Manchester
| |

Op reis met srprs.me (met video)

Al een aantal jaar gaan mijn zusje en ik samen op een kort reisje van een paar dagen. Het liefst lekker goedkoop, want twee studenten willen natuurlijk niet de hoofdprijs betalen. Na Sevilla en Krakau was het tijd om iets nieuws te kiezen. Op dat moment zag je steeds vaker reclame voor srprs.me. Hoewel we eerder geen goede ervaring hadden met Verrassingstickets.nl, besloten we na wat research om ons tóch te wagen aan een vakantie naar een verrassingsbestemming. Naast dat ik je er alles over vertel in dit artikel, sluit ik ook af met een filmpje dat we op bestemming hebben gemaakt.

Het idee van srprs.me

Hoe werkt een vakantie van srprs.me? Ik denk dat veel mensen het al kennen, maar toch even kort. Je kunt via de website verschillende thema’s boeken. Je hebt bijvoorbeeld Sunsation (waarbij je richting de zon reist), Multi City (waarbij je meerdere steden in verschillende landen bezoekt in één vakantie) en een maandelijks wisselend thema, dat je alleen in die maand kunt boeken. Elke thema geeft een duidelijke uitleg van wat je kunt verwachten: hoe zijn de vliegtijden, hoeveel overnachtingen krijg je, hoe ver vlieg je, dat soort dingen. En geen verborgen kosten: je geeft aan uit welk land je wilt vertrekken (Nederland of België), met hoeveel personen en voor hoeveel dagen. Op de kalender kun je dan zien hoeveel vertrek kost op een bepaalde dag. De minimumprijs die ze noemen zit er in mijn ervaring ook altijd echt wel tussen.

Dublin
Herken je het al?

Het Broke-thema

Omdat wij natuurlijk goedkoop wilden, besloten we voor het Broke-thema te gaan. Bij dit thema slaap je in een hostel en ze beloven een hostel dat minstens het cijfer 8 krijgt op recensiewebsites. De vliegtijden zijn niet super: fijne vliegtijden zijn namelijk duurder. Je reist altijd alleen met handbagage. Mocht je dit toch niets vinden, dan is het mogelijk een iets luxere en fijnere variant te kiezen: City Tripping. Hiermee heb je fijnere vliegtijden en een privékamer. Maar wij gingen dus voor een driedaagse broke!

De onthulling

Wij gingen in juli van maandag t/m woensdag op reis. We vertrokken vanaf Eindhoven. Vlak voor je op reis gaat stuurt srprs.me je een kraskaart met daarop een post-it. De post-it vertelt je hoe laat je op het vliegveld moet zijn. Je krijgt tevens een persoonlijke link. Hierop zie je een aftellende klok naar het moment dat je op het vliegveld moet zijn. Je krijgt hier ook een week van tevoren de weersvoorspelling te zien, zodat je weet wat je mee moet nemen 😉

Wij waren netjes op tijd op het vliegveld en besloten nog even wat te eten en drinken in het restaurantje boven op het vliegveld. Hier kwam tevens het moment waarop we gewacht hadden: het open krassen van onze bestemming! Je krast vier cijfers open. Op je persoonlijke site kun je deze code vervolgens invoeren. Even wachten en daar verschijnt je bestemming!

srprs.me

De bestemming

Wij zaten vol spanning te wachten en onze bestemming werd… Manchester! Ik was zelf nog maar één keer in Engeland geweest, naar Londen, dus ik vond het echt een leuke bestemming. Sowieso één die zowel mijn zusje en ik niet snel hadden uitgekozen. Je ontvangt meteen een e-mail met daarin de gegevens van het hostel. Dat is fijn, want je kunt zo even de beste route opzoeken richting het hostel en de goedkoopste manier om van het vliegveld in de stad te komen. Toch nog een beetje voorbereiding dus..

Het werd tijd om door de douane te gaan en richting de gate. Tijdens het rondneuzen in de winkels achter de douane presteerde ik het nog om mijn ticket te verliezen, maar gelukkig was iemand zo aardig om hem naar de gate te brengen, zodat ik werd omgeroepen. Oeps.

Kennismaking met Manchester

Hoe laat we precies vlogen weet ik niet meer, maar het is meestal ongeveer twee uur nadat je op het vliegveld moet zijn. Ik vermoed dus rond 17.00 uur. Omdat het in het Verenigd Koninkrijk een uurtje eerder is, kwam we op dezelfde tijd aan. Dat is handig, extra vakantie is altijd fijn.
Vanaf het vliegveld namen we een trein naar de stad. Niet echt goedkoop, want de prijzen liggen niet bepaald laag in Engeland, maar het was wel een fijne trein. We hadden prima zitplek, plek voor de koffers en werden in de stad afgeleverd. Ik raad de trein dus zeker aan!

We sliepen in Hatters Hostel, een prachtig gebouw. Het was op ongeveer tien minuten van het station en de beschrijving van internet bracht ons er redelijk snel. De jongen achter de balie vond het hele concept vreselijk grappig (hij vroeg om onze creditcard, waardoor we moesten uitleggen dat we die niet hadden). Hij heeft op een kaart wat tips omcirkeld en ons geholpen aan een goede pub om te eten. Nadat we onze spullen in onze kamer hadden gelegd, hebben we lekker gegeten in de aangeraden pub. De rest van de avond hebben we doorgebracht met spelletjes in de gezamenlijke ruimte van het hostel en natuurlijk slapen, want het regende buiten.

Een dagje Manchester

De ochtend van onze volledige dag op sprs.me reis begon met een rondje door de stad. Door mezelf de baas te maken over de kaart, kon ik mijn zusje stiekem mee loodsen naar een bibliotheek. We gingen naar Chetham’s Library. Deze prachtige oude bibliotheek uit 1653 kun je gratis bezoeken. Het ziet er een beetje ontoegankelijk uit, maar als je bij de poort vraagt of je de bibliotheek in kan, dan krijg je een sticker. Deze plak je op je shirt, waarna je het terrein op mag. Ze zeggen zelf dat ze de oudste openbare bibliotheek zijn in de Engels-sprekende wereld. Het is een prachtige bibliotheek. Een beetje donker, maar ik vond het echt leuk om rond te dwalen. Om het gebouw te onderhouden, vragen ze een kleine donatie. Wij hebben dit gegeven, omdat we het echt mooi vonden.

Chetham's Library

Na dit uitstapje was het tijd voor de kathedraal. Manchester Cathedral oogt een beetje gek, net als meer straten in de stad. Je ziet moderne gebouwen, afgewisseld met mooie oude gebouwen als deze kathedraal. Hij staat daarom een beetje als een vreemde eend in de bijt. Deze kathedraal is echter ook gratis te bezoeken, dus ik zou hem zeker niet overslaan. Het glas-in-lood is vrij modern, maar daarom juist bijzonder.

Tegenover de kathedraal zat een hele leuke tearoom: Proper Tea. We besloten hier thee met scones te bestellen. We kregen een heerlijke kop thee en een hartvormige scone met clotted cream en jam. Heerlijk!

Tea with scones

Heel veel zoeken

Na deze onderbreking gingen we verder. Ik had namelijk nog een bibliotheek gespot op de kaart! Eveneens een prachtig gebouw. Van binnen was het misschien nog wel mooier dan de eerdere bibliotheek. Niet helemaal eerlijk, want de John Rylands Library is ook groter. Ook hier dwaalden we even rond. Andere tip: het winkeltje beneden heeft allemaal leuke hebbedingetjes.

John Ryland library

Eenmaal buiten viel ons oog op een bordje: the hidden gem van Manchester. Dat moesten we zien! We dachten dat het een eitje zou worden met alle bordjes, maar dat bleek niet zo simpel te zijn. Na drie keer heen en weer en een bezoekje aan het gemeentehuis lukte het dan toch eindelijk: St. Mary’s Roman Catholic Church. Gelukkig was het inderdaad een kleine parel, zeker een aanrader als je in Manchester bent. Een echte verrassing op onze srprs.me reis dus 😉

Hidden gem Manchester

Mijn zusje zag al de gehele dag overal bussen rondrijden met daarop ‘free city bus’. Hoewel ik er hoogstens zenuwachtig van werd (alles wat we tot nu toe hadden bezocht was gratis!), liet ik me toch meeslepen. Uiteindelijk vonden we de vertrekplaats op het station. We namen de bus naar de rand van de stad, waar we de oude (replica) stadspoort bezochten. We waren niet echt onder de indruk van dit deel van de stad, dus snel tijd om weer terug te gaan naar het centrum.

Nooit genoeg boeken

Daar hebben we rondgewandeld, winkels gekeken en zoals je misschien al gemerkt hebt is er één ding waar ik van hou: boeken. Dus de winkel die we absoluut niet konden overslaan was natuurlijk Waterstones. Gelukkig vonden we er eentje, een walhalla van boeken. Nadat ik met pijn en moeite een selectie had gemaakt, moesten we natuurlijk even uitrusten. Gelukkig bleek dit de perfecte boekwinkel, want op de bovenste verdieping zat een leuk café. Uiteraard was de dag pas compleet met warme chocolademelk met slagroom en minimarshmellows. Twee bibliotheken en een boekwinkel met chocolademelk en marshmellows: voor mij kon deze srprs.me niet meer stuk!

minimarshmellows

De avond sloten we af met eten in het hostel (er werd een pastamaaltijd gekookt en iedereen mocht aansluiten), spelletjes in de gezamenlijke ruimte en een film.

Museum of Science and Industry

Onze laatste dag besloten we toch weer met de bus af te reizen naar het deel van de stad waar we eerder weg zijn gevlucht, want behalve de saaie stadsmuur zat er ook iets wat ons wél erg leuk leek: het Museum of Science and Industry. Zoals alles in Manchester is ook deze gratis, maar ook hier vragen ze een donatie. We vermaakten ons goed in het museum en spotten zelfs nog een Nederlandse trein. Ik raad het zeker aan, je kunt je hier wel een dag vermaken. Ook met kinderen lijkt me dit erg leuk. Bij weggaan hebben we dus braaf een donatie gegeven.

MOSI Manchester

Toen was het tijd om terug te gaan naar ons hostel om de koffers te halen. Het was helaas weer tijd om richting huis te gaan.. Dit vonden we beiden erg jammer, want het was echt een veel leukere stad dan ik had verwacht. En zeker mogelijk om het low-budget te doen!

Tot slot nog een filmpje dat we hebben gemaakt van onze tijd in Manchester. Hopelijk geeft het je een leuk beeld!

Spreekt Manchester je nu een beetje aan? En zou jij op reis gaat met srprs.me als je dit leest?

Delen of bewaren voor later?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Dat ligt er echt heel erg aan! Broke is nu vanaf 135 euro zag ik. Wij zoeken dan echt de datum uit dat het die prijs heeft (in het weekend is weer wat duurder). Ik heb deze reis wat langer geleden gemaakt. Ik heb even gezocht op mijn rekening en ik denk dat wij 110 euro per persoon hebben betaald voor deze reis. Dat is dan dus vluchten + hostel. Ik vind het zelf wel de moeite, kan zelf misschien iets goedkoper, maar ik vond het echt een leuke bestemming en scheelt veel geregel!

 1. Ik vind het een grappig concept Sprsme. Ik heb het tot nu toe nog niet gedaan maar vind het wel leuk dat ze het concept inmiddels aardig hebben uitgebreid met meer opties…. Misschien toch gewoon maar een keer proberen!

  1. Ik vind het geen ‘moet-je-gedaan-hebben’ maar vooral heel makkelijk. Het scheelt lang twijfelen over een bestemming of uren zoeken naar een goed hostel en dat vind ik erg fijn, het is gewoon echt gemakkelijk. En voor iets wat georganiseerd is vind ik het weer helemaal niet duur. Erg fijn dus wat dat betreft 🙂

 2. Wauw heel gaaf! Ik ben wel eens in Londen geweest maar nog nooit in Manchester. Ik ken het wel van de foute tv-programma’s haha. Lijkt me hilarisch om daar een keertje uit te gaan. Of ik kijk teveel Geordie Shore dat kan ook hoor.

  1. Haha dat heb ik dus nog nooit gezien! Ik ben behalve in Manchester alleen nog in Londen en Oxford geweest, verder nergens in Engeland. Maar ik vond het dus wel echt leuk! Geen typische toeristenplek en daarom leuk, het is niet echt druk ofzo en echt zoveel dingen zijn gratis, ik vond het echt verbazend, haha. En vliegen kan ook echt goedkoop.

 3. Klinkt als een geweldige srprs reis! Manchester ziet er leuk en mooi uit 🙂 Ik ben vorig jaar in de herfst met mijn zusje vijf dagen met srprs.me weg geweest. Wij hadden ook broke, maar doordat we vijf dagen gingen maakten de tijden ook niet zo heel veel uit, we hadden sowieso drie volle dagen. wij gingen naar Gdansk in Polen, een hele leuke, goedkope, verrassende stad! Ik wil graag nog eens weg met srprs.me. Leuk filmpje ook

  1. Leuk dat je ook bent geweest! Ik ben zelf een keer in Gdansk geweest met wat vriendinnen. We hadden toen een weekend waarin we weg konden en hebben op Skyscanner ‘Nederland – Overal’ ingetypt voor die data. Toen was Gdansk de goedkoopste optie. En ik vond het echt ook leuk! Ik vind de bestemmingen van srprs.me altijd verrassend en leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.