Bergensbanen: treinreis tussen Oslo en Bergen (met video!)

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

De route die de trein aflegt tussen Oslo en Bergen in Noorwegen (ookwel de Bergensbanen) wordt wel één van de mooiste treinreizen van Europa genoemd. Is dat terecht? Dat wilde ik wel eens weten! Aangezien ik toch naar Bergen ging om mijn zusje op te zoeken (die studeert daar een aantal maanden), besloten we Oslo en deze treinreis aan onze reis toe te voegen.

Besneeuwd uitzicht vanuit de trein Bergensbanen tijdens de treinreis.
Winterse sneeuwlandschappen

Bergensbanen tussen Oslo en Bergen

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en ik zie deze stad dan ook steeds vaker voorbijkomen als leuke bestemming voor een citytrip. Dat snap ik wel, want ik vond het een heel leuke stad. Ik heb bijvoorbeeld een leuke stadswandeling voor je samengesteld. Maar nog leuker is het om Oslo te combineren met meer bestemmingen in Noorwegen, zoals Bergen. Met als bonus dat je dan een prachtige treinreis kunt maken.

De treinreis tussen Oslo en Bergen kun je beide kanten op maken, hij legt dan dezelfde route af. Je kunt dus ook van Bergen naar Oslo gaan. Het is zowel sneller als goedkoper om te vliegen, dus daar hoef je het niet voor te doen, maar de route is prachtig.

De Bergensbanen duurt maar liefst 6,5 à 7 uur, maar het is elke minuut waard! Ik heb mijn boek niet aangeraakt en voor een fervent lezer als ikzelf is dat natuurlijk best wel bijzonder, dus dat kan niets dan goed betekenen voor het uitzicht.

Uitzicht over het besneeuwde landschap vanuit de Bergensbanen tussen Oslo en Bergen.
Uitzicht vanuit de trein.

Hoe boek je tickets?

Tickets voor de Bergensbanen kun je boeken via de website van de treinmaatschappij. Zij heten Vy en je kunt hier online tickets boeken. Je kunt hier ook een datum kiezen in de toekomst, dus je kunt vooruit boeken. Dat raad ik zelfs aan, want dat scheelt soms in de prijs.

Blonde vrouw kijkt uit het raam tijdens de Bergensbanen treinreis.
Genieten van het uitzicht.

Wat zijn de kosten?

De prijzen van tickets voor de Bergensbanen liggen niet vast, dus let goed op, want het kan ook per tijdstip verschillen. Het is dus soms handig een andere tijd te kiezen om wat geld te besparen!

Er zijn kortingen voor studenten. Ik heb deze zelf gebruikt en ben in de trein ook gecontroleerd en dat was prima, dus het is niet alleen voor Noorse studenten zover ik kon merken. Ook kinderen reizen goedkoper.

Wat wij betaalden:

 • Volwassene: 699 kroon (ongeveer €76,00)
 • Student: 668 kroon (ongeveer €73,00)
 • Comfortklasse (ruimere stoelen, stopcontact, gratis (automaat)koffie en thee): 90 kroon (ongeveer €10,00)

Benieuwd hoeveel je budget moet zijn voor Noorwegen? Ik zette alle kosten voor Oslo op een rij zodat je een indicatie hebt.

Uitzicht over een meer en de trein tijdens de Bergensbanen treinreis.
Afwisselend uitzicht, niet alleen sneeuw maar ook natuurlandschappen.

Extra tips

 • Als je tickets boekt, let er dan op dat je aan de goede kant van de trein zit. Vlakbij Bergen heb je prachtig uitzicht over een meer, maar de rest van de reis is het uitzicht aan de andere zijde een stuk beter. Dit heb ik zelf gezien via Tripadvisor en omdat ik nog steeds moet lachen als ik het lees, zal ik hem delen:

  Mijn vriendin en ik hebben de reis van Bergen naar Oslo gedurende de dag gemaakt. Wij zaten tijdens deze rit aan de linker zijde van de de trein. Ons adembenemende uitzicht gedurende de eerst 3 a 4 uur waren stenen, rotsen en nog meer stenen. Natuurlijk afgewisseld met tunnels, heel veel tunnels. Als je dan ziet dat de mensen aan de andere kant sneeuw bedekte bergen, schitterende natuurlandschappen en mooie bergrivieren mogen aanschouwen is dat wel teleurstellend. Zorg er daarom voor dat als je van Bergen naar Oslo gaat je aan de rechter zijde van de trein zit. Het uitzicht wordt aan het einde van de rit ook voor de linker zijde beter, maar tegen die tijd zie je al niks meer door alle tranen in je ogen.

  Dus in het kort:
  Oslo naar Bergen: linkerzijde van de trein
  Bergen naar Oslo: rechterzijde van de trein

 • Je kunt op de website duidelijk zien waar de ramen zitten. Let er dus op dat je goed zicht uit een raam hebt en niet op een stukje muur tussen twee ramen in, dat zou zonde zijn. Je kunt dus ook zien of je voor- of achteruit gaat.
 • In de winter is het redelijk laat licht en vroeg donker in Noorwegen. Let er dus op, met het boeken van een ticket, dat je wel gedurende de dag reist! Via deze website kun je dat handig opzoeken.

Video van de Bergensbanen

En tot slot dan de video! We hebben beelden gemaakt tijdens de treinreis. De mooiste heb ik geprobeerd uit te zoeken en in een video te zetten, zodat jullie een klein beetje kunnen meegenieten.

Wat was jouw mooiste treinreis?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

33 reacties

  1. Ik in juli van Groningen -Hamburg- Stockholm – Abisko naar Harstad.
   Met de postboot naar Svolvaer en dan via Bodo naar Stockholm

 1. Prachtige foto’s. Het is dat mijn man niet van reizen met de trein houdt, anders hadden wij al lang een soortgelijke reis gemaakt. Sowieso lijkt Noorwegen me prachtig en staat absoluut nog op m’n verlanglijst.

 2. Wat een prachtige foto’s. Lijkt me een prachtige rit. Hij komt hier zeker op het wensenlijstje! Onze dochter is gek op treinen, dus dit zou een super reis voor haar zijn.

  1. Ja dat denk ik zeker! Ik vond het echt een fijne reis, ik had er helemaal geen last van dat het zo lang duurde. Dus mocht je ooit in die regio zijn, dan raad ik het echt aan. In de zomer is het denk ik ook heel mooi, dan is er vast veel groen in plaats van sneeuw.

 3. Prachtig filmpje en mooie foto’s! Noorwegen staat heel hoog op mijn bucketlist, ik zou dan een roadtrip maken. Ik heb gehoord dat het stukje bij Flam het mooiste is per trein, dus daar zou ik wel heel graag de treinreis willen maken, want dat mag je dan gewoon niet missen

  1. Dankje! Ja dat klopt, je kunt dan vanuit deze trein overstappen. Wij hadden daar helaas de tijd niet voor en dat treintje was helaas ook in onderhoud (wij reisden in het laagseizoen). Ik zou dus aanrader deze trein te nemen, daar uit te stappen en evt te overnachten en dan weer met deze trein verder op een later moment. In Noorwegen mag je geloof ik ook gratis kamperen, dus dan is een roadtrip echt een leuk idee! Scheelt enorm in de kosten ook denk ik.

 4. Heerlijk zulke vakanties! Ik zou zelf niet snel voor een vakantie in de bergen kiezen omdat ik echt een zon mens ben. Maar jeetje deze foto’s doen me wel laten twijfelen zeg!?

 5. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

 6. Geweldig mooi! Wanneer maakten jullie de treinreis? En is de trein erg vol? Kun je evt op een andere plaats gaan zitten als blijkt dat je een slechte plaats hebt of aan de verkeerde kan zit?

  1. We maakten deze treinreis dit voorjaar! In februari/maart, ik weet het even niet exact. De trein was bij ons niet helemaal vol, maar dat kan natuurlijk veranderen. Je hebt wel een toegewezen plek, dus kijk goed met boeken. Als er niemand zit kun je wel verplaatsen, maar daar zou ik niet vanuit gaan, want veel mensen boeken de goede plaatsen natuurlijk. Wij konden niet aan de andere kant gaan zitten als we dat hadden gewild, daar was geen plek (er waren wel vierzits met twee mensen, maar die zaten dan beiden al aan het raam). Hopelijk kun je hier wat mee!

 7. Wij zijn ook van plan deze reis te gaan maken met de trein begin maart en dan van Oslo naar Bergen. Misschien een rare vraag maar is het warm in deze trein?

  1. Geen gekke vraag hoor! Het was buiten koud, maar in de trein niet. Ik droeg gewoon een trui en had mijn jas niet aan en ook niet nodig. Dus ik zou er niet in mijn korte broek gaan zitten, maar als je jezelf gewoon kleedt zoals buiten dan moet het goedkomen!

 8. Wow, heel gaaf! Ik wil deze route ook heel graag doen, maar als ik kijk op de site die je aanbeveelde zie ik dat het meer dan 300 euro kost 🙁 Weet je toevallig nog wat je precies in had gevuld?

  1. Wij komen nu niet op 300 euro uit. Wij hadden het goedkoopste ticket(Minipris) en konden niet annuleren. Wij hebben maar iets van rond de 100 euro betaald voor 2 personen. Wij zaten wel in de Comfort coupé. En konden toen ook een stoel kiezen. Het was toen wel goedkoper zien wij maar het ligt er ook aan op welke dag je gaat. Wij zien dat het duurste ticket voor 1 persoon nu op ongeveer 130 euro uitkomt.

  2. Ik zie dat iemand je al helpt. Ik zal ook nog even antwoorden. Ik heb net nog even gekeken. Ik vul dan in Oslo S naar Bergen stasjon. Ik doe dan bijvoorbeeld 20 februari om 10.00 uur. Enkele reis, 1 persoon. Dan kost de reis om 12.02 uur 479 Noorse kroon. Ben je er wel van bewust dan het kronen zijn? Dit is ongeveer 46 euro. Krijg je dat ook?

 9. Prachtig!Ook aan te bevelen is een treinrit van ongeveer 5 uur vanaf Edinburgh naar Fort William,absoluut ook de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.