| |

Roadtrip #3: Castilië en León

Ik nam je eerder al mee op deel 1 en deel 2 van onze kampeertrip door Frankrijk en Spanje. Nu is het tijd om onze roadtrip Spanje te vervolgen! Na de prachtige Dordogne in Frankrijk en Baskenland in Spanje, besloten we weg te vluchten voor de regen en naar Castilië en León te gaan.

De route voor onze roadtrip Spanje

De route voor onze gehele reis kun je terugvinden in het eerste deel over onze roadtrip Spanje. We reizen via Frankrijk door Spanje tot aan de provincie Asturië, waarna we via een andere route weer terug rijden naar Nederland. Dit deel brengt ons weer in een nieuwe regio in Spanje, waar we twee prachtige historische steden bezoeken.

We komen vanaf de camping bij Bilbao en besluiten allereerst af te reizen in de richting van Burgos. De tol is helaas niet mis (21,40 euro), maar als de wolken wegtrekken en de zon tevoorschijn komt, is het elke euro meer dan waard. Burgos is warm, maar zon is ons ding, dus we kunnen het wel aan.

De camping bij Burgos

We kiezen een camping buiten de stad. Fuentes Blancas is een grote camping met huisjes, maar ook meer dan genoeg kampeerplaatsen. We hebben een grote plaats wat meer in de hoek van de camping. Voor een paar euro kunnen we hier een wasje draaien, zodat we de rest van de vakantie weer fris ruiken 😉

camping Burgos
Camping Fuentes Blancas

Die dag gaan we gelijk de stad in. We parkeren redelijk dicht bij de stad in een parkeergarage. Niet goedkoop (€9,70 voor 5,5 uur), maar wel makkelijk. Vanaf hier kunnen we door de stadspoort meteen Burgos in. De eyecatcher van Burgos is haar prachtige kathedraal, dus die vereren we meteen met een bezoekje. Daarna maken we een kleine stadswandeling door Burgos, waarbij we meerdere kerkjes bezoeken. We bewonderen ook de stad vanaf Castillo Burgos. Dit is een echte ruïne: er is weinig over van het kasteel, maar het kost ook maar €2,60. Eten doen we bij onze Spaanse favoriet: 100 Montaditos.

kathedraal Burgos
De kathedraal van Burgos

De volgende dag staat ook in het teken van Burgos: we bekijken de rest van de stad en het klooster dat vlakbij de camping staat, Cartuja de Miraflores. Dit prachtige klooster is zeker een bezoek waard. Met de auto kun je ernaast parkeren en het is erg mooi, van binnen en van buiten.

Burgos is misschien wel de leukste stad waar we tot op dit moment in de reis zijn geweest. De uitstraling en sfeer vinden we erg fijn. Het zonnetje helpt natuurlijk ook mee.

Castillo Burgos
Uitzicht vanaf Castillo Burgos

Kleine roadtrip rondom Burgos

De middag gebruiken we om een kleine roadtrip te maken door de omgeving van Burgos, met wat tips uit de Lonely Planet. We bezoeken eerst het plaatsje Covarrubias. De Lonely Planet noemt dit een ‘hidden gem’ en dat snap ik wel, want het is echt een schattig plaatsje. We wandelen hier rond en bekijken alles. Ik vond Covarrubias leuk en een aanrader als je de mogelijkheid hebt erheen te rijden.

Covarrubias
De kerk in Covarrubias.

Daarna was het tijd voor de volgende stop: Santo Domingo de Silos. Hier was werkelijk niemand, compleet uitgestorven. Helaas voor ons zijn we hier op maandag, wat betekent dat het klooster dicht is. Dit is echter wel het hoogtepunt van dit dorp. In de bijbehorende kerk is op het moment dat wij er zijn een dienst bezig. We kijken door de ramen naar binnen, maar verlaten dit dorpje dan weer. Jammer, want het klooster schijnt één van de mooiste te zijn in centraal Spanje.

Gelukkig voor ons is dit niet de laatste stop op onze kleine roadtrip. Als je iets verder doorrijdt, dan kom je bij de kloof Desfiladero de Yecla. Als je de tunnel door gaat kun je de auto neerzetten. Aan de overkant van de weg kun je een trap af, waarna je over een pad de kloof door kunt lopen. Dit is leuk om te doen, omdat het een mooi stukje natuur is en je normaal niet snel door een dergelijke kloof loopt. Daarbij de het ook een mooie plek om gieren te bekijken, want deze vogels vliegen hier volop rond. Ze zijn wel erg hoog, maar goed te zien.

Desfiladero de Yecla
Uitkijken over Desfiladero de Yecla.
Desfiladero de Yecla
De gieren boven Desfiladero de Yecla.

León

Van Burgos rijden we door naar León. We vinden een heel rustige camping, wat meer buiten de stad. Dit bevalt ons wel na alle drukte langs de kust. Camping Ciudad de Leon biedt wel wat uitdaging, want overal staan bomen, dus het is even puzzelen met de tent. Maar we vinden een plekje om hem op te zetten. Inmiddels zijn we er best handig is, zelfs met de tentstok die kapot is gegaan in Bilbao.

Van de camping krijgen we de tip achter de kathedraal te parkeren. Dit kost ons slechts 2 euro en we zijn meteen vlakbij het centrum. De kathedraal van León is erg beroemd en ook deze moeten we dus bezoeken. Door haal vele glas-in-lood-ramen is de kathedraal schitterend van binnen en we brengen er ook flink wat tijd door.

Kathedraal Leon
De prachtige ramen in de kathedraal van Leon.

León is een stad met van alles te bieden, waaronder een oud centrum en architectuur van Gaudí. We blijven hier tot nadat het donker is, want ook dan is de kathedraal de trots van de stad.

Pelgrimsroute Santiago de Compostela

Al sinds we Spanje binnen rijden zien we het overal: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze staat aangegeven met de Sint-Jakobs-schelp (‘la concha’), want de route heet ook wel de Sint Jacobsroute. Het einddoel is namelijk het graf van de apostel Jakobus in Santiago. In de steden in deze regio zie je la concha ook terug, omdat de wandelaars vaak ook de kerken hier bezoeken. Dat komt omdat deze pelgrimsroute oorspronkelijk natuurlijk een religieuze tocht is.

We besluiten, na nog wat rondgelopen te hebben door León, om vandaag een bezoekje te brengen aan het dorpje Astorga. Ook dit ligt op de route naar Santiago.

Astorga

In dit schattige plaatsje is genoeg te doen. We bezoeken het chocolademuseum, bekijken het paleis dat Gaudí heeft ontworpen en bezoeken uiteraard ook hier weer de kathedraal. De drukke dag sluiten we uiteindelijk af met een drankje op het centrale plein. Hier loop ik nog een winkeltje in voor een typisch honinggebakje dat uit deze streek komt (volgens de reisgids). Erg zoet, maar zeker lekker.

kathedraal Astorga
De kathedraal van Astorga.

De volgende dag verlaten we Castilië en León weer, om door te reizen naar de volgende streek: Asturië. Dit is het verste punt van onze roadtrip Spanje.

Ben jij weleens in Castilië en León geweest?

Meer lezen?

Deel 1 van onze roadtrip door Frankrijk (Giverny & de Dordogne).
Deel 2 van onze roadtrip Spanje in Baskenland.

Dit artikel bevat affliate links.

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.