Magisch Maastricht

In de decembermaand wordt het Limburgse Maastricht omgetoverd in een magisch kersttafereel. Echt alles wordt uit de kast getrokken om er een feestje van te maken. Het is met recht magisch te noemen! Graag laat ik je zien wat je allemaal kunt doen tijdens Magisch Maastricht en hopelijk inspireert het je om ook eens een bezoekje te brengen aan deze stad in de kerstperiode.

Voor Project Nederland was er bijna geen betere stad te bedenken in december, zeker niet als je van kerstsfeer houdt. Als je langer dan een dagje wilt, raad ik wel aan even op tijd te boeken. Als je te lang wacht is alles erg vol, tenzij je wat ruimte in je portemonnee hebt, want dan is er weer genoeg keuze.

Vrijthof

Het bekendste plein van Maastricht is natuurlijk het Vrijthof, al is het maar van de bekende beelden van André Rieu die er in de zomer concerten geeft. Het ziet er in de winter wel ietsje anders uit: het plein is bedekt met een kerstmarkt, schaatsbaan, reuzenrad en vele lichtjes. Het is echt een klein feestje, dus er is genoeg te doen.

Magisch Maastricht
Het Vrijthof met de kerstmarkt en het reuzenrad.

Reuzenrad

Na het reuzenrad in Düsseldorf verwachtten we er niet veel van, maar het reuzenrad was echt best wel leuk! Het is wel een open reuzenrad, wat betekent dat je niet in een verwarmd bakje zit. Dit betekende echter niet dat het heel koud was, het was eigenlijk een beetje hetzelfde als gewoon op straat (wat in ons geval wel koud was, maar dus niet nóg veel kouder). Vanuit het reuzenrad heb je uitzicht over het mooie, verlichte Vrijthof. Het reuzenrad gaat wel vrij hoog (Hugo vond het met hoogtevrees het eerste rondje best eng), maar dat went snel. Een kaartje voor het reuzenrad kost €5,00.

Vrijthof reuzenrad
Uitzicht over het Vrijthof uit het reuzenrad.

Schaatsbaan

Ik had niet gedacht Hugo ooit op een schaatsbaan te krijgen. Maar het is gelukt! En sterker nog, na een aantal rondjes vond hij het best leuk. We hebben ons dus best een poosje vermaakt. Het blijft natuurlijk een heel klein rondje, maar het is wel grappig. Als je gaat, dan zou ik wel in de ochtend gaan: later op de dag werd het een stuk drukker op de ijsbaan. Het schaatsen kost €4,50. Als je zelf geen schaatsen mee hebt, kost het je nog €4,50 om schaatsen te huren. Wil je zonder tas, dan betaal je €2,00 voor een kluisje.

Schaatsbaan Maastricht
De schaatsbaan op het Vrijthof.

Kerstmarkt

Behalve deze activiteiten kun je natuurlijk ook even een rondje lopen over de kerstmarkt. Er is van alles te krijgen: van lekker eten (churros!) tot allerlei producten. Ook heb je wat attracties voor de kleintjes. Je kunt zelfs op bezoek bij de Kerstman in Het Huis van de Kerstman. En wat dacht je van een kerstwinkel met de meest bizarre kerstdecoraties?

En als je het heel koud hebt gekregen, dan hebben ze een andere briljante toevoeging: naast de schaatsbaan is een deel overdekt en binnen, waar het heerlijk warm is. Hier kun je glühwein of warme chocolademelk (of iets anders) drinken. Deze consumpties zijn €2,50. Je moet eerst even bonnetjes kopen (er zit een balie waar dat kan binnen), daarna kun je de drankjes halen aan de bar. En als je weer opgewarmd bent, kun je de rest van de stad verkennen.

Vrijthof Magisch Maastricht
Opwarmen in de overdekte tent naast de schaatsbaan met een warme chocolademelk.

Magische Lichtroute

Maar er is gelukkig veel meer te zien dan alleen het Vrijthof! Als het donker begint te worden zie je dit pas echt. Door Maastricht loopt namelijk ook de Magische Lichtroute. Behalve de prachtige versieringen in alle straten, neemt deze route je mee langs alle hoogtepunten van de stad. Je ziet historische gebouwen, leuke wijken en onderweg kom je langs allerlei leuke cafeetjes en restaurants om even op te warmen. Zeker een aanrader. De hele route kun je hier downloaden.

Magische Lichtroute
Overal lichtjes tijdens Magisch Maastricht.
Onze Lieve Vrouweplein
Ook het Onze Lieve Vrouweplein is onderdeel van de Magische Lichtroute.

Aankomst van de Kerstman

Elk jaar halen ze in Maastricht de Kerstman binnen. Toevallig was dit toen wij er waren, dus uiteraard hebben we daar ook wat van meegekregen! De Kerstman komt aan op station Maastricht. Vanaf hier gaat hij door de leuke wijk Wyck (uitgesproken als ‘Wiek’) het centrum in en maakt een ronde door de straten tot hij bij het Vrijthof komt. Hij is natuurlijk niet alleen: er gaat een hele optocht mee de stad door. Ook zijn er verschillende optredens in de stad (wat overigens de hele maand december zo is!) Dit jaar waren zelfs Anna, Elsa en Olaf onderdeel van de optocht, dus ik vraag me af wie populairder was, zij of de Kerstman..

Kerstman Maastricht
De aankomst van de Kerstman in Maastricht.

Zoals ik al zei is de Kerstman na zijn aankomst dagelijks te bezoeken in zijn huis op het Vrijthof, waar je voor een aantal euro ook met hem op de foto kunt.

Hertjes

Dit jaar had Maastricht Marketing een heel leuke marketingactie waarmee ze aftelden tot de decembermaand en dus het begin van Magisch Maastricht. Dit jaar staat Magisch Maastricht in het teken van delen, geven en beleven. Daarom waren er tot de eerste dag van december allerlei winacties op Facebook, waarbij je mocht laten weten wie jij de prijs gunde. Een winactie voor iemand anders dus! En het allerleukste? De winacties gingen samen met foto’s van een schattige hertenfamilie die op bekende plekken in Maastricht poseerden. Ik kreeg een klein hertje mee naar huis: is hij niet lief?

Hertje
Het hertje van de marketingactie van Magisch Maastricht. Met een lekker stuk Limburgse vlaai van de Bisschopsmolen!

Magisch Maastricht

Hierbij een beeld van wat er allemaal te doen is in Maastricht als je een bezoekje gaat brengen aan de kerstmarkt. Als je nog meer informatie wilt, dan kun je hier werkelijk alles vinden wat je nodig hebt. Wellicht ontdekt jij nog meer leuks, want Maastricht pakt echt uit in de decembermaand. Lijkt het jou leuk een bezoekje te brengen aan Magisch Maastricht?

Bonustip: in veel weekenden in december kun je gratis parkeren op de P+Rlocatie Maastricht Zuid en daarna ook gratis met het OV de stad in! Wij kwamen daar helaas thuis pas achter, maar doe er dus vooral je voordeel mee. Hoe dat precies werkt staat allemaal uitgelegd op deze site.

Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Maastricht Marketing. Het bezoek aan Maastricht hebben wij zelf bedacht en geregeld. Maastricht Marketing heeft ons toegang gegeven tot de activiteiten op het Vrijthof en ons tevens informatie gegeven over Magisch Maastricht en de marketingactie. Alle meningen in dit artikel zijn van mijzelf en niet beïnvloed door de samenwerking.

Delen of bewaren voor later?

2 thoughts on “Magisch Maastricht

    1. Hi Caro! De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door mijn vriend Hugo. Hij gebruikt een Canon 6D. Soms gebruikt hij een polarisatiefilter of een UVfilter, maar niet op deze foto’s. Zelf heb ik lang een Canon 100D gebruikt en sinds kort heb ik een Canon 80D. Mijn foto’s zijn alle foto’s op mijn blog zonder dat er Hugo Schoonewille op staat. Hopelijk heb je er wat aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.