Mijn allereerste vliegreis-tag

Wat was de eerste keer dat ik een vliegtuig zat? Wat weet ik daar nog van? En vond ik het eigenlijk leuk?

Een tijdje terug zag ik de allereerste vliegreis-tag bij Marcella (de tag is echter bedacht door Jacoba). Ik liet haar toen weten dat ik het een heel leuk idee vond, maar dat is weinig kon herinneren van mijn eerste vlucht, omdat ik toen zo jong was.

Marcella gaf me het idee om de eerste vliegreis zonder mijn ouders te doen. Ook daar weet ik niet alles meer van, maar ik kan je wel wat leuke dingen vertellen over mijn vliegreizen zonder mijn ouders, want ik denk dat weinig mensen zo jong al alleen vlogen.

Wanneer maakte jij je allereerste vliegreis?

Mijn eerste vliegreis maakte ik toen ik 3 maanden oud was. Mijn opa en oma wonen al heel lang in Spanje aan de Costa Blanca. Om die reden namen mijn ouders me mee, zodat mijn opa en oma me konden zien. Dit deden we jaarlijks (soms misschien zelfs vaker dan één keer per jaar).

Toen ik 9 jaar oud was vloog ik voor het eerst zonder mijn ouders. Mijn zusje had dat een jaar eerder al gedaan met mijn neefje, toen ze pas 7 jaar was!

Gelukkig was alles goed geregeld: met inchecken kunnen jouw ouders gewoon helpen, pas door de douane hoef je echt tickets te hebben. Daar werden we opgehaald door een stewardess. Zij bracht ons vervolgens naar de gate. Wij gingen als eerst het vliegtuig in, zodat we al goed zaten tegen de tijd dat iedereen begon met boarden. Aan het einde van de vlucht bleven wij zitten tot iedereen weg was, zodat de stewardess ons weer kon helpen met uitstappen en controleren of we alles meenamen.

Twee meisjes maken een vliegreis zonder ouders en zwaaien bij de douane.
Nog even zwaaien naar mijn ouders als ik bij de douane sta (ingescande foto).

Vanaf welke luchthaven vertrok je?

Ik vertrok die vliegreis gewoon vanaf Schiphol. Sowieso waren er nog minder vluchten vanaf andere luchthavens in die tijd (ik weet niet eens of ze allemaal al bestonden?) en deze ligt ook het dichtst bij het huis van mijn ouders.

Met welke maatschappij vloog je?

Dat weet ik niet meer. Ik denk dat ik tijdens mijn allereerste vliegreis met KLM vloog, omdat vliegen toen nog niet zo normaal was.

Ik heb veel van de vluchten onder begeleiding gemaakt met Transavia, dus ik vermoed dat dit in dit geval ook zo was, want ik heb ook een foto van een vliegtuig van Transavia. Vliegen onder begeleiding was trouwens verplicht tot 12 jaar oud, daarna is het een mogelijkheid. Ik zal onderaan dit artikel wat linkjes plaatsen voor als je interesse hebt in deze service op dit moment, want het is natuurlijk wel iets anders geworden in al die jaren.

Oude foto van een vliegreis met Transavia
Gescande foto van mijn eerste vliegreis zonder mijn ouders.

Vloog je alleen of met iemand anders?

De eerste keer dat ik vloog ging ik natuurlijk met mijn ouders. Mijn eerste vliegreis zonder mijn ouders maakte ik, zoals gezegd, met mijn zusje.

Wat herinner je je nog van de vlucht?

Ik herinner me nog van alles, maar ik heb meerdere vluchten gemaakt zonder mijn ouders. Ik weet niet meer exact wat bij welke vlucht hoort. Ik ging namelijk elke zomer naar mijn opa en oma tot mijn 18e, waarna ik zonder mijn ouders op vakantie ging. Toen ging ik ook werken in de zomervakantie. Tot die tijd ging ik altijd twee weken naar Spanje en drie weken op vakantie met mijn ouders, dus ik was dan bijna de hele zomer weg.

De eerste keer was natuurlijk heel spannend. De reden dat mijn ouders dit wel aandurfden is denk ik omdat mijn zusje en ik beiden al zo vaak gevlogen hadden. Tot ik ging studeren ging ik vaker met het vliegtuig dan met de trein!

Ik weet nog dat ik een keer met mijn zusje met de grondstewardess in zo’n wagentje naar de gate werd gereden, dat vond ik echt heel cool, haha. In het vliegtuig kwam de stewardess vaak kijken of het nog goed ging. Als ik het goed herinner hadden we ook kleurplaten van vliegtuigen, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Foto van een zonsondergang uit een vliegtuig.

Op welke luchthaven kwam je aan?

Ook dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik vermoed dat het Alicante was. Soms vlogen we op Valencia, omdat het allebei te doen is vanaf mijn opa en oma en de ene soms goedkoper is dan de ander. Maar Alicante is dichterbij, dus daar gaan we even voor.

In Spanje hadden ze toen een veel soepeler systeem wat betreft vliegen onder begeleiding. Mijn opa en oma werden natuurlijk door mijn ouders aangemeld als degene die ons kwamen halen. Zij meldden zich vervolgens op het vliegveld. Na wat controle met paspoorten enzo kregen zij een speciale sticker opgeplakt. Hiermee mochten zij door de douane, naar de gate waar wij aankwamen.

Dit betekende dat de stewardess met ons meeliep door de slurf en ons dan overhandigde aan onze opa en oma. Zij konden dan met ons mee om de koffers van de bagageband te halen en naar buiten gaan. In Nederland werd dit gedaan door een grondstewardess. Voor ons was het erg fijn dat onze opa en oma dit mochten doen, want wij spraken natuurlijk geen Spaans of Engels. Die stewardessen op het vliegveld spraken natuurlijk geen Nederlands. Dat heb ik altijd ervaren als een goed systeem.

Ook met wegbrengen mochten mijn opa en oma mee door de douane tot aan de gate. Mijn zusje zegt trouwens dat mijn opa en oma ons alleen weg mochten brengen en dat het bij ophalen wel zo was dat een grondstewardess ons hielp, dus misschien heb ik het wel mis. We zijn het er in elk geval over eens dat het mocht met wegbrengen!

Wat deed je op je (vakantie)bestemming?

Aangezien mijn opa en oma dus in Spanje wonen, ging ik twee weken op bezoek bij hen. Dit was altijd heel leuk. Veel zwemmen, lezen, maar ook naar pretparken in Benidorm zoals Terra Mítica, Mundomar en Aqualandia. Ook vond ik het altijd leuk de marktjes te bezoeken in Albir en Altea.

Wanneer maakte je je tweede vlucht?

Ik heb na mijn eerste vlucht veel vluchten gemaakt richting mijn opa en oma. Mijn tweede vlucht was denk ik een jaar later. Mijn tweede vliegreis zonder mijn ouders was tevens een jaar later, dus toen ik 10 jaar was.

De eerste keer dat ik zonder begeleiding vloog was ik volgens mij 12 jaar. Het kan ook 13 jaar zijn, want ik ging toen vaak met mijn zusje en die is een jaar jonger, dus die moest een jaar langer begeleiding.

Toen we zonder begeleiding vlogen had ik al 3-4 jaar met begeleiding gevlogen. Aangezien vliegen eigenlijk helemaal niet moeilijk is, durfden we dit wel aan. We werden door mijn ouders naar de douane gebracht, waarna we alleen nog maar naar de gate hoefden. Daar moesten we instappen, wachten tot we in Spanje waren en weer uitstappen. Op het bord kun je zien welke bagageband het is en dan neem je de koffers mee.

Manouk met haar oma aan een tafel in een restaurant met een grote pan vis.
Veel later dan 9 jaar, maar ook toen was ik in Spanje bij opa en oma.

Extra vraag: ging alles altijd goed?

We hebben wel twee keer een gekke situatie meegemaakt. De eerste keer was toen we per ongeluk de verkeerde koffer mee hadden: eentje die sprekend leek op die van mijn zusje. Gelukkig had mijn moeder het mobiele telefoonnummer van mijn opa op het bagagelabel gezet, dus we werden onderweg gebeld en gingen terug om de koffers te verwisselen. Sindsdien check ik áltijd het bagagelabel, zelfs als ik een paarse koffer met gele zonnetjes erop zou hebben.

De tweede keer was het extra fijn dat mijn opa en oma mee mochten tot aan de gate. Al nadat we de douane door waren, was er iets mis met ons vliegtuig. Uiteindelijk hadden we 6 uur vertraging! Doordat mijn opa en oma er waren hebben we de tijd goed doorgebracht met spelletjes spelen en konden zij ervoor zorgen dat we wisten hoe alles ging. Het had me veel vervelender geleken als we op dat moment alleen een grondstewardess hadden om voor ons te zorgen. Gelukkig is alles goed gekomen en kwamen we uiteindelijk weer aan in Nederland.

Dat was mijn eerste vliegreis, of eigenlijk mijn eerste vliegreizen! Als je deze tag ook wilt invullen, dan kun je dat natuurlijk doen.

Tot slot

Ik zat het net even uit te rekenen. Natuurlijk weet ik niet meer alles, dus misschien mis ik nog wel iets, maar ik denk dat ik nu ongeveer 71 vluchten heb gemaakt. Daar komen deze week vlucht 72 en 73 bij. Best een flink aantal hè?

Meer informatie over alleenreizende kinderen? Dat kan zowel bij Transavia als KLM.

Waar ging jij heen op je allereerste vliegreis?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Erg leuk om te lezen! Ik vloog pas op mijn 23e, dus ik heb totaal andere ervaringen. Interessant dus, om jouw ervaringen te lezen. Wat gaaf dat je zo jong zo vaak bij je opa en oma kwam. Daar heb je vast mooie herinneringen aan! Weet je ook hoe vaak je intussen al gevlogen hebt? #nieuwsgierig

    1. Haha ja, jij bracht me op het idee natuurlijk. Ik vind het ook heel leuk dat ik zo vaak ging, dat maakt dat ik heel goed ben met mijn opa en oma, ondanks dat ze zo ver weg wonen. En mijn andere opa en oma woonden juist om de hoek, dus dat was ook heel leuk.
      Ik heb het even uit proberen te rekenen en ik denk ongeveer 71 keer (ik kan natuurlijk dingen vergeten zijn, dus minstens 71 is misschien beter). Haha vaak wel! Maar jij komt al aardig in de buurt zag ik. Komt denk ik ook omdat wij tegenwoordig vaak met de auto gaan 🙂

  2. Heel leuk om te lezen. Best spannend om als kind alleen te vliegen op die leeftijd. Tenminste, dat zou ik wel als ouder hebben (nu ik zelf moeder ben). Maar op een gegeven moment gaat het natuurlijk vertrouwd worden. Het lijkt me alleen naar als er dus zaken gebeuren als vertraging.

    1. Ja dat is het enige vervelende. Ik kan me niet herinneren dat we ooit vertraging hebben gehad vanuit Nederland. Zo ja, dan was het denk ik kort. Gelukkig betaal je dus speciaal voor die stewardess, die op je let, dus er wordt goed voor je gezorgd. Dat is wellicht een geruststelling. Mijn ouders bleven ook altijd op het vliegveld tot we waren opgestegen voor het geval er wat zou gebeuren. Je kunt gelukkig leuk terecht op bijv. het panoramaterras 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.