| |

Serra Gelada: wandelen van Albir naar Benidorm

 • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Er zijn veel mooie wandelingen te doen aan de Costa Blanca. Langs de kust van de blauwe Middellandse Zee, hoog bovenop de kliffen, loop je door Parc Natural de la Serra Gelada. Van het Albir naar het bekende Benidorm, over een prachtig pad door de natuur.

Tussen de baaien van Altea en Benidorm ligt Parc Natural de la Serra Gelada. Dit is de Valenciaanse naam. Je zult het soms ook zien staan als Parque Natural de la Sierra Helada. Omdat ze aan de Costa Blanca voornamelijk de Valenciaanse benamingen gebruiken zal ik ook Serra Gelada aanhouden in deze blog.

Manouk springt in de lucht in nationaal park Serra Gelada met Benidorm op de achtergrond

Het natuurpark bestaat uit een berg en kliffen tussen de twee baaien in. Deze zorgen voor een spectaculair uitzicht op zee. Er zijn twee wandelroutes in het park. Eén gaat richting de vuurtoren van Albir. Daarvoor kun je het eerste deel van deze beschreven route lopen en daarna verder volgen richting de vuurtoren.

Parc Natural de la Serra Gelada

Parc Natural de la Serra Gelada is sinds 2005 een nationaal park gelegen in provincie Alicante, in de regio Valencia. Het park heeft een oppervlakte van 5564 hectare en biedt leefruimte aan allerlei flora en fauna.

Een van de hoogtepunten van het park is de top Alt del Governador, die een prachtig uitzicht biedt op de Middellandse Zee en de omliggende landschappen. Er zijn ook verschillende kleine baaien en stranden in het gebied, die populair zijn voor zwemmen en watersporten.

Het natuurpark ligt tussen Benidorm en Alfaz del Pi of Albir. De bergketen heeft kliffen van meer dan 300 meter hoog, wat een fantastisch gezicht is op een heldere dag.

Informatie over de wandeling

De route die wij deden is geen rondje. Je begint in Albir en je eindigt de route in Benidorm. Uiteraard kun je weer terug lopen als je dit zou willen. Je kunt ook de bus pakken in Benidorm, terug naar Albir. Of, als je het goed regelt zoals wij, dan laat je je ophalen bij het eindpunt.

Als je de bus neemt dan moet je nog wat verder omlaag lopen, echt Benidorm in. Google Maps geeft goede informatie over bustijden.

 • Afstand: 7,2 kilometer (vanaf de boulevard in Albir naar Le Creu in Benidorm)
 • Tijd: ongeveer 2,5 uur met stops om van het uitzicht te genieten
 • Hoogtemeters: 739 meter (hoogste punt: 438 meter)

Paklijst voor de wandeling

Het is belangrijk om je even goed voor te bereiden op de wandeling. Het is niet overal even makkelijk lopen. Ik zou het dus niet op slippers doen.

 • water (je kunt onderweg niets kopen of bijvullen)
 • wandelschoenen of andere stevige schoenen (het pad is niet overal goed)
 • camera voor de mooie uitzichten
 • zonnebrandcrème
 • trui of winddichte jas (als je niet in de zomer bent)

Meer mooie wandelingen doen in deze regio? Bekijk dan mijn tips voor het beklimmen van de rots van Calpe.

Parc Natural de la Serra Gelada gezien vanuit de baai van Altea met de zee ervoor
Serra Gelada gezien vanuit Altea

Het beginpunt van Serra Gelada

Als je in Albir op de boulevard bent kun je omhoog naar het beginpunt van het park. Uiteraard kun je de route ook andersom doen, maar wij liepen van Albir naar Benidorm. De boulevard eindigt in een weg, hier ga je omhoog. Er staat hier ook al een informatiebord.

Als je de weg omhoog volgt kom je vanzelf bij het beginpunt. De weg maakt een aantal bochten, maar blijf gewoon meelopen. Bij het beginpunt van Parc Natural de la Serra Gelada is ook een parkeerplaats. Buiten het seizoen kun je hier in elk geval makkelijk parkeren, er is plek zat. Omdat het geen heel populaire wandeling is denk ik dat je ook in het hoogseizoen wel terecht kunt, maar dat moet je zelf even ervaren.

Je gaat naar binnen onder een soort roestbruine overkapping. Vanaf daar kun je de bordjes volgen voor het pad dat je wilt lopen.

Het roestbruine entreegebouw met overkapping van Parc Natural de la Serra Gelada tussen Albir en Benidorm

Van Albir naar de top Alt del Governador

Wij kozen voor het gele pad. Dit is Travessia de la Serra Gelada of Crossing Serra Gelada, oftewel het oversteken van de berg Serra Gelada. Je kunt ook een andere route kiezen. Je loopt dan bijvoorbeeld naar de vuurtoren (Far de l’Albir). Dat werkt in principe hetzelfde: de routes staan aangegeven met bordjes.

Wij kozen dus voor het gele pad richting Alt del Governador. Dit is het hoogste punt in het park. Het spreekt vrij voor zich: volg het pad omhoog tot je er bent. Kijk af en toe wel achterom, want het uitzicht over Altea en Albir is zeer de moeite waard! Ook kun je Sierra de Bernia zien, waar je ook mooi kunt wandelen.

Uitzicht van Serra Gelada op Altea en Sierra de Bernia met de zee ervoor

Het pad is deels pad en gaat af en toe over in een soort trappen, zodat het stijgen iets makkelijk gemaakt is.

Bovenop de top kun je even pauzeren en van het mooie uitzicht genieten. Hier kan het flink waaien, dus zorg dat je wat warms bij je hebt.

Van de top naar Benidorm

Vanaf de top ga je verder naar beneden. Je loopt een stukje over de weg voor het weer overgaat in een pad. Helaas is dit pad niet altijd even goed aangegeven en ook niet altijd even goed begaanbaar. Dit is wel het stuk met de mooiste uitzichten op de route!

Het pad wordt nu ook regelmatig aangegeven met strepen op stenen. Om te voorkomen dat je verkeerd loopt zul je soms een kruis zien. Hier moet je dus níét naartoe. Dan ga je de verkeerde kant op.

Kelly zit bij een steen met daarop een kruis geschilderd om daarmee een verkeerde route aan te geven

Het pad lijkt soms te verdwijnen en de afdaling is soms lastig en steil. Niet altijd even makkelijk dus! Het is meer klauteren en glijden op sommige momenten. Daarom raad ik zeker goede schoenen aan voor deze wandeling. Het wordt wel steeds beter als je weer verder loopt. Een lezer is hier omgedraaid, dat is natuurlijk ook een optie.

Laat je niet verleiden om te denken dat het pad alleen omlaag gaat na de top. Je loopt over heuvels heen, dus je gaat steeds een stukje omlaag en dan weer een stukje omhoog. Ik dacht dat we het klimmen gehad hadden, dus ik was steeds weer teleurgesteld als we naar boven moesten lopen, haha.

Je eindigt de route bij het kruis bovenop de berg in Benidorm: La Creu de Benidorm. Vanaf hier kun je naar beneden wandelen richting Benidorm, om daar de bus terug naar Albir te pakken. Of je kunt, net als wij, regelen dat je weer opgehaald kan worden. Bij het kruis kun je de auto weer parkeren. Er is niet echt een parkeerplaats, maar je kunt langs de weg staan.

Uitzicht op Benidorm vanaf Serra Gelada met de zon op de Middellandse Zee
Uitzicht op Benidorm

Vond je deze wandeling de moeite waard? Bekijk dan zeker ook mijn andere tips voor de mooiste plekken aan de Costa Blanca!

Zou jij deze wandeling door Parc Natural de la Serra Gelada doen?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Wij hebben vandaag de route begonnen in Albir naar La creu. Wanneer we halverwege waren al 2,5h onderweg zijn we terug gekeerd, vond het veel te steil de afdaling. Ik vind het niet voor een gewone wandelaar maar voor een getrainde en je mag zeker geen hoogtevrees hebben. Het is heel veel klauteren. Wel heel prachtig , wel blij dat ik het een deel heb gedaan!

  1. Hi Marianne, ik ben het helemaal met je eens! Ik zal dat nog wel wat duidelijker benoemen. Ik moest ook heel erg klauteren en was zeer blij met mijn wandelschoenen. Maar het uitzicht is erg mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.