|

Philadelphia: de mooiste bezienswaardigheden

  • Deze blogpost is geschreven n.a.v. een persreis naar Philadelphia. Alle meningen zijn van mij en ik geef alleen tips die ik zelf zou aanraden, anders heb ik ze weggelaten. Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

Waanzinnige musea, heerlijk eten, prachtige street art en interessante geschiedenis: ik wist niet dat het allemaal te vinden was in Philadelphia. En dan is de stad ook nog eens verrassend goed te bewandelen! Een overzichtje van mijn favoriete bezienswaardigheden in Philadelphia.

De leukste bezienswaardigheden in Philadelphia

Philadelphia was jarenlang een plek om te vermijden: het stond bekend om stinkende industrie en criminaliteit. Maar in de jaren ’90 besloot de toenmalige burgemeester dat het genoeg was en werd de stad flink aangepakt. Dat heeft er toe geleid dat Philadelphia tegenwoordig een stad is die je echt niet meer over mag slaan. Adembenemende musea, prachtige street art en veel groen. Voeg daar aan toe dat je veel dingen makkelijk kunt lopen en er is eigenlijk geen reden meer om níét naar Philadelphia te gaan.

Benjamin Franklin Bridge in Philadelphia
Benjamin Franklin Bridge

15 dingen om te doen in Philadelphia

Tijdens mijn week in Philadelphia heb ik heel veel mogen zien en doen en heerlijk gegeten. Mijn favorieten heb ik voor je verzameld: dit mag je écht niet missen tijdens jouw tijd in deze stad.

Stadswandeling door Old City District

De beste manier om de stad te leren kennen is met een stadswandeling. Philadelphia is een Amerikaanse stad, maar is bijzonder omdat de stad verrassend goed te wandelen is. De meeste bezienswaardigheden liggen op korte afstand van elkaar. Je hebt dus geen auto nodig.

Je kunt natuurlijk zelf op pad gaan. Maar een goede manier om meer te leren over waarom Philadelphia de plek is waar Amerika is ontstaan is met een gids. Zelf gingen wij op pad met Founding Footsteps. Tim gaf ons een heel uitgebreid kijkje in de Old City District, waar veel belangrijke gebouwen staan die de geschiedenis van de stad tot leven brengen.

Voor mij was het een heel verhelderende manier om meer inzicht te krijgen in de stad. En ook zeker meer te leren over de belangrijkste mannen die uit de stad voortkomen: William Penn en Benjamin Franklin.

  • Prijs: $43,50 per persoon
  • Duur: 1,5 uur

Is deze wandeling toch buiten je budget? Dan kun je ook kijken naar een free walking tour door het oude stadscentrum.

Oversteekplaats met stoplicht omringd door mooie huizen en groene bomen in Philadelphia

Liberty Bell

Wat je absoluut niet over kunt slaan wanneer je in Philadelphia bent: de Liberty Bell. Als Nederlander vraag je je misschien af wat er zo bijzonder is aan een bel, maar voor de Amerikanen is dit een belangrijk symbool.

Zoals de naam al zegt staat de Liberty Bell voor vrijheid. Dit komt doordat de bel op 8 juli 1776 geluid werd om de inwoners van Philadelphia bijeen te laten komen. Men las toen de Declaration of Independence (Onafhankelijkheidsverklaring) voor. Heel eerlijk: eigenlijk weten we niet zeker of deze bel toen ook sloeg, want alle klokken in de stad luidden deze dag.

Maar de Liberty Bell is symbool geworden van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog streden dertien koloniën tegen Groot-Brittannië om onafhankelijk te worden en later samen de Verenigde Staten te vormen.

De Libery Bell met op de achtergrond Indepence Hall in Philadelphia
Liberty Bell

De bel bevat een iconische scheur. Ironisch genoeg heeft dit niets met de geschiedenis te maken: de bel is gewoon een keer beschadigd geraakt. Men heeft geprobeerd dit te repareren, maar later is het helaas weer gescheurd. Daardoor is de klok nu onbruikbaar geworden.

De Liberty Bell staat binnen om hem te beschermen tegen de weersomstandigheden. Het gebouw is gratis te bezoeken, je moet alleen even door een tassencontrole. Daarom staat er vaak een rij, maar die gaat dus best snel. Mocht het toch te druk zijn, loop dan eerst even het Visitor Center aan de overkant binnen. Hier krijg je gratis alvast wat meer informatie over de stad.

De Rocky Steps

Het icoon van Philadelphia: Rocky, van de bekende film over de bokser. Een bezoek aan Philadelphia is dus niet compleet zonder een bezoek aan de Rocky Steps. In de film uit 1982 rent het personage van Sylvester Stallone deze trap op in de bekende ’training montage’. Je zult dus dagelijks vele mensen de trap op zien rennen.

Rocky is hiermee de mascotte van de stad geworden. Maar waar is dit dan precies? Op de trappen van Philadelphia Museum of Art. Onderaan de trappen staat ook een groot bronzen standbeeld van Rocky. Dit beeld heeft Sylvester Stallone zelf laten maken. Het stond ooit bovenaan de trappen, maar was daar geplaatst zonder toestemming van het museum. Na jarenlang geharrewar werd het beeld verplaatst naar een sportlocatie buiten het centrum.

Inmiddels is het standbeeld weer terug: het staat nu onderaan de trappen, waardoor elke Rocky-fan op de foto kan met het standbeeld.

Waan je dus even Rocky en ren de 72 treden op. Onderaan de trappen is sinds december 2023 een kleine giftshop waar je merchandise van Rocky kunt kopen. Deze officiële merchandise is gemaakt in samenwerking met Sylvester Stallone. De opbrengsten ervan doneert hij aan de stad om de trap te kunnen onderhouden.

Bezoek één van de prachtige musea

Ik was misschien nog wel het meest verrast door de hoeveelheid aan prachtige musea in Philadelphia. Ik wist niet dat er zoveel kunst te zien was. Zorg dus dat je minstens één museum toevoegt aan je lijstje wanneer je in deze stad bent. Maar eigenlijk moet je ze allemaal bezoeken.

Eastern State Penitentiary

Eén van de meest unieke plekken in Philadelphia is toch wel Eastern State Penitentiary. Ooit was dit de bekendste en duurste gevangenis in de wereld. Het is de geboorte van de naam ‘penitentiary’. Men geloofde in een gevangenissysteem waarin de gevangenen in isolatie zaten. Zij zagen dus amper andere gevangenen. In hun cel hadden zij alleen een Bijbel. De bewakers controleerden elke cel drie keer per dag, maar liepen bijvoorbeeld wel met sokken over hun schoenen om zoveel mogelijk stilte te bewaren.

Dit gevangenissysteem staat bekend als The Pennsylvania Prison System. Er waren 7 gangen met cellen, die je vanaf een punt in het midden allemaal kon bekijken. De gevangenis opende in 1829.

Er kwam door de jaren heen steeds meer kritiek op dit systeem. Niet alleen is het heel duur om op deze manier gevangenen te houden, maar men maakte zich ook zorgen over het mentale welzijn van de gevangenen. Omdat zij die vrijgelaten werden niet echt werden gemonitord is er weinig bekend over hoe succesvol deze vorm van gevangen houden was.

In 1913 werd het systeem van isolatie losgelaten. De gevangenis functioneerde toen meer als gevangenis zoals we die kennen. In die tijd zat ook Al Capone in Eastern State Penitentiary.

De gevangenis sloot in 1971. Daarna is het gebouw verlaten. Pas in de jaren ‘90 werd het weer geopend voor bezoekers. Nu kun je door de verlaten, afbrokkelende gangen lopen en je proberen in te denken hoe het moet zijn geweest om hier gevangen te zitten.

Ben je in het najaar in Philadelphia? Dan kun je ook meedoen met de spannende Halloweenavonden in Eastern State Penitentiary.

  • Toegangsprijs: $21,00 wanneer je online bestelt, $23,00 aan de deur
  • Openingstijden: woensdag t/m maandag van 10.00 tot 17.00 uur, gesloten op dinsdag
  • Adres: 2027 Fairmount Avenue, Philadelphia

Proef een Philly cheese steak

Een echte klassieker uit Philadelphia: de cheese steak. Wat is dit dan precies? Eigenlijk heel simpel: een broodje met steak en kaas. Na de naam had ik zelf iets meer kaas verwacht dan er eigenlijk op zit: het vlees overheerst.

Rond bord met in stukjes gesneden cheesesteak

Zelf vond ik het lekker: leuk om geprobeerd te hebben. Het is niet mijn favoriet, maar anderen uit mijn groep waren wel fan en bestelden het later ook nog een keer. Een cheese steak is best groot en machtig, dus als je met meer personen bent kun je ook delen.

Om met de tijd mee te gaan is de Philly cheese steak op sommige plekken tegenwoordig ook vegan te bestellen. Dat is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar wel heel leuk als je benieuwd bent naar het fenomeen.

Wij gingen naar Campo’s. Deze plek is al generaties lang in dezelfde familie, dus zeker een goede plek om deze klassieker te proberen.

Bekijk ook al mijn andere tips voor restaurants in Philadelphia voor het lekkerste eten in de stad.

Independence Hall

De geboorteplek van de Amerikaanse overheid is toch echt Independence Hall. Het werd gebouwd tussen 1732 en 1756 en was het hoofdkwartier van de Amerikaanse kolonie. De Second Continental Congress werd hier gehouden tussen 1775 en 1783. Hier bespraken de deelnemers hoe ze zich konden verdedigen tegen de Engelsen.

Independance Hall in Philadelphia, met groen gras ervoor en blauwe lucht
Indepence Hall

De delegaties van de dertien koloniën kwamen samen in de Assembly Room en keurden daar de Declaration of Indepence (Onafhankelijkheidsverklaring) goed op 4 juli 1776. Maar ook het ontwerp van de Amerikaanse vlag werd hier vastgesteld en de grondwet werd hier geboren. En alsof dat al niet genoeg belang heeft werd ook de vermoorde president Abraham Lincoln hier naartoe gebracht voor hij begraven werd.

Het gebouw is in de vrij simpele, Gregoriaanse stijl gebouwd. Je ziet hier duidelijk de invloed terug van de bekende Amerikaanse groepering ‘Quakers’, net als in Carpenters’ Hall. De meubels van de eerste verdieping zijn grotendeels als brandhout gebruikt door de Britten tijdens de bezetting van 1778 en 1778, dus wat er nu staat is niet meer origineel.

Reading Terminal Market

Zowel een plek om lekker te eten als een bezienswaardigheid: Reading Terminal Market. Deze overdekte markt is één van de oudste en grootste publieke markten van Amerika. Sinds 1893 zit hij al op deze plek. Je kunt hier terecht voor boodschappen, maar ook om lekker te eten tijdens de lunch of een vroeg diner.

Reading Terminal Market met neonuithangborden en allerlei mensen
Reading Terminal Market

Zelf probeerde ik een heerlijk fruitsapje, een donut, mac and cheese, funnelcake en ijs (mijn favoriete smaak mint chocolate chip gecombineerd met chocolate marshmellow). Uiteraard niet allemaal op dezelfde dag, ik bracht meerdere bezoekjes aan Reading Terminal Market. Alles haalde ik bij een ander standje.

Niet alle standjes zijn elke dag open. Op zondag waren er een aantal dicht. Dat is niet gek, want sommige stands (zoals de donuts) worden beheerd door Amish. Deze zullen ongetwijfeld vanwege geloofsredenen niet open zijn. Gelukkig zijn er genoeg andere opties. Maar voor de meeste keuze kun je dus het beste doordeweeks gaan (dan is het ook minder druk).

  • Toegangsprijs: gratis
  • Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 18.00 uur
  • Adres: 12th & Filbert Streets

Carpenters’ Hall

De Carpenters’ Company is het oudste handelsgilde in Amerika. Het werd in 1724 opgericht om de leden architectuur bij te brengen. Daardoor heeft het veel invloed gehad op de ontwikkeling van Philadelphia.

Carpenter's Hall, bakstenen gebouw uit de 18e eeuw met witte lijsten en klein torentje
Carpenter’s Hall

Het gebouw Carpenters’ Hall werd in 1770 ontworpen door Robert Smith. Maar het is vooral bekend omdat het de plek was van de First Continental Congress in 1774. Hier bespraken ze de bemoeienis van Engeland met de Amerikaanse koloniën. Ze wilden meer zelfstandigheid, maar de Britse kroon zag dat niet zitten. Ze spraken af meer samen op te trekken in hun strijd tegen Engeland. Het begin van de onafhankelijkheid van Amerika dus.

Het is leuk om het gebouw te bezoeken, alleen al omdat het zo mooi is en door de bijzondere geschiedenis.

Franklin Court

Dit park is gewijd aan Benjamin Franklin. In het kunstwerk ‘Ghost Buildings’ van Robert Venturi zie je de omlijning van het huis van Benjamin Franklin, dat hier ooit stond. Op de grond zie je quotes uit brieven tussen Benjamin Franklin en zijn vrouw Deborah. Verder is er een museum gewijd aan de man.

Benjamin Franklin was namelijk een heel belangrijk persoon voor Philadelphia. Je zult hem dan ook heel vaak terug zien komen. Hij was één van de Founding Fathers, maar bracht ook veel andere dingen aan de stad. Zoals een succesvolle krant, bijvoorbeeld. Ook was hij wetenschapper en publiceerde hij veel over elektriciteit. Zo vond hij bijvoorbeeld de bliksemafleider uit.

Ook erg leuk is een bezoek aan het postkantoor dat met de achterzijde aan dit plein grenst. Hier kun je binnenkijken, maar ook met een unieke postzegel een kaart versturen. De president mocht vroeger als enige post versturen door zijn handtekening als postzegel te gebruiken en dat kun je hier nog steeds nadoen.

Yards Brewery

Hou je van bier en vind je het leuk om een lokale brouwerij te bekijken? Dan ben je aan het goede adres bij Yards Brewery. Hier kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij. Onderweg mag je natuurlijk ook een biertje uitproberen. Tijdens de tour zie je het gehele proces: van het brouwen tot het vullen van de flesjes.

Yards Brewery: de distributielijn waar de flessen op staan om gevuld te worden
Yards Brewery

Geen zin in de tour? Dan kun je ook gewoon lekker proeven in het bijbehorende proeflokaal. Bij zonnig weer kun je zelfs op het terras zitten.

  • Toegangsprijs: $5 of $10,- per persoon voor de tour, afhankelijk van de dag
  • Openingstijden: tour elke dag om 14.00 uur, maar ook op diverse andere tijden te boeken op de website
  • Adres: 500 Spring Garden Street, Philadelphia
  • Let op: iedereen moet boven de 21 jaar zijn en in de brouwerij mag je geen schoenen met open tenen dragen

South Philly Art Tour

Philadelphia barst van de waanzinnig mooie street art. Het hoogtepunt hiervan kun je terugvinden in South Philly, in de wijken Queen Village en Bella Vista.

Kunstenaar Isaiah Zagar is geboren in Philadelphia, maar opgegroeid in New York. Hier studeerde hij ook aan de kunstacademie. In de jaren ‘60 waren zijn vrouw Julia en hij onderdeel van de Peace Corps en woonden ze drie jaar in Peru. Zowel hij als zijn vrouw zijn geïnspireerd door de kunstvormen uit Zuid-Amerika en andere delen van de wereld.

Nadat ze terug naar Philadelphia kwamen maakte Isaiah Zagar heel veel publieke kunst, niet altijd met goedkeuring van de eigenaren van de panden waar hij dit deed. Zijn zoon kocht een huis voor hem, welke hij helemaal versierd heeft met zijn prachtige mozaiëken. Maar deze kun je op nog veel meer plekken in Philadelphia zien, vooral in de wijk South Philadelphia. Je herkent zijn stijl onmiddellijk.

Naast de kunstwerken van Isaiah Zagar is er nog veel meer moois te zien in deze wijken, vooral waanzinnig mooie muurschilderingen. Het is dus echt een aanrader om hier rond te lopen.

De beste manier om alles te leren over deze street art is met een tour. Wij deden de South Philly Art Tour en deze vond ik echt heel erg interessant. De gids wist echt enorm veel te vertellen. Hij nam onze interesses mee en liet dingen zien die daar goed bij aansluiten. Echt één van de leukste dingen die ik in Philadelphia heb gedaan! Door zijn kennis van locaties hebben we de zoon en vrouw van Isaiah Zagar ontmoet, die ons nog veel meer konden vertellen.

Philadelphia’s Magic Gardens

De Philadelphia Magic Gardens zijn één groot kunstwerk van Isaiah Zagar, zijn grootste werk. Je wandelt omhoog en omlaag door een wereld van zijn mozaïeken. Een bijzondere ervaring en een goede manier om zijn kunst te bewonderen. Een deel van de kunst is ook binnen te bekijken, waar hij enkele expositieruimtes heeft gedaan. Zelfs het toilet is een kunstwerk op zich.

In tegenstelling tot de publieke kunstwerken buiten worden de Philadelphia Magic Gardens onderhouden en gerepareerd indien nodig. Uiteraard altijd in overleg met Zagar zelf.

Zagar begon met het werk aan de Magic Gardens in 1991. Hij koos leegstaande stukken rondom zijn studio aan South Street. Hij begon met de muren van het gebouw en ging daarna verder. De muren in de tuin zijn bijvoorbeeld ook door hemzelf gecreëerd uit allerlei gevonden voorwerpen. 

De eigenaar van het stuk land ontdekte het werk op den duur en wilde het land verkopen, waarbij de kunst verloren zou gaan. De buurt kwam in opstand. Na een rechtzaak van twee jaar werd het kunstwerk Philadelphia Magic Gardens gedoopt en ondergebracht in een non-profit, zodat mensen er tegenwoordig nog steeds van kunnen genieten.

  • Toegangsprijs: $15,00 per persoon (inbegrepen bij de prijs van de Art Tour hierboven)
  • Openingstijden: dagelijks van 11.00 – 18.00 uur, maar gesloten op dinsdag
  • Adres: 1020 South Street, Philadelphia

Elfreth’s Alley

Het pittoreske Elfreth’s Alley heeft 33 huizen en stamt uit de tijd tussen 1728 en 1836, wat het één van de oudste straten in Amerika maakt. Het is tegenwoordig helemaal vrij van auto’s, dus alleen toegankelijk voor voetgangers. Het is klein en niet zo lang, maar wel ontzettend fotogeniek!

Europees uitziende bakstenen huizen met gekleurde luiken in Elfreth Alley

Christ Church en Christ Church Burial Ground

Behalve dat Christ Church een prachtig overblijfsel is uit de 18e eeuw, is de kerk vooral heel bekend in Amerika door de geschiedenis. Het is zelfs een National Historic Landmark. Dat komt omdat er een heleboel beroemde leden van de kerk waren: ondertekenaars van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Daarvan ken je waarschijnlijk George Washington en Benjamin Franklin wel.

Bakstenen Christ Church met witte toren met ervoor een pleintje met gras en bomen
Christ Church

Daarnaast kun je hier het doopvont vinden waarin William Penn gedoopt werd. Jazeker, de naamgever van Pennsylvania.

Op de begraafplaats Christ Church Burial Ground is het graf te vinden van Benjamin Franklin, dat hij deelt met zijn vrouw Deborah. De begraafplaats is betaald, maar je kunt het graf ook zien van buiten het hek. Het ligt namelijk in een hoek.

Het graf is te herkennen omdat het vaak bezaaid ligt met muntjes. Dit verwijst naar de bekende uitspraak ‘A penny saved is a penny earned’ van Franklin.

  • Toegangsprijs: $10,- per persoon
  • Openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur. De begraafplaats is gesloten in januari en februari.
  • Adres: 20 N. American Street, Philadelphia

Dat waren mijn tips voor Philadelphia! Wat is jouw favoriete tip voor deze stad?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.