|

Wat te doen in Madrid? 11 mooiste bezienswaardigheden en tips

 • affiliateEen deel van onze tijd in Madrid was in samenwerking met Time to Momo. Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Ben je van plan om naar Madrid te gaan? En ben je benieuwd naar wat je daar allemaal kunt doen? Zoek niet verder! Graag deel ik de 11 mooiste bezienswaardigheden en handige tips voor jouw avontuur in Madrid. Of je nu een cultuurliefhebber bent, van lekker eten houdt of gewoon wilt genieten van de bruisende sfeer van de stad, Madrid heeft voor ieder wat wils. Dus leun achterover, ontspan en laat je meenemen op een reis langs de hoogtepunten van deze prachtige Spaanse stad. Wat te doen in Madrid? Ontdek het hier!

Zelf bezocht ik Madrid nu al drie keer. De eerste keer was ik op studiereis met mijn studie Geschiedenis. Dat was erg leerzaam, want ik ging in de musea op pad met mijn hoogleraren. Daar leerde ik kunst verbinden aan geschiedenis. Fascinerend!

De tweede keer ging ik op pad met mijn partner Hugo. We brachten een week door in de stad. We bezochten musea en lagen in de zon in het park. Mijn laatste bezoek was tijdens de jaarwisseling. De perfecte manier om de kerstperiode in Madrid mee te maken.

Wat te doen in Madrid?

Madrid is de veelzijdige hoofdstad van Spanje. Een stad bomvol cultuur, kunst, groen, lekker eten en geschiedenis. Er is voor ieder wat wils! Maar wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Madrid? Dit zijn mijn favoriete tips na drie bezoeken.

1. Kunst kijken in Madrid

Madrid is een cultureel walhalla. Er zijn zoveel waanzinnige musea in Madrid dat ik niet weet waar ik zou moeten beginnen. Behalve onderstaande grote namen zijn er nog veel meer musea, waar ik je later in een uitgebreide blogpost meer over zal vertellen.

Eén van mijn favorieten onder de kleinere musea is bijvoorbeeld het museum over Joaquín Sorolla. Dat was in mijn ervaring een heel leuk en interessant museum, wat meer weg van de drukte.

Museo Nacional del Prado

Het Pradomuseum is de collectie van de koninklijke familie van Spanje. Veel bekende Spaanse schilders werkten aan het hof in de rijke eeuwen van Spanje. Daarom is er veel werk van bijvoorbeeld Velazquez en Goya te zien in het Pradomuseum. De uitgebreide collectie mag je eigenlijk niet overslaan, zeker als kunstliefhebber. Je mag binnen geen foto’s maken.

 • Toegangsprijs: €15,00 per persoon (gratis ma t/m za van 18.00 tot 20.00 en zo van 17.00 tot 19.00 uur). Het kan soms heel druk zijn, dus als je weinig tijd hebt is het slim om alvast tickets te bestellen.
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 t/m 20.00 uur, zon- en feestdagen van 10.00 tot 19.00 uur. Op feestdagen zijn de openingstijden soms aangepast.
 • Adres: Calle Felipe IV, Madrid

Reina Sofia

Dit museum voor moderne kunst staat vooral bekend om het meest beroemde werk van Picasso: Guernica. Dit werk werd gebaseerd op de bombardementen die plaatsvonden tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren ’30.

Maar behalve Guernica is er nog veel meer indrukwekkends te zien in het Reina Sofia. Zo hebben ze ook veel werk van bijvoorbeeld Miró.

 • Toegangsprijs: €12,00. Ma t/m za van 19.00 tot 21.00 en zo van 12.30 tot 14.30 uur gratis toegang. Het kan heel druk zijn, dus als je weinig tijd hebt is het handig om online tickets te bestellen.
 • Openingstijden: maandag en woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur, zondag van 10.00 tot 14.30 uur, dinsdag gesloten. Op feestdagen kunnen de openingstijden korter zijn.
 • Adres: Calle Santa Isabel 52, Madrid

2. Botanische tuin in Station Atocha

Een treinstation lijkt misschien niet zo bijzonder. Atocha is echter niet alleen het grootste station in Madrid, maar ook nog eens heel oud. Het werd geopend op 9 februari 1851. Na een grote brand werd het hersteld en in 1892 weer heropend.

Maar het toffe aan Atocha is dat er in het treinstation een botanische tuin zit. In 1992 werd er met een grote verbouwing ruimte gemaakt voor café’s, winkels en tropische planten. Zo kun je lekker in het groen op de trein wachten! Een originele manier om het station net een beetje leuker te maken.

Vroeger zaten er ook vijvers tussen het groen, maar mensen lieten heel vaak hun schildpad los in het groen. Uiteindelijk zijn de schildpadden naar een opvangcentrum gebracht. Hopelijk verschijnen er geen nieuwe.

Vanaf Madrid kun je met de hogesnelheidslijn heel makkelijk naar andere Spaanse steden. Zelf namen wij bijvoorbeeld de trein naar Sevilla.

Manouk loopt met bruine blouse en zwarte rok over een pad door de botanische tuin in Atocha, met groen aan beide zijden.

3. Palacio Real: het koninklijk paleis

Het Spaanse koninklijk paleis of Palacio Real is iets waar je van houdt of niet. Het is één van de grootste paleizen ter wereld.

Oorspronkelijk stond op deze plek al een koninklijk paleis: het Alcázar. Dit was een middeleeuws fort omgebouwd tot paleis. Helaas verging dit in een grote brand in 1734. Het nieuwe Spaanse koningshuis van de Bourbons liet toen een nieuw paleis bouwen.

Het huidige paleis komt dus uit de 18e eeuw. Het is een gigantisch gebouw: er zijn bijna 3500 kamers! Maar wees niet bang, met een bezoek zal je slechts een selectie te zien krijgen. Als paleizenliefhebber moest ik zeker naar binnen. Helaas mag je bijna nergens in het paleis foto’s maken, dus ik kan je er weinig van laten zien.

Het paleis is lekker over the top met heel uitbundige kamers en meubels. Ik houd er altijd wel van. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met het Paleis van Versailles of Fontainebleu.

 • Toegangsprijs: €14,00. Gratis toegang op ma t/m do van 17.00 tot 19.00 uur.
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Op feestdagen kunnen de openingstijden korter zijn.
 • Adres: Calle de Bailén, Madrid

4. Stadswandeling door Madrid

Madrid is vrij groot, maar het is toch een heerlijke wandelstad. Er zijn grote, brede straten, maar ook juist kleine dwaalstraatjes. En het allerleukst is het toch ook om er uitleg over te krijgen, want Madrid heeft een fascinerende geschiedenis.

De beste manier vind ik zelf altijd een free walking tour. Ik deed er twee van de gelinkte organisatie die allebei helemaal top waren. Ik vond ze leuk, interactief en heb er veel van geleerd. Na afloop bepaal je zelf wat je het waard vond, dus zorg voor cash geld. In het laagseizoen is het niet nodig om te reserveren.

Niet zo goed in Engels of meer zin om te fietsen? Dan is een fietstour met Baja Bikes ook altijd een aanrader. Er zijn ook mogelijkheden om dit met een Nederlandse gids te doen als je dit fijner vindt. Met de fiets kun je meer afstand afleggen, dus meer zien in kortere tijd.

5. Kathedraal Almudena

Met de Almudena kathedraal hebben de Madrilenen een haat-liefde verhouding: je vindt hem mooi of juist niet.

De hele naam is Santa María la Real de La Almudena. Waar de meeste Europese steden al eeuwenlang een kathedraal hebben, waren dit in Madrid slechts plannen. Men sprak er al over in de 16e eeuw, maar pas in 1883 begon men met bouwen. Dit komt omdat de hoofdstad van Spanje tot 1561 Toledo was. De kerk bleef in Toledo, zelfs nadat Madrid de hoofdstad werd.

Wat te doen in Madrid? Bezoek Palacio Real. Buitenzijde van katehdraal Almudena in Madrid met blauwe lucht erachter

Alsof het een soort Sagrada Familia was werd de kathedraal uiteindelijk pas geopend door de paus in 1993. Het is dus een heel moderne kathedraal, pas 30 jaar oud.

Net als het paleis ertegenover is de kathedraal neoclassicistisch. Aan de binnenzijde zul je jezelf misschien verbazen, want er zitten veel kleurrijke pop-art elementen in. Het plafond is één van mijn favoriete delen die ik ooit in een kerk heb gezien. Daarom vind ik de kerk erg mooi en zeker een aanrader voor jouw bezoek.

 • Toegangsprijs: Gratis, maar ze vragen een vrijwillige donatie van 1 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 20.00 uur, in de zomer zelfs tot 21.00 uur
 • Adres: Calle de Bailén 10, Madrid

6. Plaza Mayor

Het bekendste plein van Madrid is.. niet Plaza Mayor, maar Puerta del Sol. Hier is bijvoorbeeld de viering van Oud & Nieuw die in Spanje ook op televisie uitgezonden wordt. Maar dat maakt het zeker niet het mooiste plein van de stad. Daarvoor moet je om de hoek naar Plaza Mayor.

Het plein werd al bedacht in de 16e eeuw en uiteindelijk aangelegd in de 17e eeuw in opdracht van koning Filips III. Het huidige plein komt uit 1790, want de voorganger werd verwoest door grote branden. Het ruiterstandbeeld op het plein is echter nog steeds Filips III.

Plaza Mayor is rechthoekig en omringd door gebouwen van vier verdiepingen met balkonnetjes. Het mooiste gebouw huisvest het toerismekantoor. Toen ik de laatste keer in Madrid was kon je hier een kerstmarkt vinden.

Ga zeker naar Plaza Mayor om het te bewonderen, maar maak niet de fout om er wat te eten of drinken. Het plein is in verhouding namelijk erg duur. Ik heb begrepen dat de kwaliteit niet slecht is, maar echt slecht eten moet ik in Madrid sowieso nog tegenkomen.

7. Retiro park

Het Vondelpark in Amsterdam kijkt jaloers naar dit waanzinnige park. Het Retiro Park (Parque del Buen Retiro) is namelijk ontzettend groot. Je kunt er heerlijk wandelen door het groen.

Het Retiro Park heeft voor ieder wat wils. Er zijn brede lanen, omringd met bomen. Je hebt wildere bospaadjes. En de cultuurliefhebbers kunnen terecht bij iconische gebouwen zoals het Palacio de Cristal (het Paleis van Kristal). Deze bestaat uit glas en uit Bilbao afkomstig gietijzer.

Het Palacio de Cristal werd gebouwd voor de tentoonstelling van 1887, die in het kader stond van de (voormalige) kolonie Filipijnen. In het gebouw stonden planten tentoongesteld. Vrij bizar feitje is dat er tijdens deze tentoonstelling ook inwoners van de Filipijnen tentoon werden gesteld. Een deel van hen bleef na afloop in Madrid wonen, een deel ging terug naar hun thuisland. Het is altijd de vraag hoe vrijwillig deze mensen naar Spanje kwamen.

Tegenwoordig is het Palacio de Cristal onderdeel van het Reina Sofia Museum. Zij organiseren er tentoonstellingen in. Als je van moderne kunst houdt is een bezoekje zeker de moeite waard.

Palacio de Cristal in Retiropark in Madrid

8. Typisch Spaans eten

De Spaanse keuken is één van mijn favoriete keukens. En in Madrid kun je zeker goed terecht! De meeste bekende Spaanse specialiteiten, zoals tapas of paella, komen niet uit Madrid, maar kun je makkelijk krijgen in de hoofdstad.

Spanjaarden eten op heel andere tijden dan wij gewend zijn. Met de lunch, rond een uur of 14, kun je doordeweeks op veel plekken menú del día eten. Dit is een aanrader, want je kunt vaak voor 15 euro al klaar zijn. En dan krijg je een voorgerecht en hoofdgerecht, soms nog met nagerecht en drankje erbij. Genoeg energie voor de rest van de dag! Je kunt meestal kiezen uit drie opties per gang.

In de avond kun je het beste vanaf ongeveer 21.00 uur gaan eten. Dan eten de Spanjaarden zelf ook. Daarvoor kan het vaak ook wel, maar dan zit je wel tussen de andere toeristen. In de wijken Malasaña en Chueca zitten de wat hippere restaurants.

9. Kilómetro Cero

Op het eerdergenoemde plein Puerta del Sol kun je nog een bezienswaardigheid vinden: Kilómetro Cero. Dit is een plakkaat op de grond.

Kilómetro Cero is het nulpunt van Spanje. Dat betekent dat alle afstanden vanuit hier gemeten worden. De straten in Madrid worden vanaf hier genummerd, maar ook de grote snelwegen worden vanaf hier gemeten.

De eerste steen met deze kilometer erop werd gelegd in 1950. In 2002 werd er een nieuwe neergelegd. Deze lag per ongeluk verkeerdom, dus de huidige versie ligt er sinds 2009.

 • Adres: Puerta del Sol, Madrid

10. Dwalen door Madrid

Madrid heeft veel leuke wijken, waardoor het een heel geschikte stad is om rond te dwalen. Ik was de laatste keer in Madrid met Time to Momo, waardoor ik ook de reisgids en app van Time to Momo had. Hier staan altijd allerlei leuke routes in door de stad.

Elke wijk in Madrid is heel eigen. Zo heb je Malasaña, de hipsterwijk met moderne restaurantjes en winkeltjes. Chueca is dé plek voor de lhbtiq-gemeenschap, maar ook zeker de moeite waard voor alle anderen.

11. Dagtrips vanuit Madrid

Segovia

Het kasteel van Segovia wordt vaak genoemd als inspiratiebron voor Walt Disney voor het kasteel dat hij liet bouwen in Disneyland Anaheim (in Californië). Of het waar is zullen we misschien nooit weten, maar dat het sprookjesachtig is behoeft geen discussie.

Naast het kasteel is er echter nog een toffe bezienswaardigheid. En dat is denk ik mijn eigen favoriet. Dwars door Segovia loopt een gigantisch aquaduct, gebouwd door de Romeinen in de 1e eeuw. Het is maar liefst 28 meter hoog.

Segovia kun je heel goed per trein bereiken vanuit Madrid.

Aquaduct van Segovia in zwart-wit

Toledo

Eén van de mooiste steden van Spanje is de voormalige hoofdstad Toledo. Het ziet er al indrukwekkend uit, zoals het een heuvel oploopt met bovenop het Alcázar. En natuurlijk de rivier Taag die om de stad loopt.

Doordat het tot de 16e eeuw de hoofdstad van Spanje was heeft Toledo een heel uitgebreide geschiedenis. Daarvan is nog heel veel terug te zien in de stad. Als je de geschiedenis van Spanje interessant vind, dan raad ik deze dagtrip echt aan.

Toledo heeft prachtige kerken, mooie musea en laat allerlei culturen zien: van de joodse tot de moorse tot de katholieke, die allen een rol hebben gespeeld in de stad.

Uitzicht over Toledo, met de toren van de kathedraal en het Alcázar

El Escorial

In het dorp San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer van Madrid, kun je El Escorial vinden. Dit is een gigantisch complex bestaande uit een paleis, mausoleum voor de koningen en een abdij.

El Escorial werd gebouwd in de 16e eeuw in de opdracht van koning Filips II. Hij was zeer katholiek, vandaar ook de kerk en abdij. Hier kon hij zich terugtrekken met God. Maar het is ook gebouwd als plek om zijn vader, Karel V, een laatste rustplaats te geven. Inmiddels liggen er veel Spaanse koningen en koninginnen in het mausoleum.

De koninklijke vertrekken bevatten veel kunst, want deze generatie Spaanse koningen lieten veel kunst maken en verzamelden ook veel werken van beroemde kunstenaars. Zo kun je hier Jheronimus Bosch en El Greco zien.

Voor een paleizenliefhebber is El Escorial echt een niet te missen plek. Het is nog vrij goed bewaard gebleven, want nadat het Habsburgse koningshuis uitstierf werd het complex amper gebruikt door de opvolgende Bourbons. Zij lieten zoals eerder gezegd het gigantische paleis in Madrid zelf bouwen.

El Escorial: het kloostercomplex gezien vanaf de weg met de koepel en enkele gebouwen
El Escorial

Valle de los Caídos of Valle de Cuelgamuros

Van 1936 t/m 1939 woedde er in Spanje een burgeroorlog. Deze werd uiteindelijk gewonnen door de fascistische Franco. Vanaf dat moment tot zijn dood in 1975 was hij dictator van Spanje. De gevolgen van deze recente dictatuur zijn op veel plekken in Spanje nog voelbaar.

In 1940 werd besloten een gedenkmonument te bouwen voor de katholieke slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog: de Vallei der Gevallenen. Er liggen 46.000 mensen begraven. Naast een gigantisch kruis op een rotspartij is hier ook een kerk gebouwd en een benedictijnenklooster.

Maar na het einde van de dictatuur was dit een controversiële plek, want ook José Antonio Primo de Rivera (oprichter van de fascistische partij Falange) en Franco zelf lagen begraven in de kerk. Daarnaast is het monument gebouwd door dwangarbeiders en is het nog steeds onduidelijk hoeveel hiervan omkwamen tijdens de bouw.

In 2019 is Franco’s graf geopend en is hij herbegraven op een begraafplaats nabij Madrid. Zijn graf was elk jaar op zijn sterfdag een soort bedevaartsoord, wat de plek alleen maar ongemakkelijker maakte.

De reden dat deze plek zo interessant en fascinerend is gaat om het dilemma van Spanje. Wat moet je met een monument aan het fascisme en katholicisme? Moet je het onderhouden als herinnering? Afbreken?

In 2022 is door de regering besloten de naam van de vallei terug te veranderen naar de oorspronkelijke naam, voor het monument er kwam: Valle de Cuelgamuros.

Valle de Cuelgamuros of Valle de los Caidos gezien vanaf het pad ervoor, met kruis op de rotsen en grijzen wolkenlucht

Overnachten in Madrid

Wij verbleven in Madrid via Time to Momo. Naast handige reisgidsen hebben zij tegenwoordig ook de mogelijkheid om hotels te boeken. Dit zijn niet zomaar alle hotels, maar een selectie met hotels waar je altijd goede kwaliteit kunt verwachten. Wel fijn, want in een grote stad als Madrid zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Wij verbleven zelf bij The Social Hub in Madrid. Dit vond ik zeker een aanrader, zoals je kunt lezen in mijn recensie van het hotel. De locatie is heel handig: vlakbij Palacio Real. Het was daarom op loopafstand van Plaza España, wat goed bereikbaar is met de metro. En er stopten ook handige bussen in de straat.

Naast de handige ligging is het ook gewoon een fijn hotel. Koffie en thee op de kamer, uitgebreid ontbijt en zelf een zwembad op het dak!

Beste reistijd voor Madrid

Madrid ligt niet aan de kust, maar heeft juist een landklimaat. Dit zorgt voor hete zomers en koude winters. De beste reistijd is dus het voorjaar of het najaar, want in de zomer heb je kans op temperaturen tegen de 50 graden.

Het voordeel is wel dat Madrid, net als veel regio’s in Spanje, vaak een lekker winterzonnetje heeft. Ondanks de kou kan de winter dus ook een heerlijk seizoen zijn.

Zelf bezocht ik Madrid twee keer in het voorjaar en een keer rond de jaarwisseling. De laatste optie beviel me heel erg! Je kunt dan genieten van kerstmarkten in Madrid, hardlopen tijdens de traditionele San Silvestre Vallecana op 31 december, Oud & Nieuw vieren op Puerta del Sol, kijken naar de Driekoningenparade. Of bezoek net als de Spanjaarden alle kerststallen in de stad.

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.