat dikkere room met vanillesuiker. Het is erg lekker, dus ik raad je van harte aan het te proberen. En het zal geen verrassing zijn dat dit bijna overal in Chantilly kan.

Maar waarom heet het zo? De verhalen zeggen dat het komt omdat er vroeger dieren werden gehouden op Hameau. Ze maakten er zuivel en deze was blijkbaar van zulke hoge kwaliteit, dat ze er de bekende crème Chantilly van konden maken. Of het waar is weet ik niet zeker, maar lekker is het in elk geval!

Ben jij al van plan een bezoek te brengen aan het sprookjesachtige Chantilly?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.