|

Het paleis van Compiègne

Een statig paleis waar nog sporen te vinden zijn van Napoleon.. Waar zie je dat nou nog? Onder andere in Compiègne in Frankrijk in het indrukwekkende Paleis van Compiègne.

Over het paleis van Compiègne

Het Palais de Compiègne (of Château de Compiègne) ligt Frankrijk, in de stad Compiègne (zoals de naam al zegt).  Deze stad ligt in de regio Oise, 80 kilometer ten noordoosten van Parijs. Prima tussenstop als je op vakantie bent in Frankrijk dus!

Het paleis is gebouwd voor Lodewijk XV en later gerestaureerd door Napoleon. Het is nu te bezichtigen door het publiek. Van buiten is het al een erg mooi paleis, maar ik was vooral onder de indruk van de binnenkant, met prachtige kamers en meubels. Echt een fantastische plek voor een kastelenmeisje als ik! Daarom laat ik je graag zien waarom dit paleis op je lijstje moet als je in Frankrijk bent.

Geschiedenis van het paleis van Compiègne

Al jaren was de stad Compiègne een geliefde plek in de zomers voor de Franse koningen. Vooral omdat het vlakbij de bossen ligt en daarom en goede plaats was om te jagen. In 1374 werd er al een residentie gebouwd voor Karel V, die door veel van zijn opvolgers gebruikt en gerestaureerd is. Lodewijk XIV was al veel in Compiègne, maar zijn opvolger Lodewijk XV was echt verliefd op de plek en het jagen. Tussen 1751 en 1788 werd het grondig gerestaureerd. Het resultaat was een gebouw van ongeveer 5 hectare groot in de stijl van het neoclassicisme.

Tijdens de Franse Revolutie werd het paleis leeggehaald: alle meubels werden verkocht en de kunstwerken gingen naar een museum. Gelukkig was Napoleon wel gecharmeerd van het paleis en toen het na enkele bezoeken in keizerlijk bezit kwam liet hij het weer bewoonbaar maken. Hij voegde onder andere een balzaal toe en liet de tuin doorlopen tot in het bos.

Balzaal Compiègne
De balzaal die werd toegevoegd door Napoleon.

De laatste renovatie was na 1856 door Napoleon III en zijn vrouw, die enkele kamers in de stijl van het Tweede Franse Keizerrijk: een mix van Europese stijlen, voornamelijk barok.

Een bezoek aan het paleis van Compiègne

Het paleis is te bezoeken en bestaat uit drie delen. Naast deze drie delen kun je ook nog de tuinen bezoeken.

De historische appartementen

Deze historische appartementen zijn teruggebracht in de stijl waarin ze waren vanaf de achttiende eeuw. Je ziet de appartementen van de Keizer (Napoleon Bonaparte) en de Keizerin (Marie Louise) in de stijl van het Eerste Keizerrijk. Maar je hebt ook de theesalon van keizerin Eugenie uit het Tweede Keizerrijk. En er is een deel teruggebracht in de stijl die het paleis had aan het einde van de achttiende eeuw. Aan de hand van de overgebleven kunstwerken en meubels die er bewaard waren gebleven uit deze kamers was besloten in welke stijl de kamer zou worden teruggebracht.

Dit was overduidelijk mijn favoriete deel van het paleis. Ik vond veel van de kamers echt ontzettend mooi en was erg onder de indruk van hoe ze die weer gerestaureerd hebben. Graag laat ik je een kleine fotoserie zien om je over te halen hier ook een bezoekje te brengen! Onder de foto’s vertel ik je meer over het paleis, want er zijn nog twee delen die je kunt bezoeken. En in één van die delen kun je mijn favoriete kamer vinden..

Rode slaapkamer Palais de Compiegne
De slaapkamer van keizerin Marie Louise, die is ingericht zoals hij eruitzag in 1818.
Theesalon keizerin Eugenie Palais de Compiègne
De theesalon van keizerin Eugenie uit het Tweede Franse Keizerrijk, met als leuk detail de N van Napoleon op de deurknop.
Salon Paleis de Compiègne
Deze Salon de Réception is ook wel de familiekamer. Eerst was dit de slaapkamer van de koning, maar Napoleon verplaatste zijn slaapkamer naar enkele vertrekken verderop. De meubels komen uit het Tweede Keizerrijk.
Rode slaapkamer Napoleon
De slaapkamer van Napoleon.
Gele ontbijtzaal, Salon de Déjeun
De Ontbijzaal of Salon de Déjeun.
Het plafond van de balzaal in het Paleis van Compiègne.
De balzaal van Napoleon.

Het Museum van het Tweede Franse Keizerrijk

Zoals de naam al zegt gaat Les Musées du Second Empire over het Tweede Franse Keizerrijk. Hier kun je zien hoe het museum eruitzag ten tijde van Napoleon III en leer je ook meer over hem. Best wel interessant, want dat is weer eens wat anders van de Franse Revolutie of de Tweede Wereldoorlog, waar je meestal over leert met je geschiedenislessen. De kamers zijn weer luxe ingericht zoals in die tijd en stellen op die manier allerlei kunstwerken en meubelstukken uit die tijd tentoon. Een soort museum in kasteelkamers dus.

Kamer Napoleon III in het paleis van Compiegne
De prachtige slaapkamer in het deel over het Tweede Franse Keizerrijk: mijn favoriete kamer!

Naast deze kunstwerken en geschiedenis leer je ook over het dagelijks leven van Napoleon III en Eugenie. Dit maakt het museum wat persoonlijker. Kortom, een interessant deel van het kasteel in mijn ogen. Met als absoluut hoogtepunt bovenstaande slaapkamer, mijn favoriete vertrek in dit deel van het paleis!

Het Nationale Museum van Transport en Toerisme

Een beetje een vreemde toevoeging wellicht: Le musée national de la voiture et du tourisme. Dit museum gaat, zoals de naam al zegt, over transportmiddelen. Je ziet er allerlei koetsen uit verschillende eeuwen, evenals bijvoorbeeld fietsen. Het museum geeft een overzicht van hoe mensen zich transporteerden en hoe dit langzaam overging van paard en wagen naar de moderne voertuigen.

Het museum bestaat sinds 1927 omdat de Touring Club de France dit graag wilde. Het idee was om het erfgoed van deze voertuigen te beschermen, aangezien er veel veranderingen waren op het gebied van transport in de negentiende en twintigste eeuw.

Paleis van Compiègne buitenkant
De buitenzijde van het Paleis van Compiègne.

Toegangsprijzen Paleis van Compiègne

  • Normale prijs (inclusief audiotour): €7,50
  • Kortingsprijs (inclusief audiotour): €5,50
  • Iedereen onder de 26 jaar: gratis toegang
  • Audiotour als je gratis entree hebt: €1,00
  • Gratis toegang op elke eerste zondag van de maand.

Zelf vond ik de audiotour wel een leuke toevoeging, dus ik zou de ene euro betalen als je recht hebt op gratis toegang.

Hopelijk lijkt dit paleis jou net zo mooi als dat ik het vond, want er waren toen wij er waren bijna geen andere bezoekers. Jammer, want ik vond het erg mooi! Zou jij erheen gaan?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Haha het is echt onwijs mooi! Ik had dat echt niet verwacht, van buiten is hij wel mooi, maar niet spectaculair. Ik droom nog altijd dat ik eens terug kan naar deze tijden, dat lijkt me fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.