| | |

Roadtrip #2: Baskenland

Afgelopen zomer maakten wij een roadtrip door Frankrijk naar Spanje, waarbij we kampeerden. In enkele artikelen laat ik je zien waar we zijn geweest en waar we verbleven. Het eerste deel kun je hier vinden. In dit artikel gaan we eindelijk Spanje in en deden wij een roadtrip Baskenland.

De route voor onze roadtrip Baskenland

Nadat we vertrokken uit de Dordogne, vervolgden we onze roadtrip naar Spanje. Dit deden we langs de Pyreneeën, waar we Baskenland binnen reden. De makkelijkste manier om het land in te rijden is langs de Pyreneeën, dus er zijn niet eindeloos veel opties. We hebben de tolweg deels vermeden op deze route, maar hebben het wel gedaan bij de grensovergang. Hier passeer je veel kleine stukjes tolweg waar je steeds kleine bedragen betaalt (tussen de 1 en 3 euro per keer).

Op zoek naar een camping

Camping Zarautz

Allereerst willen we naar het mooie San Sebastián, maar het is megadruk. De camping is lastig te vinden met onze oude navigatie (we rijden over een superenge steile weg) en helaas ook vol. Altijd lastig als je een roadtrip Spanje doet waarbij je niets boekt. We besluiten wat verder door te rijden en vinden uiteindelijk een plekje in Zarautz op Gran Camping Zarautz. We zijn niet echt weg van de camping zelf: het is erg vol en de plekken zijn een beetje scheef, dus je rolt een beetje weg op je luchtbed 😉 Daarbij zit de camping vol surfers, die redelijk lawaaiig zijn. Het voordeel van de camping is echter het mooie pad naar het strand en de boulevard. We lopen deze helemaal naar beneden, waar je mooi uitzicht hebt en lekker uitkomt bij het strand en de boulevard. Als je van strand houdt is dit dus wel een fijne plek.

Zarautz roadtrip Baskenland
Vanaf de camping naar beneden

De baai van San Sebastián

De dag erna is het dan eindelijk tijd voor San Sebastián! Hierover volgt nog een uitgebreid artikel, want er is genoeg te zien en te doen in deze stad. Klein maar fijn zal ik maar zeggen. Eén van de dingen in onze roadtrip Baskenland waar ik zeker naar uitkeek.

We parkeren wat verderop in de stad bij een soort stadion. Het is een enigszins vreemd parkeerterrein, maar er zijn genoeg andere auto’s en we hebben niets kostbaars in de auto, dus we wagen het erop. We nemen een bus naar de stad. Een woordje Spaans helpt je wel op zulke momenten, want de buschauffeur was erg behulpzaam.

baai San Sebastian

De stad is vooral bekend doordat ze aan een heel mooie baai ligt. We varen een rondje door deze baai, bezoeken Santa Clara (het eiland in de baai). Na een lunch gaan we Mont Igeldo op, met de bekende en schitterende uitzichten op de baai.

Tentperikelen

Omdat we de herrie op de camping wel zat zijn, vertrekken we de volgende dag richting Bilbao. Dit keer verblijven we wederom in een ander plaatsje, op Camping Sopelana in Sopela. Deze terrassencamping is prima. Het enige nadeel is dat onze tentstokken besluiten kapot te gaan, maar gelukkig heeft een slimme kampeerder altijd tape bij zich. We kunnen de wifi van de camping gebruiken om een mailtje te sturen naar de winkel van de camping. Gelukkig kunnen we bij terugkomst even langskomen om het probleem te verhelpen.

Moderne kunst in Bilbao

Tijd om naar Bilbao te gaan! In Sopela kunnen we de auto gratis parkeren bij het metrostation en vanaf hier reizen we voor €3,50 met de metro de stad in. We hebben nog geen kaart en zijn dus een beetje verloren als we uit de metro komen. Na even zoeken vinden we uiteindelijk Museo Guggenheim (de truc is de andere mensen met zomerse kleding, rugzakken en een plattegrond te achtervolgen).

Bilbao Guggenheim

Dit museum is één van de drie Guggenheim-musea in de wereld en de grootste trekpleister van de stad, dus een must-visit. We houden helemaal niet echt van moderne kunst, wat nog maar eens bevestigd werd toen we binnen waren. Dat neemt niet weg dat het een heel bijzonder gebouw is en dat is zeker geïntrigeerd was door enkele kunstwerken.

Baskische specialiteit: pintxos!

We blijven tot redelijk laat in Bilbao, want Baskenland staat bekend om haar pintxos. Deze kleine hapjes worden vaak vergeleken met tapas, maar zijn wel degelijk anders. Het gaat meestal om stukjes (stok)brood met beleg, welke staan uitgestald op de bar. Waar tapas veelal kleine gerechtjes zijn die je ook vaak deelt, zijn pintxos meer hapjes in mijn ogen. Heel leuk en lekker in elk geval!

Pintxos

Ook de dag erna staat nog deels in het teken van Bilbao. Net als we terug zijn op de camping voor ons avondeten, breekt het noodweer los. Een avondje lezen in de tent dus.. En op zoek naar onze volgende bestemming, want van regen vluchten we het liefst snel weg! Gelukkig maakt een roadtrip op de bonnefooi je flexibel en kun je dit doen.

In het volgende deel vertel ik je alles over de prachtige provincie Castilië en León, waar de zon gelukkig wél scheen.

Ben jij al eens in Baskenland geweest? Wat vond je ervan?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.