Tips voor jouw eerste autovakantie
Thuis in de auto stappen en rijden maar: niets is zo heerlijk als op vakantie met de auto. Nog veel te veel mensen stappen altijd maar het vliegtuig in als ze op reis gaan terwijl dit helemaal niet nodig is. Maar waar moet je aan denken bij een autovakantie? Tips voor jouw eerste autovakantie van mij als ervaringsdeskundige.
Stressvrij op reis: dat heb je als je met de auto gaat. Geen paniek dat je het vliegtuig zult missen. Of wat als de trein naar Schiphol vertraging heeft? En ik moet opnieuw inpakken, want mijn koffer is te zwaar..
Vooral mijn vriend Hugo heeft het altijd zwaar als we gaan vliegen. Het liefst is hij 3 uur van tevoren op het vliegveld, checken we gelijk in en gaan we zo snel mogelijk door de veiligheidscontrole. Als dat allemaal achter de rug is kan hij pas ontspannen. Niet echt een lekkere manier om je vakantie te beginnen én te eindigen.
Kamperen of hotels?
Als je op autovakantie gaat kun je gaan kamperen. Zelf doen wij dit meestal wel, zeker als we langer op reis gaan. Maar het is ook heel goed mogelijk om in hotels te slapen: we zijn ook al meermaals mensen tegengekomen die dat deden. Het is dus helemaal aan jou wat je prettiger lijkt.
Onze keuze voor kamperen komt, naast dat we het heel graag doen, vooral voort uit het feit dat dit een stuk goedkoper is dan in hotels slapen. Voor een overnachting op de camping betaal je toch vaak een stuk minder.
Ga je ook kamperen? Bekijk dan ook onze inpaklijst voor kamperen met de auto.
Routes voor een autovakantie in Europa
Europa heeft zóveel moois te bieden. En dat alles kun je prima met de auto bereiken. Je hoeft echt niet te denken dat je alleen dichtbij terecht kunt: wij reden bijvoorbeeld al naar plekken als Montenegro, Slowakije en natuurlijk Spanje. Allemaal prima te doen vanuit Nederland, afhankelijk van de tijd die je hebt om op vakantie te gaan.
Bekijk onze autovakantie routes:
- Autovakantie naar Noord-Spanje
- Autovakantie naar Slowakije
- Autovakantie op Tenerife
- Autovakantie naar Slovenië, Kroatië en Montenegro
- Autovakantie in West-Canada
Autovakantie tips
Zorg voor een houder voor je telefoon
Tegenwoordig gebruiken we onze smartphones veel. Zo ook in de auto. Je bepaalt bijvoorbeeld je route via Google Maps of bedient de muziek vanaf je telefoon. Zorg er daarom altijd voor dat je nooit met je telefoon in je handen hoeft te zitten.
Het is gevaarlijk om onderweg afgeleid te zijn. Je telefoon ergens neerleggen en steeds omlaag kijken voor de route hoort hier ook bij. Wees niet eigenwijs en koop een handig houdertje voor je telefoon, bijvoorbeeld eentje die je in de ventilator vast kunt klemmen.
Ik heb zelf een houdertje gekocht bij Ale Hop in Spanje, maar je kunt ook online bestellen. Bijvoorbeeld deze verstelbare houder voor aan het ventilatierooster of deze houder van de ANWB .
Neem eten en drinken mee
Vooral als je lange afstanden gaat rijden ben je vaak urenlang gebonden aan de snelweg. Niet heel spannend, maar vooral: niet echt een optie om te eten. Het is dus fijn om altijd een grote fles water en wat te eten bij je te hebben.
Wij nemen op lange autodagen vaak boterhammen en wat fruit mee voor in de auto. Vroeger met mijn ouders als we gingen kamperen dan deden we gewoon een picknick. We haalden het campingservies tevoorschijn en smeerden gewoon boterhammen op een campingtafel. Om die reden stopten we nooit bij zomaar een parkeerplaats, maar kozen we als het lukte mooie rustplaatsen (in Frankrijk aangegeven als aire, maar de kwaliteit is nogal wisselend).
Leg niet teveel vast
De grootste fout die je wat mij betreft kunt maken als je op autovakantie gaat: alles van tevoren vastleggen. Waarom zou je dat doen? Het fijne van een autovakantie is juist dat je flexibel bent.
Tijdens onze autovakantie door het noorden van Spanje bleek de geplande route een heleboel regen te krijgen. Na even snuffelen in de krant zagen we dat het in een andere regio een stuk zonniger was. We pakten al onze spullen in en reden 160 kilometer naar het zuiden. Hallo blauwe luchten!
Ruim een week later was de voorspelling in Baskenland een stuk beter, dus reden we terug naar het noorden en genoten alsnog van de plekken die we daar graag wilden zien. Zo makkelijk kan het zijn als je niets geboekt hebt.
Let op: als je dit doet, dan zijn er natuurlijk ook dingen vol. Die droomlocatie kun je dus beter wél vastleggen. Maar als je een beetje flexibel bent in de slaapplekken kun je altijd ergens terecht: wij hebben nog nooit een nacht zonder slaapplaats gezeten.
Er past meer in de auto dan je denkt
Geloof me: je kunt prima met de auto op vakantie zonder aanhangwagens of dakkoffers. Okee, als je met een heel gezin gaat zal het wellicht lastiger worden, maar anders kom je een heel eind. Wij hebben al enkele jaren een cabrio, die typisch niet per se de grootste kofferbak hebben (aangezien het dak opgevouwen in de kofferbak moet passen). Maar wij kunnen prima vier weken kamperen met onze cabrio én het dak kan open als we rijden.
Met een beetje puzzelen past er echt veel meer in de auto dan je denkt. Het is soms de moeite waard om even een paar manieren te proberen. Zelf nu doen we het soms weleens anders en blijkt iets thuis te horen op een héél andere plek in de auto voor maximale inpakruimte.
Reservesleutel meenemen (en niet in de auto bewaren!)
Je wilt niet in de situatie komen dat je ergens in Italië staat en er iets mis gaat met de autosleutel. Of je tas nu gestolen word, of je de sleutel in een put laat vallen of wellicht breekt hij gewoon af: niemand wil in die situatie komen. Neem daarom altijd je reservesleutel mee.
Maar maak één fout niet: bewaar de reservesleutel niet in de auto. Je hebt er echt niets aan als je hem niet bij de hand hebt.. Want hoe kom je in de auto als de reservesleutel erin ligt?
De beste tip is om de reservesleutel gewoon te gebruiken. Hugo rijdt op vakantie altijd met de reguliere sleutel, ik gebruik altijd de reservesleutel. Het enige jaar dat we dit niet deden zijn we erna maandenlang de reservesleutel kwijt geweest. Waar die was? In een superhandig geheim vakje in Hugo’s toilettas..
Maak een tasje met hoognodige spullen
Wellicht onderbreek je de reis met een korte overnachting. In dat geval wil je natuurlijk niet je zorgvuldig ingepakte auto weer helemaal uitpakken. Het is daarom handig om op een plek bovenop een tasje te hebben met wat kleding en je toilettas.
Zelf hebben wij per persoon een weekendtas met spullen. Deze liggen altijd op de achterbank zodat we ze makkelijk uit de auto kunnen halen bij een overnachting onderweg.
Tas met praktische autospullen
Achterin de auto heeft Hugo altijd een tas of zak met enkele handige spullen. Bij ons zitten de volgende spullen erin:
- Oude lap (bijvoorbeeld om de oliepeilmeter af te vegen)
- Spanbanden
- Zaklamp (voor als je onder de motorkap moet turen)
- Ducttape (je weet maar nooit..)
Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan. Uiteraard hebben we hiernaast ook andere dingen bij ons, zoals bijvoorbeeld een fles olie om eventueel bij te vullen.
Dit waren onze tips voor een autovakantie! Lijkt het jou leuk om met de auto op vakantie te gaan?